RSS

Βία στα παρκέ

Με αφορμή το απαράδεκτο χτύπημα του Μπατίστ στον Όζμπολτ το 3-ponto.blogspot.com θυμάται πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αντιαθλητικών ενεργειών που έχουν λάβει χώρα σε γήπεδα του μπάσκετ.

5) Σε αγώνα Μπούλς-Τίμπεργουλβς το 1997 ο Ντένις Ρόντμαν κλωτσάει χωρίς λόγο έναν ανυποψίαστο κάμεραμαν. Επειδή όμως εκεί είναι ΝΒΑ και Αμερική και υπάρχουν νόμοι και εφαρμόζονται, ο Ρόντμαν πλήρωσε τον κάμεραμαν 200χιλ$ και η λίγκα τον τιμώρησε με 11 αγωνιστικές, οπότε συνολικά η απερισκεψία του στοίχισε περίπου 1εκ$!




4) Στο πρόσφατο τουρνουά Ακρόπολις στο ματς Ελλάδα-Σερβία, μετά από γενική σύρραξη των παικτών ο Νέναντ Κρστιτς παίρνει μια καρέκλα και την προσγειώνει στο κεφάλι του Μπουρούση με αποτέλεσμα να του το ανοίξει. Ο Σέρβος διώκεται αυτεπάγγελτα από την Ελληνική δικαιοσύνη χωρίς όμως επιπλέον κυρώσεις και τιμωρείται από τη FIBA με ποινή μόλις 3 αγωνιστικών.




3) Στον αγώνα Ελλάδα-Βραζιλία στα πλαίσια του Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία ο Άντερσον Βαρεχάο καταφέρνει εγκληματικό χτύπημα με τον αγκώνα στο πρόσωπο του Νίκου Ζήση και του σπάει το ζυγωματικό. Ο Έλληνας γκαρντ υποβάλλεται σε εγχείρηση αποκατάστασης και μένει 2 μήνες εκτός γηπέδων. Η τιμωρία του Βραζιλιάνου; Ανύπαρκτη...




2) Σε ματς Δάφνη-ΑΓΟΡ στα πλαίσια του περσινού πρωταθλήματος της Α2, ο Φώτης Βασιλόπουλος δέχεται δολοφονικό χτύπημα από τον Κώστα Πασχάλη, με αποτέλεσμα να του γυρίσει η γλώσσα και να νοσηλευτεί επί ώρες στο νοσοκομείο σε καταστολή. Ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα και επέστρεψε σύντομα στους αγωνιστικούς χώρους υγιής. Ο Πασχάλης τιμωρήθηκε από τη διοίκηση του ΑΓΟΡ με 2 μήνες αποκλεισμό από τις δραστηριότητες της ομάδας και διεγράφη από τον ΠΣΑΚ.




1) Σε αγώνα στην Αργεντινή, ο σέντερ μίας εκ των ομάδων εξοργίζεται με σφύριγμα του διαιτητή και τον χτυπάει με πολύ δύναμη στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μείνει επί 3 ώρες αναίσθητος και να υποβληθεί σε εγχείρηση για να του σώσουν το μάτι. Ο παίκτης τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από τη λίγκα και είχε ποινικές κυρώσεις.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα παιδιά,

Το blog σας είναι καταπληκτικό!

Το αφιέρωμα στη βια, έπρεπε να περιέχει Bruce Bowen, την αγκωνιά του Malone στον Tomas, και ολίγη από Laimber... Βέβαια το θέμα δεν είναι και ότι καλύτερο...

basketikos είπε...

Βαγγέλη σ΄ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σκοπός της ανάρτησης ήταν να παρουσιαστούν οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις εσκεμμένων αντιαθλητικών χτυπημάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο, ως και να απειλήσουν τη ζωή του. Ο Λαϊμπίρ όντως έκανε βρώμικα και αντιμπασκετικά φάουλ, τα οποία όμως δεν απειλούσαν τη σωματική ακεραιότητα του άλλου(τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό). Τα ίδια πάνω-κάυω ισχύουν και για τον Μπόουεν(πιο βρώμικος αυτός). Όσο για την αγκωνιά του Μαλόουν στον Τόμας, είναι όντως πολύ επικίνδυνη, αλλά δεν έχω πειστεί 100% ότι ήταν εσκεμμένη. Το video με το Ρόντμαν είναι πολύ πιο soft, αλλά το έβαλα για να δείξω ότι αυτές οι ενέργειες στην Αμερική τιμωρούνται παραδειγματικά.

Δημοσίευση σχολίου