RSS

ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ



Πόσες φορές στις μεταξύ μας συζητήσεις ή όταν παίζουμε μονά στα διάφορα ανοιχτά, με βάση την εξέλιξη των παιχνιδιών λέμε κάτι το οποίο μας φέρνει στις μνήμες κάτι που είχε ειπωθεί παλιότερα (ή και σχετικά πρόσφατα) και θυμόμαστε έναν συγκεκριμένο αγώνα (συνήθως νικηφόρο για την ομάδα που υποστηρίζουμε).

Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εδώ, να θυμηθούμε φράσεις ή ατάκες απο δημοσιογράφους οι οποίοι μετέδιδαν κάποιον αγώνα καλαθοσφαίρισης και έμειναν χαραγμένες στην μνήμη μας όσα χρόνια και αν περάσαν....Η αναδρομή αυτή θα γίνει με χρονολογική σειρά ξεκινώντας απο το παλιότερο προς το πιο πρόσφατο γεγονός.

1. 15 Απριλίου 1965 "Havlicek stole the ball!!!" - Johny Most

Είναι το έβδομο παίχνιδι της σειράς, από τους τελικούς της Ανατολής του 1965, ανάμεσα στους Σέλτικς (6 συνεχόμενα και πήγαιναν για το έβδομο) και τους Σίξερς.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος των δυο αυτών ομάδων τότε, αξίζει να αναφερθεί ότι οι Σέλτικς είχαν στις τάξεις τους τον μεγάλο προπονητή Arnold "Red" Auerbach και εντός του παρκέ τους Bill Russel και John Havlicek. Στην αντίπερα όχθη,στους Σίξερς, δέσποζε η παρουσία του Wilt Chamberlain με κύριο συμπαραστάτη τον Ηal Greer (μετέπειτα μέλος του Hall of Fame, αλλά και μοιραίος για τον συγκεκριμένο αγώνα όπως θα διαπιστωθεί παρακάτω...).

Είναι το παιχνίδι που θα κρίνει τον τίτλο της Ανατολικής περιφέρειας όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα παιχνίδι που και οι δυο ομάδες (όπως είναι ευνόητο) το ήθελαν διακαώς. Φτάνουμε λοιπόν στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 110 - 103 υπέρ των Σέλτικς και ενώ όλοι έλεγαν οτι όλα τελείωσαν, ο Wilt Camberlain είχε αντίθετη γνώμη καθώς με 6 δικούς πόντους οι Σίξερς μείωσαν στον πόντο 110 - 109, με τους Σέλτικς να έχουν την κατοχή της μπάλας λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού.

Όπως ήταν λογικό οι Σίξερς δεν είχαν άλλη επιλογή από την πίεση σε όλο το γήπεδο. Το λογικό για τους Σέλτικς ήταν η μπάλα να "περάσει" στον πανύψηλο Russell...Έτσι και έγινε, μετά την επαναφορά η μπάλα πήγε στον Russell αλλά αυτός κλείστηκε απο τον επίσης πολύ ψηλό Chamberlain και τον φοργουορντ Chet Walker κοντά στην πλάγια γραμμή (και κοντά στον πάγκο των Σέλτικς). Ο Russell προσπάθησε να πασάρει αλλα ήταν αδύναμη η πάσα του και οι Σιξερς έκαναν το κλέψιμο και αμέσως καλούν ταιμ - αουτ. Το κοινό των Σέλτικς παγώνει, οι Σίξερς έχουν πλέον τον τελευταίο λόγο.

Η μπάλα ήταν αναμενόμενο να πάει στον Chamberlain και αυτό επεδίωξε ο Hal Greer που έκανε την επαναφορά. Ο Chamberlain είχε κλειστεί καλά όμως από τον Bill Russell και έκανε την επιλογή αυτή αδύνατη. Ο Greer πιεζόταν τόσο από τον K.C. Jones όσο και απο την παράβαση των 5 δευτερολέπτων. Έτσι ο Greer έκανε ένα μικρό αλματάκι και είδε ξεμαρκάριστο τον Chet Walker....δεν είχε δεί όμως τον Havlicek που παρατηρούσε την φάση.....τα υπόλοιπα τα λέει ο εκφωνητής Johny Most :"Greer is outting ball into play. He gets it out deep." Και μετέπειτα έρχεται η έκρηξη "Havlicek steals it. Over to Sam Jones. Havlicek stole the ball!!! It's all over!! Johny Havlicek stole the ball!!!" Ο Havlicek με την οξυδέρκειά του έκανε το κλέψιμο πάσαρε σε έναν συμπαίκτη του (Jones) τα δευτερόλεπτα κύλησαν και οι Σέλτικς ήταν οι νικήτες τελικά και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το 7ο σερί πρωτάθλημά τους (το οποίο και κατέκτησαν τελικά με επιμέρους σκορ 4-1 απέναντι στους Λ.Α. Λέϊκερς).





2. 14 Ιουνίου 1987 "Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα" - Φίλιππος Συρίγος

Το καλοκαιρινό εκείνο βράδυ της 14ης Ιουνίου του 1987, έχει μείνει έντονα χαραγμένο στις μνήμες των μεγαλύτερων (συμπεριλαμβανομένου και εμού καθώς 5 ετών τότε κάτι λίγα θυμάμαι...) καθώς ήταν η απαρχή για τις μετέπειτα επιτυχίες της Ελλάδας, σε Εθνικό και Συλλογικό επίπεδο. Επίσης ήταν και η αιτία πολλά νέα παιδιά να ασχοληθούν με την πορτοκαλί μπάλα.

Ήταν τα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης για τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 ανάμεσα στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας, απέναντι στην πανίσχυρη τότε Σοβιετική Ένωση. Ο Γκάλης κατεβάζει την μπάλα (ίσως οι Σοιβιετικοί να νόμιζαν οτι αυτός θα αναλάβει την τελευταία επίθεση καθώς προσπαθούν να τον κλείσουν με δυο και τρεις παίκτες) και αφού αλλάζει δυο - τρεις φορές πάσες με τον Ανδρίτσο, αυτός πασάρει στα 6 δεύτερα στον Ιωάννου. Ο Ιωάννου ξεφεύγει και σουτάρει από το ύψος της βολής, αλλά αστοχεί...ευτυχώς εκεί βρέθηκε ο Αργύρης Καμπούρης, ο οποίος κερδίζει φάουλ απο τον Γκομπόροφ και το δικαίωμα για 2 ελεύθερες βολές, 4 δεύτερα πριν την λήξη του μάτς. Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να νικήσει...το πλήθος ζητωκραυγάζει¨: "ΤΙΠΟΤΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ!!!" και τότε ο Φίλιππος Συρίγος που μετέδιδε το ματς λέει το μνημειώδες : " Τίποτα τίποτα δε μας σταματά...Πραγματικά είμαστε τόσο κοντά....Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα....Αργύρης Καμπούρης....101 - 102..." Ησυνέχεια είναι γνωστή ο Καμπούρης ευστοχεί κ στην επόμενη βολή κάνωντας το 101 - 103 οι Σοβιετικοί αστοχούν σε 3ποντο με τον Γιοβάισα από την γωνία και η Ελλάδα είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ!!! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην αγωνία του ο Συρίγος λέει "η πρόκριση" και φυσικά δεν ήταν "πρόκριση" αλλά " στέψη"!!!!




3. 24 Σεπτεμβρίου 2005 "Βάλ΄το αγόρι μου" - Βασίλης Σκουντής

Ευρωμπάσκετ 2005 στο Βελιγράδι. Ημιτελικός Ελλάδα - Γαλλία (στην ουσία όπως αποδείχθηκε ήταν ο "τελικός", καθώς στον τελικό με την Γερμανία μετά επικρατήσαμε εύκολα με σκορ 78 - 62). Είμαστε 46 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού και η Γαλλία προηγείται με 7 πόντους 55 - 62.....μπορεί να γίνει ανατροπή;;;; Αυτό ήταν μόνο η αρχή καθώς η Εθνική αυτής της γενιάς ήταν φτιαγμένη για ανατροπές απίστευτες στα χρονικά του Ευρωπαϊκού,μην πω Παγκοσμίου κ θεωρηθώ υπερβολικός, μπασκετ ( με καορυφαία κατά την γνώμη μου αυτη στον προημιτελικό του 2007 με την Σλοβενία όπου 2.22΄΄ πριν το τέλος χάναμε 61 - 49!!!!! αλλά τελικά κερδίσαμε με 63 - 62....είναι άλλη ιστορία αυτά όμως).

΄Εχουμε και λέμε λοιπόν στα 40 δεύτερα ο Ζήσης κερδίζει φάουλ σε προσπάθεια 3πόντων...μέσα και οι τρείς 58 - 62....Καλάθι ο Παπαδόπουλος 60 - 62 27 δεύτερα πριν το τέλος..Δυο βολές ο Πάρκερ 60 - 64 στα 26 δεύτερα....Καλάθι ο Παπαλουκάς 62 - 64 στα 18 δεύτερα...Φάουλ στον Ριγκοντό στα 14 δεύτερα 1/2 και σκορ 62 - 65 υπέρ των Γάλλων...Φάουλ στον Παπαλουκά στα 13 δεύτερα, μέσα και οι δυο και 64 - 65...Φάουλ εκ νέου στον Ριγκοντό στα 11 δεύτερα, ο οποίος και πάλι βάζει 1/2 και σκορ 64 - 66...Η Ελλάδα ξεκινάει την επίθεση και ο Βασίλης Σκουντής ξεκινάει την περιγραφή που έμεινε χαραγμένη σε όλους μας (να σημειωθεί ότι σχολιάζει μαζί του ο Χατζηγεωργίου αλλά η ατάκα του Σκουντή μας "έμεινε" κυριως), λέει λοιπόν: "64 - 66....Ζήσης.... 7 - 6.....Ποιός;;;;Ποιός;;;;ΒΑΛ΄ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ!!!! Το βαλε!!! (Χατζηγεωργίου)...ΒΑΛ΄ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ!!!! Το βαλε!!! (Χατζηγεωργίου)...3 δευτερόλεπτα (Χατζηγεωργίου)...Το βαλε!!! 3 - 2 κανένα...Γιοβάισα...Ναι όπως τότε...Ναι ναι...Τέλος τέλος (Χατζηγεωργίου)...Ναι ο Διαμαντίδης....Δεν γίνονται αυτά..δεν το πιστεύω....Υποκλιθείται η Ελληνικη ομάδα είναι στον τελικο..." Στη συνέχεια και όπως αναφέρθηκε παραπάνω υποκλίθηκε η Γερμανία και η Ελλάδα κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης σε Εθνικό επίπεδο για δεύτερη φορα.




4. 19 Μαρτίου 2011 Μάλαγα - Ρεάλ - Οscar Cuesta

Παιχνίδι για το Ισπανικό Πρωτάθλημα Μάλαγα - Ρεάλ. Συγκλονιστικό φινάλε με "βροχή" απο τρίποντα!!!! Ακόμα πιο συγκλονιστικός όμως είναι και ο τρόπος που περιγράφει τα τελευταία αυτά δευτερόλεπτα (και για καλή τύχη βρήκα βίνετο με πλήρη μετάφραση τα όσα λέει ο δημοσιογράφος...) ο Oscar Cuesta που μεταδίδει το ματς. Οπότε απλά δείτε το βίντεο είναι απολαυστικός!!!!!



5. Παρουσίαση της αρχικής πεντάδας των Chicago Bulls των 6 Πρωταθλημάτων ΝΒΑ - Ray Clay

Ως επιπλέον υλικό και επειδή ανήκω στη γενιά αυτών που μεγάλωσε με τον Μichael Jordan, μου είχε μείνει έντονα τόσο η μουσική όσο και ο τρόπος με τον οποίο παρουσίαζε ο εκφωνητής του γηπέδου την αρχική πεντάδα των Μπουλς (ελπίζω και στους περισσότερους). Ο εκφωνητής ονομάζεται Ray Clay και έκανε την παρουσίαση της αρχικής πεντάδας των Μπουλς και στα 6 Πρωταθλήματα ΝΒΑ που κατέκτησαν. Το τραγούδι που έπαιζε κατά την παρουσίαση ήταν το "Sirius" από το άλμπουμ Alan Parson Project συν το γεγονός ότι από τα matrix του γηπέδου φαινόταν ένας animated ταύρος να ορμά στο γήπεδο (τώρα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας το έχουν βελτιώσει σίγουρα). Το παρακάτω βίντεο είναι από την παρουσίαση της αρχικής πεντάδας των Μπουλς στους τελικούς του 1997 απέναντι στους Γιουτα Τζαζ, απολαύστε το!!!!



Υ.Γ. : Ελπίζω ολά τα παραπάνω να έφεραν ευχάριστες αναμνήσεις στους περισσότερους, οι μεγαλύτεροι κυρίως θα θυμούνται αρκετά, αλλά καλό είναι να μαθαίνουν και οι νεότεροι. Αυτά κυρίως τα περιστατικά είναι που μου έχουν εντυπωθεί, όσα χρόνια παρακολουθώ μπάσκετ, στο μυαλό με το πέρασμα των χρόνων
. Αν κάποιος θυμάται και κάτι άλλο που παρέλειψα να αναφέρω παρακαλώ να βοηθήσει.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 σχόλια:

basketikos είπε...

Πολύ ωραίο αφιέρωμα herbie!

Μια άλλη ιστορική ατάκα του Συρίγου στον τελικό του '87 είναι το "ιδρωμένη η μπάλα" που είπε κάποια στιγμή που χρειάστηκε να σκουπιστεί η μπάλα από τον ιδρώτα των παικτών.

Το φινάλε του αγώνα Μάλαγα-Ρεάλ, εκτός από την περιγραφή αποτελεί και την πεμπτουσία του αθλήματος και τρανταχτή απόδειξη γι αυτό είναι το χαμόγελο του Πριτζιόνι μετά το απίστευτο τρίποντο του Μακιντάιρ που σήμανε την ήττα της ομάδας του!

Ανώνυμος είπε...

Όντος πολύ ευχάριστες αναμνήσεις (ειδικά το "Βάλτο αγόρι μου!).
Αυτό που πιστεύω ότι παρέλειψες είναι το
"17 seconds! 17 seconds from game seven or from championship number 6...
Jordan
open
CHICAGO WITH THE LEAD!!!" του Bob Costas απ' τη μετάδοση του CNBC (μεταδιδόταν και από άλλο Αμερικάνικο κανάλι αυτός ο αγώνας) για τον 6ο τελικό του 6ου πρωταθλήματος των Bulls ενάντια στους Jazz...

Ανώνυμος είπε...

* NBC oχι CNBC

Gangster είπε...

Herbie πολυ ωραία εμπνευση!!Εχω να θυμηθω και τα παρακάτω:
*Στον τελικό του 87 ο Συρίγος τον Τσατσενκο τον αποκαλουσε συνεχεια Σαμπόνις...''Σαμπονις? χαχα, Σαμπονις ειναι στη Λιθουανία..'' αναφωνησε σε καποια στιγμη της μεταδοσης...
*Επίσης τον Marculionis τον αποκαλούσε Μαρτσουλένις!!
*Στο 81-80 με τη Ρωσία το 1989, ο Σκουντης λεει στο Συρίγο στο τέλος:
''Φίλλιπα, άλλαξε μικροφωνο''...
*Στο 88-89 Μπαρτσελονα- ¨Αρης το 1987 ο Συριγος λέει το ιστορικο : ''Ειναι κλοπη, ωωωωωω, ειναι κλοπη...ωωωωω''

Drazen είπε...

Επίσης στην αλλαγή χεριού του Τζόρνταν στο 2ο τελικό του'91 απέναντι στους Λέικερς , ο Μάρβ Άλμπερτ φωνάζει : "Oh, a spectacular move...by Michael Jordan!"

Gangster είπε...

O ιδιος εκφωνητής , στο καρφωμα που κανει ο MJ απεναντι στον Γιουιν εχοντας πρωτα αδειασει με ριβερς Σταρκς και Oakley αναφωνεί : ''Oh what a move by Jordan!''

Το συγκεκριμένο καλάθι είναι ίσως το καλύτερο όλων των εποχών του Jordan(μαζί και αυτό που αδειαζει 4 παιχτες των Nets- και τον Drazen μαζί...- και κάνει τριπλό σπάσιμο...)

herbie είπε...

Απο ότι βλέπω έχω αρκετές παραλείψεις και ευχαριστώ που τις επισημαίνεται.Οπότε μάλλον πρέπει να τις συγκεντρώσω και να επανέλθω με το Νο2.

p@p@donk είπε...

Ο Heinshon στο "Home away from Home" των Hawks στην Νέα Ορλεάνη ενάντια στους Boston Celtics όπου ο Bird έθεσε το ρεκόρ πόντων για την ομάδα με 60 με τον πρώην θρύλο της ομάδας να αναφωνεί "This is the greatest shooting exebition i've ever seen. Oh my god. Larry Bird, Larry Bird, Larry Bird".
Παρακάτω βάζω το βίντεο και αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι οι αντιδράσεις των παιχτών των Hawks στον πάγκο μετά από κάθε ευστοχο σουτ του "The Great Inventor"
http://www.youtube.com/watch?v=Rto2_oYVs0I

Gangster είπε...

Εκπληκτικό βίντεο!!
Τα περισσότερα σουτ ήταν στη μούρη του Ντομινικ...που δεν μπορουσε να κάνει τιποτα..

p@p@donk είπε...

Όχι μόνο του Dominique αλλά και των Antoine Carr, Cliff Levingston, Kevin Willis, Eddie Johnson και κάποιες στιγμές τον Tree Rollins. Για εμένα προσωπικά αποτελεί την κορυφαία εμφάνιση αθλητή στα χρονικά. Καθώς σκοράρει 60 πόντους με τις λιγοτερες προσπάθειες (Βολές+Δίποντα+Τρίποντα) από οποιονδήποτε άλλον στην Ιστορία. Μόνος που μπορεί να συγκριθεί είναιο Drazen με 22/22 βολές, 10/20 τρίποντα και 30/50 δίποντα και 120 πόντους ενάντια στην κακόμοιρη Smelt Olypja στην πρεμιέρα του με τη φανέλα της Τσιμπόνα στο Γιουγκοσλαβικό Πρωτάθλημα.

Ανώνυμος είπε...

το "αυτός ο ελεεινός και τρισάθλιος Κολτεμπέλα", του Συρίγου πάλι, στο Βίρτους (τότε Μπάκλερ αν δεν κάνω λάθος) Μπολόνια - Παναθηναϊκός στα πλέυ-οφ του 93 αν δεν κάνω λάθος, όταν ο - τώρα πλέον έλληνας σόγαμπρος και διάσημος φιλλέλην, αλλά τότε απλώς βρόμικος και εριστικός Ιταλός - Κλαούντιο είχε τρελάνει στις αγκωνιές και στα τσιμπήματα τον Γκάλη και διαμαρτύρονταν και από πάνω, το ξεχάσατε? άλλη μια κορυφαία στιγμή του Φίλλιπα!
Αριστοτέλης

Bock03 είπε...

1987: Αρχικό ματς Ελλάδα - ΕΣΣΔ (έληξε με νίκη των Σοβιετικών με 66-69, και η διαιτησία μας είχε σφάξει). Φίλιππος Συρίγος: "Ο διαιτητής βλέπει με κόκκινα γυαλιά".

Ανώνυμος είπε...

Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ 1986.
Ημιτελικός Ε.Σ.Σ.Δ. - Γιουγκοσλαβία.

Στο τελευταίο λεπτό ο Σρίγος από το καλάθι του Τσούτουρα για το 85-76 και μετά ενώ φυσικά ήταν ασταμάτητος και με την απαίσια διαιτησία.

Αξέχαστο ματς και περιγραφή...

Ανώνυμος είπε...

ωραίο αφιέρωμα...ξεχνάτε και την άλλη ατάκα του συρίγου στο ολυμπιακός-λιμόζ στο σέφ όταν μένει αμαρκάριστος ο μαικλ γιάνκ για 3 και το βάζει χτυπιέται και λέει "είπα όχι τρίποντο...όχι τρίποντο"!

Gangster είπε...

Tο ιδιο ειπε και οταν το εβαλε ο Γιοβαισα και ισοφαρισε σε 101-101 το 1987...

Δημοσίευση σχολίου