RSS

Retro games: Στεφανέλ - ΠΑΟΚ (2ος τελικός Κόρατς 1994)



Η στήλη του retro games έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς αρκετούς ιστορικούς ευρωπαϊκούς αγώνες του Άρη αλλά κανέναν του ΠΑΟΚ. 
Ήρθε η ώρα να διορθωθεί το λάθος. 
Σήμερα θα παρουσιάσουμε τον 2ο τελικό του Κόρατς στο  Παλατσέτο Ντι Κιαρμπόλα. Απολαύστε την καλύτερη εμφάνιση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ελληνική ομάδα σε Ευρωπαϊκό τελικό. 





-         Πιο τέλειο παιχνίδι σε Ευρωπαϊκό τελικό δεν πρέπει να έχει ξαναπαιχτεί απ’ αυτό που έκανε ο ΠΑΟΚ. : 25/26 βολ , 24/38διπ , 9/11 τρ !!!! (Η Μακάμπι το 2004 στο Τελ Αβίβ είχε 20/24βολ , 28/38διπ και 14/23 τρ)

-         Κανένας δεν υστέρησε. Ο Κόρφας θύμισε τον «προ – Μπάνε» εαυτό του , τότε που απειλούσε σταθερά το καλάθι , ο Μπουντούρης εκτός απ’ την άμυνα πάνω στον Μπόντι πέτυχε και δύο τρίποντα σε κρίσιμα σημεία, ο Σάβιτς έσπρωχνε και έσπρωχνε και έσπρωχνε , ο Νάσος στο 1ο ημίχρονο είχε τις «ΑΕΚ-εκλάμψεις» του. Οι πρωταγωνιστές όμως ήταν δύο: Ο "Mr Clutch" και ο  υπέροχος Γουόλτερ Μπέρι (σας προκαλώ να μου αναφέρετε ένα τεσσάρι με καλύτερη επαφή με το καλάθι / για μένα ξεπερνάει Αρλάουκας και Κλέιζα) . Κάτι Λάμπλεϊ – Κανταρέλο – Φούτσκα τους είχε / έχει / θα έχει όχι για πρωινό αλλά – ακόμη χειρότερα-  για αυτές τις «μικρο-εξορμήσεις» που κάνουμε στο ψυγείο μέσα στη νύχτα. Ο φουκαράς ο Τάνιεβιτς όλους τους δοκίμασε . Μέχρι και τον Φούτσκα με τα τεράστια άκρα του έβαλε (ρε ρόλο «αντί- Βράνκοβιτς» των '93 τελικών ΟΣΦΠ-ΠΑΟ) αλλά εις μάτην! Οι επιδόσεις του στο Αλεξάνδρειο (23π,18ρ) και στο Παλατσέτο Ντι Κιαρμπόλα (26π,13ρ) ήταν απλά μαγευτικές.

-         Αυτός ο Νάντο Τζεντίλε με τη τρέλα και τα σουτ χωρίς να λογαριάζει κανέναν και τίποτα δεν σας θυμίζει λίγο απ’ τον Τεόντοσιτς; Στον τελικό δυο –τρεις προσωπικές φάσεις έβαλαν τη Στεφανέλ μπροστά στο σκορ (59-56) και προς στιγμήν φάνηκε να ανατρέπονται τα δεδομένα. Το ανόητο τέταρτο φάουλ του υποχρέωσε τον Τάνιεβιτς να τον στείλει στον πάγκο και να επανέλθουν οι ισορροπίες. 
-         Με το χάντικαπ του -9 η Στεφανέλ εκδήλωνε γρήγορες επιθέσεις για να πάει το παιχνίδι σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατοχές. Η αποτελεσματικότητά της κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα με τον ΠΑΟΚ να μην καταφέρνει να βγάλει στο παρκέ την άμυνά του. Ό,τι όμως έτρωγε πίσω το αναπλήρωνε μπροστά χάρις στην εξαιρετική του ευστοχία. Όταν το παιχνίδι έφτανε στο τέλος του , ο Μαρκόπουλος το γύρισε σε οργανωμένες επιθέσεις για να «φάνε» το χρόνο. Το σχήμα με  τρείς περιφερειακούς (Κόρφας – Μπουντούρης – Μπάνε) απέδωσε στη πίεση των Ιταλών που προσπάθησαν για κλεψίματα.
-         Ο Μποντιρόγκα γέμισε το χαρτί της στατιστικής (24π , 8/17 FG) αλλά με μέτρια ποσοστά. Ο Τάνιεβιτς τον έβαζε απ’ την αρχή playmaker (στον ΠΑΟ έπαιρνε το κουμάντο συνήθως στη 4η περίοδο) ανάγοντας τον σε «Μάτζικ της Ευρώπης». 

-         Άφησα για κερασάκι στη τούρτα τον άνθρωπο των τελικών. Είχαμε την ευκαιρία στα χρόνια των 90’s να απολαύσουμε σπουδαίες προσωπικότητες. Δεν μου φτάνει ο χώρος να τους απαριθμήσω. Τέτοιο “impact”  σε τελικούς όπως ο Μπάνε όμως δύσκολα το είχαν πάνω από δυο-τρεις (Κούκοτς- Ράτζα και άντε κάποιος άλλος που ξεχνάω / Στράτο ο Ντανίλοβιτς δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανώτερη κλίμακα αυτής της κατηγορίας). Σας παραθέτω τις εμφανίσεις του στους τελικούς που αγωνίστηκε:

Γενεύη 1991: 31π , 9/21 , 4κλ
Ναντ 1992: 29π , 6/10τρ , 4ρ , 4ασσ , 4κλ
Στεφανέλ 1994 : 30π , 8/11
Βιτόρια 1996: 34π , 12/22 , 5ρ, 7λ

Στην Αμερική τον Τζέρι Γουέστ τον λένε “Mr Clutch” . Εμείς τον Μπάνε πως πρέπει να τον πούμε;
Το μεγαλείο του Μπάνε: Πολλοί θα έχουν ξεχάσει ότι  ο Μπάνε υπέφερε από τραυματισμό στο πόδι και στα προηγούμενα πέντε (!) παιχνίδια αγωνίστηκε κάνοντας ένεση και φορώντας νάρθηκα!!!
«Δεν ξέρω ποιος άλλος επαγγελματίας θα το έκανε αυτό» τόνισε ο Μαρκόπουλος μετά τον 1ο τελικό.
Για τόσους σερί αγώνες ,  κανείς ,  απαντάω εγώ…




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 σχόλια:

stratos kalantzis είπε...

Επιτέλους, καλώς τον Ντράζεν πίσω!!!! Συμφωνώ ότι με διαφορά το εν λόγω παιχνίδι είναι το καλύτερο που έχει παίξει ποτέ Ελληνική ομάδα και μάλιστα σε τελικό.

Για τον Μπάνε έχω σηκώσει ολόκληρη ανάρτηση εδώ και καιρό!!!!!

Και επεξεργάζομαι άλλη μία... που θα σηκώσει συζητήσεις πάμπολλες!!!

Unknown είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω για Μπάνε αλλά όπως ξέρουμε όλοι οι μεγάλοι παίκτες φαίνονται στα μεγάλα παιχνίδια.Οσον αφορά τον Κούκοτς δεν ξέρω αν ήταν άνθρωπος των τελικών αλλά όταν χρειάστηκε να σηκώσει στις πλάτες του την ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ μετά τον άδικο χαμό του Ντράζεν δεν κατάφερε ούτε σε τελικό να συμμετάσχει.
Και μία παράκληση.Να αναφέρουμε και να ευχαριστούμε τους Uploaders των βίντεο που δείχνετε.

KANTHAR0S είπε...

Υπάρχει κλώνος του Μπάνε στο ελληνικό πρωτάθλημα; Στην Ευρώπη;

Υπάρχει παίχτης σαν το Μπέρι; Ένας παιχταράς που αδίκησε σφόδρα τον εαυτό του.

levingston είπε...

πολύ καλή η ομάδα εκείνη της χρονιάς...για εμένα προσώπικά αυτή η ομάδα όφειλε να τα σαρώσει όλα!
παικταράδες σε όλες τις θέσεις...μόνο από τον γαλακτερό περίμενα πολύ περισσότερα...το χαμένο πρωτάθλημα δυστηχώς με τον τρόπο που χάθηκε με στοιχειώνει μέχρι σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ και για μένα ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και από την κατάκτηση του Κυπελλούχων το '91 στη Γενεύη! Ακόμα θυμάμαι τους πανηγυρισμους και τα...δυναμιτάκια που ρίχναμε με δύο γειτονόπουλα άρρωστους και φανατικούς μπασκετικούς παοκτζήδες (χωρίς να έχουν σχέση με Βόρεια Ελλάδα). Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα του ΠΑΟΚ ήταν ακόμη καλύτερη και από εκείνη του '93.

Αργύρης

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως έχω και το κατάλληλο blog για να εκφράσετε τη γνώμη σας για το ποια τελικά ήταν η καλύτερη ομάδα που έβγαλε ποτέ ο ΠΑΟΚ (στο σχετικό poll που έχει δεξιά)..

Και γενικά πάντως ότι θέλετε από ρετρό του ΠΑΟΚ τα έχει όλα εδώ και συνεχώς ανανεώνεται, γιατί πριν λίγες μέρες ανέβηκε..Τσεκάρετε (ότι πρέπει για εμάς τους μπασκετικούς ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ!)

http://paok-basketballretro.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου