RSS

H ανασκόπηση της 1ης ελληνικής αγωνιστικής της Ευρωλίγκα.




 Ο Παναθηναϊκός έπεσε μαχόμενος στη Μαδρίτη











 O Oλυμπιακός πέτυχε μια σημαντική εντός έδρας νίκη και ξεκίνησε με το δεξί στη πρεμιέρα











OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ –ΚΑΧΑ = 85-81

Ο κυριότερος λόγος που  κέρδισε

Κέρδισε γιατί εκμεταλλεύτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που του έδωσε η άμυνα. Ο Ιβάνοβιτς διάλεξε να προστατέψει το ζωγραφιστό,  και ειδικότερα να αποφύγει τις διεισδύσεις των πολύ ικανών Σπανούλη και Πρίντεζη , κλείνοντας την άμυνά του και αφήνοντας χώρο στο τρίποντο. Επρόκειτο για μία γνώριμη τακτική στους ερυθρολεύκους μιας και ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν κλήθηκαν να ξεκλειδώσουν τέτοιες άμυνες (μάλιστα αρκετά συχνά πλήρωναν την απουσία σταθερών ικανών σουτέρ στη πεντάδα / θυμηθείτε την ταυτόχρονη παρουσία Παπαλουκά – Τσίλντρες).

Όμως η φετινή ομάδα εξαργυρώνοντας το περσινό τους κατόρθωμα  ξεκινά με τεράστια αυτοπεποίθηση. (Ας μην ξεχνάμε πως ένα  Πρωταθλητριών εκτός του τραπεζικού λογαριασμού επιδρά σημαντικά και στη ψυχολογία των αθλητών.) Δέχθηκαν την πρόκληση των φιλοξενούμενων και πήραν τα τρίποντα που τους αναλογούσαν (σούταραν οι 7 απ’ τους 11 που πάτησαν παρκέ / αν δεν κάνω λάθος μονάχα ο Σλούκας σε μία φάση δίστασε να σουτάρει). Και τα έβαλαν! Τα 11/19 (58%) δείχνει ξεκάθαρα την εξαιρετική τους ευστοχία.

(σημ. Πέρσι σε κανένα παιχνίδι δεν σούταραν πάνω από 50% στα τρίποντα. Το seasonhigh ήταν στον εντός έδρας με την Εφές (9/19 τρ / νική με 83-65)

Ο MVP

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ τον Στράτο Περπέρογλου (26’ , 14π , 4ρ , 17 ranking). Το μεστό επιθετικό παιχνίδι του (χωρίς να σημαίνει πως στην άμυνα  δεν τα πήγε καλά πάνω στον Σαν Εμετέριο) ξελάσπωσε τον Ολυμπιακό αρκετές φορές. Ανέλαβε τον ρόλο του Κέσελ και  , όπως έγραψε και ο Λεπτολόγος Jr, «ο Κέσελ τέτοιο παιχνίδι δύο χρόνια τώρα δεν είχε παίξει». Αφού να φανταστείτε πως αν και η τακτική του Ιβάνοβιτς φώναζε για την αναγκαιότητα στο σουτ του Γκετσεβίτσιους (ο Ίβκοβιτς συχνά έπαιζε με 3 περιφερειακούς και τον Γκέτσε στο «3» στην επίθεση όταν ο αντίπαλος κλεινόταν) , η ευστοχία του Περπέρογλου δεν υποχρέωσε τον Μπαρτζώκα να καταφύγει σε διάφορες αλχημείες.
(σημ. Κοιτάζοντας τα στατιστικά του Κέσελ στη διετία του στο λιμάνι βρήκα πως οι 11π εναντίον της Καντού στο ΣΕΦ ήταν οι περισσότεροι πόντοι που έβαλε σε έναν αγώνα τα δύο προηγούμενα χρόνια!!!)

Aφανής ήρωας

Ο Πέρο Άντιτς. Ο Σκοπιανός με Βουλγάρικο διαβατήριο (ο Καρύδας το αποκάλυψε στη μετάδοση) έβγαλε απ΄ τον ρυθμό του τον Νοτσιόνι παρατάσσοντας δύναμη στη δύναμη , βάζοντας και δύο κρίσιμα καλάθια στο τέλος.   


ΡΕΑΛ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ = 85 – 78

Ο κυριότερος λόγος που έχασε

Οι αναλυτές θα μπορούσαν να πουν πως οι 12 επιπλέον κατοχές  (διαφορά επιθ.ριμπ + λαθών) είναι ένα χάντικαπ που καμία ομάδα σε τέτοιο επίπεδο δεν μπορεί να υπερκαλύψει. Σίγουρα έχουν δίκιο αλλά θα μου επιτρέψουν να θεωρώ πως το 4ο φάουλ του Σχορτσανίτη στο 31’ ήταν το σημείο που χάθηκε το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε έναν ικανό αναπληρωματικό του Σχορτσανίτη (ο Άρμστρονγκ δείχνει εκτός τόπου και χρόνου / στοίχισε η απουσία του Λάσμε) και η έλλειψη ποιότητας απ' τη θέση "5"  όταν ο Σόφο δεν βρισκόταν στη πεντάδα ήταν εμφανής. Καθόλου τυχαίο πως η Ρεάλ πήρε τις διαφορές στην αρχή κάθε ημιχρόνου με τον Σόφο στο πάγκο (θα είχε ενδιαφέρον να βρίσκαμε το +/- σε σκορ με τον Καβαλιώτη σέντερ στο παρκέ).

ΜVP

Σίγουρα ο υπερηχητικός Ρούντυ έκανε τη διαφορά. Απ’ την αρχή του αγώνα έμοιαζε μανιασμένος απειλώντας συνεχώς το καλάθι. Είναι σίγουρα μέσα στους υποψήφιους MVP της Ευρωλίγκα και χρειάζεται ομαδική δουλειά (που δεν έγινε) για να τον περιορίσεις. Με το τεράστιο κίνητρο που έχει για αυτή τη χρονιά προβλέπω σπουδαία χρονιά για τον Ισπανό.
Αλλά και ο Σόφο δεν πήγε πίσω. Αν και  είναι αδόκιμο να μιλάμε για καλύτερο παίκτη της ομάδας που έχασε , η καλύτερη εμφάνισή του με ελληνικό σύλλογο σε ευρωπαϊκό αγώνα δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη. Η εξωπραγματική επιθετική του ορμή τον ώθησε να πετύχει 23π σε 19’!


Ο ρόλος του Σόφο

Ο αγώνας στη Μαδρίτη μου ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη παρακάτω πεποίθηση: ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα αν υπολογίζει τον Σόφο ως βασικό πυλώνα του παιχνιδιού του. Τι θέλω να πω με αυτό;

Ο Σόφο μπορεί να εξελιχθεί σε υπερ-όπλο αν μπαίνει στο παιχνίδι , κάνει το παιχνίδι του , αλλάζει το momentum και ξαναπηγαίνει στο πάγκο. Σαν μία υπέρλαμπρη εφεδρεία που θα κάνει άνω κάτω την αντίπαλη ομάδα. Όχι όμως για σταθερό κινητήριο μοχλό της πράσινης λειτουργίας.
Είναι επικίνδυνο να βασίσεις μεγάλο μέρος των πλάνων σου πάνω σε ένα παίκτη που ξέρεις ότι είναι πολύ επιρρεπής στα φάουλ (γιατί δεν μπορεί να ελέγξει το κορμί του) και κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να τον χάσεις. Αν στον Παναθηναϊκό νομίζουν πως θα παίζει 25 λεπτά σταθερά , αυταπατώνται. Δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν το έχει κάνει ποτέ στη καριέρα του. Και ο Γιαννάκης και ο Μπλα το προσπάθησαν αλλά δεν τους βγήκε. Ίσως γι'αυτό και ο Ομπράντοβιτς δεν τον ήθελε. Μπορεί να είναι πλέον σε καλή σωματική κατάσταση και να έχει ανάσες , τα φάουλ όμως δεν θα τα αποφεύγει. Εδώ είμαστε να το δούμε.

Επίσης σε μία θαυμάσια βραδιά για εκείνον , πήρε μόλις 1 ριμπάουντ και έκανε 6 λάθη (εξ’ ου και οι λιγότερες κατοχές). Ο Πεδουλάκης έπαιξε το παιχνίδι που βολεύει τον Σόφο (αυτός βαθιά στη ρακέτα και οι υπόλοιποι τέσσερις μακριά για να δυσκολεύει η βοήθεια) αλλά – ακόμη και έτσι -  πούλησε αρκετές φορές τη μπάλα. 

Υ.Γ. 1) Πολύ γρήγορη αυτή η Ρεάλ! Μετά από 2 - 3 πάσες , σούταραν. Απαιτείται χρόνο να συνηθίσει η άμυνα αυτού του είδους την επίθεση γιατί στην Ευρώπη δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιους ρυθμούς. Η Ρεάλ έπαιξε έτσι για να αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων γνωρίζοντας πως έχει μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο απ' τους πρασίνους. 

Υ.Γ 2) Ο Βελίτσκοβιτς είναι ακόμη free agent? Αν ναι αποδεσμεύεις τον Άρμστρονγκ και παίρνεις τον Σέρβο. Δεν πρόκειται να συμβεί απλά κουβέντα να γίνεται... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον για τον Ολυμπιακο δεν εχω να πω και πολλα , παντως δεν εδειξε καποια μεγαλη αδυναμια ειτε ομαδικα ειτε σε επιπεδο προσωπικης αποδοσης. Ο Περπερογλου του εδωσε αρκετες λυσεις σε εναν τομεα πολυ σημαντικο με τα μακρινα του σουτ. Μηπως καποιοι τον αδικουν περι βυσματος στην Εθνκη?Για πλακα το λεω ...
Φανηκε να υπαρχει προβλημα στην αμυνα αλλα ειναι ακομα νωρις , επισης απεναντι του δεν ειχε και την πιο ορθοδοξη Ισπανικη ομαδα, ειχε ομαδα του Ιβανοβιτς που παιζει πιο πολυ σετ –παιχνιδι παρα με γρηγορο ρυθμο και αιφνιδιασμους.
Παναθηναικος , επιτελους η αποκαλυψη με ευχαριστες και δυσαρεστες εκπληξεις .
Τα ευχαριστα ειναι οτι ο Πεδουλακης φαινεται να εχει κανει πολυ καλη δουλεια και εχει κρατησει στοιχεια της προηγουμενης αγωνιστικης φιλοσοφιας του ΠΑΟ , μου αρεσε η πειθαρχια που ειδα και κυριως το γεγονος οτι ο ΠΑΟ γυρισε το παιχνιδι στις αρχες οπου η Ρεαλ φανηκε να ξεφευγει.. Το εκανε και στο τελος και οποτε η Ρεαλ προσπαθουσε να φυγει μπροστα.. Το αγωνιστικο πνευμα της ομαδας μου αρεσε πολυ.
Σοφοκλης ..... Ωραιος επιθετικα πιο ωριμος και πιο ελευθερος να αξιοποιησει τα προσοντα του , νομιζω οτι φετος θα βελτιωσει το παιχνιδι του αρκετα ...
Πανκο-Μπραμος πολυ θετικοι τοσο επιθετικα οσο και αμυντικα εστω και αν ο Ρουντι δεν παιζοταν (θελει ομαδικη αμυνα ... )
Διαμαντιδης –Τσαρτσαρης σταθερες διαχρονικες αξιες...
Τα δυσαρεστα...
Οπως ειχα πει εδω στο τριποντο δεν μπορει να παει καπου ο Παναθηναικος με τον Αρμστρονγκ και δυστυχως πειβεβαιωθηκα , δεν κανει το παλικαρι για τον ΠΑΟ ουτε για ομαδα Ευρωλιγκας , τουλαχιστον τωρα. Ανυπαρκτος και το επιβεβαιωσε και ο ιδιος στο twitter … Οπως ειχα πει ο παικτης αυτος κανει για την Γαλλικη λιγκα μονο στην οποια ηταν μελος μεχρι και περισυ...
Ουκιτς... Ας του πει καποιος σε ποια ομαδα παιζει και κυριως οτι παιζει σε ομαδα και οχι μονος του με εκνευριζει το γεγονος οτι κραταει πολυ τη μπαλα στα χερια του ωστοσο δεν δημιουργει ουτε εκτελει...
Τα λαθη και η αυτοσυγκεντρωση δικαιολογουνται λογω απειριας και πρεμιερας αλλα χρειαζεται τρομερη βελτιωση αν ειναι να προχωρησει η ομαδα.
Σοφοκλης ... Παρολα τα θετικα ....Να κανει γιογκα να μαθει να αυτοσυγκρατειται δεν ξερω τι αλλο μπορει να κανει για να βελτιωσει τον τομεα των προσωπικων του λαθων –φαουλ.. Δεν μπορει να παιζει 40 λεπτα και δεν μπορει ο Παναθηναικος να βασιζεται σε εναν παικτη.. Λιγο μονοδιαστατος ο Παναθηναικος τι λετε εσεις?Γενικα θετικος με πολλα περιθωρια βελτιωσης , προσωπικα περιμενα χειροτερη εικονα..Μανος



Ανώνυμος είπε...

Κάτι μου λέει (μου ουρλιάζει καλύτερα) οτι ο επιρεπείς στα φάουλ Σχορτσιανίτης που στα ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παο έκανε 4-5 φάουλ στο 4λεπτο, φέτος πάνω απο 3 φάουλ σε όλα τα μάτς Ολυμπιακού-Παο δεν βλέπω να κάνει. Γιατί άραγε???... Υ.Γ. Τον έσπρωξαν (και χωρίς ντροπή μάλιστα με τα απανωτά επιθετικά) οι γκρί χθές τον Παο ή μου φαίνεται???...

Drazen είπε...

@Μάνος

Σίγουρα μιας και ζεις στη Γαλλία έχεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για του τι εστί Άρμστρονγκ. Τα πρώτα δείγματα δεν είναι σίγουρα καλά. Αν και τον έχω παρακολουθήσει μόλις σε 2 παιχνίδια η αρχική μου εντύπωση είναι πως δεν ταιριάζει για επίπεδο Ευρωλίγκα.
Απ'την άλλη το σκάουτινγκ του ΠΑΟ σίγουρα ξέρει καλύτερα από εμάς. Υπομονή μερικούς αγώνες ακόμη για να είμαστε πιο σίγουροι.

@ανώνυμος

Συμφωνώ πως δόθηκαν αρκετά επιθετικά στα σκριν , σφυρίγματα που δεν εχουμε συνηθίσει. Ίσως να δόθηκε απ' τους άνωθεν εντολή να σφυράνε τα τα περισσότερα αντικανονικά. Σίγουρα το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και κάποτε πρέπει να μπει μαχαίρι. Μακάρι να είναι φέτος.

Σκέφτεσαι σε λάθος βάση.
Αν πάντως σώνει και καλά πρέπει μία ομάδα να "σπρωχθεί" απ' τον Μπερτομέου και την παρέα του , εσύ ποια λες να 'ναι.
Ο ΠΑΟ ή η ΡΕΑΛ που έχει και τόσα χρόνια να το πάρει; Την Ευρωλίγκα τι την συμφέρει περισσότερο;;

Όσο για το ντέρμπι η προιστορία δείχνει πως ο Σόφο φορτωνόταν με φάουλ από νωρίς. Μονάχα μία φορά έμεινε μακριά και ο ΟΣΦΠ έκανε διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ (νομίζω 85-89 το '07 με τα 4 τρίποντα του Μπουρούση) .

Βέβαια άλλο Πέκοβιτς , Μπατίστ , Τομάσεβιτς και άλλο Ντόρσεϊ. Ο Τζόι σε καμία περίπτωση δεν έχει την επιθετικότητα των παραπάνω. Αν μάλιστα ο Πεδουλάκης του πει να αποφύγει και τα hedge out στα pnr του Σπανούλη τότε οι πιθανότξητες να παραμείνει μακριά απ' τα φάουλ μεγαλώνουν.

Άσε να το δούμε το ματσάκι και εδώ είμαστε να τα πούμε. Και εμείς και εσείς.
Μην προδικάζουμε τπτ από τώρα.

Δημοσίευση σχολίου