RSS

Retro Games:1991 Aρης vs Ποπ '84 92-71




To 3-ponto.blogspot.com μετα το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στον Michael Jordan, δίνει συνέχεια στα weekly events με την ενότητα των Retro Games!
Αυτή την εβδομάδα θα θυμηθούμε το παιχνίδι του του Άρη με την ΠΟΠ 84 στο Αλεξάνδρειο για τη σαιζόν 1990/91.


Η 3η συνεχόμενη αποτυχία σε final four ειναι γεγονός για τον Άρη.Μετα τη Γάνδη , και το Μόναχο, ήρθε η σειρα της Σαραγόσα το 1990 όπου πάλι ο Άρης αποκλειστηκε στον ημιτελικό.Παρότι κατακτηθηκε το νταμπλ στην Ελλάδα, η αποτυχία στην Ευρώπη δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις: την αποχωρηση του Ιωαννίδη , και τις αποδοκιμασίες μερίδας οπαδων προς τον Γκάλη.
Τον Ξανθό διαδέχεται ο Λέσιτς (μεχρι τότε βοηθός) , ενω τις θεσεις των Βρανκοβιτς και Μαικ Τζοουνς παιρνουν οι Σέλερς και Σόμπιν .Με τον Γκάλη να διανύει τα 34 και τον Γιαννακη τα 32 , οι προβλέψεις για τη χρονια ειναι ιδιαίτερα απογοητευτικές.. ολοι προδικάζουν το τέλος της αυτοκρατορίας του Άρη ... Προσωπικά πιστευω ότι αυτή η ομάδα του Άρη , ήταν η καλύτερη όλων των εποχών , παρόλο που δεν προκριθηκε στο final four και παρόλο που κατεκτησε το πρωτάθλημα χαρις στο ιστορικό τρίποντο του Γιαννακη.Στο βιντεο θα παρατηρήσετε οτι ο Άρης για 1η φορα διαθετει πλουραλισμό στην επίθεση και δεν τα περιμένει όλα από τον Γκάλη.Τα επιθετικά συστήματα ειναι πιο πολύπλοκα , ενώ εχουν βελτιωθει και παιχτες που απλώς συμπληρωναν τη δεκαδα στο παρελθον (Λυπηρίδης).Ο Σέλερς προσφέρει πιο πολλα απο τον Βρανκοβιτς, που στην επιθεση ήταν απλος θεατής , ενώ κι ο Σομπιν με τον Αγγελίδη καλυπτουν με επιτυχια τη θεση 4 που στο παρελθόν ο Άρης αντιμετώπιζε προβλήματα (τραυματισμοι Φιλιππου, απειρία Λυπηρίδη).
Από την άλλη πλευρα η ΠΟΠ 84 ειναι ήδη δις πρωταθλητρια Ευρωπης ,με προπονητη τον Παβλισεβιτς (ναι , αυτος που έφυγε ως ασχετος από τον Παναθηναϊκό αργότερα) , αλλα λαβωμενη , καθώς το καλοκαιρι του 1990 αποχωρησαν οι Ρατζα(NBA) και Ιβάνοβιτς (σταμάτησε)
.Ο Κουκοτς ειναι πλεόν αδιαμφισβήτητος ηγέτης , πλαισιωμενος απο τους Σάβιτς, Περάσοβιτς, Ταμπακ, Σρετενοβιτς, Παβίσεβιτς, Ναγκλιτς, Λέστερ(4αρακι αριστερόχειρ) ..Φυσικά κανεις δεν υπολόγιζε την ΠΟΠ84 στην αρχή της χρονιάς...και στο τέλος πήρε και την κούπα...
Μεγάλο παιχνίδι λοιπόν στο Αλεξανδρειο που φυσικά ειναι κατάμεστο για άλλη μια φορά, σε απ ΄ ευθειας μετάδοση απο το πρωτοεμφανιζόμενο τοτε MEGA , σε περιγραφή Παπαδογιάννη.
Με τον Σρετενοβιτς να ξεκινάει πάνω στον Γκάλη ο Παβλίσεβιτς δεν ειχε και πολλές ελπίδες ..Αρης και Νικ ειναι ασταμάτητοι και το σκόρ εκτοξεύεται στο 17-5!Ο Κουκοτς αναλαμβάνει τότε το μαρκάρισμα του Γκάλη σε ένα απο τα κλασσικά match up, αλλά ο Γκάλης τελειώνει τελικά με 35ποντους το παιχνίδι με εκπληκτικες ενέργειες και ποσοστά!Επισης και ο Σέλερς κερδιζει κατα κρατος τον νεαρό τότε Κροάτη , καθώς οι 2 αυτόι παίχτες είχαν ακριβώς το ίδιο μπασκετικό σουλουπι.Αρχές του 2ου ημιχρόνου η ΠΟΠ84 πλησίασε στους 3 πόντους , αλλα ένα εκπληκτικό πενταλεπτο των Γιαννακη - Γκάλη που σκόραραν συνεχώς αποκαθιστά την τάξη..
Το Βιντεο 3 περιέχει και το ξέσπασμα των Γιαννακη - Γκάλη , αλλα και μερικές εντυπωσιακές φάσεις !








Επόμενο παιχνίδι: Παναθηναϊκός - Άρης 1993: Το 1ο παιχνιδι του Γκάλη ενάντιον του Αρη των Γιαννάκη και Τάρπλει!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 σχόλια:

giorgiospapadopoulos είπε...

Ακόμα και η των σφυριγμάτων ήταν διαφορετική σε σχέση με τώρα. Οι διαιτητές στο συγκεκριμένο ματς καταλόγιζαν ως φάουλ τις λίγες ελαστικές επαφές εκτός φάσης.Φανταστείτε να διαιτήτευαν σε τωρινά ματς με ομέδες όπως η Σιένα ή ο Παναθηναϊκός.θα τους βγάζαν όλους από το παιχνίδι με πέντε φάουλ. Ας το λάβουν και αυτό υπόψη όσοι αρέσκονται σε ανυπόστατες συγκρίσεις διαφορετικών εποχών ξεχνώντας ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι πρωτίστως χάρης και ταλέντου

giorgiospapadopoulos είπε...

Ακόμα και η γραμμή των σφυριγμάτων ήταν διαφορετική σε σχέση με τώρα. Οι διαιτητές στο συγκεκριμένο ματς καταλόγιζαν ως φάουλ τις λίγες ελαστικές επαφές εκτός φάσης.Φανταστείτε να διαιτήτευαν σε τωρινά ματς με ομέδες όπως η Σιένα ή ο Παναθηναϊκός.θα τους βγάζαν όλους από το παιχνίδι με πέντε φάουλ. Ας το λάβουν και αυτό υπόψη όσοι αρέσκονται σε ανυπόστατες συγκρίσεις διαφορετικών εποχών ξεχνώντας ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι πρωτίστως χάρης και ταλέντου

Gangster είπε...

Πολλοί από εσας θα το καταλαβαν ,ο Blogger χθες ειχε ''πέσει'' σχεδον όλη την ημέρα..
Η ανάρτηση του Αρη με την ΠΟΠ84 χαθηκε, αλλά ανακτηθηκε καποιο μεγάλο μέρος της.Λειπουν όμως όπως θα καταλάβατε καποια σχόλια και οι φασεις του αγώνα που ... χαθηκαν..

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση που μάλλον δεν έγινε σε τυχαία φάση. 35 πόντοι,6-7 ασσίστ, 80%, αντίπαλος ο Κούκοτς κι η Γιουγκοπλάστικα. Προτείνω να βάλετε κι ένα παιχνίδι του Τζόρνταν γιατί την επομένη που ο Χελάκης (πάω στοίχημα τη εμπνεύσει Παπαδογιάννη) απεφάνθη ότι ο Γκάλης ξεπεράστηκε, προχώρησε και στην αποκαθήλωση Τζόρνταν-Τζάκσον. Κι εδώ που τα λέμε είχε κι ένα δίκιο. Πότε φώναξε ο Μάηκλ τον Πίπεν να σηκώσουν τρόπαιο παρέα και πότε έπαιξε το μπικ εν ρολ τόσο αποτελεσματικά ο άναρχος αυτός κόουτς.

Gangster είπε...

Σχετικα με το θεμα των ημερων που δεν ειναι άλλο απο την αστοχη συγκριση Γκαλη - Διαμαντιδη , ενα σχετικο αρθρο ειναι και το παρακατω του Φ. Συριγου στην Ελευθεροτυπία:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=274617

Ανώνυμος είπε...

h sygkrish gkalh diamantidh einai asteia k sigoura kathodhgoumenh.to lew k tha to lew:k o giannakis einai anwterh pasta paikth apo ton diamantidh.dld apo ton diaxwrismo k meta pou einai to eyrwpaiko mpasket;plaka kanoume;to fetino final 4 ths euroleague htan epipedou '70s.paiktes polyergaleia-stravokatsavida k loipes ekseugenismenes dikaiologies gia to nystaleo k frikto theama ktlp ktlp.eixa xronia na dw 2aria k 3aria se dieisdysh na petoun th mpala sto tamplo san saki me patates...

Ανώνυμος είπε...

1)Ανάμεσα στις άπειρες ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ κ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ διακρίσεις(με Άρη κ Πάο αλλά κ ΕΘΝΙΚΕΣ με την Ελλάδα)συγκαταλέγεται κ αυτή που βγήκε ΔΕΚΑΤΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Α Θ Λ Η Τ Η Σ στον ΚΟΣΜΟ!!!! Επίσης(ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ παίχτης ο Διαμαντίδης δε διαφωνώ)αλλά αφενός πληρέστερος ήταν ο Χριστοδούλου κ αφετέρου ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟΣ παίχτης είναι αυτός,''κύριε''Συρίγο,που μπορεί να απειλήσει ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ (πέρα από τα 3ποντα που ΟΝΤΩΣ τα στάζει!)το καλάθι ΕΣΤΩ από απόσταση 3 μέτρων κ όχι αυτός που έχει κάνει μέχρι κ ''αίρμπολ''σε μπάσιμο όταν μαρκάρεται απο έναν καλό αντίπαλο(κ με προπονητή που ΔΕ δίνει βοηθείες στο μαρκάρισμά του ώστε να δίνει πάσες στον ξεμαρκάριστο Μπατίστ)!!Πληρέστερος είναι με λίγα λόγια αυτός που απειλεί το καλάθι κ μέσα απο τη γραμμή των 6.75 ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕ ''κύριε'' Συρίγο!!!!

Β.Α. είπε...

Κουβέντα έχει ενδιαφέρον να γίνεται για τέτοια θέματα, όμως το να επιχειρεί κάποιος να βγάλει αδιαμφισβήτητο νικητή σε τέτοιες συγκρίσεις είναι χωρίς νόημα.

Συγγνώμη που θα γίνω επιθετικός, αλλά κάθε φορά γελάω που διαβάζω για "ιεροσυλίες" κτλ. Ξεκολλήστε και ανοίξτε λίγο το μυαλό σας οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, μη γίνεστε γραφικοί με τα "ο Γκάλης έκλεινε τα θέατρα, κτλ", τα έχουμε ακούσει 1000 φορές αυτά και δε μας νοιάζουν στην προκειμένη περίπτωση εφόσον θέλουμε να αναλύσουμε αγωνιστικά και μόνο τους παίκτες. (Δεν πάνε σε κανέναν προσωπικά αυτά, απλά μια γενική παρατήρηση για το πνεύμα των καιρών.)

Δε θέλω να εισέλθω σε εκτεταμένη ανάλυση επειδή δε θέλω να λέω αυτονόητα πράγματα, απλά θα τονίσω ότι στα 80's ήταν ΠΟΛΥ πιο εύκολο να κυριαρχήσει ένας παίκτης σε ένα παιχνίδι απ' ότι σήμερα. Και αυτό δεν είναι επειδή όλοι είναι "στραβοκατσάβιδα" και επειδή "αυτοί οι νέοι παίκτες δεν έχουν το ταλέντο ενός Χριστοδούλου", είναι επειδή η αμυντική προετοιμασία και η αμυντική εκτέλεση είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερες απ' ότι τότε. Η σημερινή ποιότητα των παικτών είναι κατά γενική ομολογία καλύτερη από ποτέ, πολλοί παίκτες τότε καλά καλά δεν μπορούσαν να ντριμπλάρουν με το "άλλο" χέρι τους.

http://www.youtube.com/watch?v=a9dBn72HRn8

Το παραπάνω π.χ. δε ΓΙΝΕΤΑΙ να συμβεί σήμερα, καμία ελίτ ευρωπαϊκή ομάδα δε θα επιτρέψει σε έναν παίκτη να βάλει 50 πόντους με 21/28 (!) σουτ. Τεράστιος σκόρερ ο Γκάλης, αλλά για την ΕΠΟΧΗ του και εναντίον των ΤΟΤΕ αμυνών. Δε σας κάνει πιο "ψαγμένους" και "ρομαντικούς" εσάς τους μεγαλύτερους να επιμένετε ότι Γκάλης "δεν ξαναβγαίνει". Ξεπεράστε την ανούσια νοσταλγία σας, μπείτε στο YouTube και κατεβάστε torrents, παρατηρήστε τις άμυνες και το επίπεδο αθλητικότητας κάθε εποχής και τότε μόνο θα είστε σε θέση να κρίνετε αντικειμενικά.

Ένα πρώτο βήμα είναι μέσω του παρόντος blog και Gangster μπράβο που ανεβάζεις τέτοια παιχνίδια.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά θα διαφωνήσω με το ρόστερ ο Σέλερς ναι μεν ήταν καλύτερος επιθετικά από τον Bράνκοβιτς αλλά δεν ήταν καθαρό 5αρι (ουτε καν 5αρι θα ελεγα) και σαφως υστερουσε αμυντικα τη στιγμή που ήθελες αμυνα και ρομπαουντ απο τον τοτε πρώτο ξένο. Επίσης δεν υπήρχε καθαρό 3αρι στη θέση του Μαίκ Τζόουνς αλλα ένα ακόμη 4αρι (με καλο σουτ για τη θέση του) ο Σομπιν. Αυτές οι ανισορροπίες στοιχησαν στον Άρη ο οποίος πληρωσε την αδυναμία του εκτος εδρας (μολις μια νίκη ενώ έχασε και από την απίστευτη αγγλική Κίνγκστον). Το καλύτερο ρόστερ πιστεύω το είχε την προηγούμενη χρονιά με Τζόουνς-Βράνκοβιτς στους ξένους και το '92-'93 με Τάρπλεϋ-Άντερσον.

Υγ. Ο Ράτζα δεν είχε παέι ακόμη ΝΒΑ αλλά στη Βίρτους Ρόμα και ο Ιβάνοβιτς είχε πάει στην Tζιρόνα.

Αργύρης.

Gangster είπε...

To γενικό συμπερασμα ειναι οτι δεν μπορεις να συγκρινεις παιχτες τόσο διαφορετικών εποχών.Ο καθενας στην εποχή του ήταν μοναδικός.Δεν μπορείς κατα τη γνώμη μου να συγκρίνεις αγωνιστικά παίχτες του τότε με τους σημερινούς.

Κατι αναλογο συμβαινει με τον Πελε και τον Μεσι ή τον Κ.Ροναλντο.Αλλες οι άμυνες το 1960 και άλλες τωρα, άλλη η σωματοδομή των παιχτων τότε και άλλη τωρα .
Φίλε Βαγγελη θα διαφωνησω στο θεμα του Γκάλη και επιμένω ότι ''Γκαλης''σαν παιχτης πολυ δύσκολα ξαναβγαινει.Όπως επίσης Ντραζεν και Σαμπόνις είναι δύσκολο να ξαναδούμε .Αυτό δε σημαινει επουδενί οτι οι μεγαλοι παιχτες του σημερα δεν κατατασονται στους κορυφαίους όλων των εποχών, ίσα ίσα ο Διαμαντίδης προσωπικά πιστευω ότι ειναι μέσα στην κορυφαια δεκαδα ever.΄Άλλη η εποχη όμως του ενός και άλλη η σημερινη ξαναλέω και παλι.Ο καθένας στην εποχή του και φυσικά συμφωνώ ότι οι σημερινοί παιχτες έχουν περισσότερα προσόντα από τους παλαιότερους .Το αθλημα εξελίσσεται και για να ανταπεξέλθεις χρειάζεται πολυ μεγαλύτερα σωματικά αλλα και ''πνευματικά'' προσόντα.

@Αργυρης : Σωστος για Ρατζα και Ιβανοβιτς παραλειψή μου

Υ.Γ: Εχει μεγάλο ενδιαφερον να δείτε όλο το παιχνιδι κυπέλλου στο Σπόρτινγκ το 1994 που εχει ανεβασει το My Basketvideo.Σ ένα παιχνίδι με τελικό σκορ 42-40 , αγωνιζονται Γκάλης στα 37 του , Γιαννακης στα 35 του , Εντι Τζονσον στα 36 του , Πασπαλι, Βρανκοβιτς, Fασούλας , Τομιτς , Σιγαλας, Ταρλατς.Είναι η εποχή που το μπασκετ από τις χαλαρες άμυνες των 80΄ς πηγαινει προς το σκληρό μπάσκετ όπου τον πρώτο λόγο έχει η τακτική και η αμυντική προσήλωση.Ο Γκάλης στα 37του επαναλαμβανω, και 1 μήνα πριν το οριστικό αντίο κάνει εκπληκτικό παιχνιδι με 13π και 7-8 ασσιστ και πολυ καλά ποσοστά.Δείτε το όλο αξίζει τον κόπο , παρόλο που όλοι σπάνε τα καλάθια!

Β.Α. είπε...

Gangster εξαρτάται πώς εννοείς το "δεν ξαναβγαίνει". Μιλάμε για παίκτες με το ταλέντο του Γκάλη ή με τα στατιστικά του Γκάλη; Παίκτη που να βάζει 50 πόντους σε ελίτ ευρωπαϊκή ομάδα όντως δύσκολα θα ξαναδούμε αφού ποτέ οι άμυνες δε θα γίνουν τόσο κακές ξανά, παίκτες με το ταλέντο του Γκάλη στο σκοράρισμα θα δούμε πολλούς ακόμα στο μέλλον. Υπάρχει ήδη κι ένας Γερμανός με επίθετο Nowitzki, μην ξεχνάμε.

stratos kalantzis είπε...

@Β.Α.: Μια ερώτηση μόνο, δεχόμενος αυτά που λες: Την 15ετία του Γκάλη, πέραν του Ντράζεν και του Όσκαρ (3 παίχτες σε 15 χρόνια!!!), βρες μου άλλο παίχτη να έχει ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ τέτοια επιθετική συγκομιδή με τέτοια ποσοστά. Κ δε βάζω καν την παράμετρο του 1.83 (πχ ο Dirk είναι 2.13). Για όλους οι άμυνες ήταν κακές όχι μόνο για τον Νικ και σε επίπεδο συλλογικό αλλά και εθνικό. Και όπως εσύ σωστά έχεις πει, άλλο πράγμα το NBA εντελώς άλλο η Ευρώπη όταν θέλουμε να συγκρίνουμε το οτιδήποτε μεταξύ τους.

Β.Α. είπε...

Φίλε Στράτο, όταν λέω Γκάλης απλά τον διαλέγω ως αντιπρόσωπο του ανώτερου επιπέδου παικτών της δεκαετίας του '80. Τα ίδια ισχύουν και για Ντράζεν και Όσκαρ. Είτε 1.83 είτε 2.13, το να σκοράρει παίκτης με τόση ευκολία στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ δύσκολα θα το ξαναδούμε. Ακόμα κι ο Dirk να ερχόταν στην Euroleague τέτοιους ρυθμούς σκοραρίσματος δε θα είχε και αυτό θα οφείλεται στο πολύ ανεβασμένο σε σχέση με τα 80's αμυντικό επίπεδο ομάδων και παικτών.

Τον Dirk τον ανέφερα πριν ως αντιπαράδειγμα του "παίκτης με το ταλέντο του Γκάλη δεν ξαναβγαίνει", εφόσον θεωρώ τον Dirk τουλάχιστον εφάμιλλο του Γκάλη στο θέμα scoring ability. Ελαφρά αδόκιμη βέβαια η σύγκριση καθώς μιλάμε για παίκτες άλλων θέσεων και ύψους, απλά κουβέντα να γίνεται.

giorgiospapadopoulos είπε...

Οι συγκρίσεις διαφορετικών εποχών που καταλήγουν σε συμπεράσματα μόνο για χάρη του λόγου μπορούν να γίνουν,,τα όποια πορίσματα βγαίνουν δεν αγγίζουν την ουσία της πραγματικότητας διότι τα πράγματα πρέπει να βλέπονται στρουκτουραλιστικά, η κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ότι γίνεται γίνεται πάνω στη βάση των δεδομένων της συγκεκριμένης κάθε φορά εποχής. Για παράδειγμα είναι ανόητο να συγκρίνεις έναν σημερινό παίκτη με κάποιον που όταν έπαιζε δεν είχε καλά παπούτσια με κριτήρια τωρινά, δεν είχε γήπεδο καλό να προπονηθεί και να παίξει και έκανε και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσει.
Για χάριν και μόνο του λόγου θα κάνω και εγώ μερικές ερωτήσεις.
1) Ποια θα ήταν η πορεία του Ελληνικού μπάσκετ χωρίς τον Γκάλη; Θα είχε βγάλει τόσους σπουδαίους παίκτες και θα είχε φέρει τόσες επιτυχίες; Μπορεί να συγκριθεί ένας πιονέρος που έβαλε το νερό στο αυλάκι με αυτούς που τον ξεπέρασαν αλλά που έπονται χρονικά;
2) Τι παραπάνω θα είχε καταφέρει ο Γκάλης αν ήταν γύρω στα δύο μέτρα με την σωματοδομή , το ταλέντο και τις ικανότητες που είχε; Σημειώστε ότι το τριπλό σπάσιμο μέσης στον τελικό του 1987 το κάνει ένας αθλητής που έχει πάτησει τα τριάντα και όχι κάποιος νέος γεμάτος ζωτικότητα , το 1989 στον ημιτελικό απέναντι στους Σοβιετικούς πάλι τα καλάθια απέναντι στον Σαμπόνις τα βάζει ένας 32 χρονών παίκτης και ότι τον Γκάλη τον θυμόμαστε στα μετά τα τριάντα χρόνια του.

Δημοσίευση σχολίου