RSS

"κλάψε - κλάψε"


Το πιο διαχρονικό μπασκετικό σύνθημα είναι το περίφημο "κλάψε , κλάψε" που φώναζαν στον Γιαννάκη για να τον πικάρουν. Απ' όσο ξέρω ήταν έμπνευση των Παοκτζήδων (εκεί γύρω στο 1986 ) και τελευταία ακούστηκε το 2010 στους τελικούς απ' τους Παναθηναϊκούς. Έχει ζωή 24 χρόνια και είμαι σίγουρος πως θα το ξανακούσω στο μέλλον.
Eίναι αυτό που λέμε classic!

Πριν λίγο έτυχε να πετύχω στο διαδίκτυο την παράταση του Α' γύρου μεταξύ ΠΑΟΚ-Αρη της σεζόν '91-'92 (ξέρετε με το τρίποντο του Μπάνε απ 'τα 9μ / καταφανέστατα βήματα).
Δείτε απ' το 08'50'' και μετά τι ειπώθηκε στo τελευταίο timeout του Άρη και πως τα "χώνει" ο Γιαννάκης στον Σούμποτιτς που άφησε ανενόχλητο τον Κόρφα να σουτάρει τρίποντο (ο Άρης έπαιζε ζώνη και ήταν στον χώρο ευθύνης του Γιουγκοσλάβου).
Στο 10'30'' κορυφώνεται το δράμα του Γιαννάκη....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

18 σχόλια:

Gangster είπε...

πόσα βηματα ακομη επρεπε να κανει ο Μπανε για να σφυριξουν?

isiah είπε...

Η αλήθεια είναι ότι... έκανε ένα βηματάκι παραπάνω ο Μπάνε.....πριν το jump stop, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς κοίταγε τα πόδια του....Απίστευτη η αδιάφορη έκφραση του Σούμποτιτς στην "γκρίνια" του Γιαννάκη....σε βαθμό υποτέλειας(???) !!

KANTHAR0S είπε...

Απίστευτη είναι η άμυνα του Πίξι στον Κόρφα.

basketikos είπε...

6 βήματα μετρημένα κάνει μετά την τελευταία τρίπλα...

Gangster είπε...

τι ενα βηματακι isiah!!! 6 βηματα εκανε δηλαδη = 3 μπασιματα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά λύστε μου την απορία γιατί έχω ψάξει τα πάντα και δεν μπορώ να το βρω. Αυτός ο ξένος του Άρη με το 15 ποιός είναι; Εκείνη τη χρονιά σίγουρα έπαιξε ο Μ. Τζόουνς αλλά δεν είναι αυτός.

Ανώνυμος είπε...

Άκυροοοοο. Λάθος δικό μου. Δεν ήταν ο Μάικλ Τζόουνς αλλά ο Έντγκαρ Τζόουνς. Άσ' το καλό και έψαχνα 2 ώρες...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά από τα πιο επικά συνθήματα που έχουν ακουστεί στα γήπεδα. Και το βιντεάκι αυτό το αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο. Θυμόμουν την αντίδρασή του μετά το τέλος του αγώνα αλλά όχι την έκρηξή του στο τάιμ-άουτ. Πάντως όλες αυτές οι αντιδράσεις του έδειχναν έναν παίκτη παθιασμένο και νικητή.

Αργύρης.

ΥΓ1. Μεγάλο τρίποντο αλλά και καταφανέστατα βήματα από τον Πρέλεβιτς

ΥΓ2. Ο Μιχάλης Κυρίτσης πρέπει να είναι είναι από τους πιο πράους και ευγενείς ανθρώπους που έχουν περάσει από το μπάσκετ.

Drazen είπε...

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το "ποιόν" του.
Λίγο μετά ο Άρης τον διώχνει - άκομψα είναι η αλήθεια- και στη συνέντευξη που έδωσε στο Τρίποντο περνάει γενεές δεκατέσσερις τον Πεταλίδη και τον Μιχαηλίδη. Μάλλον είχε δίκιο αλλά οι δηλώσεις του έδειχναν κακία και δίψα για εκδίκηση.
Τον Ολυμπιακό τον παράτησε σήξυλο για να δεχθεί τη πρόταση του Άρη μεσούσης της περιόδου 90-91.
Σαν προπονητή μετά το αποτυχήμενο πέρασμά του απ' τον Παναθηναϊκό των κοινοτικών (96-97) , δε τον θυμάμαι σε άλλη ομάδα.

Drazen είπε...

Και κάτι που ξέχασα προηγουμένως: Όταν ο Άρης έδιωξε τον Κυρίτση , συμφώνησε με τον Σάκοτα να αναλάβει την ομάδα. ΚΑι ενώ όλα έμοιαζαν τελειωμένα , την τελευταία στιγμή προτιμήθηκε ο Λέσιτς με τη δικαιολογία πως "ήξερε τα αποδυτήρια του Άρη".
Δάχτυλος του Νικ;
Δεν ξέρω , πάντως η απόφαση έμοιαζε ακατανόητη.
Η ομάδα πήγαινε στον αυτόματο για την υπόλοιπη χρονιά με τραγικές εμφανίσεις σε Ευρώπη (λογικό μιας και απουσίαζαν οι Γιαννάκης, Λυπηρίσης και δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι Μισούνοφ και Τζόουνς)και με αποτυχία να βγει στη πρώτη δυάδα που οδηγούσε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (έβαλε και ο ΠΑΟΚ το χεράκι του όταν έχασε με κάτω τα χέρια στο Φάληρο απ'τον ΟΣΦΠ).

Συνοπτικά ο Άρης της περιόδου '91-'92 έκανε τραγικά λάθη:
- Πίστεψε πως ο Ιωαννίδης θα άλλαζε την απόφασή του και θα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη και δεν έψαξε σοβαρά για προπονητή
- Εφερε τον Μπέρι ενώ ήξερε πως δεν είχε τα χρήματα να τον κρατήσει
- Για 30 εκατ. δεν τα έβρισκε με τον Γιαννάκη , με αποτέλεσμα να τον στερηθεί για παραπάνω από 1/2 σεζόν (φταίει και ο δράκος σε αυτό)
- δεν δέχθηκε τα 250 εκ που έδινε ο ΟΣΦΠ για να αγοράσει τον Μισούνοφ
- άκουσε τον Κυρίτση και έφερε τον βετεράνο Έντγκαρ Τζόουνς. Το "ελικοπτεράκι" δεν θύμισε επουδενί τον παίκτη που θαυμάσαμε με τη φανέλα του ΠΑΟ.

LikeMike είπε...

Πολυ σωστος ο Ντραζεν,,,,Απλα να βαλω και εγω ενα κουιζ ως παλιος Αρειανος που εζησε αυτα τα ανεπαναληπτα ντερμπι:
Οταν φωναζαν κλαψε-κλαψε οι Παοκτσηδες τι απαντουσαν οι Αρειανοι?
(Θα σε βοηθησω ηταν παλι ενα ρημα σε επαναληψη με σεξουαλικο υποννοουμενο!)

Ανώνυμος είπε...

Για τη φυγή του από τον Άρη δεν θυμάμαι τα γογονότα οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Όσο για το '97 σίγουρα δεν φταίει ο ίδιος καθώς παρέλαβε το συνοθύλευμα που είχε φτιάξει ο Μάλκοβιτς τη 2η καταστροφική χρονιά του στον Παναθηναϊκό και ήδη είχαν προηγηθεί ο αποκλεισμός από το final4 της Ευρωλίγκα και οι ήττες στο αντίστοιχο του κυπέλλου οπότε η ομάδα βρισκόταν σε συνθήκες κατάρρευσης. Μετά θυμάμαι ήταν σκάουτερ των Νικς στην Ευρώπη για κάποια χρόνια.


Όσον αφορά τον Άρη του '91-'92 ήταν η χρονιά που έκλεισε ο κύκλος της ομάδας των Γκάλη-Γιαννάκη καθώς ακολούθησε η απόφαση Μητρούδη. Η ομάδα παρέπαιε ειδικά στην Ευρώπη όπου γνώρισε οδυνηρές ήττες στο Ευρωπαίκό Πρωτάθλημα στη φάση των ομίλων.

Αργύρης

Ανώνυμος είπε...

edine 250 "zesta" gia misounof o osfp k den ton dwsame;;;;;egklhma(megalytero ap ton erxomo tzourovits sthn omada)!!!

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει που κανένας οπαδός του Άρη, δεν έβλεπε ποτέ τα αμέτρητα βήματα του Γκάλη ( ή τα επιθετικά του φάουλ) αλλά όλοι είδαν τα βήματα του Μπάνε...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ με τον Ντράζεν
σε όλα τα σχόλια του!!!!Κάποιες επισημάνσεις...
1)Ο Γκάλης δε θυμάμαι να έχει κάνει ποτέ βήματα σε φάση που να κρίνει΄το αποτέλεσμα κ κυρίως τα 2,5 βήματα του Νικ δε συγκρίνονται με τα 6 του Μπάνε...
2)Ο ''κύριος''Κυρίτσης όπως έχει γράψει κ ο Ραμπότας στο βιβλίο του για τον Νικ(''Νίκος Γκάλης,ένας θρύλος όπως τον έζησα'')ήταν πολύ δημοσιογραφικός προπονητής που ωστόσο ως προπονητής δεν άξιζε κ πολλά-πολλά!!Στους τελικούς του 1991,δε,είχε κράξει τους παίχτες γιατί μετά το 2-2 του Παοκ στα παιχνίδια δεν ήθελαν να δώσουν(απολίτιστους τους αποκάλεσε...)συνεντεύξη επειδή είχαν τσαντιστεί!Με δεδομένο ότι(εν αντιθέσει με άλλα κομμάτια του βιβλίου του Ραμπότα)δε βγήκε κανένας άλλος(πλην του ιδίου του Κυρίτση..)να αμφισβητήσει τα γραφόμενα του γυμναστή του Άρη...μάλλον ισχύουν...!!!
3)Θα προσπαθήσω να παραθέσω ΟΛΟΥΣ τους λόγους που κατ'εμέ οΆρης έχασε το πρωτάθλημα το 1991-92(γιατί θα μπορούσε να το πάρει άνετα..!!)κάποιοι έχουν προαναφερθεί κ από τον Ντράζεν,πάμε λοιπόν!

Ανώνυμος είπε...

**ΣΥΝΕΧΕΙΑ..
α)Άλλαξε 6 προπονητές!!!(Φίσερ-Κυρίτσης-Λέσιτς-Κυρίτσης-Λέσιτς-Ιωάννου)κ άμα βάλουμε κ το ότι παραλίγο να πάρει τον Σάκοτα πάμε στους 7!!
β)Εν συνεχεία του (α)..δεν πίστεψε ότι θα πάρει τον Ιωαννίδη απλά μέχρι να πάρει απόφαση(το καλοκαίρι του 1991)ότι δε θα επιστρέψει δεν υπήρχαν προπονητές αξιόλογοι διαθέσιμοι!!
γ)Άλλαξε 3 φορές διοίκηση!!!Μιχαηλίδης-Κοινή γραμμή Μητρούδη κ.λ.π-Μιχαηλίδης κ εν τέλει....ΤΙΠΟΤΑ!!!
δ)Άλλαξε Ξένο παίχτη!!Εδώ θέλω να πώ ότι η σύγκριση του 27χρονου τότε Μπέρι(1964 γεννηθείς)με τον 36χρονο(1955 γεννηθείς)Τζόουνς είναι η μέρα με τη νύχτα για να μην το πώ πιο αγοραία..!!
ε)Δεν είχε χορηγούς!!Αφότου έφυγε ο Μπουτάρης ο Άρης δεν βρήκε άλλους μεγάλους επενδυτές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τον Μπέρι κ να φύγει!!Τα σχόλια περί''εμπλοκής''του Γκάλη τα ακόυω βερεσέ!!Ο Νικ συνεργάστηκε άψογα με τον Γιαννάκη για 8 χρόνια(δε μιλάω για φιλικές αλλά επαγγελματικές σχέσεις)στον Άρη κ για 11 μαζί του στην Εθνική!!Το 1990,δε,τα πήγε μια χαρά με τον Μαικ Τζόουνς!!Απλά τα λαμόγια που διοικούσαν τον Άρη άφηναν βρλωμες για τον Άρη για να μην την αλήθεια ότι δεν είχαν να πληρώσουν!!Τον Μαικ Τζοουνς τον εβγαλαν πρεζακια για να του φανε λεφτα!!Όπως λεφτά έφαγαν κ στον Σέλερς!!!
Ο λόγος που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έφυγαν παιχταράδες ήταν ότι ο Άρης από το 1989 είχε ΕΛΛΕΙΜΜΑ!!Κ όπως η Ελλάδα το κάλυψε για 2-3 χρόνια μέχρι την κατάρρευση του 1991-92!!
στ)Έφυγε το σιδερένιο χέρι του Ιωαννίδη που μπορούσε να κουμαντάρει ΟΛΟΥΣ τους αστέρες κ να βαζει μια ταξη!!Εύκολα-δύσκολα..τα κατάφερνε!!
ζ)Τα αστέρια του είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν κ κανένας δεν τους προφύλαξε!!Για ποιό λόγο να παίξει σε ΟΛΑ τα παιχνίδια του Άρη(έχω τα 3ποντα της εποχης κ ο Νικ παίζει σε ΟΛΑ τα παιχνίδια σε Ελλάδα,κύπελλο πρωτάθλημα,κ Ευρώπη!)Ο μόνος που πήγε να το κάνει ήταν ο Φίσερ!Ο Άρης το 1991-92 μπορόυσε να έχει το ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ρόστερ του EVER στα χρόνια της δόξας του(1983-92)!Γκάλης,Γιαννάκης,Λυπηρίδης,Αγγελίδης(με αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με άλλες χρονιές),Ρωμανίδης,Σούμποτιτς,Μισούνοφ,Ιωάννου, Μπέρι-Τζοουνς-,Μοραιτοφ αλλά με παλιομοδιτικα συστηματα αναγκαζόταν να παίζει συνέχεια-!!!-ο Νικ αφόυ έλειπε κ ο Γιαννάκης κ ο Μπερι!
η)Έλειπε για 3 μήνες κ σε ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΑ παιχνίδια ο Γιαννάκης για 30.000.000 δρχ ως γνήσιος φραγκοφονιάς(παιχταράς αλλά σπάγγος!!!)!
θ)Ανέβηκε ο ανταγωνισμός από Παοκ κ Οσφπ κυρίως,αλλά κ από τις άλλες ομάδες,κ παράλληλα βρήκε ΙΚΑΝΟΥΣ προπονητές,Ίβκοβιτς-Ιωαννίδη!!
ι)Ήταν γκαντέμης!!!!Έχασε από τον Πάοκ με ένα εκτός λογικής 3ποντο κ με καταφανεστατα βήματα!
Έχασε από Άεκ κ Οσφπ στον α' γύρο επειδή ήταν τιμωρημένος ο Γκάλης!!Με δεδομένο ότι εκείνη τη χρονιά κέρδισε ΟΛΑ τα υπόλοιπα παιχνίδια με την Άεκ(β' γύρο,πλει οφ μεσα-έξω κ τελικό κυπέλλου με ένα σκορ 4-1)θα μπορούσε να κερδίσει ένα παιχνίδι-τουλαχιστον!!-από τα 2,ειδικά με την Αεκ που εχασε με 4 ποντους στο τελος!!Παράλληλα δεν ήταν 100% ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟ το σύστημα εκεινης της περιόδου(αν θυμαστε είχε γράψει ο Συριγος ενα αρθρο που εξηγουσε τα κακως κειμενα του συστηματος του 1991-92)αφού ο παοκ ακόμα κ με 3-1 υπέρ του κάθησε κ έχασε απο τον Οσφπ για να εξασφαλισει τον τιτλο!!Μην ξεχνατε ότι τη χρονιά εκεινη μετρούσαν τα αποτελεσματα της κανονικης περιοδου κ,αφενος,την τελευταια αγωνιστικη ΔΕΝ μπηκε στην 4αδα ο Πανιωνιος(που αντι για 1-1,όπως με την Άεκ,είχε 2-0 ο Άρης κ επίσης είχε 1-1 αντι για 2-0 ο Οσφπ!!)αφετερου μπηκε η Αεκ με την παραπανω αναλυση που εκανα!!ΕΝΑ παιχνιδι να ειχε κερδισει απο αυτα ο Άρης ή εστω να ειχε μπει ο Πανιωνιος στα πλει οφ για τις θεσεις 1-4 ο Άρης θα ειχε βγει 2ος,τουλαχιστον,κ δε θα αποκλειοταν απο το Ευρωπαικο πρωταθλημα(που το 1992-93 θα γινοταν στην Αθηνα!)κ απο τα χρηματα που αυτο θα του εδινε ΜΗΠΩΣ κ σωθεί!!
Ελπίζω να μη σας κούρασα.
Κωνσταντίνος Μανωλάκος.

Ανώνυμος είπε...

**Υ.Γ:θυμηθείτε ότι ο Άρης στον α' γύρο είχε 7-4 νίκες-ήττες,ενώ στο β' γύρο που ΦΟΡΜΑΡΙΣΤΗΚΕ(επηλθε κ μια στοιχειωδης ηρεμια ενω δεν ειχε κ ευρωπαικο πρωταθλημα παραλληλα))κ γύρισε κ ο Γιαννάκης κέρδισε ΟΛΑ τα παιχνίδια(11-0)με ΔΙΑΦΟΡΑ μάλιστα τον Πάοκ κ τον Οσφπ ΧΩΡΙΣ,ακόμα,τον Γιαννάκη!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει πολύ καιρό που ανακάλυψα το ιστολόγιο σας. Καταρχάς συγχαρητήρια για την πολύ ωραία προσπάθεια που κάνετε αλλά θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση. Έχω διαβάσει πολλές αναρτήσεις -πραγματικά τις ρουφάω- αλλά μου δίνεται η εντύπωση οτι απευθύνεστε κυρίως σε παλιότερους με σκοπό οι αναρτήσεις να τους θυμίσουν τα παλιά, παρά σε νεότερους που θέλουν να μάθουν για γεγονότα που είτε δεν τα έζησαν είτε ήταν πολύ μικροί, όπως εγώ για να ξέρουν τι συνέβαινε τότε. Μήπως θα ήταν καλό να ξεκινήσετε μια ιστορική αναδρομή του ελληνικού μπάσκετ κι έτσι να μάθουμε κι εμείς αναλυτικά τα γεγονότα. Το λέω γιατί έχουν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες -το βλέπω στον αδερφό μου που είναι 7 χρόνια μικρότερος και στους φίλους του- τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ειδικά η περίοδος Γκάλη-Γιαννάκη μετά το '85 και η κόντρα Άρη-Παοκ. Ξέρω οτι δεν είναι και πολύ εύκολο αυό που ζητάω αλλά πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο. Σας ευχαριστώ κια να 'στε καλά να συνεχίζετε την προσπάθεια.

Δημοσίευση σχολίου