RSS

Φάνη παρ' τους ένα τηλέφωνο...


Όταν κολλάει ο υπολογιστής τι κάνουμε; Πατάμε έναρξη και μετά επανεκκίνηση. Και συνήθως "ξεκολλάει". 

Το απογευματινό ματς είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή, μία επανεκκίνηση,  για την αιώνια γκόμενά μας (δεν γράφω επίσημη αγαπημένη γιατί η συγκεκριμένη καψούρα διαρκεί πολλά χρόνια κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως σε "επίσημες" σχέσεις). 
Δεν είναι τόσο εύκολο όσο να πατήσεις ένα κουμπί αλλά, διάολε,  δεν είναι και ακατόρθωτο!



Θεωρώ αυτονόητο πως ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως πάθος, γενναιότητα, ανδρεία θα τα δείξουν τα παιδιά. Ο εγωισμός τους έχει πληγεί και θέλουν να δώσουν απαντήσεις. Όχι σε εμάς (δημοσιογράφους, φιλάθλους, ποδοσφαιρικούς που περιμένουν πως και πως τις αποτυχίες για να ρίξουν την χολή τους) αλλά στους εαυτούς τους. Οι περισσότεροι είναι εγωιστές, ενώ μην παραβλέπουμε πως στην παρέα τους έχουν έναν εκ των μεγαλύτερων νικητών - εγωιστών της τελευταίας δεκαετίας...

Δεν  αρκεί. Πρέπει να τους κερδίσουμε και στα αγωνιστικά κομμάτια. Όχι σε όλα, σε αρκετά:

  • Κατακόρυφη βελτίωση στην προσωπική άμυνα. Αν παίξεις πολύ καλή προσωπική άμυνα τότε δεν χρειάζονται ούτε περιστροφές, ούτε βοήθειες. Δεν είναι εύκολο καθώς η άμυνα "αντιδρά" στη "δράση" της επίθεσης αλλά στα δύο τελευταία παιχνίδια ο βαθμός ήταν πολύ χαμηλός. Σύμφωνοι defensive stopper εκτός του Μπράμου δεν έχουμε αλλά η προσωπική άμυνα είναι και θέμα διάθεσης. Να είσαι διατεθειμένος να πονέσεις αλλά να μην φας το σκριν. Κουράστηκα να βλέπω με ένα σκριν να φθάνει ο Τζεντίλε στο κάρφωμα...
  • Να γίνουμε bad boys. Σίγουρα είναι δύσκολο να μοιάσουμε στην original μιας και υλικά σαν τον Μαχορν, τον Ρόντμαν και τον Σάλεϊ δεν έχουμε. Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε ο περσινός Παναθηναϊκός γιατί οι Λάσμε - Γκιστ είναι στην Κίνα και ο Μασιούλις σε άλλη ομάδα. Αλλά το να μην προστατεύουμε την ρακέτα μας, να μην μας "νιώθει" η αντίπαλη επίθεση είναι εξοργιστικό. Δεν είναι η εθνική που μεγαλώσαμε. Το κακό ξεκίνησε με τον Καζλάουσκας αλλά το απόγευμα πρέπει να σταματήσει το αστείο που κρατάει σχεδόν 3 χρόνια... 
  • Την περιφερειακή γραμμή της Ισπανίας δεν μπορούμε να την κοντράρουμε. Υπάρχει ποιότητα και βάθος μεγαλύτερο του δικού μας. Άρα στοχεύουμε τον "πιο βελτιωμένο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών". Στην επίθεση με συνεχόμενα pick n roll πάνω του (ο Ζήσης πρέπει να πάρει τα midrange shot που θα του δώσει η άμυνα / ο Σπανούλης να επιδιώξει τις επαφές και ενδεχόμενα φάουλ). Στην άμυνα με τον Καββαδά να παίρνει αρκετό χρόνο απ' τα λεπτά του Μαυροκεφαλίδη. Κάποτε ο Χρήστος Τσέκος έφτιαξε το όνομά του με την άμυνα που έπαιζε στον Μουρεσάν. Δεν είναι ντροπή νεαρέ Καββαδά. Έχουν περάσει 20 χρόνια και ακόμα το θυμόμαστε το παράδειγμα...
  • Να μπουν τα ελεύθερα σουτ απ' την αδύνατη πλευρά. Οι Ισπανοί δίνουν βοήθειες στο pick 'n roll (δεν προτιμούν την 2-2 άμυνα) άρα οι περιφερειακοί να ψάχνουν τον ελεύθερο παίκτη. Find the open man που έλεγε και ο Μπερντ... 
Αν συμβούν τα παραπάνω έχουμε αρκετές πιθανότητες να φθάσουμε στην νίκη. Προσωπικά θέλω να τα κάνουν και ας χάσουν. Τους πιστεύω. Τον πιστεύω...

Υ.Γ. 1) Πράγματι οι "Γιουγκοσλάβοι των '00s" μας έχουν πάρει τον αέρα. Τους Ναβάρο - Γκασόλ έχουμε να τους κερδίσουμε 12 χρόνια. Τους Ντράζεν - Μποντιρόγκα - Τζόρτζεβιτς - Ντανίλοβιτς κάναμε 16 (1987-2003)! Δεν μπορώ να περιμένω άλλα 4 χρόνια!!!

Υ.Γ 2) Ο τίτλος που αναφέρεται στον Φάνη έχει αιτία. Τα πιο γιορτινά του τα φορούσε όταν έβλεπε Ισπανούς: το '90 στο Μουντομπάσκετ , το '95 και το '98 στα προημιτελικά. 

Φάνη παρ' τους ένα τηλέφωνο να τους υποδείξεις τον δρόμο της νίκης.  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλωσήρθες πίσω drazen!

Unknown είπε...

Να τους πάρει ένα τηλέφωνο ο Φάνης και να θυμηθεί κι ο Σπανούλης αυτό:

http://www.youtube.com/watch?v=ybKgd8_62NA

F.AN. είπε...


...κανονικά...πρέπει να κερδίσουμε...έχουμε καλύτερο υλικό...


...βέβαια...η Ελλάδα...λίγες φορές έπαιξε σύμφωνα με την πραγματική αξία του δυναμικού της...μια φορά ήταν με τους Αμερικάνους...το 2005 κυρίως ''αυτοκτόνησε'' η Γαλλία...το 2007 η Σλοβενία...δυστυχώς όταν είμαστε καλύτεροι...συνήθως τα κάνουμε μαντάρα...


...μακάρι σήμερα...να κάνουμε μια εξαίρεση...αν κερδίσουμε...θα είναι το φυσιολογικό...αν χάσουμε...θα επαναλάβουμε το παρελθόν μας...τ'οποίο το δείξαμε...στα 2 τελευταία παιχνίδια...με Ιταλία κ'-κυρίως-Φινλανδία(βλέπε Τσεχοσλοβακία το '91...κτλ...)

Drazen είπε...

Διόρθωση: Ο Φάνης δεν έπαιξε στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας. Τον έχω στο μυαλό μου σαν Ισπανοφάγο και όλες τις μεγάλες μας νίκες τις έχω συνδυάσει με τον μπέμπη. Ο Φάνης άφησε τα γαλανόλευκα μετά το Ευρωμπάσκετ του '97.

@FAN

διαφωνώ ως προς την καλύτερη ποιότητα του έμψυχου υλικού μας. Αλλά θα συμφωνήσω πως σε αυτό το Ευρωμπάσκετ των τόσων απόντων (άρα και του χαμηλότερου επιππέδου) πρέπει να πάρουμε μετάλλιο. Κάθε τι άλλο θα είναι αποτυχία. Βέβαια όπως τα κατάφεραν τώρα πρέπει να ξεκινήσουν τις υπερβάσεις...

Μετά τον Σβόμποντα το '91 , τον Γκόρντον το '93 , τον Μπάρτον το '99 ήρθε και ο Κόπονεν να προστεθεί σε αυτούς που μας πλήγωσαν.

@ανώνυμος

καλως σε βρήκα φίλε!

@ Rexhepi Hoxha

Ο Σπανούλης να το θυμηθεί (προβλέπω πως θα κάνει μεγάλο παιχνίδι) αλλά οι διαιτητές να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα των προκατόχων τους.

stratos kalantzis είπε...

WELCOME BACK DRAZEN!!!!!!!!!!! Το λιγότερο που μπορώ να πω!!!!!!!!

Δύο φορές είδα το βιντεάκι που ανέβασες για τη μπασκετική μου καψούρα.

Συμφωνώ σε όσα λες. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να μη ανοίξει η διαφορά σε κανένα σημείο του παιχνιδιού υπέρ τους, γιατί φοβάμαι ότι η ψυχολογία μας -παιχτών και πάγκου- είναι εύθραστη. Αν είμαστε δίπλα δίπλα ίσως χαλυβδώσει την πίστη μας για νίκη.

Α ρε Φάνη...

Drazen είπε...

@strato

Πράγματι δεν πρέπει να κυνηγάμε από νωρίς στο σκορ. Το διάβασα και σε δηλώσεις του Πρίντεζη πως αυτό είναι το πρόβλημα της Εθνικης. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά της όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ.
Και ρε γαμωτο θυμάμαι πως με την εθνική του Γιαννάκη κάναμε τεράστιες ανατροπές. Βέβαια άλλο εκείνο το ρόστερ, τεράστιες προσωπικότητες (Γιαννάκης-Παπ-Διαμ-Κακιούζης) , άλλο mentality.
Και κάτι που παρέβλεψα να αναφέρω. Ο Φώτσης πρέπει να είναι το βασικό μας τεσσάρι σε αυτόν τον αγώνα. Ο x-factor μας.

Υ.Γ. robert parish κανόνισε με gangster να δούμε ευρωμπάσκετ μαζί.

isiah είπε...

Η δική μας Εθνική και όχι Δίκη στην Εθνική μας. Νίκη με Ισπανία και φύγαμε για τους οκτώ!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα γράφεις αλλά αυτό το αιώνιο πράσινο σου κόλλημα θα σε "φάει". Τουλάχτιστον άστοχο το παράδειγμα του παο. Πάλι καλά που δεν είπες και εσύ να γλείψουμε τα "τέτοια" του Διαμαντίδη σαν τον αστειατορα τον Γάτα. Η Εθνική δεν μπορεί να γίνει παο όχι επειδή δεν έχει Λάσμε, Γκίστ, Μαιούλης αλλά επειδή δεν έχει Χάντζο...

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!

Μόλις ξεμούδιασαν τα χέρια μου για να γράψω από το μάτς με τη Φιλανδία...

Gas

F.AN. είπε...


...φίλε Drazen...νομίζω δικαιώθηκα...έχουμε καλύτερο υλικό συνολικά...γιατί ναι μεν η Ισπανία έχει μια μικρή υπεροπλία στις θέσεις 1-2...άλλα στις θέσεις 3 ως 5 είμαστε πολύ καλύτεροι(λόγω κ'των απουσιών των Ιμπάκα κ' Παού)...κ'αυτό φάνηκε σήμερα... : )

...το παιχνίδι με την Σλοβενία...είναι πολύ πιο δύσκολο...η Σλοβενία είναι το φαβορί...άλλα κ'μεις έχουμε πιθανότητες...ειδικά αν δείξουμε πάθος, συγκέντρωση κ'αποφασιστικότητα...σ'όλο το παιχνίδι...όπως στο 2ο κ' 4ο 10λεπτο με τους Ισπανούς...

M.J.23 είπε...

Επιτέλους η πολυπόθητη επιστροφή του Drazen, με το ίδιο, χαρακτηριστικό στυλ που μπερδεύει το κοινό του : "μα τι στο καλό είναι πια? Ολυμπιακός? Παναθηναϊκός?...", αλλά κυρίως με την ρετρό ανάλυση όλων των θεμάτων! Καλή επιστροφή και καλή συνέχεια!
Υ.Γ. Τώρα που σε βρήκαμε πάλι, δεν μας κάνεις κανένα αφιέρωμα στον Γκάλη όπως εκείνο που είχες κάνει για τον jordan?? Να τιμήσουμε και λίγο τα δικά μας, την αιώνια καψούρα σου...

M.J.23

stratos kalantzis είπε...

@ F.AN.: από το επίπεδο μπάσκετ που παίξαμε δε μπορώ να σου πω ότι εντυπωσιάστηκα. Είδα όμως θέληση για νίκη, κυνηγητό στην προσωπική άμυνα και μια refuse to lose νοοτροπία που μου άρεσε. Αξιοσημείωτο και το μικρό ροτέισον που κατέληγε σε σχήματα που τελικά βρήκαν ρυθμό.

Έχω και μια αίσθηση ότι ο κατά τα άλλα συμαθής Ορένγκα είναι απλώς μια μαριονέτα στον πάγκο των Ισπανών, ούτε καν μέτριος προπονητής. Οι Σλοβένοι κέρδισαν και ίσως δε "σκοτωθούν" μαζί μας.

Με διαφορά το πιο ανοιχτό σε προβλέψεις ευρω-μπάσκετ των τελευταίων ετών.

Drazen είπε...

@ φίλε ανώνυμε

το πχ του ΠΑΟ το ανέφερα σαν το πιο πρόσφατο όμάδας που "έδερνε" τον αντίπαλο και επιβραβεύτηκε με τρόπαια περισσότερα απ' όσα τις επέτρεπε το ταλέντο της.

@ F.AN.

τι να πω; χθες φάνηκε πως οι Ισπανοί έχουν λιγότερες λύσεις απο εμάς. Εξακολουθώ να πιστεύω όμως πως υπερτερούν σε ποιότητα συνολικά. Απο πλευράς στελέχωσης ρόστερ μου θυμίζουν αρκετά την σπουδαία Αργεντινή.

Το παιχνίδι με την Σλοβενία δεν είναι περισσότερο δύσκολο απ όσο με την Ισπανία. Η ψυχολογία μας είναι στα ύψη μετά την σπουδαία νίκη (έστω και αν οι Ισπανοί μας υποτίμησαν) και οι Σλοβένοι όπως γράφει ο Στράτος δεν θα σκοτωθούν κιόλας μαζί μας.
Δεν λέω πως θα κάτσουν να χάσουν αλλά έχουν το περιθώριο να "χαλαρώσουν" και λίγο.

@MJ23

Πολλά ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Συζητήθηκε πιο πάλια μήπως φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο αλλά νομίζω πως δεν υπάρχουν πολλά που να μην ξέρουμε για τον γκάνγστερ.
΄
Το αφιέρωμα στον Τζόρνταν το θυμάμαι με νοσταλγία αλλά να σου πω την αλήθεια δεν θέλω να ξαναπεράσω τα ίδια γράφοντάς το. Οι κοντινοί μου μπορούν να σου βεβαιώσουν τι πέρασαν...

Δημοσίευση σχολίου