RSS

Ποιες οι προοπτικές των δύο Αιωνίων εν όψει της νεας σεζόν;

Με τη λήξη των Τελικών του Πρωταθλήματος είχα δημοσιεύσει δύο άρθρα σχετικά με το μέλλον και τις προοπτικές των δύο αιωνίων του Ελληνικού Μπάσκετ σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα που παγιωνόταν τις ημέρες εκείνες.
Έτσι λοιπόν σήμερα, μιας και βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη της νέας σεζόν, θα κάνουμε rewind αλλά και θα αναλύσουμε τις προοπτικές τους σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τόσο στον Ευρωπαϊκό χώρο όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το ΝΒΑ.
Θα ξεκινήσουμε από τον Πρωταθλητή Ελλάδος και Ευρώπης Παναθηναϊκό.
Κατ' αρχάς να ανακεφαλαιώσω το τι είχα γράψει. Πρώτον ότι η φυγή των Φώτση και Νίκολας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δεύτερον ότι τόσο ο Νικ όσο και οι Τσαρτσαρής - Περπέρογλου θα ανανεώσουν και τρίτο και τελευταίο ότι θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση ποιον εκ των Μαριτς ή Σάτο θα διατηρήσει στο ρόστερ και με ποιόν θα το ρισκάρει προτείνοντας του μεγάλη μείωση αποδοχών.
Στα πρώτα δύο δικαιιωθήκαμε ενώ στο τρίτο ο Παναθηναϊκός - γνωρίζοντας ότι ο Αυστραλός Σέντερ είχε μεγάλες πιθανότητες να βρει συμβόλαιο ανάλογο με αυτό που έχει - αποφάσισε να σιγουρέψει την παραμονή του Μάριτς και να ρισκάρει με τον Σάτο. Από εκεί και πέρα η απόκτηση του Πατ ήταν σχεδόν δεδομένη ενώ σε περίπτωση απομάκρυνσης του Τέπιτς δεδομένη είναι και η απόκτηση του Μάντζαρη.
Ωραία όλα αυτά όμως που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός;
Πολύ απλά προσπαθεί να βρει ένα γκαρντ και ένα 4αρι. Το τι χαρακτηριστικά θέλουν οι Πράσινοι από αυτούς τους παίχτες θα αναλύσουμε εδώ και ξεκινάμε με τον περιφερειακό.
Ο Ζοτς και ο Ιτούδης έχουν καταλήξει ότι η ομάδα δεν χρειάζεται έναν αντί-Νίκολας, έναν χαρισματικό σουτέρ δηλαδή, αλλά έναν παίχτη που να μπορεί να κάνει σχετικά καλά ότι κάνανε οι 3 γκαρντ που αποχώρησαν από την ομάδα σε 12 μήνες. Να έχει δηλαδή πολύ καλή οργάνωση και pick'n'roll - όπως είχε ο Saras - να διαθέτει ταχύτητα και να μπορεί να τελειώσει τις φάσεις με drive - όπως ο Σπανούλης - και φυσικά να έχει περιφερειακό σουτ - όπως ο Νίκολας. Και επειδή παίχτης που να κάνει αυτά τα 3 πράγματα πολύ καλά δεν υπάρχει - ή και να υπάρχει είναι σαφέστατα εκτός μπάτζετ - θέλουν κάποιον που να κάνει και τα τρία από αξιοπρεπώς έως πολύ καλά και αυτό γιατί το επιτυχημένο περσινό στοίχημα με οργανωτή τον Καλάθη και εκτελεστή τον Διαμαντίδη δεν πρόκειται να πειραχτεί. Επομένως αυτό που θέλουν είναι έναν παίχτη να δώσει τα περίφημα ποιοτικά 5λεπτα και να βγάλει στο παρκέ κάτι από τα παραπάνω αναλόγως με τις ειδικές συνθήκες του αντιπάλου. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν κλείνανε τόσο καιρό τον Flight White καθώς είχε σε καλό βαθμό το σουτ, εξαιρετική διείσδυση αλλά  μηδαμινή την οργάνωση και pick'n'roll. Αν δείτε και τα χαρακτηριστικά του Logan θα δείτε ότι ταιριάζει σε αυτό που αναλύουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Ζοτς δεν ψάχνει για παίχτη που θα κουβαλήσει την ομάδα στα δύσκολα, ή που θα τραβήξει το σκορ αλλά για συμπληρωματικό κομμάτι στην τακτική και στο ρόστερ της ομάδας.
Ο Power Forward από την άλλη μεριά πρέπει επί της ουσίας να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Αντώνης Φώτσης. Να είναι δηλαδή γρήγορος στα πόδια, να έρχεται στην άμυνα για βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, να είναι άκρως αθλητικός - αυτό που πολύ εύκολα αποκαλούν πολλοί παιχνίδι πάνω από την στεφάνη - που εγώ διαφωνώ καθώς πιστεύω ότι το αθλητικό 4αρι ξεχωρίζει κυρίως για την ικανότητα του να κάνει αλλαγές στην άμυνα χωρίς να υπάρχουν μεγάλα missmatch και να μπορεί να καλύπτει γρήγορα χώρους σε συνδυαστικές άμυνες ή άμυνες ζώνης με υψομετρικές προσαρμογές - και να διαθέτει πολύ καλό περιφερειακό σουτ.
Από τους παίχτες που παίζανε πέρυσι στην Ευρώπη ο μοναδικός που έκανε όλα αυτά μαζί ήταν ο Veselj που επέλεξε το ΝΒΑ, άλλος κανένας δεν υπάρχει. Γι' αυτό αποκτήθηκε ο Πατ Καλάθης, για το περιφερειακό του σουτ και γι' αυτό αναζητείται ακόμα ένα 4αρι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά; Μα σαφέστατα τα αθλητικά προσόντα. Που βρίσκεις τέτοιους παίχτες; Στην Αμερική. Και αυτό ακριβώς θα κάνει και ο Παναθηναϊκός αλλά θα το κάνει στο δόγμα Ομπράντοβιτς που σημαίνει όχι παίχτης γνωστός από το ΝΒΑ αλλά νεαρός - για να έχει τη διάθεση και την δίψα να προσπαθήσει σκληρά για να αφομοιώσει τον άκρως απαιτητικό τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και να γαλουχηθεί σαν χαρακτήρας και σαν παίχτης μέσα από την ομάδα. Τη ψάχνει δηλαδή ο Παναθηναϊκός; Τον Μπατιστ του 2011. Έναν παίχτη είτε κατευθείαν από το Κολλέγιο, είτε με το πολύ 2ετή εμπειρία στην Ευρώπη με μόνο βασικό χαρακτηριστικό τον χαρακτήρα του. Να είναι δηλαδή πρόθυμος να προσαρμόσει τον τρόπο παιχνιδιού του και το στυλ του σύμφωνα με τις επιταγές της ομάδας. Παίχτης που να τα συγκεντρώνει όλα αυτά είναι δύσκολο να βρεθεί και αυτό το γνωρίζει καλά το τεχνικό τιμ που έχει ήδη αποφασίσει να διευρύνει πάρα πολύ το rotation στη συγκεκριμένη θέση με την χρησιμοποίηση των Τσαρτσαρή, Καϊμακόγλου, Πατ Καλάθη, τον παίχτη που θα έρθει αλλά και Μπατίστ σε ειδικές συνθήκες σε σύστημα με δίδυμους πύργους.
Και πάμε τώρα στις προοπτικές ενός τέτοιου ρόστερ. Σαφέστατα χάνει σε προσωπικότητα και μακρινό σουτ καθώς έφυγαν οι δύο πιο αξιόπιστοι σουτέρ του. Από την άλλη διατηρεί όλα τα στοιχεία που τον διακρίνουν την τελευταία 5ετία και πιθανότατα να γίνει ακόμα καλύτερος στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στις σύνθετες άμυνες προσαρμογής με συνεχείς αλλαγές που σκοπεύει να εδραιώσει ως κύρια αμυντική τακτική από φέτος ο Ομπράντοβιτς. Με λίγα λόγια δηλαδή ξεκινάει πάνω-κάτω από την ίδια αφετηρία με πέρυσι. Δεν είναι δηλαδή από τα φαβορί, δεν έχει από τα καλύτερα ρόστερ αλλά με μια τεράστια διαφορά; Πέρυσι ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ την Ευρωλίγκα και το know how το έχει, απλά εφέτος θα είναι όλοι πολύ περισσότερο υποψιασμένοι.
Επειδή κάποιος πολύ καλός φίλος μου ζήτησε να γράψω ποιοι κολλεγιόπαιδες θα μπορούσαν να έρθουν δεν θα του χαλάσω το χατήρι και αναφέρω τους εξής:
Φυσικά υπάρχει και ο Derrick Williams αλλά με ελάχιστες πιθανότητες έλευσης στην Ευρώπη
Πρόβλεψη: Ο Παναθηναϊκός θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικός με πέρυσι και αν οι συγκυρίες είναι το ίδιο θετικές - όπως η μεταμόρφωση του Νικ Καλάθη στο τέλος της σεζόν - τότε θα είναι ανάμεσα στους διεκδικητές.
Παίχτης Κλειδί: Πέραν των Καλάθη-Διαμαντίδη που θα κουβαλήσουν κυριολεκτικά την ομάδα ξεχωρίζω μακράν τον άλλων τον Άλεξ Μάριτς καθώς η απόδοσή του θα αποτελέσει βαρόμετρο για την πορεία της ομάδας.
Δυνατό σημείο: Η ομοιογένεια, η θέση 5 και φυσικά η ..... άκρη του πάγκου.
Αδύνατο σημείο: Πλην του Διαμαντίδη - μέχρι στιγμής και με 2 προσθήκες να γίνουν στο ρόστερ - δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος σουτέρ 3πόντων.
Για τον διεκδικητή Ολυμπιακό θα επανέρθω με άλλη δημοσίευση γιατί υπήρξα ... άκρως συνοπτικός για ακόμα μια φορά.!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Re Donk .... Etsi kai kleisei o Morris .... ti na sou pw!!!!!
An theleis dimosieuse kai to advanced scouting report pou mou eixes deiksei


Kondiloforos.... Bravo boy!!!

Ανώνυμος είπε...

Ξεχασες ένα αστέρι στο σήμα του ΠΑΟ...

Δημοσίευση σχολίου