RSS

RetroMania: Φάνης Χριστοδούλου / Αν μείνω θα καταστραφώ

Tα πρώτα καλοκαίρια της προπερασμένης δεκαετίας είχαν ορισμένα σίγουρα ερωτήματα με τα οποία απασχολούνταν μικροί και μεγάλοι φίλοι του μπάσκετ.
- Θα αναννεώσουν τα συμβόλαιά τους το δίδυμο του ελληνικού μπάσκετ;
- Πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η γκρίνια των Παοκτζήδων για το συμβόλαιο του Φασούλα;
- Ο Γαλακτερός σε ποιάς ομάδας την υπογραφή έβάλε αυτό το καλοκαίρι;
- Ο νεαρός υπερταλαντούχος Κορωνιός πότε θα καλεστεί στην Εθνική;
- Οι αιώνιοι πότε θα ξυπνήσουν απ' το βαθύ "ύπνο" τους;
- Η μάστιγα των ομογενών πόσο κοστίζει στο μέλλον του ελληνικού μπάσκετ;
                                                                                    ......και πολλά άλλα

Όμως η "γρίνια - Φάνη" τα ξεπερνούσε όλα. Κάθε αρχή καλοκαιριού σχεδόν εκπλιπαρούσε για να πάρει μεταγραφή και όταν τελείωναν τα βουνά και το τρέξιμο (λέγε με προετοιμασία) , υπέγραφε νέο - με σημαντικά αυξημένες αποδοχές - συμβόλαιο.

Δεν μας πείραξε ποτέ - ούτε τους Πανιώνιους πιστεύω - γιατί ο Φάνης αυτός ήταν και έτσι τον αγαπάμε. Έπαιζε μόνο με το ένστικτο , ήταν ο πιο συναισθηματικός Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών , ήταν ο πιο πλήρης μπασκετμπολίστας που γέννησε ποτέ αυτός ο τόπος.

Χριστοδούλου υπάρχουν πολλοί.
Φάνης όμως , ένας!  

Ο δημοσιογράφος Γ.Βαλαβανίδης πήρε μία τέτοια συνέντευξη απ' τον Φάνη για το Τρίποντο

 






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

17 σχόλια:

levingston είπε...

Για μένα το μεγαλύτερο χαμένο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ εκείνα τα χρόνια το λιγότερο που έπρεπε να κάνει ήτανε να ρθει στον ΠΑΟΚ αλλά αφού δεν έγινε αυτό έπρεπε να κάνει το μεγάλο βήμα για NBA δυστυχώς λίγο η ημιμάθεια της εποχής λίγο που ήτανε 'τεμπέλης' δεν πήγε κρίμα...

Nasos είπε...

Μ' αρέσει πάντως που στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Φάνης τα λέει έξω απ' τα δόντια, ακόμα κι αν είχε συμβόλαιο με τον Πανιώνιο. Σήμερα πολύ σπάνια βλέπουμε παρόμοιες καταστάσεις.

Αν είναι δυνατόν να βγει ο παίκτης της τάδε ή της δείνα ομάδας, να κράζει την ομάδα του και να πει ευθέως ότι θέλω να πάω στον Ολυμπιακό ή στον ΠΑΟΚ ή οπουδήποτε αλλού. Παρ' ολ' αυτά όμως να συνεχίζει κάθε χρόνο σε αυτήν!

Μεγάλος ο Φάνης ρε παιδιά, πολύ μεγάλος.

Όσο για τον "νεαρό υπερταλαντούχο Κορωνιό", ακόμα θυμάμαι τις θλιβερές του εμφανίσεις με την Εθνική στο Ιωβηλαίο του 1991 στο ΣΕΦ. Και μάλιστα μετά από μια χρονιά που είχε κάνει ΤΑ όργια με το Περιστέρι. Εκεί αποδείχθηκε περιτράνως πως ο τύπος δεν έκανε για την τότε Εθνική, γιατί πραγματικά ήθελε μια μπάλα μόνος του.

Προσωπικά δεν λυπήθηκα, γιατί δεν τον συμπάθησα ποτέ. Πάντα τον είχα άχτι για εκείνο το buzzer beater που μας έβαλε στο -γεμάτο από Περιστεριώτες- Σαλούν την άνοιξη του '91 (την πρώτη χρονιά του Παπάγου στην Α1, στο τελευταίο παιχνίδι που πίσω από την αριστερή μπασκέτα δεν υπήρχε κερκίδα αλλά... πλαστικό τερέν, απομεινάρι της προηγούμενης χρονιάς στην Α2).

Θυμάμαι μάλιστα ένα σουτ του Κορωνιού σε εκείνο το Ιωβηλαίο (στον αγώνα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης που έκανε το ρεκόρ πόντων ο Φασούλας με 35 ή κάτι τέτοιο), που βρήκε στο... κάτω μέρος του ταμπλό. Άρχισα να τον κράζω και οι φίλοι μου φοβήθηκαν ότι θα υπάρχουν τίποτα Περιστεριώτες τριγύρω και θα έχουμε μπερδέματα. Στην επόμενη φάση έχασε κάποιες βολές, οπότε άρχισε να τον γιουχάρει ο -άγνωστος- διπλανός μου, ο οποιος αποδείχθηκε ΑΕΚτζής και προφανώς ούτε αυτός γούσταρε τον Κορωνιό.

Εννοείται ότι αμέσως αγκαλιαστήκαμε και αρχίσαμε να τον βρίζουμε εν χορώ! "Σήκω φύγε, δεν είναι εδώ το Περιστέρι" και άλλα ωραία. Το τι γέλιο έπεσε από τους τριγύρω δεν περιγράφεται...

stratos kalantzis είπε...

@Νάσος: Έχεις ζήσει όμορφες στιγμές από ότι φαίνεται φίλε Νάσο στα παρκέ!!!

Αν έχεις χρόνο και δεν το έχεις κάνει, διάβασε μια ανάρτηση που έχουμε σηκώσει για τον Φάνη, θα την βρεις σε παλαιότερες αναρτήσεις.

Για Κορωνιό έτσι όπως το λες...με βάζεις σε σκέψεις...

Drazen είπε...

Για να βοηθήσω τη κουβέντα , η ανάρτηση που γράφει ο Στράτος είναι στη κατηγορία "Verba volant, scripta manent" όπου περιέχονται παλαιότερες αναρτήσεις μας.

Nasos είπε...

@stratos

Αν εννοείς την εξαιρετική ανάρτηση που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο Φάνης ήταν το μεγαλύτερο χαμένο στοίχημα του ελληνικού μπάσκετ, τότε ναι, την έχω διαβάσει πολλές φορές :)

stratos kalantzis είπε...

@Νάσος: Αυτή ακριβώς εννοώ, καθώς είναι η πρώτη ανάρτηση που έγραψα στο blog αυτό όντας συναισθηματικά επηρεασμένος από το θέμα σε μεγάλο βαθμό. Πραγματικά δε θα του το συγχωρήσω του Φάνη.

Για αυτό όπου να είναι, θα τα ακούσει και ο Θύμιος.

Αλλά και αυτό που έγραψες για Κορωνιό, που έκανε πράματα και θάματα ΜΟΝΟ στο Περιστέρι, με βάζει σε διάφορες σκέψεις. Ακούγεται ότι κατέβηκε να παίξει πάλι μπάσκετ στη Β' ΕΣΚΑ!!!

Sir Charles είπε...

Φίλε Naso,

Πολύ σοβαρή διοργάνωση το Ιωβηλαίο..Από αυτή τη διοργάνωση δηλαδή δεν κλήθηκε στην εθνική ο πρώτος σκόρερ της Α1 όλων των εποχών;Δύσκολο μου φαίνεται.Την ίδια χρονιά στους μεσογειακούς έκανε παπάδες.Ο Γιαννάκης ήταν ήδη 32 χρονών και χρειαζόταν ενα καλό back up.Είχε τον Παταβούκα δεν λέω.Αλλά μου φαίνεται περίεργο που δεν είδαν το ταλέντο του 22χρονου Κορωνιού τότε.Ούτε το 93(τρίτο πλειμέικερ ο Μπακατσιάς) ούτε το 95(τρίτος ο Κακιούσης).Ούτε στην Ολυμπιάδα του 96 κλήθηκε ούτε στο παγκόσμιο του 94.
Πρώτη φορά σε ευρωπαικό πρωτάθλημα κλήθηκε το 97 όπου ήταν αξιοπρεπέστατος.Και το 98 στο παγκόσμιο στην Αθήνα πάλευε αυτός και ο Οικονόμου στον ημιτελικό με τους Γιουγκοσλάβους.
Κλήθηκε στην εθνική αμέσως μόλις σταμάτησε ο Δράκος.Εικασίες κάνω,δεν γνωρίζω κάτι,μπορεί να είναι και σύμπτωση.Αλλά πείτε μου εσείς ξέρετε πολλά τέτοια ταλέντα να έχουν πάει ανεκμετάλλευτα;Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω παρακαλώ ας το παραθέσει.

Panagos είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Sir Charles. Σε δυο διοργανώσεις που είχε ρόλο και χρόνο στην Εθνική, '97 και '98, θυμάμαι καλή παρουσία (χωρίς να έχω ξαναδει τα παιχνίδια βέβαια, οπότε υπάρχει περιθώριο λάθους από μέρους μου). Ναι, οκ ήθελε πολλή ώρα τη μπάλα στα χέρια του οπότε υπήρχαν θέματα "συμβατότητας", δε τρελαινόταν για την άμυνα αλλά έπαιζε έξυπνα και έκλεβε μπάλες και φυσικά είχε εύκολο σκορ με όλους τους τρόπους (πλην καρφωμάτων). Χωρίς διάθεση παρεξήγησης, έχω την αίσθηση πως τον αδικείτε ελαφρώς...

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια δεν χωραγε ο Κορωνιος σε Εθνικη ηταν λιγο ανωριμος στο να δεχτει αλλους παικτες λιγο εγωιστης ισως...Μη μου πειτε οτι δεν θα μπορουσε να ειχε φυγει πιο νωρις απο Περιστερι αν ηθελε... Ειναι περιεργο τυπακι ηταν και δεν ξερω αν ειναι ακομα αυστηρα χορτοφαγος..Αυτο για να δειξω οτι ισως δεν ηταν και η πιο ευκολη προσωπικοτητα. Επισης τον θυμαμαι να ασχολειται με προπονητικη τα τελευταια χρονια αλλα την εγκατελειψε με μυστηριωδη τροπο.. Κατι ειχε παιχτει με τον Δροσο που συνεληφθη προσφατα στη Μαλτα....Οσο για το θεμα μας τον Φανη θαυμαζω την αφελεια του οντως ηταν ευκολοπιστος και ισως περιμενε καποιος να τον παρει απο τον χερι και να του δειξει τι να κανει στη ζωη του.Συναισθηματικη αφελεια..Σαν να φωναζε ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ γιατι κανεις δεν με σωζει??? Εν πασει περιπτωση και για εμενα ηταν ο καλυτερος....
Μανος

Drazen είπε...

Ο Κορωνιός είχε αγωνιστικά στοιχεία που έλειπαν απ' την Εθνική . Όταν αποχώρησε (ή τον αποχώρησαν...) ο Μεγάλος , ψάχναμε κάθε χρόνο να βρούμε μία σταθερά που θα τραβήξει το σκορ. Το '93 ήταν ο Γιαννάκης (στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά της καριέρας / στα υπόλοιπα κάθε χρόνο και έφθινε) , το '94 ο Φασούλας , το '95 ο Φάνης κ.ο.κ.

ΕΠΡΕΠΕ το κεφάλαιο Κορωνιός να αξιοποιηθεί. Στην αρχή παίζοντας ελάχιστα αλλά με υπομονή για να προσαρμόζεται στο κλίμα της Εθνικής (χρειάζεται αφού προέρχεται από συνοικιακή ομάδα χωρίς υψηλές βλέψεις) και στην επόμενη ή μεθεπόμενη διοργάνωση - και αφού πνευματικά θα είναι έτοιμος - να του δωθεί ουσιαστικός ρόλος στην ομάδα.
Ένα γκαρντ που να ήξερε να διεισδύει (και να παίρνει τα αναγκαία φάουλ που χρειάζονται) δεν είχαμε! Κανένας δεν το έβλεπε γαμώτο!!!;;;

- To '93 μπήκε ο Μποσγανάς με τη δικαιολογία οτι δεν είχαμε αναπληρωματικό δυάρι! Και πήραμε 2 πλέιμεικερ (Μπακατσιάς-Κακιούσης) που δεν ένιωθαν σίγουροι να σουτάρουν ούτε ...λέι-απ.

- Το '94 τα γκαρντ μας (Σιγάλας - Γιαννάκης - Μπακατσιάς - Μπουντούρης - Παταβούκας) πραγματοποίησαν όλα εξαιρετική σεζόν και δύσκολα χωρούσε ο Κορωνιός. Αν και προσωπικά η ταυτόχρονη παρουσία Μπακατσιά - Μπουντούρη μου μοιάζει περιττή....

Το '95 όπως σωστά επεσήμανε ο Sir Charles (και φίλος του Δράκου;;;) προτιμήθηκαν τα προσόντα του Κακιούση... Τα αίτια ακόμη αγνοούνται...

Το '96 στην Ατλάντα επιχειρήθηκε ένα ομαλό πέρασμα στη νέα γενιά (Παπανικολάου , Αλβέρτης , Ρεντζιάς) αλλά ο πιο ταλαντούχος απ' όσους δεν συμμετείχαν παλαιότερα δεν κλήθηκε...

Ο τίτλος που αρμόζει είναι "Του Βασιλακόπουλου αγαπημένα παιδιά".

@Sir Charles
Όσο για την ερώτησή σου για τα ταλέντα που δεν αξιοποιήθηκαν στην Εθνική , πρόχειρα πρόχειρα μου έρχονται δύο στο μυαλό: Λιαδέλης και Διαμαντόπουλος.

iron80 είπε...

Με όλο το σεβασμό προς το Παναγιώτη Γιαννάκη, είναι ηλίου φαεινότερον ποιος είναι ο λόγος που δεν καλούσαν το Κορωνιό μέχρι το '96 που σταμάτησε ο ''δράκος''...
Πολύ κρίμα για τον Άγγελο και την Εθνική, καθώς αφού στα 28 και 29 του έκανε τόσα καλά τουρνουά, φανταστείτε τι θα έκανε νωρίτερα...

Nasos είπε...

Κι εμένα η γνώμη μου είναι πως τον Κορωνιό τον έφαγαν οι κλίκες της Εθνικής και γι' αυτό άργησε να παίξει εκεί.

Από όλους τους προαναφερθέντες (Μπακατσιάδες, Μποσγανάδες και το κακό συναπάντημα) είναι σίγουρο πως ο Άγγελος είχε πολύ περισσότερο ταλέντο. Τώρα αν ήταν συγκεκριμένα ο Γιαννάκης ή έπαιξαν ρόλο και Φασούλες/προπονητές/Βασιλακόπουλοι και σία δεν το ξέρω.

Άλλωστε δεν έκρινα τον Κορωνιό αγωνιστικά (πέραν του ότι "ήθελε μια μπάλα μόνος του"). Είπα ότι δεν τον πήγαινα για πολύ συγκεκριμένους υποκειμενικούς λόγους, περισσότερο για να γίνεται πλάκα.

Συμφωνώ επίσης ότι έπρεπε να είχε φύγει από το Περιστέρι από πολύ νωρίς.

Ανώνυμος είπε...

Ο Φάνης που όλοι αγαπήσαμε! Ο πιο ταλαντούχος Έλληνας παίκτης όλων των εποχών που δεν μάσαγε ποτέ τα λόγια του και είχε πάντα εκείνο το αλλέγκρο και ανέμελο ύφος. Πόσο λείπειένας Φάνης σήμερα!

Αργύρης.

Ανώνυμος είπε...

κορωνιος κ λιαδελης ειναι οι πιο αδικημενοι στο θεμα εθνικη.αν θυμαμαι καλα στο παγκοσμιο του 98 ο κορωνιος εκανε τελειες εμφανισεις κ πολλοι ξενοι νομιζαν πως ειναι νεος παικτης που τωρα ξεκινουσε την καριερα του(καθοτι τους ηταν παραλογο ενα τετοιο ταλεντο να μην εχει εμφανισεις με την εθνικη ως τοτε).για τον λιαδελη..βρειτε μου ενα 2αρι της εθνικης(απο το 96,οποτε κ ωριμασε μπασκετικα ο παναγιωτης) με το μπασιμο του κ την αγνοια κινδυνου στις εφορμησεις του...

Ανώνυμος είπε...

ουπς..ξεχασα κ εναν ακομα υπερβολικα αδικημενο..νεστορας κομματος!

Basketball Fan είπε...

Κλασσικό σύνθημα της εποχής 94-95 από τους πάνθηρες ήταν το «δώστε τον Φάνη στον φαρμακοποιό, να δούμε άσπρη μέρα στον Πανιώνιο»...

Τεράστιος ο Φάνης και ο κύριος λόγος που έγινα Πανιώνιος το 1987 και έμεινα Πανιώνιος για πάντα. Στην Κύπρο δεν πρέπει να είμαστε περισσότεροι από 10.

Συμφωνώ και εγώ ότι ο Κορωνιός δικαιούτο πολλές περισσότερες ευκαιρίες στην εθνική και τον κράτησαν εκτός οι δημόσιες του σχέσεις και οι κλίκες. Αλλά οι καλές πορείες της εθνικής και το μπάσιμο στην τετράδα το 93, 94 και 95 δεν άφηναν και πολύ περιθώριο για κριτική στις επιλογές. Το 98 έκανε όντως πολύ καλό τουρνουά.

Συμφωνώ επίσης για Διαμαντόπουλο ο οποίος κατά την άποψη μου είναι το μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο που έβγαλε η Ελλάδα (τον Γκάλη τον έβγαλε η Αμερική). Ήταν σε επίπεδο Ναβάρο στα 20 του όταν έδινε ρεσιτάλ με τον Παπαλουκά δίπλα του. Έμεινε όμως κάπου εκεί.

Συμφωνώ επίσης για Κόμματο ο οποίος έπρεπε να κλιθεί στην εθνική ειδικά μετά από την χρονιά του στην Μακάμπι που πήρε και Ευρωλίγκα. Όπως επίσης και ο Χατζής έπρεπε να κλιθεί μετά την αποτυχία το 2004 που φάνηκε η τεράστια αδυναμία της εθνικής στο σουτ. Το 2005 όμως ξεχάστηκε η μη κλίση του με το χρυσό στο Βελιγράδι. Και πάλι δεν μπορεί να γίνει κριτική για τις επιλογές αφού διαψεύδεσαι εκ του αποτελέσματος.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ ΠΟΥ Ο ΓΚΑΛΗΣ ΕΦΑΓΕ ΤΗΝ ΤΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΝΕΡ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΄ΡΙΞΗΪ ΒΟΛΕΣ Ο ΓΚΑΛΗΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΗΪ. ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΣΗΪ ΤΟΝ ΓΚΑΛΗ ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΑΡΜΠΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΜΑ.
ΜΑΛΛΟΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΧΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΜΒΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΓΚΑΛΗ...

Δημοσίευση σχολίου