RSS

Η ανασκόπηση της 2ης ελληνικής αγωνιστικής της Ευρωλίγκα



Ο Παναθηναϊκός έκανε το χρέος του (σε ένα παιχνίδι που περισσότερα είχε να χάσει παρά να κερδίσει) με τον Ολυμπιακό να διασύρεται στη  Πόλη όπου λίγους μήνες πριν δοξάστηκε.
 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΚΑΝΤΟΥ = 78-76

Ο κυριότερος λόγος που κέρδισε

Η "υπηρεσία" (που συχνά αναφέρει ο Σκουντής) γράφει για μία θαμπωτική διαφορά 30 μονάδων στο ranking για τους πρασίνους. Πράγματι όλοι πλην ενός (Λάσμε αλλά με συμμετοχή μόλις για 3') προσέφεραν θετικά στο "σακουλάκι του ranking". Η εξήγηση όμως για εμάς είναι πολύ απλή: Η προσωπικότητα και οι παραστάσεις των Διαμαντίδη - Τσαρτσαρή - Σοφοκλή έφταναν και περίσευαν για φέρουν το ροζ φύλλο στην - ανέτοιμη ακόμη - ομάδα τους. Ο Πεδουλάκης στηρίζει το ξεκίνημά του σε αυτούς τους τρεις και περιμένει την προσαρμογή και τη βελτίωση των υπολοίπων. Τη Πέμπτη ήταν ο "Johnny Rogers 2.0" όπου με πέντε διαδοχικούς πόντους ξελάσπωσε την ομάδα  απ' τα αγχωτικά τελευταία λεπτά .Αύριο ελπίζει να είναι ο Ούκιτς , μεθαύριο ο Λάσμε , κ.ο.κ. 
Οι σταθερές βάσεις όμως του οικοδομήματος θα είναι οι τρεις Έλληνες. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα αντέξουν τα κορμιά του 32χρονου Διαμαντίδη και 33χρονου Τσαρτσαρή να παραμείνουν φρέσκα και ενεργητικά μέχρι και την άνοιξη.
Ίδωμεν...

ο MVP

Μα φυσικά ο αγαπημένος της εξέδρας Σοφοκλής Σχορτσανίτης. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι πετυχαίνει περισσότερους πόντους απ' τα λεπτά που παίζει. Στην επίθεση σπέρνει τον πανικό που σκορπούσε ο original Shaq με τις φανέλες των Magic και Lakers. Ο πρώην παίκτης της Καντού πριν μια δεκαετία περίπου,  ταιριάζει άψογα με τη φιλοσοφία του Πεδουλάκη: Να ακουμπάει η μπάλα στο low post και μετά να αντιδρά στην αντίπαλη άμυνα. Ξεκάθαρη low post offense.
Αν και το δείγμα είναι μικρό φαίνεται σαν να έψαχναν για χρόνια ο ένας τον άλλο...

ο Αφανής Ήρωας

Η απορία "να δω τι θα έγραφες αν δεν πετύχαινε μαζεμένους τους 5 πόντους ο Johnny Rogers 2.0" είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Παρ' όλα αυτά ο Πάνκο τέτοια στοιχεία έχει στο ρεπερτόριό του και  τέτοια plays είναι δουλεμένα στη προπόνηση για να τα παίρνει ο Αμερικανός. Στο κάτω κάτω ο Πάνκο τα έβαλε και όχι ο Άρμστρονγκ (για να μιλάμε για τύχη).  

Η "υπηρεσία" δείχνει ...

- πως ο Σόφο έχει μέχρι στιγμής σε 37 λ.σ.  42 πόντους , 14/17 διπ , 14/18 βολές! Μοναδική παραφωνία τα 10 λάθη (αν και ίσως υπάρχει δικαιολογία μιας και αν υπήρχε το usage (%) απ' την στατιστική της Ευρωλίγκα  πιθανολογώ πως θα άγγιζε το 50%!!!).
- Το in-the-game.org γράφει πως χωρίς τον Σοφοκλή ο Παναθηναϊκός έχασε 30-49 απ' τη Ρεάλ και 42-47 απ' την Καντού. Παίκτης - βαρόμετρο....
- πως στον ΠΑΟ υπάρχουν 3 1/2 "ενεργά"  (δηλ με ρόλο) πεντάρια και  απ' την άλλη 2 1/2 γκαρντ , μέχρι το μήνα Οκτώβριο Υπάρχει η διάθεση να διορθωθεί η ανορθογραφία;


Εφές - Ολυμπιακός = 98-72

Ο κυριότερος λόγος που έχασε

Όλα ξεκινούν απ' την συγκέντρωση. Αν φτάνεις στο 8' για να κάνεις το 2ο φάουλ , τότε "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι". Και κυριολεκτικά και μεταφορικά...
( Τα 7/7 τρίποντα της αρχής δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο οι αριθμοί δείχνουν μιας και σούταραν μόνοι τους...)

Το γράψαμε και στην ανασκόπηση της 1ης αγωνιστικής: Οι ερυθρόλευκοι δεν παίζουν άμυνα. Προσωπικά δεν νομίζω πως είναι μόνο λόγω "επίπονης προετοιμασίας". Σίγουρα το σώμα είναι ακόμα κουμπωμένο , τα πόδια βαριά , η ενέργεια , η πίεση και όλα όσα μας παρουσίασε την περσινή χρονιά δεν θα ήταν δυνατόν να τα παρουσιάσουν στο μέγιστο βαθμό τόσο νωρίς. 
Καλά και σωστά όλα αυτά αλλά από πνευματική υγεία θα έπρεπε να σφύζουν! Το μυαλό πότε πρόλαβε να κουραστεί;;;

Διαφωνώ με τον Ηoopfellas (μακράν το καλύτερο μπασκετικό blog της χώρας) που γράφει για πρόβλημα πίστης των παικτών του ΟΣΦΠ. Δεν είναι πως δεν το πιστεύουν (μάλλον το... "παραπιστεύουν" , έτσι δεν είναι κύριε "wanna be Magic" Tζόι Ντόρσι;) , είναι πως δεν υπάρχει συγκέντρωση. Μονίμως λάθος αποστάσεις , μονίμως τραγική weak side defense , καμία διάθεση να εκμεταλευτούν τα "εργαλεία των φάουλ" όπως τα αποκάλεσε ο Μ. Μανουσέλης και να χαλάσουν το ρυθμό των αντιπάλων. 
Και με την Ταού πριν μία εβδομάδα ίδια συμπτώματα παρουσίασε , δεν τα κόλλησε στη Πόλη....
(φυσικά είναι απείρως καλύτερα που έχασε με -26 απ' το να χάσει με -5 και να κουκουλευτούν οι - ψυχολογικές - αδυναμίες του. Ακόμα Οκτώβρη έχουμε  , υπάρχει πολύς χρόνος για αναθεώρηση και δουλειά). 

Θα είναι λάθος να μην γράψουμε μια αράδα για την περιφερειακή γραμμή της Εφές (Φάρμαρ - Γκόρντον - Βούγιανιτς) και ιδιαίτερα για τον πρώην Laker που παρ' ολίγον να βάλει το όνομά του δίπλα στον Βούισιτς ως οι μοναδικοί με  triple double στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Προσωπικά τρόμαξα αρκετές φορές με όσα έβγαζαν στο παρκέ οι τρείς τους: Ο ένας ήταν ο Chris Paul , o άλλος ο Peja και ο τρίτος της παρέας ο Dumars! 
(το παράκανα αλλά τους αξίζει με τη χθεσινή τους εμφάνιση). 

Ο MVP

Ο Τζόρνταν . Που στο χθεσινό παιχνίδι τον μπέρδευες και αντί να τον πεις Φάρμαρ , τον έλεγες Μάικλ... Θα είναι απ' τις πριμαντόνες της διοργάνωσης και δικαίως. Στο Μάντζαρη τέτοιο χουνέρι πέρσι δεν του έκανε κανένας. Διαμαντίδης , Ναβάρο , Μακάλεμπ , Σβεντ όλοι τους εκλωβίστηκαν στις δαγκάνες του. Ο "Σιγάλας των '10s" πήρε ένα καλό μάθημα που αν το καταλάβει μόνο καλό θα του κάνει στη συνέχεια της καριέρας του (όπως κάποτε έδωσε ο Βιγιακάμπα  , με μία 35αρα αν δεν κάνω λάθος , στον Σιγάλα. Άλλες εποχές , ίδια μαθήματα όμως).  


Η "υπηρεσία" δείχνει ...

- πως απ' τα εξαιρετικά ποσοστά του ΣΕΦ κατρακυλήσαμε στο 39% δίποντα και 36% στα τρίποντα. Θυμάστε τι είχε πει κάποτε ο Παναγιώτης Γιαννάκης για την άμυνα και την τράπεζα φαντάζομαι...

Υ.Γ. Όσοι φίλοι θέλετε να διάβασετε σχετικά με την ψυχολογία των αθλητών και την περιβόητη "ψυχολογική διαχείριση των τίτλων" , δεν έχετε παρά να αγοράσετε το βιβλίο του Πατ Ράιλι " The winner within". 
Το πρώτο κεφάλαιο ονομάζεται " The innocent climb" και είναι ο '11-'12 Ολυμπιακός. 
Το δεύτερο κεφάλαιο "The disease of Me " είναι αυτό που κινδυνεύει να πάθει ο '12-'13 Ολυμπιακός. 
(χαρακτηριστικά παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό οι '81 Lakers και ο '98 Ολυμπιακός. )

"Self-interest is the enemy  of all true affection"  - Tacitus

"It requires a strong constitution to withstand repeated attacks of prosperity" - J.L. Bastord







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου