RSS

Retro Games:1987 Aρης vs Ορτέζ 92-86



25 Νοεμβρίου 1987:
Μόλις 5 μήνες έχουν περάσει από τον άθλο του '87!Η ανάδειξη της Εθνικής μας ομάδας σε πρωταθλήτρια Ευρώπης ,έχει κυριολεκτικά φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο του αθλήματος!Οι άνθρωποί του έχασαν ξαφνικά τον ύπνο και την ηρεμία τους.Η χρυση μετριότητα στην οποία επί χρόνια είχαν εθιστεί να ζουν, δεν απαιτούσε από αυτούς τίποτε το ιδιαίτερο, αφού το Ελληνικό μπάσκετ είχε περιχαρακωθεί στις εγχώριες διοργανώσεις.

Τώρα όμως τα πράγματα είχαν άλλαξει.

Το έπος του '87 έπρεπε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό!Έπρεπε να αποδείξουμε ότι η επιτυχία 5 μήνες πριν μόνο τυχαία δεν ήταν, και πως μια νέα δυναμη, το Ελληνικό μπάσκετ θα έκανε την εμφάνισή του στο Ευρωπαϊκό στερέωμα!
Μέσα λοιπόν σ΄αυτό το απαιτητικό κλίμα ο Άρης προκρινεται για 1η φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.(αποκλειοντας δυσκολα την Ελετική Πιγί με σκορ 127-125 και 113-104). Αποτελώντας, μάλιστα , ο ίδιος τη βάση της Εθνικής ομάδας , ήταν λογικό να έχουν πέσει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας.Όλη η Ελλάδα σε μια καθολική συμπαράσταση βρισκεται στο πλευρό του Άρη που ξεκιναει τα παιχνίδια του κάθε Πέμπτη στις 21:45.
Ό Αρης που είναι Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδος, κουβαλάει 2 συνεχόμενες αποτυχίες στην Ευρώπη, το 1985/86 με τη Λιμόζ και το 1986/87 στις αλησμόνητες αναμέτρησεις με την Tracer οπου παρόλο που νικησε με 31π διαφορά στο Αλεξάνδρειο, ηττήθηκε με 34π στην Ιταλία!Έχοντας ενισχυθεί με τον Καναδό Γκρεγκ Γουίλτζερ (προσωπικά θεωρώ ότι προσέφερε περισσότερα από τον Βράνκοβιτς) φιλοδοξεί να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης!
Και από την άλλη πλευρά η Ορτέζ!Στον πάγκο της ? Ο Τζορτζ Φισερ! Τον θυμάστε?Ήταν ο προπονητής του Άρη στην αρχή της σαιζόν 1991/92, που απομακρύνθηκε κακήν κακώς !Ο Ραμπότας στο βιβλίο του αναφέρει για τον Φίσερ ότι εάν μιλήσουν οι παίχτες του Άρη εκείνης της περιόδου, θα γίνει πάρτυ! ‘’Πηγαίνουμε να δώσουμε επίσημο παιχνίδι στην Αλβανία και στο ξενοδοχείο γίνεται χαμός.Οι κατσαρίδες κυκλοφορούν με …λιμουζίνες στους διαδρόμους και στα δωμάτια και ο Φίσερ βρίσκεται στον κόσμο του.Το μόνο που τον νοιάζει είναι που θα βρεί καλό φαγητό.Κάθεται ο αθεόφοβος και τρώει με τις ώρες, το απολαμβάνει και η ομάδα στα παλιά του τα παπούτσια!Πέρα βρεχει.Είχαμε εκπλαγεί όλοι.Ο άνθρωπος σας πληροφορώ ότι έτρωγε σαν να είχε φάει κανένα εξάμηνο!’
Το 1987 , ο Φίσερ είχε 9 χρόνια συνεχόμενα στον πάγκο της Ορτέζ και εθεωρείτο ένας από τους γκουρού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δημιουργώντας μια ομάδα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση (των αρχών) του, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην άμυνα.
Για την ιστορία η Ορτεζ αποτελούνταν από τους :

Σερεν, Ορτέγκα, Κάρτερ, Ιφναγκέλ(η μεγάλη φιρμα του Γαλλικού μπάσκετ τότε μαζί με τον Ντιμπουισόν- προερχόταν από παιχνιδι στο Γαλλικό πρωτάθλημα με 51π και 11 τρίποντα!), Ντ. Γκαντού, Καμπά, Άκε, Ντεγκανίς, Σέφλερ (Αγωνίστηκε στον ¨Αρη το 1985/86 μαζί με τον Μπρετ Βρόμαν όπου ο Άρης αποκλείστηκε από τους ομίλους από τη Λιμόζ)

Στο παιχνίδι μας λοιπόν όπου σε ένα κατάμεστο Αλεξάνδρειο όπου δεν πέφτει καρφίτσα, οι φίλαθλοι δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα.Οι διαιτητές απαγορεύονταν να είναι από χώρες οι ομάδες των οποίων μετέχουν στην 8άδα, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά για το διαιτητικό επίπεδο...
Όμως το παιχνίδι δεν ξεκινάει καλά, και ο Αρης εγκλωβίζεται στην άμυνα 1-4 του Φισερ στο Γκάλη.Ο Ιφναγκέλ στην αρχή και ο Ορτεγκα στη συνέχεια μαρκάρουν το Γκάλη , που τελικά τελειώνει τον αγώνα με 33πόντους και αρκετές τελικές πάσες.. Τα καλάθια μπαίνουν με αίμα , με κύριο εκφραστή το Σούμποτιτς που κάνει θραύση με τα σουτ από τις γωνίες όπου είναι και το αδύναμο σημείο της άμυνας 1-4.Στην επίθεση οι Γάλλοι διδάσκουν μπάσκετ , και με απλό τρόπο φθάνουν να προηγούνται ακόμα και με 12π διαφορά και στο ημίχρονο με 52-46!Καλές άμυνες…..
Στο 2ο ημίχρονο το προβάδισμα της Ορτέζ συνεχίζεται (62-71) , αλλά εκεί μίλησε ο Γκάλης και ο Σούμποτιτς που με ένα εκπληκτικό ξεσπασμα φερνουν τον Άρη μπροστά με 78-74 μέσα σε αποθέωση! Τελικό σκόρ:92-86
Η 1η μεγάλη νίκη του Άρη στους ομίλους είναι γεγονός , όπως και η πρώτη μεγάλη νύχτα αργότερα στο ''ΑΚΡΟΑΜΑ''…
Φάσεις του αγώνα:
*Στο 13:40 του 1ου βίντεο , έχετε δει το Γκάλη να τον ποστάρουν με πλάτη? Ο Γκάλης κλέβει εκπληκτικά αλλά χρεώνεται με ανύπαρκτο φάουλ..
*Στο 2:00 του 2ου βίντεο , το κλασσικό back door Γκάλη-Γιαννάκη που τους καθιέρωσε ως το κορυφαίο δίδυμο γκάρντ τότε στην Ευρώπη!
*Στο 12:40 του 3ου βίντεο , κλασικός αιφνιδιασμός με τον Γκάλη να κάνει την προσποίηση με τη μέση στέλνοντας αλλού τον προσωπικό του αντίπαλο...
*Στο 13:10 του 3ου βίντεο , εκπληκτική πάσα του Γιαννάκη στον Γουίλτζερ από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη και καλάθι του Καναδού!
*Στο 4:00 και 5:10 του 4ου βίντεο , ο Σούμποτιτς ευστοχεί σε 2 συνεχόμενα 3ποντα κάνοντας μειώνοντας σε 58-60!
*Από το 12:40 του 4ου βίντεο εως το 7:00 του 5ου , δείτε το εκπληκτικο ξεσπασμα των Γκάλη και Σούμποτιτς, που φέρνουν τον Άρη μπροστά στο σκορ με 78-74!

Φάση του Αγώνα:Ίσως η καλύτερη ασσίστ του Γκάλη στην καριέρα του, κλεισμένος από 2 Γάλλους πασάρει εκπληκτικά στο Ρωμανίδη που σκοράρει! (Δείτε το 2ο Γάλλο που τον μαρκάρει(Ιφναγκέλ) που παει για ...τσιγάρα, και ακόμα ψάχνει τη μπάλα!)








Πηγές:Αρχείο 3-ponto.blogspot,'Ενας θρύλος όπως τον έζησα, Οι μεγαλύτερες στιγμές του Ελληνικού Μπάσκετ.

Επόμενο παιχνίδι:Αρης vs Tracer FinalFour Γάνδη 1988:Κάποιος να πιάσει τον Μάκαντου ρε παιδιά!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά η μπασκετική ευφυία του Τζόρτζ Φίσερ ήταν τόσο μεγάλη που στον-ΤΡΑΓΙΚΟ-κανονισμό της εποχής να ΕΠΙΛΕΓΕΙ η ομάδα αν θα σουτάρει βολές ή αν θα παίξει την μπάλα από έξω,με το χρόνο να ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ(!!!!),μετά από φάουλ,προτίμησε οι παίχτες του να κάνουν 6-7 φάουλ ΜΗΠΩΣ κ κλέψουν την μπάλα την ίδια ώρα που από 1:50 έφτασε να απομένουν 22 δευτερόλεπτα κ στο ενδιάμεσο να έχει εξασφαλίσει φυσικά τη νίκη ο Άρης!!!Τρομερή προπονητάρα λέμε!!Κάτι θα ήξερε ο Ραμπότας...!!!
Συνεχίστε έτσι να μας πωρώνετε με τέτοιους ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ αγώνες!!!!
Κωνσταντίνος Μανωλάκοος.

Δημοσίευση σχολίου