RSS

Οι 5 προσποιήσεις που έγραψαν ιστορία...

Αφορμή για την ανάρτηση αυτή στάθηκε το video με τις crossover προσποιήσεις του Iverson.
Θα αναφερθουμε παρακάτω σε 4 μεγάλους παίχτες που παρουσίασαν 5 προσποιήσεις που ήταν το σημα κατατεθέν της καριέρας τους..

1.Προσποίηση ''Νίκος Γκάλης''

O Γκάλης ήταν ο πρώτος που που με την έλευση του στις αρχες της δεκαετίας του '80 παρουσίασε την προσποίηση με τη μεση. Βασίζεται στην ταυτόχρονη μεταφορά της μπάλας και του σωματος προς την αντίθετη κατευθυνση από την τελικη.Όταν ο αμυντικός δεν την ετρωγε (πχ Ντ΄Αντονι) τοτε ο Γκάλης αμεσως εκανε ριβερς τριπλα και ξεφευγε.Πολλοι παιχτες προσπάθησαν να την κάνουν από τότε αλλά μόνο ο Γκάλης την έκανε με τοση επιτυχία.Σημερα βέβαια θεωρείται ξεπερασμενη.. Στο Βιντεο που ακολουθει θα δείτε πως μεγαλοι παιχτες του παρελθοντος ''ετρωγαν'' την προσποιηση αυτη (Επι, Σολοθαμπαλ,Κουκοτς, Πασπαλι, Ντακουρί, Αφοι Πετροβιτς, Ντ΄Αντονι, Πιτις ..):



2. Προσποίηση ''Ντραζεν Πετροβιτς''

Παρουσίασε και αυτός τη δεκαετία του ΄80 την ιστορική προσποίηση με ντρίπλα κατω από τα πόδια.Όταν ο αμυντικός δεν την ετρωγε , συνεχιζε ακαριαία με ραχιαια ντριπλα και ξεφευγε.Περιττό να αναφερουμε βεβαια το πόσο δυσκολη ντριπλα ειναι , αφου αποτελει συνδυασμο προσποιήσεων και αψογη τεχνικη καταρτιση.Ο Ντραζεν φυσικά πρεπει να έχει κάνει αμέτρητες ώρες προπόνηση για να τελειοποιήσει την τρίπλα αυτη..Παίχτες οπως ο Πιπεν, Μαλλιν , Γιαννάκης , Φάνης εχουν ΄΄φάει΄΄ την τρίπλα αυτη.Το Βιντεο εκτός από την ιστορική αυτη προσποίηση περιέχει και άλλες φάσεις του Drazen αφιερωμενες στην υψηλή τεχνική του καταρτιση:




3.Προσποιήσεις '' Ντεγιαν Μποντιρόγκα'':

Ο Μπόντι ήταν ο παίχτης με τη μεγαλύτερη γκάμα προσποιήσεων από τους παίχτες που αναφερονται στην ανάρτηση.Παρόλο το υψος του (205cm) είχε στο οπλοστάσιο του παμπολες προσποιήσεις.
Θα αναφερθουμε σε 2 από αυτες :

Η πρωτη βασίζεται στη μεταφορα της μπάλας με τριπλα προς την αντιθετη κατευθυνση από την τελική και στη συνέχεια το ''μάζεμα'' της με το αντιθετο χέρι προς την τελική κατευθυνση κίνησης.

Η δεύτερη βασιζεται στην τριπλα με τη μπάλα προς την τελική κατευθυνση , ενω ταυτόχρονα το σώμα πηγαινει προς την αντίθετη κατευθυνση σε δευτερο χρόνο.
Τις 2 παραπάνω προσποίησεις τις εκανε και ο Ντανκο Τσβετιστιανιν το 1985 με την Τσιμπόνα ,οπότε πιθανότατα οι τριπλες αυτες να εχουν πρωτοεμφανιστεί στην ενωμενη Γιουγκοσλαβία από πολυ παλια..Για τον Μποντιρόγκα όμως αποτελούσαν αναπόσπαστο κομματι της επιθετικής του λειτουργίας , οπότε δικαια νομίζω οι τριπλες αυτες ''βαφτίζονται'' με το όνομά του..
Ο Μποντιρόγκα λανσαρε και την προσποιηση '' Ντραζεν Πέτροβιτς'' , και μάλιστα η προσποίηση αυτή στον Καρμελο Αντονι , όπου τον στελνει για ...τσιγαρα ειναι από τα highlights όλων των εποχων:



4. Προσποίηση ''Crossover Allen Iverson''

Είναι αναμφιβολα η προσποίηση των 00΄s , με πολλους παιχτες κυρίως από το NBA να την εφαρμόζουν , αλλά αυτός που την κάνει τέλεια ειναι ο Answer.Βασίζεται στην ταυτόχρονη προσποίηση κίνησης με τη μπαλα και το σωμα προς την αντίθετη κατευθυνση από την τελική. Το μυστικό για την επιτυχία της ειναι τα μακριά χέρια ετσι ώστε να ''ανοιγεις'' τη μπάλα μακριά από το σωμα σου κατα τη διαρκεια της τριπλας.Και ο δικός μας Διαμαντίδης εφαρμόζει την προσποίηση αυτη με το αριστερό χερι.
Όσον αφορα τον Iverson , η διπλη crossover στον Jordan και το jumpshot αμεσως μετα , κατατάσσεται στα top 10 όλων των εποχων του Iverson:




Καθως το άθλημα θα εξελίσσεται , εμείς οι φάν του , περιμένουμε και άλλους νέους παίχτες να παρουσιασουν νεες κινήσεις, ετσι ώστε να μεινουν και αυτοί στην ιστορία ώς εμπνευστές μιας νεας προσποίησης ή τρίπλας όπως οι 4 μεγάλοι παιχτες παραπάνω..

ΥΓ.Ευχαριστώ τον Basketiko για το μονταζ σε 2 από τα πάραπάνω βίντεο.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Ωραίο αφιέρωμα. Πιστεύω ότι θα μπορούσες να βάλεις και την προσποίηση για σουτ του Τζόρνταν, που σηκώνει το ένα χέρι με τη μπάλα στον αέρα και την ξανακατεβάζει. Αναμφίβολα όταν το πρωτοέκανε ήταν κάτι τρομερά καινούριο.

Gangster είπε...

Σωστο!
Και ο Τιμ Χαρνταγουει επίσης ειχε χαρακτηριστική τρίπλα - προσποίηση.
Επίσης θα μπορουσε να μπει και η προσποίηση του Ολαζουον ''Τhe Dream shake'' που την εκανε συνεχεια στους Ρομπινσον και Γιουιν:
www.youtube.com/watch
v=hW4uXlRGAF0&feature=related
Για το συγκεκριμενο παιχτη βεβαια πιστευω οτι θα πρεπει να κανουμε ενα αφιερωμα ως τον κορυφαιο σεντερ της τελευταιας 30 ετίας..

isiah είπε...

Εκπληκτική έμπνευση Gangster...λείπει και αυτή του Gangster με την αλλαγή χεριού και τη διατήρηση πορείας και αμέσως μετά αν δεν τη φάει ο αμυντικός σταυρωτή μικρό βήμα πίσω και σουτ...

Drazen είπε...

την προσποίηση Bodiroga με το μάζεμα της μπάλας με αντίθετο χέρι την κάνεις και εσύ , αν θυμάμαι καλά...

konopas είπε...

Συμφωνώ για τον Τιμ Χαρνταγουει και μαλιστα θα ελεγα οτι ο answer εχει αρκετα στοιχεια στην ντριπλα του απο αυτον

Δημοσίευση σχολίου