RSS

Βarcelona-Οlympiacos (ή αλλιώς Ρόκι 1)


Είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται σε ημιτελικό. Δύο φορές έπαιξαν εναντίον και ήταν σε τελικό. Μοιράστηκαν τις νίκες και το κοινό σημείο της προϊστορίας τους είναι πως το πέτυχαν με τον ίδιο τρόπο. Εύκολα. Οι ειδικοί λένε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί και την Παρασκευή. Όπως το 2010. Μπορεί ο Ολυμπιακός να ξανακάνει υπέρβαση και να ξεπεράσει τον σκόπελο της Καταλονίας;


barcelona

olympiacos
71,4
Κατοχές
73,5
75,5
Επίθεση
77,6
51,5
Eff FG %
51,2
61,4
Άμυνα
75,4
45,1
Eff FG αντιπάλων %
52,2
78,9
Βολές%
73,7
50,6
Δίποντα%
52,4
35,5
Τρίποντα%
32,6
9,7
Επιθ. Ριμπάουντ
11,3
15,8
Ασσίστ
14
10,5
Λάθη
13,5
7,3
Κλεψίματα
5,7
3,8
Κοψίματα
3,2
Power forward 24,07
Points per position
Center 24,86
Center 21,14
Points per position against
Center 23,53

οι βασικοί άξονες της Barcelona


επίθεση

  • o Juan Carlos Navarro
  • το πλήρες παιχνίδι του Lorbek
  • το transition παιχνίδι του Eidson
  •  το set παιχνίδι με ταχύτατη κυκλοφορία μπάλας
Όταν στις τάξεις της υπάρχουν επιθετικά υπερ- όπλα σαν τους Ναβάρο και Λόρμπεκ , τότε δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε πολύπλοκα συστήματα και τρικ. Ο Ισπανός δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει (και τις ελάχιστες φορές που δεν του βγαίνει το παιχνίδι καταφεύγει στους περίφημους θεατρινισμούς που εκνευρίζουν τον προσωπικό του αντίπαλο και με μαθηματική ακριβεία τον οδηγούν στο να χάσει την συγκέντρωσή του). Είτε μας αρέσει είτε όχι είναι ο μεγαλύτερος finisher/clutch player της τελευταίας δεκαετίας.
Ο Σλοβένος έχει χίλιους και έναν τρόπους να σου βάλει καλάθι. Είτε με pick n' pop , είτε απ΄το low post, είτε με jumpshoot (spot shooter). Χωρίς να είμαι υπερβολικός ,  να τον περιορίσεις είναι περισσότερο θέμα δικής του κακής ημέρας παρά καλής προσπάθειας του αμυνόμενου .
Ο Πασκουάλ προτιμάει τις οργανωμένες επιθέσεις (και πως να μην το κάνει με τους Ναβάρο και Λόρμπεκ). Η ομοιογένεια της ομάδας είναι τέτοια που τα πάντα γίνονται στον αυτόματο. Δύσκολα θα μπερδευτεί ή θα "κολλήσει" το σύστημα (μόλις 10,1 λάθη).  Είναι πάντως αλήθεια πως η επίθεση ρόλαρε καλύτερα με τον Ρούμπιο παρά με τον νεοεισελθόντα Χουέρτας. Ο Βραζιλιάνος άφησε την ασφάλεια της Ταού και τώρα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο περιβάλλον της Μπαρτσελόνα. 

άμυνα
  • έχει την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης. Αμύνεται με όλους τους πιθανούς τρόπους (περιστροφές , βοήθειες, αλλαγή). 
  • Ιδιαίτερα σκληρή ομάδα που γουστάρει να παίζει δυνατά στην άμυνα.
  • Οι ψηλοί της είναι όλοι τους μεγάλα κορμιά με τεράστια άκρα. Κρύβουν το καλάθι κάνοντας τις διεισδύσεις πολύ δύσκολη υπόθεση.
Έσπασε κάθε ρεκόρ άμυνας. Οι 61,4 πόντοι που δέχεται είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Χρόνια τώρα παίζει άμυνα σεμιναρίου (45,1% το φετινό  effective shooting των αντιπάλων του). Και το πιο σημαντικό (και αξιοπερίεργο συνάμα) είναι πως το πετυχαίνει με τον ανεπαρκή αμυντικά Ναβάρο στο γήπεδο. Συνοπτικά θα έγραφα πως μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε όλων των ειδών τις επιθέσεις μπαίνοντας στο μυαλό τους και καταστρέφοντας την ψυχολογίας τους.


 Aν όλο μας θαμπωθήκαμε απ' την πορεία της ΤΣΣΚΑ , τότε τι να πούμε για την Μπαρτσελόνα; Έφτασε στο final four τόσο εύκολα (1 ήττα) που ανάλογο παράδειγμα δεν νομίζω να έχουμε ξανασυναντήσει. Έχει να χάσει απ' τον προηγούμενο χρόνο (15 Δεκεμβρίου στην έδρα της Σιένα)

Για playmaker έχουν τους Χουέρτας και Σάδα. Ο Βραζιλιάνος δεν δικαιολογεί μέχρι στιγμής τον ντόρο που έκανε η μεταγραφή του. Στατιστικά δεν φαίνεται η κάμψη του (43,1% τριπ , 4,6ασ , 1,9 λάθη μόλις) αλλά στο γήπεδο η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Ειδικά απ' τη φάση των "16" και μετά είναι αγνώριστος. Ο Σάδα είναι παλαιοσειρά (απ' το '03-'04) αλλά παίκτης συγκεκριμένων ικανοτήτων. Αρκετά καλός οργανωτικά , εξαιρετικός αμυντικός (ο παίκτης κλειδί στο τελικό του Παρισιού , μην το ξεχνάμε) αλλά με εμφανή αδυναμία στο σουτ.
Πίσω απ' τον Ναβάρο , ο Αυστραλός Ίνγκλις δεν είναι τίποτα το αξιοπρόσεκτο ( 7/34 τριπ!!).

Το καλύτερο δίδυμο small forward της Ευρωλίγκα αποτελούν οι Μάικλ και Έιντσον. Ο πρώην Περιστεριώτης (και Κοζανιώτης) δείχνει να ξεπερνάει τον σοβαρότατο περσινό του τραυματισμό. Οι αρετές του γνωστές: ξέρει να παίζει και με πλάτη και με πρόσωπο στο καλάθι. Αν και 34 δεν σταματάει να δουλεύει. Φέτος σουτάρει με το εκτυφλωτικό 59% στα τρίποντα. Δηλαδή 16/27!!! Χωρίς φυσικά να παραμελεί τα καθήκοντά του σε ριμπάουντ (4,9ρ) και άμυνα.
Ο Έιντσον είχε τα σκαμπανεβάσματά του αλλά μην ξεχνάμε πως πέρισυ ήταν ο ηγέτης της φιναλίστ Ευρωλίγκας. Ποιοτικότατη λύση με πολύπλευρη συνεισφορά.
(σημ. αυτή η διαφορά ποιότητας / κλάσης / εμεπερίας έναντι των Παπανικολάου / Κέσελι ίσως (μάλλον)  γίνει ένα χάντικαπ που ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί να αντισταθμίσει)



Ο αναπληρωματικός του Λόρμπεκ , C.J. Wallace , είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και η χρησιμοποίησή του έγκειται στο να ξεκουράζει τον Σλοβένο (σημ. ο Πασκουάλ αρκετές φορές κατεβάζει τον Μάικλ στο "4" με τον Έιντσον στο "3").
Στους σέντερ η τριάδα Ν'Ντογκ - Πέροβιτς - Βάσκεθ είναι φόβητρο για κάθε αντίπαλη επίθεση. Ο Πασκουάλ προτιμάει το rotation στη γραμμή των σέντερ (κανένας του δεν υπερβαίνει τα 16' κατά μ.ο.) για να τους κρατάει φρέσκους και με ενέργεια στην άμυνα. Τα ελλατώματα και των τριών είναι τα αργά τους πόδια και η αδυναμία να απειλήσουν το καλάθι.

BARCELONA

OLYMPIACOS
Λόρμπεκ 25,5
Ναβάρο 25,3
Λεπτά συμμετοχής
Σπανούλης 29,4
Πρίντεζης 21,5
Λόρμπεκ 13,8
Ναβάρο 13,3
Πόντοι
Σπανούλης 16,5
Χάινς 10,8
Λόρμπεκ 10
Clutch points
Σπανούλης 41
Μάικλ 88,9
Βολές %
Σλούκας 90,9
Πρίντεζης 87,2
Λόρμπεκ 59,3
Δίποντα %
Ντόρσεϊ 67,7
Λόρμπεκ 55,1
Mid-range %
Λο 43,8
Ίνγκλις 78,9
Close-range %
Πρίντεζης 74,6
Μάικλ 59,3
Χουέρτας 43,1
Τρίποντα%
Σλούκας 56,3
Γκετσεβίτσιους 41,3
Ίνγκλις 20,6
Ναβάρο 30,1
Χειρότερος guard στα τριπ
Κέσελι 27,3
Λο 30
Χουέρτας 4,6
Ασσίστ
Σπανούλης 3,9
Χουέρτας 33,3
Ασσίστ %
Σπανούλης 27,2
Ν’ντογκ 1,3
Επιθ. ριμπάουντ
Ντόρσεϊ 2,6
Έιντσον 1,3
Κλεψίματα
Λο – Ντόρσεϊ 0,9
Χουέρτας 1,9
Λάθη
Σπανούλης 3,6
Χουέρτας 22,6
Λάθη %
Ντόρσεϊ 24,8
Ναβάρο 28,6
Usage %
Χάινς 27,9
Λόρμπεκ 16,3
Ranking
Σπανούλης 16,4

Το αδύνατo σημείο της Barcelona

Ψάχνοντας τις στατικές κατηγορίες απ' το in-the-game.org βρήκα πως αν χωλαίνει κάπου είναι στις κατηγορίες που  περιλαμβάνουν  όλων των ειδών των σουτ. (Μη φανταστείτε τίποτα το τραγικό. Απλά δεν μπαίνει στη πρώτη τριάδα όπως συμβαίνει στις αντίστοιχες της άμυνας.)  
(σημ. Το κακό όμως είναι πως ο Ολυμπιακός είναι χειρότερος απ' την Μπαρτσελόνα σε % ποσοστά στα σουτ)

Που πρέπει να στοχεύσει ο Ολυμπιακός

Το έχω δει να γράφεται παντού και συμφωνώ: Αν τρέξει έχει πιθανότητες να κάνει την έκπληξη. Πριν προλάβει να γυρίσει η Μπαρτσελόνα και σχηματίσει την άμυνα-μπετόν. Άρα,  γρήγορη πρώτη πάσα και αμέσως στόχευση στο επιθετικό transition. Περισσότερες κατοχές = περισσότερες ευκαιρίες για καλάθι.  Και ο,τι βγεί!

Ατομικά τώρα, ο Ναβάρο μπορεί να είναι πληγή πίσω αλλά τον καλύπτουν καλά οι συμπαίκτες του. Τις φορές που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρκέ οι Λο-Σπανούλης , καλό θα είναι να τον σημαδέψουν. Ή αλλιώς να τον αναγκάσουν σε περιστροφές. Τα χάνει , μπερδεύεται. Όταν πάλι ο Σάδα έχει το κουμάντο , ας του δώσουν το σουτ και ας κλείσει ο ερυθρόλευκος πιο μέσα για να δίνει βοήθειες. Αν είναι να ρισκάρουν σε κάτι , ας ρισκάρουν σε αυτό. 

Ο Χάινς έχει σίγουρα το αβαντάζ της ταχύτητας αλλά μην ξεχνάμε πως οι της Μπαρτσελόνα έχουν και 15 φάουλ για ξόδεμα. Και δυστυχώς ο συμπαθής Αμερικανός δεν είναι money in the bank στις βολές... 

x-factor

Tζόι Ντόρσεϊ: Όσο μένει στο παρκέ ο Ολυμπιακός ανεβάζει την άμυνά του κατά ένα επίπεδο. H αντιμετώπιση του pick n' roll είναι σεμιναριακή , η άμυνα πάνω απ' τη στεφάνη τρομακτική , η ένεργεια ατελείωτη , τα ριμπάουντ εύκολη υπόθεση. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να τρέξει ο Ολυμπιακός (εξηγήσαμε παραπάνω τη σπουδαιότητά του). Αν αποφύγει τα ανόητα φάουλ και μείνει για παραπάνω από 14' (ο φετινός μ.ο. του) , ο Ολυμπιακός έχει ελπίδες. 

Πρόβλεψη

70%-30% υπέρ της Μπαρτσελόνα. Αν δεν ήταν μονό παιχνίδι αλλά best of 5 θα έδινα ακόμη περισσότερη τύχη στην ισπανική ομάδα. Αλλά σε 40' όλα μπορούν να συμβούν. Ο Ίβκοβιτς αποτελεί εγγύηση πως οι ερυθρόλευκοι θα είναι μαχητική έως το τέλος. Αν τώρα στα τελευταία λεπτά είναι κοντά στο σκορ και ο Πασκουάλ φορτώσει με άγχος και πίεση τους παίκτες του , ίσως...

πηγές: Αll Star Basket , in-the-game.org , the basketball post

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 σχόλια:

stratos kalantzis είπε...

Εξαιρετικό φίλε Drazen!!! Θα συμφωνήσω λέγοντας ότι ο ΟΣΦΠ πρέπει να "επιτεθεί" στους Καταλανούς και να βάλει όλα τα αστέρια της ομάδος να παίξουν άμυνα και για λόγους φθοράς αλλά και σωματικής κούρασης.

Το είπε και ο Ντούντα ότι η ενέργεια θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο για την ομάδα του στο παιχνίδι αυτό. Και ίσως ένα μικρό ακόμα σημείο. Η αίσθησή μου είναι ότι όσο λιγότερο κρατήσει τη μπάλα ο Σπανούλης τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τους κόκκινους.

Drazen είπε...

Ίσως είναι έτσι απλά ο Ολυμπιακός έχει στηρίξει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των plays του πάνω στον Σπανούλη. Ο Kill Bill το ξέρει πως δεν πρόκειται να κάνει τα δικά του απέναντι στους Καταλανούς. Γι' αυτό και οφείλει να παίξει όπως με την Σιένα. Να προσποιηθεί πως θα απειλήσει και να πασάρει στον ελεύθερο παίκτη. Να πάρει ώριμες αποφάσεις , να μην εκβιάσει προσπάθειες και το κυριότερο να μην πουλήσει φθηνά τη μπάλα.
Αν είναι δυνατόν (που δεν είναι) καμία κατοχή να μην πάει χαμένη.
Μόνο αν έχει περισσότερες κατοχές απ' τη Μπάρτσα έχει ελπίδες για νίκη. Μόνο.

Στράτο τα υπόλοιπα θα τα πούμε μαζί απ' το ραδιόφωνο την Παρασκευή το βράδυ μετά τους ημιτελικούς.
"Και όποιος αντέξει" (για να θυμηθώ και την αγαπημένη εκπομπή των Μπραουδάκη - Μοσχονά στον ΣΠΟΡ FM)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Στράτο να είσαι σίγουρος ότι ο Σπανούλης δεν θα κρατάει 15 δευτερόλεπτα την μπάλα για να κάνει στο τέλος ηρωϊκά μπασίματα, φάνηκε ξεκάθαρα αυτό από τα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού, επίσης ξεκάθαρα φάνηκε ότι Λο θα οδηγήσει τον Ναβάρο ή όποιον άλλο τον μαρκάρει κοντά στην μπασκέτα. Για μένα Drazen έχει περισσότερες πιθανότητες ο Ολυμπιακός αλλά ακόμα και αν δεν τα καταφέρει δίνω ελάχιστες πιθανότητες στην Μπαρτσελόνα για να κατακτήσει το κύπελλο ανεξαρτήτως αντιπάλου στον τελικό. Είμαι αισιόδοξος και για τις δύο Ελληνικές ομάδες χωρίς να αισθάνομαι ότι αιθεροβατώ. Ελπίζω να μην διαψευστώ αύριο το βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Τώρα πως γίνεται ο Ολυμπιακός για σας να έχει ελάχιστες ελπίδες να περάσει και ο Παο που δεν έχει καλύτερη ομάδα απο τον Ολυμπιακό και παίζει με το μεγάλο φαβορί της Ευρωλίγκα να έχει σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες με την ΤΣΣΚΑ να περάσει, μόνο ο Θεός και η πράσινη ψυχή σας το ξέρει...

Ανώνυμος είπε...

άρθρο για φάπες...παλικαράκια του Ντούντα είναι αυτό το final-4..εδώ θα είστε και θα το δείτε..

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Στράτο και Drazen λίγο ακόμα και θα δικαιωνόταν πλήρως η αισιοδοξία μου για τις Ελληνικές ομάδες. Αν δεις την στατιστική του Λο στον ημιτελικό και τα λάθη του θα πεις λανθσμενα ότι δεν θα λείψει και πολύ από τον τελικό, θα λείψει όμως, και μάλιστα πάρα πολύ και είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει φέτος, ο τελικός κυπέλλου ήταν η πρώτη. Ο εξαίρετος κατά τα άλλα Μάντζιαρης στερείται δημιουργίας, το ίδιο ισχύει και για τον Σλούκα, με λίγα λόγια έχει μείνει με ένα δημιουργό για τον τελικό ο Ολυμπιακός και αυτό είναι που του μειώνει τις ελπίδες και όχι τα ψηλά και δυνατά κορμιά της ΤΣΣΚΑ.

12 Μαΐου 2012 1:50 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου