RSS

H πιο βαρια φανέλα της Ευρώπης

Χρόνια τώρα διαβάζω πως την πιο βαριά φανέλα της Ευρώπης την έχει η Μακάμπι.
Διαφωνώ κύριοι.
Οριζοντίως και καθέτως.
Στο φάιναλ φορ της Πόλης ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης έφτασε με άρμα μάχης «τη βαριά φανέλα του».

Kαιρό τώρα ο πρωταθλητής Ευρώπης κερδίζει για λόγους που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη ψυχοσύνθεσή του παρά με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια .
Τη σειρά αυτή έτσι τη κέρδισε.
Με την καρδιά , τη ψυχή , το αίσθημα «αρνούμαι να χάσω» , το πάθος , τη πίστη.
Σύμφωνοι, ρόλο – και μάλιστα σημαντικό – έπαιξαν οι αγωνιστικές του αρετές (ομαδικότητα, γρήγορο διάβασμα της αντίπαλης άμυνας και στόχευση των missmatches που θα προκύψουν, η τριάδα Διαμαντίδης- Γιασικεβίτσιους-Μπατίστ, η ομαδική άμυνα) αλλά επιτρέψτε μου να σας πω πως δεν (θα) έφταναν μοναχά αυτές.

Στη περσινή σειρά με τη Μπαρτσελόνα , ο Παναθηναϊκός με θάμπωσε με το μπάσκετ που έπαιξε. Στη φετινή με τη Μακάμπι, δεν θαμπώθηκα τόσο με τις εμφανίσεις του (εξαιρείται το 1ο παιχνίδι) όσο με τη ψυχή του.

Θέλει ψυχή, έχοντας επηρεαστεί απ' την ατμόσφαιρα του Γιαντ Ελιάου στο πρωτο ημίχρονο , να αντιδράς και να χάνεις το παιχνίδι στις μικρολεπτομέρειες.
Θέλει ψυχή έχοντας το 1-2 στις πλάτες σου να πρέπει να κερδίσεις σε αγώνα «ζωής ή θανάτου» μέσα στο Γιαντ Ελιάου. Και να το κάνεις με τόσο ξεκάθαρο τρόπο.
Θέλει ψυχή να μην σε καταβάλει το άγχος ενός 5ου αγώνα μέσα στο ΟΑΚΑ και για 35' να υποτάσεις τη Μακάμπι.
Θέλει ψυχή να έχει περάσει τόσα ο Στράτος Περπέρογλου τον προηγούμενο καιρό και στις τελευταίες 15 ημέρες να μην έχει χάσει κανένα κρίσιμο σουτ.
Θέλει ψυχή να βγαίνει μπροστά ο Καιμακόγλου και να βροντοφωνάζει πως παίζει και για τον –εξαφανισμένο στη σειρά – Σάτο.
Θέλει ψυχή να πρέπει να κερδίσεις τον πρώτο σου μεγάλο έρωτα και σαν άλλος Όντεντ Κάτας να αφήνεις στην άκρη συναισθηματισμούς ώστε να το επιτύχεις. Πιο δύσκολη (από ψυχολογικής άποψης) σειρά ο Γιασικεβίτσιους δεν είχε αντιμετωπίσει.
Θέλει ψυχή για να κάνει ο – εμφανώς καταπονημένος και φανερά ντεφορμέ αυτή τη περίοδο – Δημήτρης Διαμαντίδης τέτοιο 4ο δεκάλεπτο. Όταν η Μακάμπι είχε επιβάλει το ρυθμό της και το momentum είχε αλλάξει χέρια, βγήκε μπροστά και πήρε πάνω του όλες τις επόμενες φάσεις.
(βλέποντας τον σε ένα κοντινό που έκανε η κάμερα , ήταν σαν να τον άκουγα να λέει: «μόνο πάνω απ’ το πτώμα μου»).

Η ψυχή ή αλλιώς «η φανέλα» πέρασε στο final four.
Γι’ αυτό και ο Ομπράντοβιτς δήλωνε υπερήφανος για «τα παιδιά του».
Η υπέρβαση του Παναθηναϊκού δεν ήταν αγωνιστική (όπως του Ολυμπιακού) αλλά ψυχολογική.
Αν έπρεπε να επιλέξω κάποιο απ’ τα δύο , για final four θα διάλεγα το δεύτερο….

Σημ. αν εξετάσουμε το χθεσινό ματς καθαρά αγωνιστικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η νίκη του ΠΑΟ :
H Mακάμπι είχε περισσότερες κατοχές (3) , έδωσε περισσότερες ασσίστ (22-15) , έκανε λιγότερα λάθη (12-16), πήρε ίσο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ (8-8). Επιχείρησε 59 σουτ εντός παιδείας (ο ΠΑΟ 47) χωρίς μάλιστα να είναι άστοχος (58% διπ , 42% τρ).
Η σημαντική διαφορά που συναντάμε στις βολές (22-36) δεν επεξηγεί επαρκώς το τελικό αποτέλεσμα. Στο κάτω κάτω επιλογή της Μακάμπι ήταν να παίξει με τα φάουλ με τον Μπλατ να επεκτείνει το rotation στους ψηλούς. Επαναλαμβάνω ήταν επιλογή και όχι ανάγκη.

Εν ολίγοις, η Μακάμπι είχε την ευκαιρία της στο 4ο παιχνίδι. Ο ΠΑΟ στο 5ο.
Το πως διαχειριστήκαν ψυχολογικά τα δύο αυτά παιχνίδια , δείχνει και την διαφορά των δύο ομάδων.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 σχόλια:

zed είπε...

Καλά, ο Ολυμπιακός κι αν έπαιξε με ψυχή.

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε ''Zoys''...είσαι καλά??Ο Ολυμπιακός ψυχή??!Του Ολυμπιακού ήταν καθαρά αγωνιστική η υπέρβαση!!Δε χρειαζόταν ψυχή για να περάσεις τον ΚΑΚΟ σου δαίμονα κ μάλιστα με ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ έδρας!!Δε χρειαζόταν ψυχή για να κερδίσεις το 1 από τα 2 παιχνίαδια στη Σιένα με μια νίκη ΕΜΦΑΤΙΚΗ κ με μια διαιτησία που έπαιζε φούλ έδρα!!Δε χρειαζόταν ψυχή απο μια ομάδα ΝΕΑ με παιδιά που έχουν ενθουσιασμό αλλά όχι,ακόμα,σοβαρές παραστάσεις απο μεγάλους αγώνες!!Δε χρειαζόταν ψυχή για να γυρίσεις ένα παιχνίδι 14 πόντων σε ΕΝΑ δεκάλεπτο σε μια από τις πιο ΣΚΛΗΡΕΣ έδρες στην Ευρώπη(κ ουσιαστικά να κάνεις ένα 3-1 σε νίκες-ήττες με τη μοναδική σου ήττα ΕΚΤΟΣ έδρας κ στον ΠΟΝΤΟ..)!!ο Ολυμπιακός έκανε απλώς μια ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ υπέρβαση κατά τα γραφόμενα του Drazen..
Κωνσταντίνος Μανωλάκος.

Drazen είπε...

Κωνσταντίνε ,

η αγωνιστική υπέρβαση του ΟΣΦΠ σκέπασε όλα τα ψυχικά προτερήματα που κατείχε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς η ομάδα. Στο κάτω κάτω τα παρελθοντικά αμαρτήματα (με παίκτες που δεν σέβονται τον προπονητή τους , να εμφανίζονται ράθυμοι και μπλαζέ στο παιχνίδι τους) φέτος έλειπαν.
Ο ΟΣΦΠ απ' την αρχή της χρονιάς παίζει ένα "τίμιο" μπάσκετ , με το συναισθηματικό κομμάτι σε υψηλό επίπεδο. Το αγωνιστικό ήθελε "στρώσιμο" (πχ πολύ εξάρτηση από Σπανούλη) και αυτό συνέβει πριν λίγες ημέρες.

Ο ΠΑΟ αντίθετα μου έδινε την εντύπωση πως έπαιζε "στον αυτόματο". Μάλλον ήθελε την κατάληλλη προκληση, τι να πω.

Και κάτι ακόμα: δεν χρειάζεται όλα να τα θέτουμε σε μία σύγκριση ΟΣΦΠ-ΠΑΟ. Το οτι κάποιος έχει σε πλεόνασμα κάτι , δεν σημαίνει πως δεν το έχει ο άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Την πιο βαριά σφυρίχτρα σίγουρα την έχει... Υ.Γ. Δώσε non call στην Μπανάθα...

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση-διευκρίνιση με κάλυψε πλήρως!Αν εξαιρέσεις αυτό το''τίμιο''μπάσκετ που είπες ότι παίζει κ το οποίο μου θυμίζει λίγο...Πανιώνιο(με κάθε συμπάθεια για την ομάδα!)κατά τα άλλα θα συμφωνήσω!Δεν υπάρχει πολλή εξάρτηση πλέον από τον Σπανούλη κ αυτό θεωρώ ότι οφείλεται εν πολλοίς στον...Ντόρσει(που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρέθηκε ένας σέντερ,πλην Σχορτσιανίτη,μετά από πολλά χρόνια να ΓΕΜΙΖΕΙ τη ρακέτα κ να μη βγαίνει στο τρίποντο-Μπουρούσης-,να είναι γρήγορος κ πολύ αθλητικός κ να ανοίγει την άμυνα για τις διεισδύσεις των''κοντών'')κ λιγότερο στον Ει Σι Λο ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γρήγορος κ καλός χειριστής αλλά ολίγον τι ''τουβλατζής''έξω από την ρακέτα!Μάλλον το ΜΗ προβλέψιμο κ μονοδιάστατο παιχνίδι του ΟΣΦΠ πλέον οφείλεται σε Σλούκα κ Μάντζαρη κ λιγότερον σε Λο!!
Τώρα όσν αφορά τον Παο,νομίζω ότι η φετινή υπέρβαση δε συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με την περυσινή έναντι της Μπαρτσελόνα!!!Αφενός γιατί η Καταλανική ομάδα είναι κλάσεις ανώτερη της Μακκάμπι κ αφετέρου γιατί πέρυσι ο Παο ΕΣΠΑΣΕ την έδρα ενώ φέτος είχε το πλεονέκτημα(ασχέτως αν έγινε ένα μπρεικ από κάθε ομάδα)κ τον τελευταίο λόγο στο σπίτι του!Σε κάθε περίπτωση,κ ΜΑΚΑΡΙ να διαψευστώ,η υπέρβαση φέτος έχει ΗΔΗ γίνει με την πρόκρισή μας στο final 4 κ η λογική λέει ότι ο τελικός θα είναι ΤΣΣΚΑ-Μπάρτσα!!
Ας ελπίσουμε ότι κόκκινοι κ πράσινοι θα μας εκπλήξουν για έτι μια φορά ευχάριστα!!!!
Κωνσταντίνος Μανωλάκος.

LikeMike είπε...

"Βαριά φανέλα" είναι όταν μια ομάδα χωρίς το ανάλογο ρόστερ κάνει μεγάλα πράγματα.....Ο Παναθηναικός πάντα έχει αν όχι το πλουσιότερο,ένα απο τα 3-4 καλύτερα ρόστερς...Απο του χρόνου λοιπόν,χωρίς Γιαννακόπουλους θα τεστάρει ο Παναθηναικός την φανέλα του.Προς το παρόν μόνο ο Άρης δικαιούται να μιλάει για βαριές φανέλες με 7 τίτλους στα 20 χρόνια παρακμής....

LikeMike είπε...

"Βαριά φανέλα" είναι όταν μια ομάδα χωρίς το ανάλογο ρόστερ κάνει μεγάλα πράγματα.....Ο Παναθηναικός πάντα έχει αν όχι το πλουσιότερο,ένα απο τα 3-4 καλύτερα ρόστερς...Απο του χρόνου λοιπόν,χωρίς Γιαννακόπουλους θα τεστάρει ο Παναθηναικός την φανέλα του.Προς το παρόν μόνο ο Άρης δικαιούται να μιλάει για βαριές φανέλες με 7 τίτλους στα 20 χρόνια παρακμής....

Δημοσίευση σχολίου