RSS

Θέλω αλλά δε ξέρω αν πρέπει..Αν αξίζει..

Επίτηδες δεν θέλησα να γράψω κάτι αμέσως μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα. Θέλησα να αφήσω να περάσει η μέρα, να φύγει η απογοήτευση, να πέσουν οι σφυγμοί και να προσπαθήσω να καταγράψω τι είδα με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ματιά. Και μη μένοντας σε αυτό, να προχωρήσω και στο ματς με τους Σέρβους για την είσοδο στο Προλυμπιακό. Υποσχόμενος ότι μετά το τέλος του Ευρωμπάσκετ θα κάνω μια διεξοδική ανάλυση για κάθε παίχτη ατομικά, για την ομάδα ως σύνολο και τους προπονητές, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα εξής, δεχόμενος ότι μπορεί να είμαι σκληρός και αυστηρός:



- Σέβομαι κάθε προπονητικό πλάνο, ακόμα κα αν αποδειχθεί λάθος, γιατί συνήθως προέρχεται από προεργασία, ανάλυση και τακτική προετοιμασία. Εξάλλου λάθη κάνουν μόνο όσοι ΔΕΝ πράττουν ή δεν παίρνουν αποφάσεις. Στο κομμάτι της άμυνας, που είναι και το δυνατό μας, είμασταν πολύ καλοί, εξάλλου οι 64 πόντοι το αποδεικνύουν. Πόσους λιγότερους να δεχτούμε? Κάποιες μεμονωμένες φάσεις θα υπάρχουν πάντα, όπως αναλύθηκαν από τους συνεργάτες μου, παρόλα αυτά νομίζω ότι σχεδόν αγγίξαμε το καλύτερο δυνατό μας. Τι γίνεται όμως από επίθεση?? Πολλή στατικότητα, πολλή ντρίπλα, καμία προσπάθεια για αιφνιδιασμό, σχεδόν καθόλου διείσδυση παρόλο που στην αρχή αυτό μας έδωσε κάποιους πόντους. Δεν γίνεται με 56 πόντους να κερδίσεις, δε γίνεται με μια τόσο γρήγορη και "ελαφριά" ομάδα που έχεις να μην κυνηγήσεις, έστω με σχέδιο, το γρήγορο καλάθι, αδιανόητο να μην υπάρχει εντολή οι περιφερειακοί μας να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ και να μην προσπαθήσουν να φτάσουν all the way. Πολύ περισσότερο δε, όταν το αμυντικό ριμπάουντ είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εξασφαλισμένο άρα και η πρώτη πάσα μπορεί να γίνει άμεσα.

- Σουτάραμε 21 τρίποντα εναντίον των Ρώσων και βάλαμε 6. Χθες το ποσοστό μας ήταν ακόμα χειρότερο, τι άλλο χρειαζόμαστε ως ομάδα -παίχτες και προπονητής- να καταλάβουν ότι τα μακρινά σουτ ΔΕΝ είναι και δε μπορεί να είναι αξιόπιστη επιθετική μας επιλογή. Μέχρι και ο Καϊμακόγλου από την κορυφή με παίχτη μπροστά του σούταρε για 3 και η μπάλα βρήκε μόνο ταμπλό, ενώ ακόμα και ο Μπουρούσης βρέθηκε στο τρίποντο στο β΄ημίχρονο να σουτάρει όταν το σκορ ήταν κλειστό!! Δύο τινά γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, ή φτιάχνεις μερικά plays για τους καλούς σου σουτέρ (Φώτση-Βασιλειάδη) ή δίνεις εντολή για παιχνίδι στο low-post και διεισδύσεις για να κοπούν μαχαίρι τα υπόλοιπα ή έστω να περιορίσεις τα 20+ σουτ σε κάθε παιχνίδι. Τόσα πολλά σουτ από ομάδα ΜΗ κλασσικών σουτέρ, δείχνει έλλειψη επιθετικού πλάνου ή εστω εναλλακτικών αν το βασικό δε λειτουργήσει.

- Πιο γρήγορες αντιδράσεις από τον κόουτς μας. Ο Μπουρούσης στο τέταρτο δεκάλεπτο μένει εκτός παχινδιού για σχεδόν 6 λεπτά, κρυώνει, βγαίνει εκτός ρυθμού, ενώ στο μεταξύ η μπάλα ΔΕΝ πηγαίνει στον Κουφό, παρόλο που ο Νοά είτε είναι εκτός παιχνιδιού είτε έχει φάουλ!!! Ο Παπανικολάου ξεκινάει ζεστός με δύο καλαθάκια, αλλά μεταφέρεται στη θέση 2 με τον Μπράμο δίπλα του και μετά βγαίνει κάθεται στον πάγκο, ενώ -σωστός ο Gangster- ο Μπατούμ με τα εξαιρετικά αθλητικά του προσόντα κάνει πάρτι με τον Βασιλειάδη που τον χάνει σε ΚΑΘΕ φάση!! Στην άμυνα, αφόυ ο Πάρκερ μας βάζει ένα εύκολο σουτάκι μετά από σκριν στον Μπουρούση, μας έβαλε άλλο ένα και μετά άλλο ένα, ενώ ο Μπουρούσης περίμενε την κάθετη πάσα στον..................Μπατίστ!!!

-Ο Ντε Κολό -παρεπιπτόντως η μηχανική στο σουτ του είναι μνημειώδης- κάποια στιγμή πήρε το ριμπάουντ και έκανε coast to coast φτάνοντας μέχρι το lay-up, προσφέροντας δύο εύκολους πόντους, καθώς μας βρήκε χωρίς αμυντικό transition. Οι δικοί μας παίχτες προφανώς από μια ταχύτητα και πάνω στο ανοιχτό παιχνίδι έχουν "κόφτη" που δεν τους επιτρέπει να πηγαίνουν, γιατί άλλη λογική εξήγηση εν έτει 2011 ως προς πλήρη απουσία προσπάθειας έστω αιφνιδιασμού, δε μπορώ να βρω, ειλικρινά. Και αν κάποιος προσπαθήσει, έστω φιλολογικά, να χρησιμοποιήσει τη φάση αυτή ως παράδειγμα, εύκολα διαπιστώνει ότι η ελληνική ομάδα στερείται -ή της στερεί ο τρόπος παιχνιδιού της- φαντασίας, ταχύτητας, ρίσκου, προσωπικότητας, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητα στοιχεία για κάποιον που στοχεύει ψηλά.

- Απέναντι στους Σέρβους προλαβαίνουμε να φέρουμε τον Σοφοκλή να "παίξει μια πλάτη" τον Κρίσιτς? Θα ήθελα πολύ να το έβλεπα αυτό. Πάντως οι Σέρβοι με έχουν απογοητεύσει εντελώς, καθώς μου φάινονται χωρίς ενέργεια, κίνητρο και φρέσκες ιδέες. Ίσως φταίει το ότι ο Ντούντα έχει παραχωρήσει τα κλειδιά της ομάδος στον Τεόντοσιτς περισσότερο από ότι συνήθως, καθώς μόνο χθες ο Μίλος είχε 9 λάθη (!!!!!) και 2/10 τρίποντα!! Δε βλέπω και μεγάλη όρεξη ή ομοψυχία μεταξύ τους για να πω και κάτι εξω-μπασκετικό. Στα χθεσινά time-out όλοι οι Ρώσοι ήταν γύρω από τον Μπλατ και τον άκουγαν με προσοχή κοιτάζοντας το πινακάκι, ενώ αυτός συζητούσε συνεχώς με τους συνεργάτες του. Στον πάγκο του "σοφού" υπήρχε μια ηρεμία, ο Ντούντα σαν να το συζητούσε με τους παίχτες, σαν να τους ρωτούσε, ενώ αυτοί συχνά κοίταζαν αλλού. Πάντως σε αυτό το επίπεδο ομάδα με καλούς παίχτες -εξαιρετικός πχ ο Σαβάνοβιτς- να εξαρτάται τόσο πολύ από τα κέφια του Μίλος δεν είναι συνηθισμένο και δεν αρμόζει σε μια τέτοια σχολή (σε αντίθεση με την Γερμανία πχ).

- Με τους Σέρβους μυστικά δεν υπάρχουν ένθεν κακείθεν, κατά συνέπεια το ερώτημα σχετικά με τη νίκη θα απαντηθεί στα τελευταία λεπτά και εκεί εν πολλοίς η καλή ή κακή κρίση του Τεόντοσιτς θα αποφανθεί οριστικά νομίζω. Το καλό είναι ότι δεν τους φοβόμαστε αλλά και ότι ίσως θα είναι πιο κουρασμένοι. Το κακό είναι ότι ούτε αυτοί μας φοβούνται και ο Ντούντα ξέρει ΟΛΟΥΣ σχεδόν τους παίχτες μας και τον τρόπο παιχνιδιού απέξω και ανακατωτά. Θα ανάψουν τα αίματα άραγε στο πρώτο σκληρό φάουλ, στο trash talking ή σε καμιά τρικλοποδιά? Οψόμεθα αν και έχει περάσει καιρός από το προτελευταίο Ακρόπολις.

- Ο τίτλος της ανάρτησης αυτής είναι και το επιμύθιό της. Θέλω να δω την ομάδα μας στο προλυμπιακό, αλλά δε ξέρω αν πρέπει ή αν αξίζει να πάρει τη θέση κάποιας άλλης ομάδας που παρουσίασε ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο. Ίσως είναι καλύτερα η μεταβατική αυτή περίοδος που βιώνουμε να εξελιχθεί με σύμμαχο το χρόνο και την απόκτηση εμπειριών που, όπως όλοι διαπιστώσαμε, η ομάδα αυτή τις χρειάζεται άμεσα για να σφυρηλατήσει εκ νέου το χαρακτήρα της. Προτού τρέξει κανείς πρέπει πρώτα να σταθεί στα πόδια του, να περπατήσει και μετά να αρχίσει το τρέξιμο. Ο κόουτς και οι παίχτες χρειάζονται χρόνο και παραστάσεις, προπονήσεις και αγώνες χωρίς ακόμα την πίεση του αποτελέσματος προκειμένου να δείξουν την όποια τους "πρόταση" ολοκληρωμένη. Μέχρι να γίνει αυτό, θέλω την Ελλάδα να συμμετέχει παντού, απλά δε ξέρω αν αξίζει..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 σχόλια:

Gangster είπε...

και ποιος αξιζει ρε Στρατο?Η Γαλλία και ο Μακ Γκαλεμπ?
Θεωρω οτι ειμαστε ανωτεροι σαν ομαδα και απο τους μπλαζέ Γάλλους και απο τους Σκοπιανους, ακόμα και ετσι με 7 ηχηρές απουσίες.Μονοι μας καταδικατηκαμε εκτός τετραδος...γιατί δε βγαλαμε στο παρκε αυτά που ξερουμε..

isiah είπε...

Ελλας - Σερβία 87 - 77...Αυτή είναι η "ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ"!!! και αυτό είναι το basket που μπορεί να παίξει...και θα το παίξει...Καμία επιστροφή δεκτή...ποια άλλη ομάδα έχει 34 πόντους σε ενα 10λεπτο πλήν της Ισπανίας??? Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά....και για αυτό το ματς επιφυλασσόμαστε...Οι τρεις στις τέσσερις ομάδες που μας νίκησαν είναι στην τετράδα...προσωπική γνώμη...δεν βλέπω τους λόγους που δεν είχαμε θέση εκεί...Γαλλία?? FYROM?? Ε...όχι...Μπράβο, αλλά κρίμα!

manos είπε...

Re paidia, pos na mhn a3izei h omada? Mpike 6-ada me to spa8i tis. 8a mporousame na leme oti den a3izei na einai stous 4 (isos) h an ginotan kana 8auma oti eimaste tuxeroi pou 8a phgainame teliko, alla thn e3ada thn a3izame (oxi ek ton proteron alla) epeidh phgame ekei me to spa8i mas.

Polu apla, an eixame to Bougiouka (pou bariotan sthn proetoimasia) 8a kerdizame tous gallous (den anaferomai kan stous allous apoontes) h telos panton an o Bramos ebaze triponta oxi mono sta filika alla k sta alla mats!!

Ara prepei an apodextoume oti exoume mia kalh omada pou h 6ada sunista dikaio apotelesma k pou me merikes epistrofes/pros8hkes 8a einai akros antagonistikh ta epomena xronia.

Gangster είπε...

Πάντως ο Μπουρουσης θεωρώ οτι ειναι ετοιμος για το NBA..., 2-3 κιλακια ακόμη μυικη μαζα και εφυγε..

Ανώνυμος είπε...

to rito pantws einai aditheto...vriskw tin analysi s poli epifaniaki...ti nopmizis oti einai to basket lei o proponitis kane afto kai ektelitai...to prwsopiko talento den to metra px...pios pektis apo ta guard p anaferis einai kalos sti diesdisi...pios paixtis aftis tis omadas prepi s kapia simia t parke na doublaristi(me sovaro adipalo panta px galia)...to na psaxnis lathi fille einai to pio efkolo...opios prati kani kai lathi...nomizw i dilwsis t zisi gia to paixnidi adikatoptrizoun plirws tin ikona...ti na ekane dld opws to rwtouse meta o sxoliastis na etrexe i ellada me tin pio athlitiki omada meta tis usa...as imaste ligo sovari kai as anagnwrizoume kai tous allous

Gangster είπε...

Παιδιά, θα παρακαλουσαμε να μην γραφονται σχόλια σε greeklish!Δυσκολευει τη αναγνωση σε όλους μας και επίσης υποβαθμίζουμε και την Ελληνική γλώσσα μας!

Δημοσίευση σχολίου