RSS

Νικ και Πατ Καλάθης... Αντίθετες πορείες?


Πριν από 2-3 χρόνια ακούσαμε από τους μπασκετικούς δημοσιογραφους για 2 αδερφια Ελλήνων ομογενών που αγωνίζονταν στην Αμερική: Τον Πατ και τον Νικ Καλαθη.


Ο Πατ , ο πιο μεγαλος εκ των δυο απλά αναφέρονταν ως ενα παιδι με υψος 2,08 που εχει πολυ καλη τεχνική καταρτιση, αλλά με μετριες προοπτικές.Αντίθετα όλοι έκαναν λόγο για το μικρό αδελφό του τον Νικ , όπου όλοι προέβλεπαν οτι θα γίνει ένας απο τους καλυτερους Play maker .Τα αφιερωματα για τον Νικ ερχονταν το ενα μετα το άλλο , και έτσι , φυσικά ήρθε η κληση του στην Εθνική ομάδα και η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.Αντίθετα , ο Πατ εντάχθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες στο δυναμικό του Αμαρουσίου.
Σήμερα , 3 χρόνια μετα , βλεποντας τα προσόντα και την εξέλιξη των 2 παιχτών , αυτός που νομίζω οτι έχει περισσότερα φόντα για να κάνει καριέρα είναι ο Πατ και όχι ο Νικ.
Με ύψος 208 cm , αγωνίζεται με μεγάλη ευχερεια στη θεση 3, και στα χρόνια που βρισκεται στην Ελλαδα εχει να επιδειξει μεγάλη βελτίωση:Βελτίωσε το μεγάλο του μειονεκτημα που ήταν το σουτ , έβαλε μυικό όγκο, προσαρμόστηκε στη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και φετος πρωταγωνιστεί στον Κολοσσο, βρισκεται στα πλάνα του Ομπραντοβιτς για τον ΠΑΟ και θέτει σοβαρη υποψηφιότητα για την Εθνική ομάδα, ελλειψει σοβαρού ανταγωνιστή στη θέση 3...

Αντίθετα ο Νικ στα χρόνια που τον παρακολουθουμε , εχει μηδαμινη εξέλιξη και δεν έχει βελτιωσει κανένα απο τα μειονεκτήματα του: Το αδυναμο σουτ του - και μάλιστα εν στασει- χρειαζεται αμετρητες ώρες προπόνησης για να βελτιωθεί.Ο Drazen(οχι ο Πετροβιτς, ο άλλος..) χαριτολογώντας ειχε πει ότι ''χωρίς του σουτ το πολυ πολυ να γίνει ένας νέος Μπακατσιας''...
Στο ένας εναντίον ενός δεν εχει καμία εκρηκτικότητα , καμία προσποίηση να παρουσιασει, για να μπορέσει να ξεφύγει από τον προσωπικό του αντίπαλο και είτε να δημιουργησει φαση ,είτε να σκοράρει.
Επίσης δεν γνωρίζει τι σημαινει σταματημα και jumpshot από τα 4-5 μετρα,μια απλή κίνηση με την οποία πχ ο Σάρας βγάζει ακόμα το ψωμί του...
Αμυντικά επισης δεν έχει παρουσιάσει τα στοιχεία εκέινα που θα τον κατετασαν ως αμυντικό όπλο ...
Βεβαια άλλο επίπεδο εκεινο στο οποιο καλειται να πρωταγωνιστησει ο Νικ και άλλο το επίπεδο του Πατ.Όμως εαν θα σκεφτομουνα τον Νικ σε ομαδα επιπεδου Κολοσσου, δε νομίζω ότι θα πραγματοποιουσε εμφανίσεις ανταξιες του μεγαλου αδερφου του...

Ευχομαι πραγματικά ο Πατ να συνεχίσει την αλματωδη ανάπτυξή του και ο Νικ να με διαψεύσει...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

i ekseliksi tou pat einai pio emfanis alla min ksexnas oti vrisketai tria xronia edw kai oti sto marousi ousiastika apetixe...tou pire xrono mexri na prosarmosti.kai sti teliki afto p fenetai oli na ksexnoun oti ektos t rubio p einai aplws i ekseresi pios allos playmaker exei paiksi se tetia ilikia sto pio psilo epipedo stin evrwpi...kanis.o kalathis theli xrono na veltiwsi kapia pragmata sto paixnidi t.prwsopiki m apopsi (an kai o olympiakos)einai oti o kalathis exei perisoteres proiptikes apo ton rubio afou iperteri se pragmata p den mathenontai(atlitika prosonta,kai basketiko IQ)

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου ξεχνάς μου φαίνεται τον Teodosic ο οποίος στέκεται μια χαρά στο πιο ψηλό επίπεδο. Όσο για τον Ρούμπιο, πέρα από το εξαιρετικό court vision που διαθέτει τον θεωρώ τουλάχιστον υπερεκτιμημένο. Play maker χωρίς καλό μακρινό σουτ δε πιστεύω ότι γίνεται στον 21ο αιώνα.

Τώρα στο άρθρο και στους Καλάθηδες. Ο Πατ πιστεύω ότι είναι υποτιμημένος. Έχει άριστα αθλητικά προσόντα και απίστευτο έλεγχο της μπάλας για το ύψος του. Προσωπικά τον θεωρώ τουλάχιστον ισάξιο του ακριβοπληρωμένου (αλλά και πολύ άτυχου) Βασιλόπουλου αλλά και του Περπέρογλου. Ακόμα, σε σχέση με τον Νικ έχω την αίσθηση ότι έχει πολύ τσαγανό (ας θυμηθούμε τις εμφανίσεις του ενάντια στον Παναθηναικό πέρυσι για την Ευρολίγκα). Για τον Νικ συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Πολλές φορές μάλιστα μου δίνει την αίσθηση ότι όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει σαν παίκτης.

Gangster είπε...

Μιας και αναφεραμε τον Rubio, θεωρω οτι ειναι η μεγαλυτερη ΄΄φουσκα'' των τελευταιων ετων.
Μαλιστα θυμαμαι χαρακτηριστικα αρθρο εγκριτου μπασκετικου δημοσιογραφου που τον βαφτιζε νεο Πετροβιτς όταν ήταν ακόμη έφηβος...

Ανώνυμος είπε...

mporei n mhn exei diksei o mikros akoma t talento t alla eimai sigouros oti an htan ston koloso h s antistixo epipedo 8 ekane papades....t problhma einai oti deixnei n mhn exei aytopepi8ish k xwris ayto den 8 mporesei n sta8ei ston pao....8ewro oti ola einai 8ema aytopepi8ishs ektos vevaia ap t sout t p einai aparadekto k mesa sta epomena 2 xronia prepei n t veltiwsei an den 8elei na ginei neos childress playmaker

Gangster είπε...

Φιλε , εκτος από το σουτ του , πες μου σε παρακαλω σε επιπεδο 1-1 τι πλενονεκτηματα εχει ετσι ωστε να περασει τον αντιπαλο και να δημιουργησει φαση .. Κανενα:

Εκρηκτικότητα δεν εχει,τρομερό άλμα δεν εχει, σταυρωτή δεν εχει, προσποιηση με ντριπλα δεν εχει, σταματημα και σουτ απο τα 4-5 μετρα δεν εχει, τελικα τι εχει αυτό το παιδί?

isiah είπε...

Gangster συμφωνώ σε πολλά που αφορούν στο Νικ, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να τον ακυρώσουμε....σίγουρα το σουτ του είναι το μεγάλο του μειονέκτημα, αλλά μπορεί να το δουλέψει...Οι ευκαιρίες που παίρνει δεν είναι πολλές και είναι δύσκολο να βγάλει στο γήπεδο τη δουλεία του, όταν αναπόδραστα μπαίνει σε σύγκριση με τον 3D...αυτό όμως που ΈΧΕΙ και δεν το αναφέρεις είναι ότι έχει εκπληκτική αίσθηση του γηπέδου και άψογο control του ρυθμού!!! Δεν είναι παίκτης fantasy και παίζει απλό αλλά εξαιρετικά διορατικό basket...πολύ ώριμο για την ηλικία του, γεγονός από μόνο του που δίνει δικαίωμα στην προοπτική. Μην ξεχνάς ότι (προσωπική άποψη) το καλύτερο play στην Ελλάδα, επίσης δεν έχει σουτ -Παπαλουκάς-, χωρίς να εννοώ φυσικά ότι μπορεί κατά το παρόν να συγκριθεί με το Θοδωρή..Ο Πατ....σίγουρα έχει εκπλήξει τον κόσμο, όμως παίζει μόνος του (Έλληνας) στη θέση 3 σχεδόν σε όλη την Α1....Θα ήθελες να τον συγκρίνεις με το Βασιλειάδη? ποιον θα έπαιρνες στην Εθνική???

zed είπε...

Η φετινή χρονιά μέχρι στιγμής βγάζει νικητή τον Πατ έναντι του αδερφού του όμως αν ο Πατ έπαιζε στον Παναθηναϊκό και ο Νικ στη Ρόδο τα πράγματα πιθανότατα να ήταν αντίστροφα. Έχει μεγάλη σημασία το επίπεδο που αγωνίζεται ο καθένας. Για μένα ο Νικ εξακολουθεί να είναι καλύτερος αν και φέτος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μετριότητα για λόγους που εύστοχα αναφέρατε παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

kai o teodosic file egine 22 gia na paiksi ston olympiako...afou itan dio xronia sto pago min ksexniomaste..

Ανώνυμος είπε...

diavaste to afto to arthro apo mia sovari istioseliada spania pefti eksw...me pion pekti ton sigrinoun http://www.draftexpress.com/profile/Nick-Calathes-1237/

Gangster είπε...

Εαν καταλαβα καλα το άρθρο αναφερει οτι στην καλυτερη περιπτωση θα γινει σαν τον Καλντερον και στη χειρότερη σαν τον Σαρας?
Νομιζω οτι το αρθρο αυτό ειναι η πιο τρανη απόδειξη του πόσο διαφορετικά βλεπουν το μπασκετ οι Αμερικανοι αναλυτες , κρινοντας τους παιχτες μονο από την απόδοση τους στο ΝΒΑ και μόνον.Το Ευρωπαικο μπασκετ δεν υπαρχει στην άλλη ακρη του Ατλαντικου ώς μετρο συγκρισης και αυτο λέει πολλα...
Προσωπικα πιστευω οτι δεν υφισταται καν συγκριση μεταξυ του καλού ''ηθοποιου'' Καλντερον και του Σαρας...

Nasos είπε...

Ποιόν Τεόντοσιτς? Αυτόν που σέρνεται φέτος όλη τη χρονιά γιατί δεν μπορεί να συνέλθει μετά απ' τις βόλτες στην παραλιακή, παρέα με τον Κέσελι? Προσωπικά πιστεύω ότι ο τύπος θα εξελιχθεί σε τεράστια φούσκα.

Ανώνυμος είπε...

den diafwnw sa afta p les gagster alla p emathe basket o calathes?kai p stoxevi na kani kariera...?stin teliki kai o korifaios parker otan erxetai edw den ksexwrizi apo diamadidi papalouka e.t.c...

Ανώνυμος είπε...

Νάσο, χωρίς να θέλω να σου πάω κόντρα αυτό για την παραλιακή δεν το έχω ξανακούσει. Για να επιμένεις πάντως σε αυτό (το έχω ξαναδιαβάσει σε άλλο κείμενο) λογικά κάτι παραπάνω θα ξέρεις. Ακόμα και έτσι να είναι όμως τα πράγματα κατά τη γνώμη μου δεν είναι και τόσο τραγικές οι εμφανίσεις του φέτος. Σίγουρα μέχρι στιγμής δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι αλλά αρνητικός δεν είναι και ας μην ξεχνάμε ότι από Απρίλη και μετά κρίνετε το ποιος βοηθάει και ποιος όχι. Και οι μεγάλοι παίκτες εκεί φορμάρονται συνήθως.

Nasos είπε...

Δεν τον έχω δει με τα μάτια μου (άλλωστε παραλιακή δεν πηγαίνω), αλλά μου το έχουν πει έμπιστοι συγγενείς και φίλοι, οργανωμένοι στους συνδέσμους του Ολυμπιακού. Θεωρώ ότι κάτι παραπάνω θα ξέρουν (δεν έχουν δα και κανένα συμφέρον να διαβάλουν τον παίχτη). Αυτό ήταν πριν 2-3 μήνες, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει η κατάσταση τώρα. Όπως και να έχει ο φετινός Μίλος δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον περσινό, ούτε φυσικά με αυτόν του καλοκαιριού.

Το καλό(?) είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και οι περισσότεροι αγώνες είναι εύκολοι. Ας ελπίσουμε αργότερα που θα σφίξουν οι κ..., ο παίκτης να είναι όπως πρέπει να είναι.

Drazen είπε...

Στις αρχές του '09 το Νοva έδειχνε αγώνες του Calathes με την κολεγιακή του ομάδα και ο Καρύδας έγραφε στο All Star Basket για τον ΕλληνοΑμερικανό που θα πάρει την σκυτάλη απ' τους παλαιότερους και θα οδηγήσει την Εθνική μας σε νέες επιτυχίες. Τόσο μεγάλες προσδοκίες είχε γεννήσει με τις εμφανίσεις του ως κολεγιόπαιδας στην μπασκετική πιάτσα ο Νick.

Οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κονταροχτυπήθηκαν για χάρη του , με νικητή τους πρασίνους. Ακόμη και στις ποδοσφαιρικές εφημερίδες (Sportday, Φίλαθλος) έφτασε να γίνει πρωτοσέλιδο.
Αλλά ο Nick Calathes (όταν θα μάθει να μιλάει ελληνικά τότε και εγώ θα γράψω το όνομά του στα ελληνικά) δεν δικαιολόγισε σε καμία στιγμή όσα εγκωμιαστικά σχόλια γράφτηκαν γι' αυτόν.

@Gangster
Σύμφωνοι, πρώτα απ' όλα η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο. Είναι δεδομένο πως στο σουτ δεν προπονείται συστηματικά. Αλλιώς θα είχαμε δει μια κάποια βελτίωση. Εξαλλου όπως έχεις γράψει και σε παλαιότερή σου ανάρτηση (http://3-ponto.blogspot.com/2010/09/blog-post_842.html) το σουτ είναι θέμα προπόνησης.
Στα άλλα που αναφέρεις (εκρηκτικότητα , προσποίηση) κάτι είδαμε στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Είναι και το ευρωπαϊκό στυλ έτσι που δεν πηγαίνει σε one on one καταστάσεις (εκτός και αν προκύπτει miss match).
Αλλά αυτό δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. Και ο Ζήσης δεν μπορώ να πω πως υπερτερεί ιδιαίτερα στα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά πολυ τίμια βγάζει το ψωμάκι του στην Ιταλία.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που κανένας δεν έχει αναφερθεί στην λανθασμένη διαχείριση του Ομπράντοβιτς, όσον αφορά τον Calathes.
Εδώ και 1,5 χρόνο δεν μπορεί να τον εντάξει στα συστήματα της ομάδας. Μοιάζει ξένο σώμα. Και για να προλάβω όσους γράψουν πως "ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και δεν περιμένει κανέναν Calathes πότε θα ξυπνήσει" ,θα τους γράψω πως :Σαφώς και είναι πολύ μεγάλη ομάδα που όμως έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη έναν δεύτερο playmaker. Το οτι δεύτερος playmaker (ο Θεός να τον κάνει) είναι ο streaky shooter Nίκολας και ο Calathes είναι κάπου βαθιά στον πάγκο , είναι και ευθύνη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Gangster είπε...

Ο Ομπραντοβιτς να τον ενταξει που ? Πως ? Περιμενει να δει κατι απο τον παιχτη , αλλα ματαια.Και ο Καλαθης και ο Τεπιτς μοιαζουν απλα διαικπεραιωτες των συστηματων του Παναθηναικου.
Ο Ομπραντοβιτς σιγουρα περιμενε κατι παραπάνω και από τους 2 αλλα δεν το εχει παρει ακόμη.Γι αυτο άλλωστε δεν κρατησε το Σαρας, γιατί πιστευει οτι θα του βγουν , κατι που δεν εχει γινει μεχρι τωρα.

Σχετικα με το Ζηση , διαφωνω καθετα Drazen καθως ο Ζησης διαθετει και σταματημα και σουτ απο τα 4-5 μετρα (πολλοι λιγοι παιχτες το εχουν πλεον), δυνατο πατημα και Lay up , και αξιοπιστη σταυρωτη ντριπλα απο το αριστερο στο δεξί χερι, κινησεις που δε συναντας ευκολα σε σημερινους παιχτες.Δυστυχως φτασαμε στο σημειο να μιλαμε για επαγγελματιες παιχτες επιπεδου eurolegue και να εξεταζουμε εαν μπορουν ή όχι να σουταρουν με jumpshot απο τα 4-5 μετρα...

giorgios papadopoulos είπε...

Τελικά παιδιά μέσα σε λίγους μήνες πόσο πολύ αλλάξαν τα πράγματα, μετά τους αγώνες με την Μπαρτσελόνα, το Final-four και το Eurobasket.

Gangster είπε...

Φίλε Γιωργο, πραγματικα όπως εγραψα στο τελος του αρθρου, ο Νικ με διεψευσε στο άρθρο μου , και όχι μόνο εμένα βεβαια...Ο Τεπιτς απο την άλλη δεν μπορεσε να προσφερει αυτα που ζηταγε ο Ζοτς οπότε εφυγε ως αποτυχημένος.
Οσον αφορα τον Πατ, ο Ιτουδης εχει πει οτι θα ειναι η μεγαλη εκπληξη του ΠΑΟ.. Ιδωμεν... Ζοτς ειναι αυτός και πρεπει να ειμαστε πάντα επιφυλακτικοι.
Παντως για τους προληπτικούς... η φετινη χρονια λογικά θα ειναι αποτυχημενη Ευρωπαικα καθως 2007 το πηρε,2008 αποκλειστηκε νωρις , 2009 το πηρε,2010 αποκλειστηκε νωρις , 2011 το πηρε , άρα το 2012??...

giorgios papadopoulos είπε...

Φίλε Gangster όλα είναι κυρίως θέμα συγκυριών, για παράδειγμα τη μια χρονιά που δεν προχώρησε στο Ευρωπαϊκό ο ΠΑΟ, ο Διαμαντίδης ταλαιπωρούταν από τραυματισμό, ο Ολυμπιακός από την άλλη αν είχε υγιή όλα αυτά τα χρόνια τον Βασιλόπουλο, και τον Νεστέροβιτς πέρυσι όλη τη χρόνια, θα είχε κάνει περισσότερα πράγματα. Αν έχεις όλους τους παίκτες σου υγιής καθ’ όλη τη χρονιά και κοιλιά να κάνεις κατά τη διάρκεια της, θα είσαι πανέτοιμος όταν θα παίζονται όλοι οι κόποι της χρονιάς. Αρκεί βέβαια να έχεις κάνει σωστό προγραμματισμό το καλοκαίρι στην επιλογή των παικτών το καλοκαίρι όσον αφορά τις θέσεις που θα καλύψουν και το πως θα ταιριάξουν μεταξύ τους, το λέω αυτό γιατί η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού δεν έχει καμία λογική συγκρότησης. Τελικά ο Σοφός δεν είναι και τόσο σοφός, εγώ ως παλιός Παοκτσής ακόμα αναρωτιέμαι πως χάθηκε το κύπελλο πρωταθλητριών το 1993.

Δημοσίευση σχολίου