RSS

Οι 50 σπουδαιότερες στιγμές των διοργανώσεων της FIBA (Νο 50 - Νο 45)


Το ΝΒΑ γνωρίζει καλύτερα απο κάθε  οργανισμό πως να πλασάρει το προϊόν της. Τα τμήματα διαφήμισης και μάρκετινγκ είναι τόσο δημιουργικά που σε αφήνουν άφωνο με τις εμπνεύσεις τους. Πριν λίγα χρόνια έφτιαξαν μία λίστα από 60 βίντεο με τις χαρακτηριστικότερες στιγμές στα playoffs.

Αυτό φαίνεται πως ζήλεψε  ένας Ισπανός και αποφάσισε να φτιάξει κάτι παρόμοιο όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το "Τρίποντο" ψάρεψε τυχαία αυτό το διαμαντάκι και σας το παρουσιάζει.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις " 50 σπουδαιότερες στιγμές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ" ξεκινάει...



#50



Το 1984 στο Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά αναμετρήθηκαν στο τελικό η Σοβιετική Ένωση με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Γιοβάισα - Τσατσένκο (συμπαίκτης του Σαμπόνις στη Ζαλγκίρης) κυριαρχούν στο παρκέ και ο νικητής έχει κριθεί από νωρίς. Αλλά ενώ απομένουν δύο λεπτά για να λήξει ο τελικός , ο Σαμπόνις καρφώνει με όλη του τη δύναμη και σπάει το ταμπλό. Οι διαιτητές διακόπτουν τον αγώνα και συζητούν τι θα αποφασίσουν. Τελικά οι θεατές παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους και "πειράζουν" τον Σαμπόνις φωνάζοντας ρυθμικά "you pay , you pay". Ο αγώνας διακόπτεπαι οριστικά με τη Σοβιετική Ένωση να αναδεικνύεται νικήτρια με 92-78.




#49


Στις 31 Ιουλίου του 1992 , στη Βαρκελώνη , ο Ανγκολέζος Ζαν Ζακ Κονσεϊσάο με την παρέα του νίκησαν τη διοργανώτρια Ισπανία , στερώντας της κάθε πιθανότητα να παίξει στα προημιτελικά. Με το Ισπανικό φιάσκο ασχολήθηκαν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης  , εξωθώντας σε παραίτηση τον Αντόνιο Ντίαζ λέγοντας μεταξύ άλλων : "Παραιτούμαι αλλά δηλώνω αθώος. Η Ανγκόλα δεν είναι οι Λέικερς , όμως έχουν σημειώσει πρόοδο". Για την ιστορία η σύνθεση της Ισπανίας ήταν:  Jordi Villacampa, Rafael Jofresa, Andres Jimenez, Alberto Herreros, Quique Andreu, Jose Angel Arcega, Chechu Biryukov, Santi Aldama, Thomas Jofresa, Fernandez, Juan Antonio Orenga και Epi.



#48


Ιταλικοί τελικοί 2004-05
Η Αρμάνι Μιλάνο αναμετράται με τη Κλιμάμιο Μπολόνια. Σπουδαίοι παίκτες όπως Coldebella, Singleton, Calabria, Djordjevic, Basile, Smodis, Bellinelli ,  Lorbek δίνουν μια ξεχωριστή ομορφά στους τελικούς.
Το τρίποντο  του  Σέρμαν Ντάγκλας σε νεκρό χρόνο είναι αμφισβητούμενο. Οι διαιτητές αποφασίζουν να εμπιστευτούν το instant replay. Το βίντεο δείχνει πως το καλάθι είναι εμπρόθεσμο και το τρόπαιο πηγαίνει  στη Μπολόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος ήταν ο τελευταίος αγώνας του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. 


#47


1987 Παναμερικάνικοι Αγώνες
Αν και στο ημίχρονο έχαναν με 20 πόντους απ' τις ΗΠΑ  η Βραζιλία , με έναν Οσκάρ από άλλο πλανήτη (πέτυχε 46 πόντους)  , κέρδισε μέσα στην Ιντιάνα με 120-115.

 

#46

 
2009/10 Τελικός Αδριατικής Λίγκας , Τσιμπόνα - Παρτιζάν
 
Τα τρίποντα των Τόμας και Μπογκντάνοβιτς φέρνουν την ομάδα τους μπροστά με 74-72 . Απομένουν 0.6 δέκατα του δευτερολέπτου. Ο Κέτσμαν πετάει τη μπάλα και .....
 

 

#45

 
2007 Τελικός Ευρωμπάσκετ , Ισπανία - Ρωσία
 
Το περιπετειώδες καλάθι του Χόλντεν στο τέλος δεν χωνεύεται εύκολα απ' τους Ισπανούς. Χάνουν  το τρόπαιο μέσα στο σπίτι τους
 

 
 
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

morrison είπε...

Ωραία ιδέα το αφιέρωμα...Συνεχίστε!

ΠιΖήτα είπε...

Νομίζω πως ο τίτλος αδικεί και...παραπλανεί.Δεν έχει το αφιέρωμα μόνο Ευρώπη!Οπότε "Ευρωπαϊκό κι όχι μόνο" ή "του κόσμου της FIBA" ή κάτι παρόμοιο.

Στηρίζω ανεπιφύλακτα και προωθώ,αναμένουμε...

Δημοσίευση σχολίου