RSS

Έβδομο επεισόδιο: «So you were playing on the «crowd», not to the floor»



Κάθε Τετάρτη το 3-ponto.blogspot βγάζει στον αέρα και ένα νέο επεισόδιο σχετικά με την καριέρα του μεγαλύτερου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών , του αξεπέραστου Μάικλ Τζόρνταν.


Λίγες ημέρες μετά το τέλος της σειράς με τους Σέλτικς , ο Τζόρνταν γνωρίστηκε με τον εκκεντρικό και δηλωμένο οπαδό των Knicks, Σπάικ Λι. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης δημιούργησε μια σειρά από χιουμοριστικά διαφημιστικά (με τον ίδιο στον ρόλο του Mars Blackmon) που έφεραν τον Μάικλ πιο κοντά στους νέους . Η συνεργασία τον βοήθησε να παρουσιαστεί σαν ένα «role model» που επεκτεινόταν και πέρα απ’ τα σπορ.


(η πρώτη διαφήμιση με τον Σπάικ Λι)

Στα αγωνιστικά τώρα, η διοίκηση των Μπουλς έδιωξε κακήν κακώς τον Άλμπεκ , προσλαμβάνοντας τον Νταγκ Κόλινς. Ο Κόλινς ήταν μόλις 35 ετών και αποτελούσε έναν από τους νεότερους χεντ κοουτς της λίγκας. Ήταν εξαιρετικά ευφυής και παθιασμένος με τη δουλειά του. Καταλάβαινε τη ροή του παιχνιδιού καλύτερα από τους περισσότερους. Οι προπονητές απ’ τους οποίους πέρασε έλεγαν μάλιστα πως αν στο μπάσκετ υπήρχαν 30 time out , ο Κόλινς δεν θα έχανε ματς. Ως επαγγελματίας παίκτης είχε μέσο όρο πόντων που τις περισσότερες χρονιές άγγιζε τους 20. Όμως οι τραυματισμοί αποτέλεσαν τροχοπέδη στη καριέρα του ,αναγκάζοντάς τον να σταματήσει το μπάσκετ λίγο πριν τα 30.

Στη πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τζόρνταν του μίλησε για τον δικό του τραυματισμό, τα ψυχολογικά προβλήματα που είχε και πως τα αντιμετώπισε. Φοβούμενος πως το πόδι του Τζόρνταν δεν είχε αποθεραπευτεί 100%, τον προέτρεψε να μην το πιέσει αυτό το καλοκαίρι και να ξεκουραστεί. Δεν ήθελε να πάθει ό,τι έπαθε και ο ίδιος. Ο Τζόρνταν του το ξέκοψε : «αυτό ήταν το πόδι σου , όχι το δικό μου!». Η γνωριμία τους δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο – παθιασμένος με το μπάσκετ- Μάικλ παρεξήγησε τις καλές προθέσεις του προπονητή του.

Σε ένα αγώνα για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι απόφοιτοι του UNC αντιμετώπιζαν το UNLY. Ο Κόλινς δεν ήθελε να λάβει μέρος ο Τζόρνταν φοβούμενος τυχόν τραυματισμό. «Θα παίξω δυνατά για σένα» του απάντησε. Μετά το παιχνίδι βγήκαν οι δυο τους για φαγητό και η παρεξήγηση λύθηκε. Την αρχή έκανε ο Μάικλ : «Κόουτς ξέρω πως δεν ήθελες να παίξω. Θέλω όμως να ξέρεις πως η προηγούμενη χρονιά ήταν η χειρότερη της ζωής μου. Είχα τον τραυματισμό , είχα και τους άλλους να μου λένε τι να κάνω με το πόδι μου. Όλοι σκέφτονταν πώς θα επωφεληθούν οι ίδιοι και κανένας δεν σκέφτηκε τι νιώθω εγώ. Φέτος διψάω για μπάσκετ. Σε παρακαλώ μην μου λες πως δεν μπορώ να παίζω». Ο Κόλινς ακούγοντας προσεκτικά, έδωσε τη δική του απάντηση : « Λατρεύω το μπάσκετ και αν δεν είχα αυτόν τον καταραμένο τραυματισμό θα έπαιζα μέχρι τα 40 μου. Αυτό που θέλω είναι να σε προστατέψω για να μην πάθεις τα ίδια. Αλλά αν εσύ μου λες ότι είσαι τελείως καλά , τότε σε πιστεύω. Σίγουρα δεν θα κάνεις κάτι που θα διακινδυνέψει την καριέρα σου».

Οι δυο τους άρχισαν να κάνουν παρέα παίζοντας γκολφ στο σπίτι του Κόλινς. Μάλιστα μια φορά είχε πάει ο Τζόρνταν με μία παρέα. Θα επέστρεφε το βράδυ. Επειδή όμως έχασε το παιχνίδι παρέτεινε τη διαμονή του για μία ακόμα ημέρα. Κέρδισε την επομένη και αποχώρησε…

Η χρονιά ξεκίνησε στο αγαπημένο του Madison Square Garden. Ο ορεξάτος Τζόρνταν έκανε πλάκα στον Gerald Wilkins και οι Knicks (των ΕwingCartwright) δεν μπορούσαν να πάρουν κεφάλι στο σκορ.

- «Ηρέμησε λιγάκι . Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος σου».

- «Κόουτς μην ανησυχείς. Σου υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να χάσω στην πρεμιέρα σου».

Και την υπόσχεσή του την τήρησε.

Το Σικάγο κέρδισε 108-103 με τον ίδιο να βάζει τους 21 από τους τελευταίους 31 πόντους της ομάδας του. Συνολικά σε αυτόν τον αγώνα πέτυχε 50, σπάζοντας και το σχετικό ρεκόρ των περισσοτέρων πόντων που έχει πετύχει αντίπαλος στο MSG. Ο πατέρας του εντυπωσιασμένος από το Νεοϋορκέζικο κοινό και απ’ τα κατορθώματα του γιού του , του είπε: “ So you were playing on the «crowd», not to the floor?” Ο Μάικλ όλο χαρά απάντησε : “I always play on the «crowd», dad”.

Ένα μήνα αργότερα , την ημέρα των Χριστουγέννων , σαν άλλος Άη Βασίλης , δώρισε απαράμιλλες στιγμές μπασκετικής πανδαισίας στο απαιτητικό κοινό του Madison Square Garden.

Όλη την κανονική περίοδο ο Τζόρνταν έπαιζε σαν αφιονισμένος . Του είχε λείψει η δράση και τώρα προσπαθούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ξεπέρασε 8 φορές τους 50 πόντους και 37 φορές τους 40. Σε 9 συνεχόμενα παιχνίδια έβαλε πάνω από 40 πόντους. Απέναντι στους Πίστονς έβαλε 61 πόντους!!!

(σημ. Ο Ντέιλι σε συνέντευξή του είχε πει πως από εκείνο το παιχνίδι άρχισε να σκέφτεται τρόπους για να τον περιορίσει. Την επόμενη χρονιά πήραν σάρκα και οστά οι “Jordan Rules”…).

Στην Ατλάντα το επανέλαβε. Ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο «φιλαράκι» του…

(σημ. στο συγκεκριμένο παιχνίδι έβαλε 23 πόντους στη σειρά!)


"Mακάρι να μπορούσα να σας δείξω το βίντεο από ένα κάρφωμα που έκανα στο Μιλγουόκι" , είπε στα μισά της περιόδου 1986-87 ο Τζόρνταν. "Είναι σε σλόου μόσιον και μοιάζει σαν ν' απογειώνομαι , σαν κάποιος να μου έβαλε φτερά. Κάθε φορά που το βλέπω , με πιάνει ανατριχίλα. Και αναρωτιέμαι , που τελειώνει το άλμα και που αρχίζει η πήση! Δεν έχω ακόμα την απάντηση.



Η απάντηση ήλθε τη μέρα του διαγωνισμού καρφωμάτων. Εβρισκόμενος σε «θεία έμπνευση» χάρισε ορισμένα καρφώματα που πλέον θεωρούνται κλασσικά (σημ. μεταξύ αυτών και το αγαπημένο μου “kiss the rim”).

(σημ. μεταξύ αυτών και το αγαπημένο μου “kiss the rim”).


Μία ημέρα πριν , στο All Star Game του Seattle η μπακέτα παραδινόταν απ’ τον ένα μαέστρο στον άλλο. Ο Doctor J είχε βρει τον διάδοχό του και μπορούσε πλέον ήσυχα να αποχωρήσει…




Λίγο πριν το φινάλε της Κανονικής περιόδου φιλοδώρησε τους Πέισερς με 53 πόντους έχοντας ποσοστό ευστοχίας 70,3%!!




«Σε όλες μου τις μπασκετικές μου φαντασιώσεις δεν μπόρεσα καν να ονειρευτώ αυτά που κάνει πραγματικότητα ο Μάικλ Τζόρνταν» παραδέχεται ο Ρικ Μπάρι. «Είναι καλλιτέχνης φτιαγμένος απ’ την ίδια σχολή με τον Τζούλιους Έρβινγκ και τον Έλτζιν Μπέιλορ».

Ο Τζόρνταν τελειώνει θριαμβευτικά τη σεζόν έχοντας βγει δεύτερος στην ψηφοφορία για τον τίτλο του MVP του πρωταθλήματος. Ο Μagic παίζοντας στους καλύτερους Lakers των ‘80s πήρε πανάξια τον τίτλο. Αλλά με τον Μπερντ να αρχίζει να εμφανίζει τα προβλήματα στη μέση , τον Τζαμπάρ να πλησιάζει στο τέλος της υπερπλούσιας καριέρας του , και τον Έρβινγκ να αποσύρεται απ’ την ενεργό δράση , φαινόταν πως το ΝΒΑ γίνονταν υπόθεση των 2 σούπερ σταρ.

Οι Bulls μπήκαν στα playoffs ως 8η . Θα αντιμετώπιζαν το Νο1 στην Ανατολή , δηλαδή τους Celtics. Ο Tζόρνταν δεν μπορούσε να τα βάλει με την green dynasty και φυσικά τον «σκούπισαν» με 3-0.

Απ’ τους συμπαίκτες του μόνοι ικανοί να στηρίξουν την προσπάθειά του ήταν οι Oakley-Paxson. Χρειάζονταν άμεση βοήθεια απ’ το ντραφτ αν ήθελαν να ανέβουν επίπεδο. Οι Σκότι Πίπεν και Χόρας Γκραντ είχαν μόλις δηλώσει ότι ήταν διαθέσιμοι για το ντραφτ που ερχόταν…

Όλοι όμως είχαν πειστεί για ένα πράγμα

Ο Μάικλ Τζόρνταν μπορούσε να πετάξει…


Διακρίσεις: Πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ με 3041 pts. Ήταν ο πρώτος παίκτης μετά τον Τσάμπερλεν που πέτυχε παραπάνω από 3000 σε μία χρονιά. Είχε σαν μέσο όρο πόντων το εξωπραγματικό 37,1 ( 2ος ήταν ο Ντόμινικ Γουίλκινς με 29 ppg). Αγωνίστηκε τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλον στη λίγκα και ψηφίστηκε στην 1η All-NBA Team (μαζί με τους Μάτζικ – Μπερντ – Μπάρκλεϊ – Ολάζουον).

Στατιστική ανάλυση της χρονιάς: Παίζοντας 40 λεπτά έβαζε 37,1 πόντους!!! Έπαιρνε 27,8 προσπάθειες ανά αγώνα (τις περισσότερες στην καριέρα του) μοιράζοντας όμως και 4,6 ασσίστ (τις 3 τελευταίες χρονιές του στο Σικάγο είχε λιγότερες ασίστ). Έκανε 1,5 μπλογκ ανά παιχνίδι και έκλεβε 2,9 φορές ( 2ες καλύτερες επιδόσεις της καριέρας του).Έβαζε το 35,4% των πόντων της ομάδας του και εκτελούσε το 43,1% των βολών της (φυσικά και τα δύο είναι ρεκόρ).

Εξώφυλλα:


Καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς:

26 Φεβρουαρίου 1987

Αγώνας κανονικής περιόδου


Chicago Bulls - New Jersey Nets = 128-113

(65pts , 8reb , 27/28 FT , 37’)

«Ήμουν ευχαριστημένος με όσα έδειξα και δεν ήθελα να φανώ πλεονέκτης. Δεν ήθελα να πιεστώ και άλλο» (ο Michael Jordan εξηγεί γιατί ζήτησε να βγεί λίγο πριν τελειώσει το παιχνίδι)

«Υπήρχαν 14000 θεατές που ζητούσαν επίμονα να βάλει 60. Αλλά ο ίδιος , βλέποντας την δεινή θέση των Nets , προτίμησε να ζητήσει αλλαγή. Του αξίζουν συγχαρητήρια». (Doug Collins)

Bonus material:

Στο επόμενο επεισόδιο: Κάνει την εμφάνισή του ο κακός του δαίμονας

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 σχόλια:

D.T είπε...

Ένα μόνο θα πω:
Φροντίστε να μην τελειώσει ποτέ αυτό το αφιέρωμα γιατί θα έχετε κακά ξεμπερδέματα...

Εκπληκτική δουλειά!!

Ανώνυμος είπε...

keep up the good work!!
we need more!!!

colonel gomelsky είπε...

Μπραβο Ντράζεν. Εξαιρετική δουλειά. Όταν τελειώσει το αφιέρωμα θα σε παρακαλούσα να παραθέσεις τη βιβλιογραφία για περαιτέρω εμβάθυνση!

Stonedreamer είπε...

Νομιζα οτι ειχα διαβασει τα παντα για τον Jordan αλλα....Καταπληκτικο αφιερωμα.Keep it up!!!

Drazen είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που βρίσκει ανταπόκριση το αφιέρωμα.
@DT
Υπόσχομαι πως θα ολοκληρωθεί με την τελευταία του χρονιά στους Wizzards.
Και το τελευταίο θα είναι επετειακό...
@Gomelsky
Όταν με το καλό τελειώσει , θα παραθέσω την βιβλιογραφία κάνοντας και ένα μικρό σχόλιο για το καθένα.

Ανώνυμος είπε...

τα εχω παρει απο την αρχη κ εχω ανατριχιασει....λευτερης απο μανιατικα πειραια

Δημοσίευση σχολίου