RSS

Δεν γίνονται αυτά...ο Ολυμπιακός πρωταθλητης Ευρώπης στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών του θεσμού!



Αν κάποιος έλεγε στον πιο φανατικό οπαδό του Ολυμπιακού να γράψει ένα σενάριο για το χθεσινό τελικό δεν νομίζω ότι θα πλησίαζε καν σ' αυτά που διαδραματίστηκαν στη Σινάν Ερντέμ Αρίνα. Από το 1988 και μετά που παρακολουθώ ανελλιπώς το final4 της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης μπάσκετ δε θυμάμαι ανάλογη ανατροπή και μάλιστα κόντρα στο απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης.

Η ομάδα του Πειραιά ολοκλήρωσε με ονειρεμένο τρόπο μια εκπληκτική χρονιά με συνεχείς υπερβάσεις εμποδίων που με το πέρασμα του χρόνου και στην πορεία της διοργάνωσης γίνονταν όλο και υψηλότερα. Στο 28ο λεπτό του τελικού με το σκορ στο 53-34 υπέρ της ΤΣΣΚΑ κανείς (εκτός από τον Ίβκοβιτς και τους παίκτες του) δεν πίστευε ότι ο Ολυμπιακός είχε τύχη στο ματς. Οι Ρώσοι κυριαρχούσαν απόλυτα στο παρκέ και είχαν κρύψει κυριολεκτικά το καλάθι από τους ερυθρόλευκους οι οποίοι σκόραραν με τρομερή δυσκολία (είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι Παπανικολάου, Σπανούλης και Άντιτς είχαν σκοράρει μέχρι εκείνο το σημείο!). Η μπασκετική λογική έλεγε ότι το τρόπαιο θα κατέληγε εύκολα στα χέρια των παικτών της ΤΣΣΚΑ. 

Στο τάιμ άουτ του Ίβκοβιτς παρατήρησα τον Κώστα Παπανικολάου (MVP του τελικού για μένα) να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του και να τους προτρέπει να μπουν μέσα και να προσπαθήσουν να μειώσουν τη διαφορά. "Το πιστεύει πραγματικά;" αναρωτήθηκα "ή το κάνει για να τους ανεβάσει την ψυχολογία;". Την απάντηση μου την πήρα λίγο αργότερα όταν στην εξέλιξη της επικής αντεπίθεσης των ερυθρόλευκων, ο νεάρος φόργουορντ με κότσια χιλίων λεόντων "μπουμπούνισε" το τρίποντο στη μούρη του Κιριλένκο κι έριξε τη διαφορά στους 4 τρία λεπτά πριν το τέλος. Νωρίτερα, μαζί με τους Σλούκα, Μάντζαρη, Πρίντεζη και Χάινς είχαν τρέξει ένα σερί 21-6 βάζοντας μεγάλα σουτ στην επίθεση και παίζοντας σαν σκυλιά στην άμυνα για να καλύψουν το μεγάλο πλεονέκτημα των Ρώσων στα κορμιά.

Το μομέντουμ του αγώνα είχε αλλάξει. Τα νιάτα και η ενέργεια των παικτών του Ολυμπιακού έδειχναν να πνίγουν τους έμπειρους αστέρες της ΤΣΣΚΑ οι οποίοι οδηγούνταν συνεχώς σε λάθη και κακές επιλογές. Κάποια πολύ δύσκολα καλάθια τους κρατούσαν μπροστά στο σκορ ενώ στην άμυνα έδειχναν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την "ερυθρόλευκη" καταιγίδα. Ο Πρίντεζης από το φοβισμένο παίκτη του πρώτου ημιχρόνου που σούταρε "σκοτωμένα" τρίποντα μετατράπηκε στο 4ο δεκάλεπτο σε πολιορκητικό κριό στη ρακέτα της ΤΣΣΚΑ ποστάροντας συνεχώς ψηλότερους αντιπάλους, σκοράροντας, κερδίζοντας επιθετικά ριμπάουντ και πετυχαίνοντας γκολ φάουλ. Οι Σλούκας - Μάντζαρης είχαν εξουδετερώσει πλήρως τα αντίπαλα γκάρντ (ειδικά ο Τεόντοσιτς αναγκάστηκε να υποπέσει σε συνεχή λάθη) και πέτυχαν από ένα τρίποντο-χρυσάφι. Ο Χάινς που για 28' ήταν αρνητικότατος (-7 ranking) έπαιζε άμυνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του παρκέ και ο Κέσελ πέτυχε το τρίποντο που έφερε τη διαφορά στο -5 και έβαλε φωτιά στο ματς (53-48 στο 32').

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 61-60 υπέρ της ΤΣΣΚΑ 9" πριν τη λήξη με το Σισκάουσκας να πηγαίνει στη γραμμή για 2 βολές. "Πάνω από μία δε βάζει" συμφωνήσαμε με το Γκάνγκστερ. Η πραγματικότητα ήταν ακόμα καλύτερη καθώς ο Λιθουανός τις έστειλε και τις δύο στο σίδερο. Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την επική του ανατροπή και γενικότερα τη φετινή εκπληκτική πορεία στην Ευρωλιγκα. Ο Σπανούλης πήρε την μπάλα και με ολύμπια ψυχραιμία και εξαιρετικά καθαρό μυαλό αφού τράβηξε τρεις παίκτες της ΤΣΣΚΑ πάνω του σέρβιρε την μπάλα στον αμαρκάριστο Πρίντεζη. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού σηκώθηκε από τα 4 μέτρα και δοκίμασε την αγαπημένη signature move του, αυτή πού μοιάζει με μισό hook. Ήταν αδύνατο να αφήσει μια τόσο μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη, αυτός που η καριέρα του αμφισβητήθηκε έντονα μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Μάλαγα. Άλλωστε με την ομάδα της Ανδαλουσίας δε νομίζω να ζούσε ποτέ τέτοιες στιγμές...

Γιατί οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν ανεπανάληπτες για τον Πρίντεζη, το Σπανούλη, τον Παπανικολάου, τον Ίβκοβιτς, αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες και προπονητές του Ολυμπιακού. Οι περισσότεροι, όπως και οι Έλληνες φίλοι του μπάσκετ, έκλαιγαν απ΄τη χαρά τους αδυνατώντας να πιστέψουν την απίστευτη εξέλιξη του αγώνα. Το ίδιο έκαναν και οι πρόεδροι των ερυθρόλευκων, νιώθοντας επιτέλους δικαιωμένοι, όπως και οι οπαδοί της ομάδας, η οποία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 15 χρόνια με τον πλέον δραματικό τρόπο. Στο χθεσινό αγώνα, όπως και σε ολόκληρη τη χρονιά, δικαιώθηκε απόλυτα το ομαδικό πνεύμα και η πίστη στη νίκη που έδειξε η ομαδα του Πειραιά.

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας Ντούσαν Ίβκοβιτς καμάρωνε περιχαρής το θαυμαστό του δημιούργημα, το κορυφαίο ίσως της τεράστιας καριέρας του κι έδειχνε να είναι  στα 69 του χρόνια ένας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο αφού αυτός και τα παιδιά του κατάφεραν κάτι που ακόμα και 12' πριν τη λήξη του τελικού φαινόταν απίστευτο: να είναι πρωταθλητές Ευρώπης. Δίπλα του ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Σπανούλης, στη βραδιά της δικαίωσής του για την επιλογή του να ενταχθεί στον Ολυμπιακό έπαιρνε για δεύτερη φορά στην καριέρα του το βραβείο του MVP του final4. Οι φίλοι της ΤΣΣΚΑ στο κοντράστ των συναισθημάτων στέκονταν άφωνοι για πολύ ώρα στην κερκίδα, αδυνατώντας να πιστέψουν τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα τους έχασε το τρόπαιο.

Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι στο σύγχρονο μπάσκετ με τον υψηλό ρυθμό και τις πολλές επιθέσεις, τα αποθέματα ενέργειας που έχει μια ομάδα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων. Η νεανική και αθλητική ομάδα του Ολυμπιακού εκμεταλλεύτηκε για μια ακόμη φορά την κούραση του αντιπάλου στο 4ο δεκάλεπτο (22-8 το επιμέρους σκορ) και σε συνδυασμό με το buzzer-beater του Πρίντεζη έφτασε σε μια εκπληκτική νίκη. Και επειδή όπως είπε και ο Ντούντα σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται και ...θεϊκή εύνοια, ίσως η νίκη του Ολυμπιακού αποτέλεσε και "θεία δίκη" για την ΤΣΣΚΑ και για τον τρόπο με τον οποίο την "αβαντάρησαν" ο Μπερτομέου και η παρέα του στον ημιτελικό της Παρασκευής, στερώντας από το ελληνικό μπάσκετ την ευκαιρία να έχει τους δύο κορυφαίους αντιπροσώπους του αντιμέτωπους στον μεγάλο τελικό... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πα να έχει και 1500 αστέρια ο Pao, ΤΕΤΟΙΟ KARYΔΑΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ!!!!!!!!!

Manolog3 είπε...

Μονο Ολυμπιακος, γι' αυτο ειναι Θρυλος και οχι γατακι σαν τους αλλους. Και τωρα παμε για πρωταθλημα.

Vermilion είπε...

Όταν επί 30' η ομάδα ήταν στριμωγμένη στα σκοινιά, άστοχη στις βολές, με κακές επιλογές κ' φανερά αγχωμένη σκέφτηκα πως πάει, αυτό ήταν, μέχρι εδώ καλά ήταν. Δεν περίμενα με τίποτα τέτοια επιμονή, τέτοια άγνοια κινδύνου και θάρρος κόντρα σε αυτό το μεγαθήριο και αυτούς τους παιχταράδες. Από τη μία να λες ‘’πόσο χειρότερα μπορεί να εξελισσόταν ένα ήδη άσχημο παιχνίδι’’ κι από την άλλη κακά τα ψέματα οι περισσότεροι φοβόμασταν τη συντριβή.

Την Cska την έφαγε η σιγουριά που έδειξε όταν ξέφυγε με 19 πόντους και πραγματικά απορίας άξιον το πώς ο Καζλάουσκας αποκοιμήθηκε στον πάγκο του αφήνοντας τους παίχτες του να βγάζουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά. Τέτοιο ρόστερ δεν είχε ξαναδεί ως τώρα η Ευρώπη: παίχτες που ήξεραν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι, να απειλήσουν από κοντά, με μακρινά σουτ, με ποσταρίσματα, με διεισδύσεις, με ασύλληπτα για ευρωπαικά δεδομένα αθλητικά προσόντα που έκαναν τη ρακέτα της πρακτικά απροσπέλαστη …

Κι όμως, όταν τον οργανωτικό ρόλο τον έχει ο κος Τεόντοσιτς, ασ’ τα να πάνε! Νευρικός, αυτοκαταστροφικός και δυσανάλογα υπερόπτης σε σχέση με τις επιτυχίες του, χαντάκωσε την ομάδα του. Εντυπωσιακό το ότι ο Ντούντα δεν του άσκησε σε όλο το παιχνίδι την πίεση του 4ου δεκαλέπτου. Προσωπικά πόνταρα σε αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης παίχτης κλειδί αμυντικά ήταν ο Χάινς και επιθετικά ο Παπανικολάου (συγκινητικοί και οι δύο). Η ομάδα νίκησε τον κακό της εαυτό αφού αρκετοί εξ αυτών ήταν σε κακή μέρα. Ο δε Σπανούλης απάντησε σε όσους έλεγαν ότι δεν μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο , σε αυτό το φάιναλ φορ.

Γενικά στο επίπεδο της τακτικής η Cska υστέρησε φανερά … πόνταρε πάρα πολύ στο ατομικό ταλέντο και τα φυσικά προσόντα αλλά απέναντι σε ομάδες που ξέρουν να διαχειρίζονται καταστάσεις έδειξε λίγη κ προσωπικά στο καθαρά μπασκετικό επίπεδο με απογοήτευσε. Τελικά το μπάσκετ έχει γίνει παιχνίδι των προπονητών-τουλάχιστο στην ήπειρό μας.

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών αυτό που ζήσαμε απόψε, εύχομαι ο Ολυμπιακός να κρατήσει τους Dorsey, Law και με την ελληνική βάση (κυρίως Σπανούλη-Παπανικολάου-Μάντζαρη-Πρίντεζη-Σλούκα) να ανέβει κι άλλα επίπεδα όπως φαίνεται ότι μπορεί. Το κλισέ που λέει πως είναι δυσκολότερο να παραμείνεις στην κορυφή από το να τη φτάσεις, είναι πλέον η μέγιστη πρόκληση. Διότι ενδέχεται (ξεκινώντας από τον 1ο τελικό της Πέμπτης) η ομάδα να έχει αδειάσει ψυχολογικά.

Δεν μπορώ να μην είμαι περήφανος που πίστεψα σε αυτήν την ομάδα όλη την χρονιά τη στιγμή που σχεδόν κανείς δεν το έκανε (όχι δεν πίστευα αυτό που τελικά έγινε αλλά για φάιναλ φορ το έλεγα στα σοβαρά) καθώς και το ότι μπόρεσαν στο δυσκολότερο (μαζί με εκείνο του 2009) φάιναλ φορ να νικήσουν τα δύο μεγάλα φαβορί. Μπράβο τους.

isiah είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι....το χθεσινό δεν χρήζει μπασκετικής ανάλυσης...Το πίστεψαν αυτοί που έπρεπε και το γύρισαν τη στιγμή που έπρπε...ώστε η ΑΡΚΟΥΔΑ....να μην έχει τρόπο να αντιδράσει...Συμφωνώ με το basketikos...ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο....και ήταν η απόλυτη κατάθεση ψυχής από όλα τα παιδιά...Θα σταθώ σε ένα και μόνο σημείο...Στον Παπανικολάου...Δεν φοβήθηκε και δεν έπαψε να το πιστεύει ΠΟΤΕ! Έπαιξε άμυνα για σεμινάριο τον ΑΚ47 και επιθετικά ... μέχρι και στην τελευταία επίθεση πηδάει να σκεπάσει το καλάθι...μή γίνει καμιά στραβή....Αξίζει ίσως να δει κανείς τα στατιστικά του ... ακόμα και συκριτικά με τον Κιριλένκο...αλλά πολύ περισσότερο ίσως να παρατηρήσει την ενέργεια που έβγαζε εντός και εκτός παρκέ !!!! Εναγκαλιασμός Ίβκοβιτς - Τόμιτς....μνήμες Ρώμης!

Ανώνυμος είπε...

Καποιες σκορπιες αποψεις/σκεψεις μου σχετικα με τον τελικο..Πραγματικα ενας "χορταστικος" αγωνας..Νομιζω πως στο χθεσινο ματς η εθνικη κ (ισως)το nba κερδισαν εναν παικτη..φυσικα αναφερομαι στον Παπανικολαου ο οποιος εξαφανισε τον Κυριλενκο κ διεπρεψε επιθετικα..Ο Καζλαουσκας απεδειξε ξανα πως ελαχιστη σχεση εχει με την προπονητικη(τοσο η Ζαλγκιρης οσο κ η φετινη ΤΣΣΚ βασιζονταν στο ατομικο ταλεντο)..Ο "σοφος" επισης εδειξε λιγος κ το αιτιολογω:1)δεν ειδα ουτε μια φορα να παιζει ζωνη(εστω κ με προσαρμογες) οσο η αμυνα του διαλυοταν απο την ΤΣΣΚ.2)το παιχνιδι το γυρισαν οι παικτες κ οχι αυτος..παικτες οι οποιοι τον εξεθεσαν πχ. Σλουκας.3)οταν ηταν φως φαναρι πως στην ρακετα παραπαιει ολοσωστα περασε τον Λαζο..ομως δεν επρεπε να τον ειχε προετοιμασει δινοντας του παιχνιδια εντος ελλαδος;;;4)επεμεινε στον Λο..ποιος Λο!;!φευγοντας απο τοθς προπονητες..ο Σπανουλης οσο σημαντικος παικτης κ αν ειναι συνεχιζει να μ εκνευριζει με λαθη που κανει..Ο Τεοντοσιτς ηταν ο καλυτερος παικτης του ΟΣΦΠ απο 1 σημειο κ μετα..δλδ αυτος ειναι ο διαδοχος του τιτανοτεραστιου Τζορτζεβιτς!;!γελανε κ οι πετρες..αφου επαιζε ο Κρστιτς ΝΒΑ δεν θα μπορουσε σημερα να παιζει εκει κ ο..Σαμιρ Γκουντα;..εστω ενας Μαικ Ναχαρ!!!ναι,η πτωση της ποιοτητας των παικτων σ ευρωπη κ ηπα συνεχιζεται..οι αμερικανοι των 4 ομαδων του φιναλ4 με το ζορι θα επαιζαν στην α2 τςν 90ς...

Δημοσίευση σχολίου