RSS

Ένα τρένο που το λένε Efes!

Αποτελεί μια απ' τις ομάδες με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην διοργάνωση. Το πρότζεκτ άλλωστε είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Φέτος στοχεύουμε ψηλά! Κι όταν λέμε ψηλά εννοούμε Final 4 και τίτλο. Αυτός είναι ο μεγάλος φετινός στόχος της Anadolu Efes!


Η γειτονική Τουρκία είναι μια απ' τις πιο ανεπτυγμένες χώρες των τελευταίων ετών. Τα οικονομικά της χώρας πάνε από το καλό στο καλύτερο και αυτό βοηθάει τους γείτονες να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα το μπάσκετ. Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, η Efes δεν μπορούσε να μείνει έξω από τον... χορό.

Η πάλαι ποτέ κραταιά Efes Pilsen που το 2011 μετονομάστηκε σε Anadolu Efes λόγω της απαγόρευσης του TAPDK στις διαφημίσεις καπνού και αλκοολούχων ποτών σε αθλητικές διοργανώσεις φέτος ανέβασε τον πήχη. Κι αν παλιότερα πάντα κάτι στράβωνε για μια απ' τις παραδοσιακές δυνάμεις του Τουρκικού μπάσκετ, φέτος τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο ευοίωνα από ποτέ.

Στην θέση του προπονητή υπάρχει η εγγύηση που ονομάζεται Oktay Mahmuti. Ο 44χρονος Τούρκος τεχνικός, λάτρης της πειθαρχίας, έχει βάλει την σφραγίδα του στην φετινή πορεία της Efes. Με σωστή αξιοποίηση του ρόστερ του δεν έχει αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Και πιστέψτε με αυτή η ομάδα έχει αρκετούς μπασκετμπολίστες που θέλουν... 20 σουτ τουλάχιστον ο καθένας τους.
Μεγάλος πρωταγωνιστής και ηγέτης της φετινής Efes δεν είναι άλλος από την μεγάλη της μεταγραφή που ακούει στο όνομα Jordan Farmar. Ο απόφοιτος του U.C.L.A. και πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Lakers έχει εμπειρία από τα Ευρωπαϊκά γήπεδα, καθώς την περσινή σεζόν μέχρι την λήξη του lock out στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αγωνίστηκε στην Maccabi Tel Aviv. Φέτος, είναι ο άνθρωπος που με τα κατορθώματα του οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του στις επιτυχίες. Άριστη οργάνωση του παιχνιδιού, πολύ καλό μακρινό σουτ, στην καλή του μέρα δείχνει να μην έχει αντίπαλο στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός φέτος είδε από πρώτο χέρι τι εστί καλός Farmar στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής στο Sinan Erdem που ο Αμερικανός πέτυχε 25 πόντους με 4 τρίποντα.

Πέρα απ' τον Farmar όμως, η Efes έχει αρκετούς παίκτες-πρωταγωνιστές. Μερικοί εξ αυτών είναι οι Tunceri, Gordon, Vujacic. O πρώτος έχει μεγάλη εμπειρία στα Ευρωπαϊκά παρκέ και φέτος έχει την αποστολή να δίνει ανάσες στον Farmar. Παράλληλα, ως αρχηγός έχει την αποστολή να βρίσκει ισορροπίες ανάμεσα στους συμπαίκτες του ώστε να μην χάνεται ο έλεγχος σε πιθανό στραβοπάτημα.
O Vujacic όπως και ο Gordon (γνωστός και μη εξαιρετέος στο Ελληνικό μπασκετικό κοινό με θητεία σε Μαρούσι, Ολυμπιακό) διακρίνονται για τις αμυντικές τους αρετές. Ο Σλοβένος, με θητεία και αυτός στο ΝΒΑ, λύνει τα χέρια του Mahmuti τόσο με το περιφερειακό του σουτ το οποίο είναι αρκετά αξιόπιστο, όσο και με την σκληρή του άμυνα. Αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών της φετινής Efes καθώς έχει συμβάλλει τα μέγιστα (μαζί με τον Farmar) στην μεταμόρφωση της Τουρκικής ομάδας.

Από την άλλη ο Gordon είναι αυτό που λέμε παίκτης του προπονητή. Όποια δουλειά του αναθέσει ο Mahmuti την κάνει και με το παραπάνω. Αποτελεί έναν απ' τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς της Euroleague, ενώ ένα απ' τα πιο δυνατά του σημεία είναι η εκρηκτικότητα του, καθώς δύσκολα κάποιος αντίπαλος να ανακόψει το εκρηκτικότατο πρώτο του πάτημα.
Η δύναμη της φετινής Efes όμως πέρα απ' τους εξαιρετικούς κοντούς της είναι η φροντ-λάιν της. Με Savanovic, Gonlum, Kuqo, Erden, Barac, Batista η φετινή Efes έχει ψηλούς για... όλα τα γούστα! Από την μία Savanovic, Gonlum (κυρίως) συνδυάζουν καλό σουτ από μακρινή απόσταση με όγκο και δίνουν πολύτιμες λύσεις στην θέση 4. O Σέρβος έχει ξεκινήσει εξαιρετικά την σεζόν και για μια ακόμα χρονιά (την δεύτερη του στην Τουρκική ομάδα) κάνει πολύ... βρώμικη δουλειά.

Στην θέση 5 ο Mahmuti μόνο ευχάριστους πονοκεφάλους έχει. Erden, Barac και Batista είναι απ' τους καλύτερους ψηλούς που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Φυσικά και τα φώτα μοιραία πέφτουν στον Τούρκο σέντερ στην επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, έπειτα από την περιπέτειά του στο ΝΒΑ. Ο 26χρονος είναι ένας απ' τους κεντρικούς επιθετικούς πυλώνες της Efes και είναι χαρακτηριστικό πως σε όλα τα παιχνίδια των Τούρκων την φετινή σεζόν ο Mahmuti πηγαίνει πολλές φορές την μπάλα στο ζωγραφιστό. Ο Barac δίνει ανάσες στον Erden και παράλληλα προσπαθεί να φθείρει τον αντίπαλο, ενώ ο Batista είναι γνωστός στην μπασκετική πιάτσα για το δολοφονικό σουτ τριών πόντων που διαθέτει.

Η φετινή Efes δείχνει να μην έχει καμία σχέση με την ομάδα του παρελθόντος. Τότε που αντί για πράξεις βλέπαμε λόγια απ' τους Τούρκους και μηδενική ουσία. Φέτος η Anadolu έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά και τα μέχρι ώρας δείγματα γραφής είναι ικανοποιητικά. Δεν ξέρω αν θα κλατάρει στην πορεία, όμως αν συνεχίσει έτσι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ πετυχημένη...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δολοφονικό σουτ 3π ο Μπατίστα που δεν έχει επιχειρήσει πάνω από 20 3ποντα στην καριέρα του??Μάλλον μπερδεύτηκες...

Κατά τ'άλλα πιστεύω καλά θα πάει φέτος η Εφές

Κάφρος είπε...

Τον θυμάμαι σε ένα final 4 με την Μακάμπι να σουτάρει τρίποντα από γωνίες και να μπαίνουν... και μου'χε μείνει αυτή η εντύπωση!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Κάφρε...

Δυστυχώς στο F4 του 2008 που πήρε μέρος δεν επιχείρησε ούτε ένα τριπόντο :-)

Βασίλης Λεμπετζής είπε...

Είναι μια ομάδα η οποία έχει πλούσιο ρόστερ, οικονομική επιφάνεια, σοβαρό προπονητή, συνεχίζει να κάνει μεγάλες επενδύσεις και ίσως δικαιούτε, τουλάχιστον, να είναι παρόν στο Λονδίνο.

Κατά την άποψή μου όμως έχει μειονέκτημα και αυτό βρίσκεται στα 5άρια τα οποία διαθέτει.

Εξαιρουμένου του Semih Erden, οι υπόλοιποι center, είναι χαμηλού επιπέδου

Ermal Kuqo, Esteban Batista, Stanko Barac είναι παραφωνία στην φετινή EFES Pilsen, εγώ έτσι την ξέρω και όχι ANADOLU Efes, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες θέσεις του ρόστερ που είναι σε πολύ καλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας

Έχω δεδομένη την παρουσία τους στους 8 της διοργάνωσης.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι ευχάριστα αμφίρροπη για όλους

Κάφρος είπε...

Φίλε Βασίλη καλησπέρα.
Όσο αναφορά στις παρατηρήσεις σου, όσο ο Mahmuti βλέπει τον Erden να τραβάει επιθετικά (και αμυντικά) τότε η ρακέτα της Efes είναι μια χαρά. Δεν διαφωνώ πως οι υπόλοιποι center είναι χαμηλότερου επιπέδου, όμως όσο ο Erden είναι καυτός η Efes δεν έχει να φοβάται ΤΙΠΟΤΑ!
Σχετικά με το όνομα, θα συμφωνήσω κι εγώ! Ως Efes PILSEN την γνωρίσαμε(όπως και την Caja σαν Taugres/Tau Ceramica), αλλά οι νόμοι δεν παίζουν μπάσκετ δυστυχώς... Επίσης, νοσταλγώ την εποχή της Ulker(και όχι Fenerbahce όπως την ονομάζουν τώρα)

Δημοσίευση σχολίου