RSS

72-10 doesn’t mean a thing without the ring

H αρκούδα που ξύπνησε

Πίσω στο 1996, λίγο πριν ξεκινήσουν τα playoffs ο Ron Harper μπαίνει στα αποδυτήρια του United Center. Ζητάει την προσοχή όλων των συμπαικτών του. Εκείνοι ανταποκρίνονται.
«72-10 doesn’t mean a thing without the ring».
Το συγκεκριμένο παράδειγμα μου έρχεται κάθε στο μυαλό κάθε φορά που μία ομάδα καλείται να συνεχίσει το επιτυχημένο της σερί.
Προφανώς  οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν γνωρίζουν την παραπάνω ιστορία.



Ρυθμός: Ο ΠΑΟ είναι ομάδα του κοντρόλ μπάσκετ και των λίγων κατοχών. Ο OΣΦΠ πάλι είναι το αντίθετο. Χθες ο απόλυτος κυρίαρχος του ρυθμού στο ντέρμπι ήταν ο γηπεδούχος. Σε ένα ματς βγαλμένο απ’ τα ‘90s δεν υπήρχε ούτε ένα λεπτό που οι κόκκινοι ένιωσαν ασφαλείς με την συχνότητα των επιθέσεων ή με την στόχευσή τους.  Οι πράσινοι τήρησαν κατά γράμμα τις επιταγές του Πεδουλάκη και δεν χρειάστηκε – ουτε για μία στιγμή – να διαμορφώσουν το αρχικό τους σχέδιο. Δηλαδή μία ομάδα έκανε το παιχνίδι για 40’ και η άλλη έκανε το παιχνίδι της για … μηδέν λεπτά. Αυτό ονομάζεται συγκέντρωση, ξεκάθαρο πλάνο, πίστη στο σχέδιο.

Άμυνα: Ο Πεδουλάκης είναι θιασώτης της φιλοσοφίας Μάλκοβιτς στην άμυνα: «Σούπερ επιθετική άμυνα, χρησιμοποιούμε έξυπνα  τα χέρια για να δυσκολεύουμε τις πάσες και να κάνουμε τον αντίπαλο να το σκέφτεται κάθε φορά, δεν φοβόμαστε τις επαφές γιατί οι διαιτητές δεν γίνεται να σφυρίζουν κάθε επαφή φάουλ,  έχω και έναν «Μπιλμπά» (δηλ τον Γκιστ) να μαρκάρει τον πιο διεισδυτικό παίκτη της αντίπαλης ομάδος αν χρειαστεί. Αυτό το σύστημα υπηρετεί και με βάση αυτό στελέχωσε το ρόστερ του. Όταν το παιχνίδι  θα θυμίζει «μέρες ‘90s» θα κερδίζει και μάλιστα εύκολα (όπως έγινε χθες). Για την Α1 αυτός είναι ο ασφαλής τρόπος για να βγεις πρωταθλητής. Για την Ευρώπη πάλι χρειάζονται  και άλλα. Επέλεξε να αφήσει σε συγκεκριμένες θέσεις τα μακρινά σουτ, έδινε βαθιές βοήθειες και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να δεχθεί εύκολα layup. «Δώστε τα σουτ αλλά δεν θέλω να δω ερυθρόλευκες διεισδύσεις που δεδομένα θα μας προκαλέσουν δυσεπίλυτα προβλήματα.»
Ο Μπαρτζώκας είναι διαφορετικής προσέγγισης. Πιο “light”, ίδια ένταση σε όλο το παιχνίδι και όχι αυξομειώσεις αυτής.  Βασίζεται στην 1-1 άμυνα,  δεν ρισκάρει σε βοήθειες (το πλήρωσε φανερά στο τέλος με τα ποσταρίσματα του Μασιούλις) και περιστροφές, σέβεται  το μακρινό σουτ όλων (ο Πεδουλάκης συνήθως στοχοποιεί παίκτες / χθες τον Μάντζαρη). Πιο Popovic αν πρέπει σώνει και καλά να τον παρομοιάσω με κάποιον. Για την Α1 αυτός δεν είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να βγεις πρωταθλητής. Στην Ευρώπη έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.

Επίθεση: Απλά πράγματα που όμως έκαναν την διαφορά. Αφού δεν είχε τον Ούκιτς στην περιφέρεια έβαλε το low post σε ένα μεγάλο κύκλο και από εκεί επέλεξε να χτυπήσει το παιχνίδι. «Οσο πιο κοντά τόσο πιο καλά. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και τα φάουλ που έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας γίνουν». Αποστολή εξετελέστη (39διπ – 14τρ / 28 βολές). Ο ΟΣΦΠ είχε μόλις 9. Αλλά τα φάουλ ήταν μοιρασμένα (21-23). 100% πράσινη επιτυχία .
Ο ΟΣΦΠ αφού είδε πως το pnr δεν βγαίνει λόγω της κλειστής άμυνας των πρασίνων πήγε το παιχνίδι στα τρίποντα. Με την πίστη ότι αφού γίνονται με καλές προϋποθέσεις κάποια στιγμή θα έμπαιναν. Δεν μπήκαν (10/31). Σαν σχέδιο δεν είναι λάθος. Στο κάτω κάτω παίρνεις πάντα αυτό που σου δίνει η άμυνα. Αλλά εκεί που την πάτησαν ήταν όταν άφησαν στην άκρη τα υπόλοιπα ( όπως πχ την κίνηση χωρίς την μπάλα ή την προσπάθεια να ακουμπήσει η μπάλα στη ρακέτα ή στόχευση σε προσωπικές φάσεις) και έβαλαν σαν άρμα μάχης μονάχα τα τρίποντα. Το 3ο δεκάλεπτο είναι η αρχή του προβλήματος.

Ριμπάουντ: Τα ριμπάουντ είναι θέμα θέλησης. Δεν το λέω εγώ. Ο Ρόντμαν το έχει πει. Ο νταμπλούχος λέει η στατιστική πως έκανε 11 περισσότερες κατοχές. Όσες περίπου κάνει μία ομάδα στο 66% του χρόνου μιας περιόδου… Έτσι μεταφράστηκε στατιστικά το πάθος των πρασίνων έναντι των κόκκινων.

Συμπέρασμα: Δίκαιη νίκη, χωρίς η διαιτησία να παίζει κάποιον σημαντικό ρόλο. Έκανε τα λάθη της χωρίς όμως αυτά να κρύβουν κάποιον δόλο. Ο Πεδουλάκης αγόρασε χρόνο με αυτή τη νίκη και περιμένει να γίνει η ομάδα καλά για να έρθουν τα καλύτερα. Ξέρει όσον κανένας άλλος στην Ευρώπη να αποκόβει εκτελεστικά και δημιουργικά τον Σπανούλη. Ο Μπαρτζώκας έχασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχασε και πέρισυ τα παιχνίδια. Ξεροκεφαλιά ή τεράστια πίστη στο πλάνο του;  Η απάντηση θα φανεί στα επόμενα παιχνίδια.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και όλως τυχαίως, όλα τα "άδολα λάθη" της διαιτησίας, ήταν εναντίον του Ολυμπιακού. Αρθρο του Drazen. Πιο προβλέψιμο και απο τις διαιτησίες του παο μέσα στο ΟΑΚΑ... Υ.Γ. Το ποσοστό νικών του παο στο ΟΑΚΑ σε παιχνίδια που κρίνουν τίτλο και στα playoff, δεν το είχαν ΟΥΤΕ οι Bulls του 72-10...

Ανώνυμος είπε...

"Ο Μπαρτζώκας έχασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχασε και πέρισυ τα παιχνίδια. " Aυτο ακριβώς συμβαινει καΙ δεν μπορω να το εξηγησω. Ο Γκιστ ή ο Λασμε μαρκαρουν τον Σπανουλη. Εχουν γρηγορα ποδια και δεν του επιτρεπουν το μπάσιμο. Δεν παίρνουν οι ψηλοι τα ριμπαουντ με αποτελεσμα να μην μπορει να τρεξει η ομαδα. Επιπλόν πολλά χαμενα ελεύθερα σου που ομως δεν ειναι αποτελεσμα καλης κυκλοφορίας της μπαλας με καλη πάσα αλλα μοιάζουν με απονενοημενα διαβήματα!Φετος λογω των ακομη περισσότερων αγώνων των δυο ομαδων εχει ευκαιρια ο Μπαρτζώκας να το δουλέψει και να βρει λύση. Αλλιώς αν έχουμε πράσινη επικρατηση στους αγωνες της Ευρωλιγκας τότε ο Θρύλος θα εχει σοβαρο προβλημα ενοψει των τελικών της Α1 λόγω οτι θα δημιουργηθει στους παικτες ψυχολογικο πατατρακ στυλ Πριντεζη...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Drazen θεωρείς ότι ο Μπαρτζώκας έχει περισσότερες πιθανότητες στην Ευρωλίγκα, εγώ διαφωνώ μαζί σου, το ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη και σιγουριά σε πολλούς αγώνες δείχνει ότι έχει έναν προπονητή που δεν ξέρει να παίζει με τακτική και με συστήματα λαμβάνοντας υπόψη ποιον έχει αντίπαλο κάθε φορά, έναν προπονητή που νομίζει ότι παίζει σε play-station στο αυτόματο με αποτέλεσμα να μην διαβάζει τις αλλαγές τακτικής που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, που δεν ξέρει να προετοιμάζει την ομάδα και να αλλάζει τους προσανατολισμούς της ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε αγώνα, τα παραπάνω αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι έχασε 5 παιχνίδια από τον ΠΑΟ με τον ίδιο πανομοιότυπο τρόπο,μοιραίοι και άτολμοι συνάμα. Σε ξεγελάει το γεγονός ότι πέρυσι είχε να αντιμετωπίσει στον τελικό την Ρεάλ, μια ομάδα που εξίσου παίζει χωρίς σκοπιμότητες γρήγορο μπάσκετ και στον ημιτελικό την ΤΣΚΚΑ που περιφερειακά ήταν πολύ αδύναμη με τον μη σοβαρό Τεόντοσιτς και τον ακίνδυνο Παπαλουκά

Drazen είπε...

@ Γιώργο

Αυτήν ακριβώς την κουβέντα είχα όλη την περσινή χρονιά για την φιλοσοφία του Μπαρτζώκα. Πράγματι και στα δικά μου μάτια δείχνει να διαχειρίζεται το ματς όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει / προετοιμάσει τις προηγούμενες ημέρες χωρίς να κάνει τις "αναπροσαρμογές" αν το παιχνίδι δείχνει να στραβώνει. Φυσικά είναι τουλάχιστον αστείο να νομίζουμε πως δεν έχει προετοιμάσει back up plan σε περίπτωση που στραβώνει ένα ματς απλά είναι της φιλοσοφίας πως ο αντίπαλος πρέπει να προσαρμόζεται στο παιχνίδι του και όχι το αντίθετο.
Να δρα και οι άλλοι να αντιδρούν.

Αυτόν τον καιρό τυγχάνει να διαβάζω το καινούργιο βιβλίο του Φιλ Τζάκσον και διαπιστώνω αρκετές ομοιότητες όσον αφορά την προσέγγιση του παιχνιδιού. (φυσικά δεν έχω την πρόθεση να μπω σε συγκρίσεις, το γράφω για όσους το παρεξηγήσουν...).

Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι πως ο ΠΑΟ δεν "ταιριάζει" στον ΟΣΦΠ. Και πως αν δεν αλλάξει ο Μπαρτζώκας θα χάνει απ' τον Πεδουλάκη.
Πρέπει δηλ να πάει κόντρα στα πιστεύω του. Θέλει; Μπορεί;

@ Ανώνυμε

σαν φίλος του ΟΣΦΠ που είσαι πρέπει να σταματήσεις να δικαιολογείς την αποτυχία της ομάδας σου να κερδίσει τον ΠΑΟ. Ούτε πέρυσι ούτε φέτος δικαιολογείται η τόση γκρίνια για τους γκρι.
Πήραν τα σφυρίγματα που παίρνεις και εσύ στο ΣΕΦ. Η εικόνα του ματς έδειχνε πως και 80' να έπαιζες πάλι δεν θα κέρδιζες. όχι γιατί η διαιτησία σε πήγαινε κόντρα αλλά γιατί εσύ δεν προετοιμάστηκες πνευματικά για ένα τέτοιο παιχνίδι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Drazen o ο Μπαρτζώκας δεν είναι Ίβκοβιτς που προτετοίμαζε με επιτυχιά την ομάδα ανάλογα με το ποιον είχε να αντιμετωπίσει αλλά που αν στράβωνε το παιχνίδι δυσκολευόταν να βρει τις λύσεις. Ο Μπαρτζώκας παίζει με τον ίδιο τρόπο όποιον και να έχει απέναντι του. Για να δρας θα πρέπει να έχεις την δυνατότητα να το κάνεις σε κάθε παιχνίδι και σε όλα τα λεπτά του παιχνιδιού διαφορετικά παίζεις πολύ καλή άμυνα και με τακτική και ψυχραιμία σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Όταν βλέπεις ότι pick and roll με τον Σπανούλη εναντίον του ΠΑΟ δεν βγαίνει με τίποτα προφανώς προσπαθείς να πειραματιστείς με άλλα επιθετικά συστήματα, π.χ. με τον Σπανούλη σε θέση στατικού σουτέρ και τον Σλούκα να παίρνει το σκριν για τη δημιουργία ανισορροπίας στην άμυνα, τέλος πάντων, ένας λογικός προπονητής έχει καθαρό μυαλό για να σκαρφιστεί κόλπα, ο Μπαρτζώκας δεν έχει για μένα, έναν απλό παρατηρητή του παιχνιδιού, ούτε plan b ούτε και ειδική προετοιμασία για κάθε παιχνίδι

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Ο Μπαρτζώκας είναι πρωτοκλασάτος έλληνας προπόνητής, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως δεν μπορεί να καταρτίσει ένα plan b και φυσικά αυτό δεν θα το κάνει μέσα στο ματς αλλά θα το έχει προετοιμάσει στην προπόνηση.
Νομίζω πως η ουσιαστική διαφορά σε σχέση με πρόπερσυ, είναι πως τότε ο Ολυμπιακός συστηματικά έβαζε όλα τα κρίσιμα σούτ σε σημεία του αγώνα που σκότωνε τον αντίπαλό του. Νομίζω και στον ημιτελικό αν έμπαιναν ένα - δύο από τα ελεύθερα τρίποντα που επιχείρησε πολύ εύκολα θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα, άρα δεν νομίζω ότι κάνει κάτι τόσο δραματικά λάθος ο Μπαρτζώκας...

Gas

Δημοσίευση σχολίου