RSS

Τακτική: Η ολιγωρία του Ράσιτς και η ετοιμότητα του Ερντέν

Σήμερα η "τακτική" θα μελετήσει τις 2 τελευταίες επιθέσεις του αγώνα Τουρκίας - Σερβίας

Θα ξεκινήσω με μία διευκρίνηση:
Το ξέρω πως ο Τουντσερί πατάει τη γραμμή. Απλά η «τακτική» σχολιάζει τις αποφάσεις των προπονητών και όχι των διαιτητών. Την στήλη την ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο post να δείξει το τακτικό λάθος χωρίς να κοιτάζει το – σκόπιμο – σφάλμα του διαιτητή.
Η άμυνα των Σέρβων , ακόμη και αν δεν έμπαινε το καλάθι του Τουντσερί , δεν παύει να ήταν κακή. Παρακάτω θα εξηγήσω το γιατί:

Η Σερβία προηγείται με 82-81 με το εύκολο lay up του Βελίτσκοβιτς απ’ την εξαιρετική ενέργεια του Τεόντοσιτς. H Toυρκία ετοιμάζεται να κάνει επαναφορά απ’ το κέντροΟ Τάνιεβιτς έχει σχεδιάσει ένα διπλό screen για τον Τουντσερί ώστε να πάρει τη μπάλα απ’ την baseline και να κινηθεί προς τη ρακέτα , αλλά η Σέρβικη άμυνα το αντιμετώπισε σωστά εμποδίζοντας την πάσα προς τον Τουντσερί.


Όμως η άμυνα της Σερβίας είναι αρκετά ψηλά . Η ρακέτα μένει απροστάτευτη με τον Βελίτσκοβιτς να βρίσκεται στο τρίποντο. (Ίσως θα έπρεπε ο Σαβάνοβιτς να μην μαρκάρει την επαναφορά αλλά να βρίσκεται σαν κάλυψη πίσω). Ο Τούρκογλου κινείται κάθετα για να υποδεχθεί τη μπάλα.


Ο Χέντο δέχεται το screen απ’ τον Ερντέν , ενώ τέσσερις Σέρβοι τον «κυκλώνουν» για να μην βρει ελεύθερο χώρο για drive. Ο Ράσιτς δεν χρειάζεται να μαρκάρει τόσο στενά τον αντίπαλο που βρίσκεται στο κέντρο. Έχοντας πλάτη τη μπάλα δεν έχει οπτική επαφή με την εξέλιξη της φάσης.


Οι Σέρβοι κλείνουν σωστά τον Τούρκογλου αλλά εντελώς τυχαία η μπάλα πάει στον Τουντσερί που βρίσκεται στα πλάγια. Ο Ράσιτς παραμένει ψηλά και η ρακέτα μένει εκτεθειμένη. Θα έπρεπε να βρίσκεται στο low post και ας αφήσει ελεύθερο τον παίχτη που μαρκάρει. Ο χρόνος είναι ελάχιστος και το πολύ πολύ να γινόταν ένα βιαστικό σουτ. Ο Τουντσερί ΠΑΤΑΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ μπροστά στα μάτια του διαιτητή και πηγαίνει για ένα εύκολο lay up.


το οποίο και πετυχαίνει έχοντας έναν άδειο διάδρομο μπροστά του.
H Σερβία με 0.5 sec το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ένα να δώσει ένα «σκαμπίλι» στη μπάλα μπας και μπει (εκτός και αν βάλει καλάθι παρόμοιο με αυτό που έβαλε ο Φίσερ απέναντι στους Σπερς το 2003).


Ένας βρίσκεται κοντά στο κέντρο και οι υπόλοιποι στη baseline. Το play ξεκινά με τον Βελίτσκοβιτς στο τρίποντο , και τον Τεόντοσιτς να τρέχει απ’ την ρακέτα στο τρίποντο.


H Σερβία «μετακινεί» και δεύτερο παίκτη απ’ τη «αδύνατη» στη «δυνατή» πλευρά για να υπάρχει ο χώρος να γίνει «λόμπα». Οι Βελίτσκοβιτς – Τεόντοσιτς κινούνται αντίθετα μπερδεύοντας τους Τούρκους.O Τεόντοσιτς είναι το δόλωμα για τον Ίβκοβιτς , ώστε να τραβήξει όσους περισσότερους αντιπάλους πάνω του και να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα Τούρκικα χέρια στη ρακέτα ώστε να γίνει η λόμπα.


Το κόλπο φαίνεται να πιάνει. Ο Βελίτσκοβιτς με άδειο τον διάδρομο ετοιμάζεται για το φόλου. Ο Ερντέν όμως , καταλαβαίνοντας την παγίδα , τρέχει να προφυλάξει τη ρακέτα ελπίζοντας πως δεν είναι αργά.
Τελικά δεν ήταν αργά. Xάρις στην ευστροφία του Ερντέν δεν ολοκληρώθηκε το παμπόνηρο σύστημα του «σοφού».

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 σχόλια:

pamvos είπε...

Αγαπητέ και σεβαστέ φίλε.

Σε λέω σεβαστέ και το εννοώ , γιατί πράγματι θεωρώ τους σχολιασμούς σου και τον τρόπο παρουσίασης, απ τους καλύτερους που έχω δει και συγχαρητήρια.

Επίτρεψέ μου όμως μια διόρθωση. ¨Οσο και λόγω ιστορίας, αλλά και σύγχρονου γίγνεσθαι, να μην συμπαθούμε τους γείτονες, θα πρέπει να δούμε καλύτερα τη φάση. Δεν πατάει ο παίκτης τους τη γραμμή, κατά την ώρα που παίρνει την μπάλα. Δες το καλά σε παρακαλώ πολύ και πες μου. Έχει ήδη σηκώσει το πόδι του απ τη γραμμή και έχει ήδη πατήσει, το δεξί συγκεκριμένα στο έδαφος, για κλάσματα δευτερολέπτου και μετά παραλαμβάνει την μπάλα.

Με εκτίμηση

Drazen είπε...

Φίλε Pamvo,
Καταρχήν σε ευχαριστώ για τα ωραία σου σχόλια. Όλοι στο blog πραγματικά αγαπάμε το άθλημα και χαιρόμαστε που καταφέρνουμε να το μεταδίδουμε και σε εσάς.
Όσο για την επίμαχη φάση όντως κατά την ώρα που δέχεται τη μπάλα δεν πατάει τη γραμμή. Ξεκινώντας όμως τη ντρίμπλα εκτείνει το πόδι προς τα πίσω πατώντας με το πέλμα του τη γραμμή.
Για του λόγου το αληθές δες σε παρακαλώ το παρακάτω βίντεο το οποίο νομίζω πως είναι αρκετά διαφωτιστικό για την εν λόγω αμφισβητούμενη φάση:
http://www.youtube.com/watch?v=X-NfPxYCGfY

pamvos είπε...

Ω ναι, σωστά έχεις δίκηο. Λοιπόν δε φαίνεται στο άλλο βιντεάκι καθόλου καλά.
Βέβαια όπως λέχθηκε, τέτοια πράγματα δε σφυρίζουν οι διαιτητές σε τέτοιες καταστάσεις, είναι αλήθεια.
Σ ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

Δημοσίευση σχολίου