RSS

Retro games: Ελλάδα - Ρωσία (προημιτελικός Ευρωμπάσκετ 2017)


Η Εθνική θα συντροφεύει σε λίγες ημέρες τα μεσημέρια μας, άρα τι καλύτερο να θυμηθούμε τι έκανε  (ή καλύτερη τι δεν έκανε) την τελευταία φορά που την είδαμε σε μεγάλη διοργάνωση.

Ερχόταν με φόρα και την ψυχολογία στα ύψη μετά την επιβλητική της νίκη απέναντι στη Λιθουανία, στην καλύτερη εμφάνισή της μετά απο χρόνια  (ίσως απο τον μικρό τελικό με τη Σλοβενία το 2009). Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπούμε στην τετράδα και στην διεκδίκηση ενός μεταλλίου που τόσο πολύ ανάγκη το είχε το άθλημα.

Ρυθμός: Στα πρώτα 15' η Εθνική ντύθηκε Ισπανία και έβγαζε αιφνιδιασμούς με μεγάλη ευκολία. Ψωμοτύρι για τον Πρίντεζη που έβαλε τρία πανεύκολα layup σαν σε προπόνηση. Ο Καλάθης ως άλλος Jason Kidd μοίραζε. Όταν δεν βρίσκαμε καθαρούς αιφνιδιασμούς, εκδηλώναμε επιτυχημένες επιθέσεις μέχρι τα 16''. Αποφεύγαμε το σετ παιχνίδι και προτιμούσαμε τις γρήγορες αποφάσεις.Το ταμπλό έδειχνε 35-22 και το ματς θύμιζε όπως με Λιθουανία. Όλα καλά πήγαιναν. τα χαμόγελα ξεχείλιζαν...
Όμως ο Μπαζάρεβιτς άλλαξε το ρυθμό με ένα τρικ: πρέσινγκ 1-2-1-1 στην επαναφορά. Εδώ φάνηκε οτι πιαστήκαμε αδιάβαστοι και δεν βρήκαμε την λύση. Τέλος οι γρήγορες επιθέσεις στο μισό γήπεδο,  τέλος και μία σημαντική πηγή παραγωγής πόντων. Για να διατηρήσουμε το ασφαλές μας προβάδισμα έπρεπε να είμαστε καλοί στο σετ παιχνίδι. Δεν είμασταν. Μπήκαμε στον ρυθμό που βόλευε τη Ρωσία και απο τότε αργά αλλά σταθερά μας έφταναν. Το προπονητικό επιτελείο δεν βοήθησε απο τον πάγκο...

Επίθεση: Όταν μπορούσαμε να τρέξουμε όλοι φαινόντουσαν στην ημέρα τους (15-2 οι fast break πόντοι), με πρωταγωνιστή τον Πρίντεζη. Στο 5v5 η συνεργασία Καλάθη - Μπουρούση δεν δούλεψε. Το παιχνίδι με πλάτη των Μπορούση και Πρίντεζη δεν είχε την αποτελεσματικότητα που το ματς ζητούσε (οι Μοζγκόφ και Βοροντσέβιτς τα πήγαν πολύ καλά στην προσωπική άμυνα). Ο Σλούκας για ένα περίεργο λόγο φαινόταν αμέτοχος (6 προσπάθιες, 0 βολές, 3 ασιστ σε 36'). Έμενε ο Καλάθης (25π) με προσωπικές ενέργειες να κρατάει την επίθεση. Δεν ψάξαμε καθόλου τα close out, είμασταν στατικοί  και προτιμούσαμε τα τρίποντα (5/20). Τις βολές που θα μπορούσαν να μας δώσουν εύκολους πόντους τις πετούσαμε στη στεφάνη (10/20β με τους Μπουρούση - Πρίντεζη (δηλ τους κύριους εκφραστές του 5v5 να έχουν 5/14β!)

Η Ρωσία βασίστηκε στο απύθμενο επιθετικό ταλέντο του Σβεντ (26π σε 29') και στα καλά τελειώματα του Μοζγκοφ (15π, 6/8δ). Ο Σβεντ ήταν αυτός που αποφάσιζε για τα πάντα και οι άλλοι ακολουθούσαν. Τόσο προικισμένος είναι στην επίθεση που μπορεί να με αυτόν τον τρόπο να νικήσει η ομάδα του  σε έναν προημιτελικό Ευρωμπάσκετ. (το κάναμε και εμείς με τον Γκάλη παλαιότερα).

Άμυνα: To πρέσινγκ 1-2-1-1 άλλαξε όλο τον αγώνα. Δεν το παίζανε φυσικά συνέχεια αλλά στοχευμένα. Ειδικά όταν οι Σλούκας -  Καλάθης δεν ήταν μαζί στο παρκέ. Επέλεξαν τον Καλάθη ως τον αντίπαλο σκόρερ και προσπάθησαν πολύ να περιορίσουν τους Μπουρούση - Πρίντεζη - Σλούκα (να και περιόρισε ο ίδιος τον εαυτό του παρά η αντίπαλη άμυνα).

Ειδικές καταστάσεις - Συμπέρασμα: Με το σκορ στο 66-68 1'08'' πριν το τέλος είχαμε αιρμπολ σε τρίποντο του Καλάθη και χαμένο layup του Μπορούση. Και τα δύο ως φυσική συνέπεια των φορτωμένων λεπτών συμμετοχής των παικτών. Όπως και στον προημιτελικό με την Ισπανία το '15 έτσι και με την Ρωσία μια πεντάδα είχε πάνω απο 33 λ.σ. Μπορεί στα χαρτιά να είχαμε μεγαλύτερο βάθος αλλά ο Μπαζάρεβιτς άφησε μονάχα τον Βορόντσεβιτς πάνω απο 30 λ.σ. Ο Μίσσας εγκλώβισε χρονικά την ομάδα, δεν έκανε καθόλου rotation (πλην της πεντάδας οι Παπαγιάννης και Θανάσης ακολούθησαν με 6΄) με φυσική συνέπεια στο 4ο δεκάλεπτο να ξεμένουμε απο ενέργεια. Και να μας άφηναν να τρέξουμε οι Ρώσοι δεν θα είχαμε δυνάμεις να το κυνηγήσουμε...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου