RSS

Δέκατο πέμπτο επεισόδιο: "Υοu guys ...."



Το 3-ponto.blogspot βγάζει στον αέρα ένα νέο επεισόδιο σχετικά με την καριέρα του μεγαλύτερου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών , του αξεπέραστου Μάικλ Τζόρνταν.



Τα εισοδήματά του άγγιζαν τα 30 εκ $ ετησίως. Σε κανένα άλλο σπορ δεν υπήρχε ανάλογο παράδειγμα.Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο καλύτερος «πωλητής» όλων των εποχών. Aπό εσώρουχα μέχρι δημητριακά , ουκ ολίγα προϊόντα τον είχαν ως διαφημιστικό τους πρόσωπο στην αγορά.



Και τότε ακριβώς τα πράγματα άρχισαν να στραβώνουν.
Του Τζόρνταν του άρεσε να βάζει όλων των ειδών τα στοιχήματα. Στο κολέγιο έβαζε στοιχήματα στις βολές , στα τρίποντα , στο «ρολόι» (HORSE). Mε τον ατζέντη του μια φορά στοιχημάτισε σε ένα βίντεο παιχνίδι. Όταν ήρθε η σειρά του Falk να παίξει , του αποσπούσε την προσοχή μιλώντας του για δουλειές με σκοπό να τον κερδίσει.
Πάντα ήθελε να κερδίζει.
Με τους συμπαίκτες του στο Σικάγο έπαιζε ατελείωτες ώρες χαρτιά. Για να μην χάνει ποτέ , ο Μάικλ εντρύφησε στα μαθηματικά! Οι προπονητές συμβούλευαν τους ρούκι να μην παίζουν χαρτιά με τον ίδιο γιατί θα έχαναν σίγουρα τα λεφτά τους.

Στα ταξίδια του με την ομάδα δεν έβγαινε ποτέ απ’ το ξενοδοχείο. Ήξερε πως όπου και να πήγαινε θα έσπερνε τον πανικό και προτιμούσε την ησυχία του δωματίου του. Ήταν αιχμάλωτος της φήμης του. Ο Μπάρκλεϊ έλεγε σχετικά : «Το μοναδικό πράγμα που είναι περίεργο με τον Μάικλ είναι ότι όποτε είμαστε μαζί , θα είμαστε μέσα σε ένα ξενοδοχείο. Ποτέ του δεν βγαίνει έξω».







Το γκολφ έγινε σημαντικό για εκείνον μιας και στο γρασίδι απολάμβανε την ελευθερία που του έλειπε.
«Γιατί παίζει όλη μέρα γκόλφ; Γιατί εκεί κανένας δεν τον ενοχλεί.
The world is shut out» (Μάτζικ Τζόνσον)

Καθώς τα πλούτη του μεγάλωναν , μεγάλωναν και τα στοιχήματα. Στην αρχή ήταν 100$ την τρύπα. Αργότερα έφτασαν και τα 1000$. Τα παιχνίδια έγιναν "άγρια".
«Όταν παίζεις εναντίον του Μάικλ είναι σαν να έρχεται ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος» έλεγε ο Gene Ellison.
Με τα χρόνια ο Μάικλ έγινε στόχος ερασιτεχνών του γκολφ με βεβαρημένο παρελθόν που αποσκοπούσαν στο να του φάνε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν με τα στοιχήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Bouler.

Θεωρούνταν κακοποιό στοιχείο με υποψία πως επρόκειτο για έμπορο ναρκωτικών. Στην «συλλογή» του είχε και 2 συλλήψεις για παράνομη οπλοκατοχή. Το 1986 τον ενημέρωσαν πως στην "γειτονιά" του έπαιζε γκολφ ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο Bouler μυρίστηκε ζεστό χρήμα και έτρεξε να το αρπάξει.
Το 1993 ο δημοσιογράφος της Washington Post Bill Brubaker τον ρώτησε απ΄τις φυλακές του Τέξας όπου κρατούνταν , αν θεωρούσε τον εαυτό του «αρπακτικό του γκολφ» (golf hustler).
O Bouler γεμάτος περηφάνεια του απάντησε: «Αν θέλεις να με αποκαλέσεις έτσι δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εγώ απλά θα σου πω πως αν θέλεις να παίξουμε γκολφ , καλύτερα να μην φέρεις και το γεύμα μαζί σου γιατί δεν πρόκειται να πάμε για πικνικ».

Συχνά ο Bouler κουβαλούσε μαζί του 30 χιλ$ όταν ήταν να παίξει με τον Μάικλ. Όταν ο Τζόρνταν στέφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής , διοργάνωσε έναν «μαραθώνιο» γκολφ διάρκειας 5 ημερών όπου ο ίδιος , ο Bouler , και η παρέα τους έμειναν κλεισμένοι σε μία βίλα. Στο τέλος της 1ης ημέρας χρωστούσε στον Bouler 57 χιλ$ και στον Dow 108 χιλ $.

Το ΝΒΑ ανησυχούσε για την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση. Ένα χρόνο μετά ο Richard Esquinas έγραψε ένα βιβλίο ("Μichael and me") όπου εξηγούσε την σχέση του με τον σουπερ σταρ των Μπουλς και πώς είχε κερδίσει 1.25 εκ$ σε στοιχήματα από εκείνον.

Αλλά ποτέ οι στοιχηματικές επιδόσεις του Μάικλ δεν συμπεριλάμβαναν το μπάσκετ.
Ο πατέρας του , ως ο άνθρωπος που ήξερε καλύτερα απ’ τον καθένα τον γιο του , φανέρωσε την αλήθεια : «Ο Μάικλ δεν είναι μανιώδης τζογαδόρος. Απλά έχει προβλήμα ανταγωνιστικότητας».

Το ποτήρι ξεχύλισε στους τελικούς της Ανατολής. Οι εφημερίδες καθημερινά έβγαιναν με εξώφυλλα τα παραπτώματα του Τζόρνταν. Ο δημοσιογράφος Bob Costas αρνούμενος να ακολουθήσει την επιθυμία του αφεντικού του Dick Ebersol, και να μην κάνει ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα , δεν συγκρατήθηκε. Ρώτησε ευθέως τον κομισάριο David Stern φέρνοντάς τον σε πολύ δύσκολη θέση (σημ. ο Ebersol ούρλιαζε απ’ το μικρόφωνο να μην τον παρακούσει). Ο Stern ένιωσε να απειλείται το κύρος του και αποχώρησε εσπευσμένα για το γραφείο του.


Ο αγώνας αποτελούσε πάντα το καταφύγιό του αλλά οι προπονήσεις ήταν ολοένα και πιο δυσβάσταχτες γι’ αυτόν. Η χαρά της προπόνησης , της παρέας με τους συμπαίκτες του , έδινε την θέση της στην ρουτίνα. Ο πρώην προπονητής του Dean Smith διαισθανόμενος τις προθέσεις του Μάικλ , ταξίδεψε στο Σικάγο για να τον παρακολουθήσει να αγωνίζεται ίσως για τελευταία φορά. Αλλά και ο καλός του φίλος Μάτζικ καταλάβαινε πως κάτι έλειπε. Απ’ την θέση του σχολιαστή για το NBC άφηνε κατά καιρούς κάποια υπονοούμενα σχετικά με την κατάσταση του φίλου του. «Ο Τζόρνταν εξακολουθεί να αγαπάει να παίζει μπάσκετ , αλλά τον κουράζουν τόσο πολύ όλα τα "περιφερειακά". Οι Σακίλ και Γκραντ Χιλ όμως είναι μικροί ακόμη για να σηκώσουν λίγο απ’ το φορτίο του ΝΒΑ στις πλάτες του».

Με τα τρία δαχτυλίδια να βρίσκονται στην τροπαιοθήκη του , έψαχνε εναγωνίως για νέα πρόκληση. Τους Μάτζικ – Μπερντ τους πέρασε (three- peat δεν έκανε κανένας τους). Το Ντιτρόιτ το κέρδισε.




Τους συμπαίκτες του , τους βελτίωσε. Για να συντηρεί την δίψα του , έφτιαχνε δικές του προκλήσεις (π.χ. Σταρκς , Μάρλι).
Αλλά ως πότε;
Έψαχνε κάποιον να τον ανταγωνιστεί.
Μάταια.
Στους τελικούς έκανε σμπαράλια την δεύτερη καλύτερη ομάδα του κόσμου.
Τι άλλο έπρεπε να κάνει;
Ο κορεσμός τού χτύπησε την πόρτα και εκείνος της άνοιξε.

Ο κλοιός έσφιγγε επικίνδυνα και το χειρότερο δεν είχε ακόμη φανεί….
Στις 3 Αυγούστου βρέθηκε ένα πτώμα στις όχθες ενός μικρού ποταμού στη Νότια Καρολίνα. Μετά από 10 ημέρες το πτώμα αναγνωρίστηκε. Eπρόκειτο για τον James Jordan , πατέρα του μπασκετμπολίστα Michael Jordan (η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί στην αστυνομία απ’ τις 23 Ιουλίου). Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα ουρά εκατοντάδων μέτρων από δημοσιογράφους στήθηκε έξω απ’ το πατρικό του Μάικλ.

Ο James Jordan επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο από μια κηδεία ενός στενού του φίλου, ένιωσε κουρασμένος και σταμάτησε σε ένα πάρκινγκ για να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
Δύο 18χρονοι , ο Larry Demery και ο Daniel Green , βλέποντας την κόκκινη Lexus 400 παρκαρισμένη και τον οδηγό να κοιμάται , έδρασαν με σκοπό να τον ληστέψουν. Εκείνος μάλλον αντιστάθηκε και οι νεαροί τον πυροβόλησαν με μία καραμπίνα. Όταν ανακάλυψαν ποιον σκότωσαν , προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους. Οδήγησαν περίπου 30 μίλια μακριά απ’ τον τόπο του εγκλήματος και πέταξαν το πτώμα σε έναν ποταμό. Μετά γύρισαν στο Fayetteville όπου και κράτησαν το αυτοκίνητο για 3 ημέρες. Όταν το παράτησαν , αρκετοί νεαροί έκαναν βόλτες με αυτό μέχρι να το βρει η αστυνομία στις 5 Αυγούστου.
Οι δύο 18χρονοι συνελήφθησαν διότι υπέπεσαν σε παιδαριώδες σφάλμα. Μίλησαν απ’το κινητό του αυτοκινήτου με διάφορους φίλους τους και ουσιαστικά οδήγησαν οι ίδιοι την αστυνομία στο να τους συλλάβουν.
Ολόκληρο το έθνος συγκλονίστηκε διότι επρόκειτο για ένα τυχαίο έγκλημα που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Απλά ο «καθένας» στην προκειμένη περίπτωση τύγχαινε να είναι ο πατέρας του μεγαλύτερου ειδώλου της Αμερικής.



Τα ΜΜΕ δεν ντράπηκαν να συνδέσουν την δολοφονία του πατέρα του με τις «ύποπτες» παρέες του Μάικλ και τα προβλήματα τζόγου που αντιμετώπιζε.
Το ποτήρι ξεχείλισε.
Αηδίασε και σιχάθηκε πλέον όλο το «πανηγυράκι» του Τύπου.
Αρκετά πια.

(ένας εκ των δραστών ισχυρίζεται πως είναι αθώος)


Μερικά λεπτά μετά τους πανηγυρισμούς για το πρωτάθλημα μέσα στο Φοίνιξ, απευθύνεται στον γυμναστή του Tim Grover: «Αύριο έχεις δουλειά. Κάνε τις ετοιμασίες για το μπέιζμπολ!» .
Ο Φ. Τζάκσον δεν αιφνιδιάστηκε όταν ο Τζόρνταν του εξήγησε πως τα μελλοντικά του σχέδια δεν συμπεριλαμβάνουν το μπάσκετ. Έκανε μια τελευταία προσπάθεια αλλά γνώριζε και ο ίδιος την κατάληξη .
Δεν ήθελε να τον πιέσει, ας ακολουθούσε την καρδιά του.
Ο Μάικλ το εκτίμησε.



Και κάπως έτσι ο Τζόρνταν αποχώρησε.
“So you guys can go somewhere else to get your stories and hopefully I won’t see to many of you guys in the future”.






Bonus material:



Eπόμενο επεισόδιο: Jordan rides the bus
(εκτάκτως την Παρασκευή θα αναρτηθεί ολόκληρη η τελετή αποχώρησης του M.Jordan που πραγματοποιήθηκε το 1994)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kai to taxidi synexizetai....

Δημοσίευση σχολίου