RSS

Ο Gay αλλάζει τους Raptors!

Οι ανταλλαγές στο NBA πολλές φορές κρίνουν μέχρι πρωταθλητές. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει στην περίπτωση του Rudy Gay, ωστόσο μπήκε η βάση ώστε οι Raptors να ξεκολλήσουν από την μετριότητα με έναν από τους πιο winner παίκτες της Λίγκας.


Αποτελούσε ένα από τα πιο hot ονόματα κατά την περίοδο των ανταλλαγών. Από τον Δεκέμβρη μάλιστα, οι σειρήνες περί ανταλλαγής ηχούσαν στο Memphis για την περίπτωση του. Εν τέλει, λίγες μέρες πριν την trade deadline o Rudy Gay πήγε -μέσω τριπλής ανταλλαγής κατά την οποία συμμετείχαν και οι Detroit Pistons- στο Toronto και τους Raptors, με την ανταλλαγή αυτή να τους βρίσκει όλους κερδισμένους. Κυρίως όμως κατά την άποψη μου τους Καναδούς!

Η 1η Φλεβάρη ήταν για τους Raptors μια σημαντική ημερομηνία. Την μέρα αυτή οι δεινόσαυροι έστειλαν με ανταλλαγή τον Jose Calderon στο Detroit, για να πάρουν τον Rudy Gay από το Memphis. Από την ανταλλαγή οι Grizzlies πήραν τον Taushawn Prince, σε μια κίνηση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, κυρίως στις αρκούδες. Το ερώτημα ήταν εάν οι Grizzlies θα παρέμεναν εξίσου ανταγωνιστική ακόμα και χωρίς τον μεγάλο σκόρερ τους. Αυτό όμως ποσώς ενδιέφερε τους Raptors, που με την κίνηση αυτή είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανέβουν επίπεδο...
Ο general manager και πρόεδρος των δεινοσαύρων, Bryan Colangelo μετά από αυτή την ανταλλαγή θα έχει κάθε λόγο να νιώθει ευτυχής. Πριν έρθει ο Gay στο Τορόντο, οι Raptors είχαν ρεκόρ 16-30 και βρίσκονταν ανάμεσα στην 12η και 13η θέση της Ανατολικής περιφέρειας. Από τότε όμως που ο απόφοιτος του Connecticut πάτησε το πόδι του στην πρωτεύουσα του Καναδά οι Raptors σταθεροποιήθηκαν στην 10η θέση της Ανατολής, έχοντας ρεκόρ -μέχρι αυτή τη στιγμή- 26-41 (9-10 ρεκόρ από την ώρα που ο Gay έγινε παίκτης των Raptors).

Φυσικά και η αλλαγή που ανέφερα στον τίτλο μου δεν έχει να κάνει με το ρεκόρ των Raptors. Ούτως ή αλλιώς για μια ακόμα σεζόν οι δεινόσαυροι κοιτάζουν τα Play off με το κυάλι. Αυτό όμως που άλλαξε στο Τορόντο είναι η ψυχολογία όλων. Από τους ανθρώπους που σχετίζονται με την ομάδα, μέχρι τους απλούς φιλάθλους. Η παρουσία ενός πρώτης τάξεων superstar στην ομάδα δίνει άλλο αέρα σε όλους, ειδικότερα από την στιγμή που παίκτη τέτοιας εμβέλειας είχαν να δουν οι Rap's από την εποχή που αγωνιζόταν ο Chris Bosh, για να μην πω ο Vince Carter!
H ανταλλαγή όμως, εκτός από την ομάδα, έκανε καλό και στον ίδιο τον παίκτη. Αυτό το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, αλλά το μαρτυρούν οι αριθμοί του ίδιου του Rudy Gay. Σε 42 αγώνες που έπαιξε στους Grizzlies φέτος, όλους σαν βασικός, ο Gay είχε 17.2 πόντους μέσο όρο με ποσοστό ευστοχίας 0.406%, 5.9 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ. Από την στιγμή που πήγε στο Τορόντο -και έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας, κάτι που δεν είχε την δυνατότητα να κάνει στο Memphis- εκτόξευσε τους αριθμούς του. 20.9 πόντοι μέσο όρο, 6.4 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 37.1 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Αριθμοί που δείχνουν πως και ο ίδιος έψαχνε μια αλλαγή για την καριέρα του.

Από το ερχόμενο καλοκαίρι, θεωρώ πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τους Raptors. Από την στιγμή που ο Dwane Casey έχει στην ομάδα του έναν superstar όπως είναι ο Gay θα έχει την δυνατότητα να χτίσει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα επάνω του. Βάσεις έχει (Ross, Johnson, Anderson, Lowry, Lucas, Bargnani(???)), μένει να πετύχει το πείραμα. Ο χρόνος θα δείξει γι αυτό όμως...

ΥΓ. Όπως είδατε έβαλα ερωτηματικό στον Bargnani. Πολύ αμφιβάλλω αν ο Ιταλός θα θέλει να είναι δεύτερο βιολί σε μια ομάδα που δεν είναι ανταγωνιστική (δεν παλεύει για Play Off δηλαδή). Ένα πιθανό trade θα μπορούσε να έχει ικανοποιημένους τόσο τον "τενόρο", όσο και τους Raptors...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Gay μεν μπορεί να εκτόξευσε τα νουμερά του αλλά στο Τορόντο έχει μεν 20,7 πόντους αλλά με 40,4% στα δίποντα με 19 προσπάθειες ανα παιχνίδι και 25,6 % στα τρίποντα με 4 σουτ ανα παιχνίδι. Φουσκώμενα νούμερα και φουσκωμένο πορτοφόλι αλλά όχι και τόσο αποτελεσματικός. Για την αξία του μαρτυράει πολλά και η πορεία του Μέμφις από τότε που τον έδωσαν...

Κάφρος είπε...

Σκέψου όμως πως πήγε σε μια απ' τις πιο μέτριες ομάδες της Λίγκας και σιγά σιγά βάζει το στίγμα του. Αυτό θα φανεί κυρίως του χρόνου που οι Raptors θα έχουν πιο γερές βάσεις!
Την ανταλλαγή την ήθελαν και στο Memphis. Φαινόταν σε πολλά παιχνίδια πως ο Gay ήταν τρίτη λύση επιθετικά και επιπλέον δεν ήταν και ότι καλύτερο για τις αρκούδες να χαλάσει η αρμονική συνύπαρξη Randoplh-Gasol!

Ανώνυμος είπε...

Από την άλλη επίσης, το Μέμφις δεν φαίνεται χαμένο μέχρι τώρα(αν και είναι νωρίς). Έδωσε έναν παίκτη με βαρύ συμβόλαιο, που έμοιαζε να έχει βαλτώσει, να έχει πιάσει το ταβάνι του εκεί.
Ο Πρινς που πήρε στη θέση του είναι παίκτης ομάδας και μαζί με τον Άλεν κάνουν σούπερ τη βρωμικη δουλειά, αφήνοντας Γκασολ-Κόνλευ-Ράντολφ-Μπέιλεςς να σκοράρουν.
Στην τελικά όλες οι ομάδες που πήραν μέρος στην ανταλλαγή θεωρώ κέρδισαν, ακόμα και το Ντιτρόιτ πήρε έναν κανονικό pg που δεν είχε(Καλντερόν), ώστε να παίξουν στο 2 οι Νάιτ-Στάκυ.
Ο Γκει δίνει την ευκαιρία στους Ραπτορς μετα το αποτυχημένο ευρωπαικο μοντέλο, να χτίσουν πάνω σε έναν φρανσάηζ πάικτη.
Για να μην πολυλογώ, ο καθένας σε αυτήν την ανταλλαγή πήρε αυτό που έψαχνε κι όλα καλά...

Φιλικά, Scottie

Δημοσίευση σχολίου