RSS

Μπορούσες και καλύτερα…Δημήτρη Αβδάλα


Δημήτρης Αβδάλας 


Τον παλιό καλό καιρό που το μπλογκ ενημερωνόταν σχεδόν καθημερινά υπήρχαν αρκετά αφιερώματα που γράφηκαν μετά από ιδέες των αναγνωστών του. Η νέα στήλη «Μπορούσες και καλύτερα…» γεννήθηκε μετά από πρόταση φίλου του μπλογκ.
Σε αυτή θα παρελάσουν πάρα πολλοί μπασκετμπολίστες (γνωστοί και λιγότεροι γνωστοί)  που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαμε για αυτούς και όχι μόνο η Αγία Πεντάδα των: Μπακατσιά-Διαμαντόπουλου-Ταπούτου-Παπανικολάου-Ρεντζιά.
Κάθε ανάρτηση θα περιέχει έναν αθλητή για να μας δίνεται πιο εύκολα η δυνατότητα να κάνουμε κουβέντα επι του συγκεκριμένου.
Όρεξη να έχετε να διαβάζετε αλλά το πιο σημαντικό να σχολιάζετε.







Τι έκανε:
Ο Αβδάλας ήταν ένα ψιλόλιγνο τριάρι με σχετικά καλή τεχνική  στυλ «Κούκοτς της Γιουγκομπλάστικα» (μην βαράτε στυλ έγραψα όχι ικανότητα) που βρέθηκε σε λάθος ομάδα τη λάθος στιγμή. Ο Άρης με τους Σούμποτιτς, Ρωμανίδη αλλά και τον Αμερικανό που θα έπαιρνε κάθε χρόνο μετά την ελληνοποίηση του Πίξι δεν είχε χώρο/χρόνο για να εξελίξει τον ταλαντούχο νεαρό. Στάλθηκε στο Σπόρτινγκ ως έμψυχο αντάλλαγμα του Αγγελίδη όπου και παρέμεινε για 6 χρόνια πιστός στρατιώτης.

Τι περιμέναμε να κάνει:
Οι προσδοκίες δεν έφταναν φυσικά μέχρι την καθιέρωση στην Εθνική. Η αλήθεια είναι πως προσωπικά τον περίμενα σε τακτικές κλήσεις στην προεπιλογή και στην καλύτερη σε μια-δυο διοργανώσεις σαν 12ος  , επηρεασμένος ίσως απ’την προβολή του Τριπόντου σε αυτόν. Το προσόν (αλλά συνάμα και μειονέκτημα) ήταν πως έβαζε τις ανάγκες του Σπόρτινγκ πάνω απ’τις δικές του και αυτό δεν τον άφηνε να εξελίσσεται σαν παίκτης. Επειδή η ομάδα των Πατησίων δεν είχε ικανούς Έλληνες ψηλούς (και δεν μπορούσε να τους αγοράσει) αναγκαστικά ο Αβδάλας κατέβαινε στο 4, θέση που δεν μπορούσε να αποδώσει όσα μπορούσε.Προσπάθησε να ανταποκριθεί, δυνάμωσε το κορμί του, έμαθε να παίζει και με πλάτη, έγινε defensive stopper  απλά άλλες ήταν οι προδιαγραφές του όταν πρωτοξεκίνησε. Δεν είναι τυχαίο πως με την  άφιξη του  Χρήστου Χριστοδούλου (ένα 4-5αρι)  έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρα του. Αν σκεφτόταν  καθαρά επαγγελματικά θα έπρεπε να κυνηγήσει   μία μεταγραφή σε ομάδα επιπέδου Ηρακλή ή Περιστέρι. Ίσως δεν το ήθελε πολύ, ίσως βολεύτηκε με το Σπόρτινγκ (στο κάτω κάτω ήταν σε μία ομάδα που διεκδικούσε την έξοδο στο Κόρατς δηλ είχε φιλοδοξίες), η πραγματικότητα πάντως αναφέρει πως θα μπορούσε περισσότερα. Διάλεξε να μείνει σημαία στο Σπόρτινγκ παρά να κάνει τον γυρολόγο σε ομάδες με μεγαλύτερες φιλοδοξίες απ’της ομάδας των Πατησίων .
Συναισθηματικά έπραξε ορθά απλά καθαρά μπασκετικά μιλώντας μπορούσε καλύτερα.



Ηighlight: Season 1995-96 30g, 9.3ppg, 35/82 3-PT,4.8reb, 0.7stl.
Το Σπόρτινγκ με πεντάδα Γάκη-Ουίγκινς-Αβδάλα-Χρ.Χριστοδούλου-Κόστνερ (6ος ο Κασουρίδης) τερμάτισε 6ο μπροστά από το Περιστέρι (των Τσίτουμ-Κορωνιού-Γκούροβιτς) και τον Απόλλωνα Πατρας (Μπακ Τζόνσον, Μιλίτσεβιτς, Βετούλα,Βούκσεβιτς).




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Drazen,ευχαριστώ που έκανες την πρόταση μου,πράξη!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημήτρης Αβδάλας είναι εκτός από αξιόλογος παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και ένας πολύ καλός άνθρωπος, που συνδυάζει στην πράξη τον αθλητισμό με τον πολιτισμό.
Ευγενής, με ήθος και αξιοπρέπεια που σπανίζει στην εποχή μας.
Αυτά από το λίγο διάστημα που είχα την τύχη να γνωρίσω τον άνθρωπο αυτόν πριν από κάποια χρόνια.
Κύριος στην εργασία του αξιοπρεπέστατος και φυσικά πολύ καλός μπασκετμπολίστας, τον γνώριζα ως παίκτη-κλειδί του Σπόρτινγκ και νομίζω του το είχα αναφέρει αυτό, αν και ήμουν πολύ πιτσιρικάς όταν έπαιζε.

Ανώνυμος είπε...

Για την ακρίβεια παίχτης-σύμβολο του Σπόρτινγκ σε μια εποχή που η ομάδα αυτή είχε μια αξιόλογη πορεία στην Α1

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Drazen τον Μπακατσιά γιατί τον έχεις στην αγία πεντάδα; Μέτριος παίκτης ήταν ευθύς εξαρχής και απολύτως χωρίς σουτ. Ομοίως και ο Παπανικολάου,αν και τον θεωρούσε ο Ιωαννίδης ως τον πιο μπασκετικό εμείς πιστεύαμε από το μακρινό 1995 αυτά που βλέπαν τα μάτια μας, έναν παίκτη που ήταν μέσα σε όλες τις διαδικασίες του παιχνιδιού χωρίς να είναι εξαιρετικά καλός σε κάτι συγκεκριμένο

GEGER είπε...

...και εκεί που εφτασε λίγο δενε είναι!!!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα. ειχα την τυχη να τον εχω αντιπαλο στη τελικα φαση εφηβων το 1988 στη τριπολη παιζοντας στο κολοσσο ροδου απενατι στο ποσειδωνα καλαματας> ξεχωριζε απο την ομαδα του και εδειχνε ικανος να φτασει πολυ ψηλα. συμφωνω οτι δεν εφτασε εκει που επρεπε.Παντως συνεχιζει να προσφερει στο χωρο και αυτο ειναι το πιο σημαντικο.
Αντωνης Τσιαλτας , Ροδος

Drazen είπε...

@ Γεώργιος Παπαδόπουλος

όλα στην ώρα τους φίλε Γιώργο. όταν θα φτάσει η στήλη σε Μπακατσιά και Παπανικολάου θα τα συζητήσουμε τότε. Σε ευχαριστούμε θερμά που παραμένεις πιστός στο μπλογκ μας.

@ ανώνυμε

η ιδέα σου ήταν πολύ καλή για να της γυρίσουμε την πλάτη...

Ανώνυμος είπε...

Drazen,περίμενω με αγωνία το αφιέρωμα στον Παπανικολάου....

Ανώνυμος είπε...

Το έργο σου είναι συγκινητικό. Από ένα λάτρη του τρίποντου, αιώνιο μπασκετικό και φανατικό Πανιώνιο!
Nικος -East Attica-

Δημοσίευση σχολίου