RSS

Retro Games:1990 Hraklis vs Aris 85-91παρ. (75-75).

To 3-ponto.blogspot.com μετα το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στον Michael Jordan, δίνει συνέχεια στα weekly events με την ενότητα των Retro Games!
Αυτή την εβδομάδα θα θυμηθούμε το παιχνίδι του Ηρακλή με τον Άρη στο Ιβανώφειο το 1990.
Οι δύο μεγαλύτεροι σκόρερ του πρωταθλήματος Γκάλης και Ινγκραμ μετατρέπουν το παιχνίδι σε προσωπική τους μονομαχία , αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους σε ρόλο παρατηρητή.Ο Ινγκραμ τελειώνει τον αγώνα με 50 πόντους ! ενώ ο Γκάλης με 46 !
Από τη μία πλευρα του παγκου ο Σούλης για τον ΗΡΑ , και από την άλλη φυσικά ο Ιωαννίδης με το κλασσικό κοστούμι του και το τσιγάρο το οποίο μάλιστα καπνίζει και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού!
Ο Άρης μετά τη δευτερη συνεχόμενη αποτυχία να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στο Μόναχο, εχει αντικαταστησει το Γουίλτζερ με το Βράνκοβιτς και ο Σούμποτιτς παίζει μόνο στην Ελλάδα, καθώς στην Ευρώπη αγωνίζεται ο Μαϊκ Τζόουνς.
Το παιχνίδι δεν έχει να πεί πολλα από άποψη τακτικής , καθώς Γκάλης και Ινγκραμ μονοπωλούν το επιθετικό παιχνίδι των ομάδων τους ..
Έχοντας αντίπαλο τα αργά και γερασμένα πόδια του Σούμποτιτς στη αρχή του αγώνα , ο Ινγκραμ κάνει πάρτι , με αποτέλεσμα την άμεση ανάθεση του μαρκαρίσματος του στο Γιαννάκη. Ο Δράκος τα πήγε κάπως καλυτερα και οδήγησε τον Αμερικανό σε δυσκολες ενέργειες που άλλοτε ήταν εύστοχες και άλλοτε όχι.Τελικά τον κοντέρ σταματησε στους 50..
Στην αντίπερα όχθη ο Νικ ειχε αντίπαλο μόνο τα γοργά πόδια του κοντυτερου Κακιούση , ετσι με συνεχόμενες ριβερς τον εφερνε κοντα στο καλάθι όπου σκόραρε με μεγάλη ευκολία ..Το παιχνίδι εξελίσσεται με τον Ηρακλή να έχει πάντα μια διαφόρα 5-10 πόντων.
Ο Γκάλης 35" πριν το τέλος του αγώνα ευστοχει σε τρίποντο μπροστά στον Ινγκραμ που αστοχεί στην τελευταία επίθεση αργότερα και το παιχνίδι πηγαίνει σε παραταση.Ο Αρης στην παράταση με διαδοχικά καλάθια του Γκάλη παίρνει τελικά τη νίκη με 91-85.

Τι να προσέξετε:
*Τον ''γιατρό'' του Ηρακλή Δημήτρη Παπαδόπουλο να ευστοχεί σχεδόν πάντα με ταμπλό-την επόμενη χρονιά επαιξε και στην Εθνική στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης και μάλιστα βασικός στη θεση 3.
* Παίχτες που αγωνίστηκαν πολλά χρόνια στον Ηρακλή : Παναγιωτίδης,Κακιούσης , Μάντης , Τσέκος, Χωλόπουλος, Γκιουζέλης..
*Τον πρώτο διατητη της συνάντησης που είναι ο Γιάννης Κόντης , πολλά υποσχόμενος τότε διατητής που μάλλον μπλέχτηκε σε διάφορα σκοτεινά σκάνδαλα αργότερα και χάθηκε στη συνέχεια ..
Στιγμές του αγώνα:
  • Στο 9.08 του βιντεο Νο1. Ο Ινγκραμ θυμιζει κάτι απο Jordan , παιζοντας με πλάτη το Γιαννάκη , τον αποφευγει κάνοντας πίβοτ με βήμα δισταγμού και στη συνέχεια μπροστά στο Βράνκοβιτς με σπάσιμο της μέση ευστοχεί παιρνοντας και το φάουλ
  • Στο 8.02 του βιντεο Νο 2. Ο Γκάλης με εκπληκτικό σπασιμο της μέσης πετυχαίνει καλάθι μπροστά στον Παπαδόπουλο!
  • Στο 9.10 του βιντεο Νο 3. Ο Ινγκραμ πάλι μπροστά στο Βρανκοβιτς ευστοχει με σπάσιμο της μέσης,αφού πέρασε όλη την άμυνα του Άρη!
  • Στο 14.00 του βιντεο Νο5. Ο Γκάλης ευστοχεί με ταμπλό μπροστα σε 4 παίχτες του Ηρακλή και δέχεται και το φιλί του Βράνκοβιτς στη συνέχεια!!!
Φάση του Αγώνα:Βιντεο Νο.5 στο 5.50: 35" πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ο Άρης έχει τη μπάλα και είναι πίσω με 3π.Είναι η μοναδική φάση του αγώνα που ο Ινγκραμ μαρκάρει το Γκάλη!Ο Γκάλης σταματάει απότομα και σουτάρει για τρεις, η μπάλα μόλις που περνάει από τα απλωμένα χέρια του Αμερικανού που τον ακολούθησε πολύ ψηλά στο σουτ, και εκεί που όλοι περιμένουν το airball, αυτή καταλήγει στο πλεχτό.. 75-75 ο Άρης ισοφαρίζει και το παιχνίδι πάει στην παράταση..


Η μόνη σκεψη που μου ΄ρχεται αβίαστα στο μυαλό μετά από αυτό το παιχνίδι είναι : Πόσο έχει αλλάξει το άθλημα ...

Πηγές:Προσωπικό αρχείο, αρχείο Blogger, Arismania.com

Επόμενο παιχνίδι: Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης ΠΟΠ84 επιστρέφει στο Αλεξάνδρειο:Aris VS POP84 1990-1991

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 σχόλια:

stratos kalantzis είπε...

Εξαιρετικό παιχνίδι, θυμάμαι να το έχω παρακολουθήσει.

Ίνγραμ vs Γκάλης σαν να παίζουν οι δύο τους και οι άλλοι απλώς να παρίστανται.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη νέα προσπάθεια. Μπαίνω κατευθείαν στα του αγώνα (τον οποίο έχω στο αρχείο μου από τότε). Μερικές πρόσθετες πληροφορίες:

-Στο παιχνίδι του 1ου γύρου στο Αλεξάνδρειο ο Άρης κέρδισε πολύ εύκολα τον Ηρακλή, αλλά πάλι ο Ίνγκραμ κέρδισε στην προσωπική μονομαχία τον Γκάλη (43-36, αν θυμάμαι καλά).
- Στο παιχνίδι αυτό ο Γκάλης έχασε 4 ελ. βολές, ύστερα από ένα απίστευτο σερί εύστοχων βολών επί σειρά αγώνων (το αναφέρει και ο εκφωνητής σε κάποιο σημείο.
- Και οι 2 σκόρερ πετυχαίνουν απίστευτα σε ομορφιά και δυσκολία καλάθια, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα.
-Το τρίποντο ισοφάρισης του Γκάλη είναι πραγματικά εξωπραγματικό! Ένα καταπληκτικό jump-shot, υπό την ασφυκτική πίεση του Ίνγκραμ…
- Το παιχνίδι μεταδίδεται μέσω της εκπομπής «Αθλητικές Συναντήσεις», ώρα 16:30 του Σαββάτου, γι’ αυτό λείπουν 1-2 λεπτά του 2ου ημιχρόνου και της παράτασης.
-Παρακαλώ πολύ, εάν τυχόν κάποιος «συναγωνιστής» το έχει. να αναρτηθεί και το παιχνίδι (το είχε δείξει η τηλεόραση) της προηγούμενης χρονιάς με την άστοχη βολή του Κακιούση, που ο χωρίς Γιαννάκη Άρης κέρδισε στην παράταση…

stratos kalantzis είπε...

Η μεσημεριανή ώρα μετάδοσης αποκαλύπτεται και από τον ήλιο που μπαίνει από τα παράθυρα του γηπέδου!!

Gangster είπε...

Παντως απο τακτική δεν υπηρχε τιποτα τότε..
Το pick n roll ηταν αγνωστη λέξη,μάλλον ο όρος σκριν ήταν πιο δόκιμος..
Επιθετικά υπηρχε μόνο το give and go (φιγκιουράτε) και το κλασσικό συστημα που επαιζε και η Εθνικη με τους 2 ψηλους στα high post και τους 2 κοντους να βγαινουν ψηλά μετα απο σκριν..
Αμυντικα επίσης πολυ λιγα πραγματα, απορω το πως ο Γκάλης έκανε σε κάθε παιχνίδι την ίδια κλασσική προσποιηση με τη μέση 20 φορες στον ίδιο παιχτη και πάντα αυτός την ετρωγε...

stratos kalantzis είπε...

Δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ να μαρκάρεις τον Γκάλη μου φαίνεται, για αυτό αναρωτιέσαι!!!!!

giorgiospapadopoulos είπε...

Το ότι άλλαξε το μπάσκετ οφείλεται εν πολλοίς στην αλλαγή των κανονισμών του. Σήμερα υπάρχει περισσότερη τακτική και συστήματα, αυτά όμως βασιζόνται κυρίως στο ξύλο και τα συνεχόμενα σκριν, πολλά από αυτά τα σκριν κάποτε σφυριζόντουσαν ως κινητά.

giorgiospapadopoulos είπε...

O Γκάλης δε βασίζοταν τόσο στην προσποίηση όσο στην ταχύτητα εκτέλεσης που διέθετε, στο γρήγορο και μεγάλο άλμα και στη δύναμη που τον βοηθούσε να αντέξει την πίεση υψηλότερων από αυτόν παικτών. Η προσποιήση και η reverse τρίπλα του ήταν η φόρμουλα που χρησιμοποιούσε για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και τις δυνατότητες του αλλά σίγουρα δε βασιζόταν σε αυτά. Άλλωστε μέχρι τον τραυματισμό του το 1988, μέχρι τα 31 του, δε συνήθιζε να χρησιμοποιεί την προσποίηση στο παιχνίδι του.

Δημοσίευση σχολίου