RSS

Οι 50 σημαντικότερες στιγμές των διοργανώσεων της FIBA (Νο 39-35)

Το ΝΒΑ γνωρίζει καλύτερα απο κάθε  οργανισμό πως να πλασάρει το προϊόν της. Τα τμήματα διαφήμισης και μάρκετινγκ είναι τόσο δημιουργικά που σε αφήνουν άφωνο με τις εμπνεύσεις τους. Πριν λίγα χρόνια έφτιαξαν μία λίστα από 60 βίντεο με τις χαρακτηριστικότερες στιγμές των playoffs.
Αυτό φαίνεται πως ζήλεψε  ένας Ισπανός και αποφάσισε να φτιάξει κάτι παρόμοιο όσον αφορά όμως τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το "Τρίποντο" ψάρεψε τυχαία αυτό το διαμαντάκι και σας το παρουσιάζει.

 

39


2005 Eυρωμπάσκετ , Ελλάδα - Γαλλία

"Βάλτο αγόρι μου.... Το 'βάλε , το 'βάλε!!! Γιοβάισα ..... Τέλος!!!!"



 38


1986 Τελικός Πρωταθλητριών , Τσιμπόνα - Ζαλγκίρις 

Οι δύο θρύλοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ αναμετρήθηκαν στο τελικό του Πρωταθλητριών το 1986.
Στο 32 λεπτό , με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ,  ο Καπρίβικας κάνει ένα σκληρό φάουλ στον Νάκιτς , με τον Γιουγκοσλάβο να του απαντάει με μία αγκωνιά.Ο Σαμπόνις εμφανίζεται απ' το πουθενά και ρίχνει μια γροθιά στον Νάκιτς υπερασπιζόμενος τον συμπαίκτη του. Θείο Δώρο για τους Γιουγκοσλάβους. Ο Ρήγας αποβάλει τον Σάμπα (27π , 12ρ μέχρι εκείνη τη στιγμή) , η Ζαλγκίρις χωρίς τον ηγέτη της  καταρέει , και ο  Ντράζεν  σηκώνει στο τέλος το δεύτερο συνεχόμενο Πρωταθλητριών του.



 37


2000 Ημιτελικός Ολυμπιάδας , ΗΠΑ-Λιθουανία

Η αρμάδα του Γκαρνέτ , του Κιντ , του Κάρτερ και των υπολοίπων προβλεπόταν να κάνει περίπατο μέχρι το χρυσό. Η σκληροτράχηλη Λιθουανία βρέθηκε αρκετές φορές να προηγείται στο σκορ. Οι Αμερικανοί δεν πίστευαν στα μάτια τους. Με το χρονόμετρο να θέλει 4'' πριν το τέλος ο μεγαλύτερος νικητής του Ευρωπαϊκού μπάσκετ σηκώνεται για τρίποντο.... αλλά αστοχεί (σπουδαία η αμυντική συνεργασία Κιντ - ΜακΝτάις). Το γόητρο των εγωπαθών Αμερικανών δέχθηκε το πρώτο χαστούκι. Δύο χρόνια μετά μία αργεντίνικη παρέα θα τους ρίξει στο καναβάτσο...

 

 36


1961/62 1ος προημιτελικός αγώνας , Βαρέζε - Ρεάλ

Με το παιχνίδι ισόπαλο 80-80 απέμεναν δύο δευτερόλεπτα μέχρι να πάνε σε παράταση οι δύο ομάδες. Μόνο που η Ρεάλ κάθε άλλο παρά αυτό ήθελε. Με τον  Hightower τραυματία , τους Morisson και Sevilliano έξω με φάουλ , τον Lolo Sainz με τέσσερα και τους Ιταλούς στην εξέδρα να ουρλιάζουν , ο προπονητής Ferrandiz ήξερε πως δεν τον συνέφερε να πάει το παιχνίδι στη παράταση. Και τι σκαρφίστηκε ο αθεόφοβος;
Συμβούλεψε τον σέντερ του Lorenzo Alocen να καρφώσει στο δικό του καλάθι , προς τεράστια έκπληξη όλων!!! Εκείνο τον καιρό δεν προβλεπόταν απ' τον κανονισμό ποινή για "διακωμώδηση του αθλήματος" και ο πανούργος Ferrandiz πάτησε πάνω σε αυτό.
Στη Μαδρίτη κέρδισε πανεύκολα με 82-63 και πέρασε στην επόμενη φάση. Μήνες μετά γράφτηκε ο κανονισμός που προβλέπει αυτόματο αποκλεισμό σε όσες ομάδες βάλουν αυτοκαλάθι με σκοπό να αποφύγουν τη παράταση.  



 35


1983 Ημιτελικός Ευρωμπάσκετ , Σοβιετική Ένωση - Ισπανία

Η υπερομάδα της Σοβιετικής Ένωσης με Sabonis, Homicius, Belostenny, Iovaisha, στις τάξεις της ήταν το μεγάλο φαβορί. Ο Έπι όμως με ένα jumpshoot έβαλε την χώρα του μπροστά με τρεις πόντους και ενώ απέμεναν ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι Σοβιετικοί με ένα λέι απ στο τέλος (αλήθεια γιατί δεν πήγαν για τρίποντο;;;) έχασαν με 94-95.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

διότι αν δεν κάνω λάθος το τρίποντο στο μπασκετ ξεκίνησε το 1984 την επόμενη χρονιά...

Ανώνυμος είπε...

#39: όσες φορές και αν το δω, συγκινούμαι
#38: ο Νάκιτς αποβλήθηκε για την πρώτη μπουνιά; έπαιζε πολύ τότε το παιχνίδι της πρόκλησης...
#37: ρε Σάρας, τα έχεις αυτά τα σουτ!!!
#36: αλητεία...
#35: το 83 δεν είχε τρίποντο, αλλά με τα σημερινά δεδομένα τι περίμενε η ΕΣΣΔ, μια καλή άμυνα και άγιος ο θεός; αφού πίσω ήταν έπρεπε να κάνει φάουλ πιο νωρίς...

Δημητρης

ΠιΖήτα είπε...

Προσοχή μόνο,μην ξυπνήσετε την FIBA! Aφού πήγαν μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ να είμαστε ευχαριστημένοι.

Πολύ χαμηλά έβαλε τον Διαμαντίδη όπως και τον τελικό του 1986 (που μικρός ήμουν αλλά πρέπει να ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε μέσω ΕΡΤ έστω και σε μαγνητοσκόπηση)

Δημοσίευση σχολίου