RSS

Σκέψεις ενόψει ντέρμπι



Λίγες ώρες απομένουν για το πρώτο μεγάλο ματς του φετινού πρωταθλήματος της Α1 ανάμεσα στους αιώνιους αντιπάλους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι είναι αρκετά σημαντικό καθώς μαζί με το αντίστοιχο του δεύτερου γύρου στο ΣΕΦ θα καθορίσουν την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια και συνεπώς το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play off, αφού καμία από τις υπόλοιπες ομάδες δε δείχνει να μπορεί να απειλήσει σοβαρά τα δύο μεγαθήρια.

Το κεντρικό πρόσωπο θα είναι αναμφισβήτητα ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την παλιά του ομάδα σε ένα περιβάλλον που μόνο φιλικό δεν προβλέπεται να είναι γι’ αυτόν. Η ψυχολογία του Λαρισαίου γκάρντ και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει το παιχνίδι και θα αντιδράσει σε όσα θα ακούει από την πράσινη κερκίδα, θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του ματς. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να έχει το Σπανούλη συγκεντρωμένο και προσηλωμένο στο αγωνιστικό κομμάτι καθώς μαζί με το Μπουρούση αποτελούν τους καθοδηγητές της ομάδας φέτος. Αντίθετα, αν ο διεθνής γκαρντ επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα αυτόματα θα φέρει σε μειονεκτική θέση την ομάδα του, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή της.

Όπως σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια, έτσι και σ’ αυτό, το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξή του θα παίξει ο έλεγχος του ρυθμού. Λογικά ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να επιβάλλει το νόμο του ΟΑΚΑ, δηλαδή να τρέξει, να ανοίξει το σκορ, να κυνηγήσει ανελέητα στην άμυνα, να ποστάρει τα ψηλά γκαρντ και να εκμεταλλευτεί την καλή αγωνιστική κατάσταση του Διαμαντίδη δημιουργώντας καταστάσεις στην επίθεση. Επίσης θα σημαδέψει τους Σπανούλη-Μπουρούση-Τεόντοσιτς, οι οποίοι αποτελούν τη δύναμη πυρός του Ολυμπιακού, προκειμένου να τους φθείρει με φάουλ και θα προσπαθήσει να προστατέψει τον 3D, καθώς θα τον χρειαστεί αρκετή ώρα στο παρκέ μη έχοντας αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Αντίθετα ο Ολυμπιακός θα πάει σε αργό τέμπο, με επιθέσεις 24΄΄και γρήγορες επιστροφές στην άμυνα για να μην επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να τρέξει. Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διεισδυτικότητα του Σπανούλη, τη θεωρητική υπεροχή του Μπουρούση έναντι των αντίπαλων ψηλών και το σουτ του Τεόντοσιτς για να ανοίξει την άμυνα των πράσινων. Επίσης θα σημαδέψει το Διαμαντίδη στην επίθεση για να τον φθείρει και στην άμυνα οι Γκόρντον και (λογικά) Χαλπερίν θα τον κυνηγούν σαν δαιμονισμένοι στην προσπάθεια να τον περιορίσουν. Οδηγός του θα είναι ο περσινός 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ όπου ακολούθησε τη συνταγή του αργού ρυθμού και σε συνδυασμό με την εκπληκτική ευστοχία του βραχυκύκλωσε για 30΄ τον αιώνιο αντίπαλό του και τον έφερε στα πρόθυρα της ήττας.

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του ντέρμπι θα είναι η μάχη των πάγκων, όπου Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς θα διασταυρώσουν και πάλι μετά από χρόνια τα ξίφη τους. Οι δύο προπονητές σίγουρα έχουν ετοιμάσει τρικ και ειδικές καταστάσεις για να αιφνιδιάσουν ο ένας τον άλλο είτε με προσαρμοσμένες άμυνες, είτε με τη χρησιμοποίηση παικτών και σχημάτων που δεν έχει προβλέψει ο αντίπαλος. Ο προπονητής των ερυθρολεύκων ίσως έχει ένα πλεονέκτημα εδώ καθώς σε αντίθεση με την ομάδα του Ομπράντοβιτς, η δική του δεν έχει ακόμα ξεκάθαρο αγωνιστικό προσανατολισμό με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να διαβαστεί. Από την άλλη βέβαια, η ομάδα του Ζοτς έχει τεράστια εμπειρία κι έχει γαλουχηθεί από τέτοια παιχνίδια (σε αντίθεση με τη σχετικά καινούρια ομάδα του Ολυμπιακού) συν το γεγονός ότι έχει πάρει τον αέρα του μεγάλου αντιπάλου του στο ΟΑΚΑ, όπου οι ερυθρόλευκοι έχουν να κερδίσουν από τη σεζόν 2006-7.

Συμπερασματικά, μπορεί ο Ολυμπιακός να υπερτερεί ατομικά σε κάποιες θέσεις, όμως ο Παναθηναϊκός δείχνει πιο δεμένη και γεμάτη ομάδα, βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και σε συνδυασμό με την εμπειρία και το γεγονός ότι αγωνίζεται στην έδρα του, έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Όλα αυτά στη θεωρία. Το τι θα γίνει στην πράξη θα το μάθουμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

ΥΓ1: Ο Βασιλόπουλος αγωνίστηκε 16΄ στον αγώνα πρωταθλήματος με την Καβάλα κι έδειξε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Λέτε να είναι ένα από τα κρυφά χαρτιά του Ίβκοβιτς για το αυριανό ματς;

ΥΓ2: Ο χρόνος που θα πάρει και η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Νίκολας θα παίξουν σημαντικό ρόλο καθώς, εκτός των άλλων, έχει πολύ καλή παράδοση εναντίον του Ολυμπιακού.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου