RSS

"Πρώτη δεκάδα στο Draft"= Μεγάλη καριέρα? Last year!!!

Έκατσα μια μέρα και έριξα μια ματιά στα Draft του ΝΒΑ. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έκαναν εντύπωση οι παίκτες με την «μεγάλη καριέρα» όσο οι «άλλοι» οι «αποτυχημένες επιλογές» που λένε. Οι αλήθεια είναι ότι αν ψάξεις λίγο θα βρεις πολύ μεγάλο αριθμό παικτών που ενώ είχαν την προοπτική μεγάλης καριέρας τελικά δεν κατάφεραν να την πραγματοποιήσουν. Αν κάτσεις και πας χρόνο με τον χρόνο θα ανακαλύψεις πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Εδώ είπα να μην πάω πολύ πίσω και κοίταξα λίγο τα τελευταία δέκα χρόνια τις 10 πρώτες επιλογές στα Draft του ΝΒΑ. Αυτοί που μου έκαναν εντύπωση (και είναι αυτοί που θα αναφέρω) είναι οι παίκτες που ενώ ήταν επιλογή στην 1η δεκάδα στo Draft, εντούτοις φέτος δεν έχουν παίξει (έστω προς το παρόν και για διαφορετικό λόγο ο καθένας) ούτε έναν αγώνα στο φετινό πρωτάθλημα. 16 τον αριθμό είναι αυτοί οι παίκτες και θα τους πάρω με την σειρά ξεκινώντας από το Draft του 2001 μέχρι και το Draft tου 2010.

NBA Draft 2001

Και μόνο το γεγονός ότι στην 1η δεκάδα αυτής της χρονιάς την καλύτερη καριέρα την έχει κάνει ο Joe Johnson, ένας απλά καλός παίκτης δηλαδή, καταλαβαίνει κανείς πόσο μέτριο ήταν το Draft του 2001. Τρεις παίκτες από αυτούς δεν έχουν παίξει φέτος καθόλου και μάλλον δεν προβλέπετε να ξαναπαίξουν ποτέ στο ΝΒΑ με μια εξαίρεση ίσως.

Οι παίκτες αυτοί είναι οι No4 Eddy Curry, No7 Eddie Griffin και Νο9 Rodney White.

Ο Curry μπήκε στο ΝΒΑ σε μικρή ηλικία αμέσως μετά το σχολειό. Ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο σχολείο. Ξεκίνησε μέτρια αλλά είχε ανοδική πορεία φτάνοντας το 2006-7 να έχει ως και 19,5PPG και 7,1RPG με τους Knicks. Από κει και πέρα όμως κάποια προβληματάκια με τον προπονητή και ένας τραυματισμός τον ρίχνουν με αποτέλεσμα να πάρει κιλά και να μην μπορεί να ξαναεπιστρέψει σε καλή κατάσταση στο ΝΒΑ που έχει να παίξει από το περσινό πρωτάθλημα που αγωνίστηκε σε 7 αγώνες. Και είναι μόλις 28 χρονών. Βέβαια για τον Curry υπάρχει μια πιθανότητα να ξαναπαίξει.

Ο Griffin ξεκίνησε πιο καλά από τον Curry στο πρωτάθλημα και μάλιστα κατάφερε να επιλεγεί στην 2η All-Rookie Team. Όμως ο Griffin ήταν αλκοολικός κάτι που αποτέλεσε τροχοπέδη στην καριέρα του. Οι Rockets των αποδέσμευσαν μετά την δεύτερη χρονιά του και έμεινε ένα χρόνο έξω από το μπάσκετ. Όταν γύρισε μετά με την Minnesota το τρένο είχε πια χαθεί. Η απόδοση του έφθινε μέρα με την μέρα μέχρι την σεζόν 2006-7 να παίξει μόλις 13 αγώνες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2007.

Ο White από την άλλη ποτέ δεν κατάφερε να επαληθέψει τις προσδοκίες που είχε γεννήσει όταν έπαιξε στο κολλέγιο της Charlotte. Πήρε κάποιες ευκαιρίες ιδιαίτερα στο Denver αλλά γενικά έμεινε για 4 μέτρια (προς κακά) χρόνια. Από κει και πέρα έχει περάσει από Ισπανία, Πουέρτο Ρίκο…ως και Κίνα έφτασε η χάρη του.

NBA Draft 2002

Αυτό το Draft, καθότι η δεκάδα είχε Yao Ming και Amare Stoudemire, σίγουρα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε πιο ποιοτικό από το προηγούμενο. Τρεις και δω οι περιπτώσεις παικτών που δεν έχουν συμμετάσχει καθόλου φέτος στο ΝΒΑ και που η πιθανότητα να ξαναπαίξει έστω ένας από τους τρεις εκεί είναι απειροελάχιστη.

Οι παίκτες αυτοί είναι οι Νο2 Jay Williams, No5 Nikoloz Tskitishvili και No6 DaJuan Wagner.

Ο Williams ήταν ένας πολύ άτυχος παίκτης. Έκανε μεγάλη κολεγιακή καριέρα στο Duke και φαινόταν ως ένας PG που θα αφήσει εποχή στο ΝΒΑ. Η πρώτη του χρονιά (και μοναδική όπως αποδείχτηκε) στο ΝΒΑ δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών αλλά σίγουρα είχε αφήσει κάποιες βάσιμες ελπίδες για το μέλλον. Επιλέχτηκε εξάλλου και στην 2η All-Rookie Team. Όμως ένα τρομερό ατύχημα με την μοτοσικλέτα ουσιαστικά του έκοψε το μπάσκετ καθότι ποτέ δεν κατάφερε να ανακάμψει. Ούτε στο NBDL δεν κατάφερε να παίξει.

O Tskitishvili ήρθε για να μας δείξει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν πάντα τόσο καλό «μάτι». Απορίας άξιον είναι το γιατί τον επέλεξαν οι Denver στο Draft. Μετά από «κάτω του μετρίου» 4 χρόνια καριέρας ήρθε στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα για πολύ λίγο) αλλά κι εδώ «μέτριο» τον λες.

Όσον αφόρα τώρα τον Wagner και μόνο το γεγονός ότι κατάφερε να βάλει 100 πόντους σε έναν αγώνα όταν ήταν στο High School έφτανε για να δημιουργήσει προσδοκίες. Η πρώτη του χρονιά στο NBA τουλάχιστον όσον αφόρα το σκοράρισμα ήταν συμπαθητική (13,4PPG) αν και στους κάκιστους Cavs που είχαν ρεκόρ μόλις 17-65. Όμως τραυματισμοί και προβλήματα υγείας δεν τον άφησαν να εξελιχθεί με αποτέλεσμα να παίξει μόλις 55 παιχνίδια τα επόμενα δυο χρόνια (11 το 2004-5). Οι προσπάθειες του να επιστρέψει αποδείχθηκαν άκαρπες. Ακόμα και στην Πολωνία δεν τα κατάφερε οπότε σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία μόλις 24 χρονών.

NBA Draft 2003

Το καλύτερο Draft των τελευταίων χρόνων μιας και την δεκάδα του περιελάμβανε Lebron James, Dwayne Wade, Carmelo Anthony και Chris Bosh. Πάντως δυο από την δεκάδα του δεν έχουν παίξει φέτος αν και ο ένας περισσότερο ο άλλος λιγότερο έχουν ελπίδα να ξαναπαίξουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Οι παίκτες αυτοί είναι οι No9 Mike Sweetney και No10 Jarvis Hayes.

Ο Sweetney ήταν επίσης ένας παίκτης με καλή κολεγιακή καριέρα στο Georgetown όμως στο NBA λίγοι θα τον θυμούνται για τα μπασκετικά του κατορθώματα. Το ανέχτηκαν για 4 χρόνια. Εκτός των άλλων ήταν και τα κιλά του που είχε πάντα αρκετά επιπλέον του κανονικού και για μια χρονιά δεν έπαιξε καθόλου μπάσκετ!! Η καριέρα του συνεχίστηκε σε Κίνα, NBDL και Πουέρτο Ρίκο αν και έκανε μια προσπάθεια να ξαναπαίξει στο ΝΒΑ.

Ο Hayes από την άλλη ήταν ένας δευτέρου ρόλου παίκτης στις ομάδες που έχει παίξει και τα 7 χρόνια του στο ΝΒΑ. Δεν έκανε ποτέ το μεγάλο ξεπέταγμα. Βέβαια είχε και αυτός τραυματισμούς κυρίως την δεύτερη του χρονιά, τότε που ουσιαστικά είχε και την καλύτερη του απόδοση, αλλά και στην τρίτη όπου έχασε ουσιαστικά 61 αγώνες. Φυσικό και επακόλουθο να μείνει στάσιμος. Στο περσινό πρωτάθλημα έπαιζε στους Nets αλλά φέτος προς το παρόν τουλάχιστον είναι free agent!!

NBA Draft 2004

Εκ του αποτελέσματος δεν αποδείχθηκε και πολύ καλό Draft αυτό. Τουλάχιστον ο καλύτερος του παίκτης (Dwight Howard) ήταν (και είναι) μέσα στους κορυφαίους. Και σε αυτήν την «φουρνιά» δυο παίκτες από την 1η δεκάδα δεν έχουν παίξει καθόλου φέτος στο ΝΒΑ.

Το No8 Rafael Araujo και το No10 Luke Jackson.

Ψάχνοντας στο Internet για λίστες με τα Draft Busts o Araujo ήταν σχεδόν πάντα μέσα. Αυτό είναι ένα δείγμα του πόσο πίστευαν κάποιοι σε αυτόν τον παίκτη. Έναν παίκτη που σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο παιδί του κόσμου μιας και είχε μπλέξει σε «τσαμπουκάδες» πολλάκις πριν μπει στο ΝΒΑ αλλά που σίγουρα είχε ταλέντο. Τελικά τίποτα δεν έδειξε μένοντας σε «κάτω του μετρίου» νούμερα και παίζοντας σε 3 χρόνια μόλις 139 παιχνίδια. Από κει και πέρα Ευρώπη και Βραζιλία είναι τα καταφύγια του. Τουλάχιστον εκεί μπορεί να είναι εκ των πρωταγωνιστών.

Αν για τον Araujo θεωρήσουμε λίγους τους 139 αγώνες στα 3 χρόνια τότε για το Jackson οι 73 στα 4 χρόνια τι είναι; Κάλος παίκτης στο κολλέγιο αλλά στο NBA ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς (μόλις 10 παιχνίδια στην 1η του χρόνια) και ουσιαστικά είναι σαν να μην έπαιξε ποτέ εκεί. Η ομάδα που τον έχει αγκαλιάσει είναι η Idaho Stampede στο NBDL. Εκεί παίζει σίγουρα αξιοπρεπώς!!!

NBA Draft 2005

Καλή γενιά αφού συμπεριλαμβάνει τους δυο καλύτερους (όπως δείχνουν τα πράγματα) PG του μέλλοντος Deron Williams και Chris Paul.

Και το αξιοθαύμαστο; Όλοι οι παίκτες της 1ης δεκάδας έχουν παίξει φέτος στο ΝΒΑ μηδενός εξαιρουμένου!!

NBA Draft 2006

Θυμίζει λίγο το 2001. Ο καλύτερος παίκτης της δεκάδας ο Brandon Roy είναι ένας απλά κάλος παίκτης. Και μάλιστα συμπεριλαμβάνει τρεις παίκτες που δεν έχουν καμία συμμετοχή φέτος στο πρωτάθλημα.

Οι παίκτες αυτοί είναι οι No3 Adam Morrison, No9 Patrick O’Bryant και Νο10 Mouhamed Sene.

Για τον Morrison έχω μια απορία. Μήπως φταίει το μουστάκι; Τον θυμάμαι στο κολλέγιο χωρίς μουστάκι και ήταν πράγματι πολύ καλός. Ακόμα και την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ (χωρίς μουστάκι) κάτι έδειξε ότι μπορούσε να κάνει. Βέβαια το γεγονός ότι έχασε μια χρονιά λόγω τραυματισμού (ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου) ίσως είναι η απάντηση στο γεγονός ότι ο Adam Morrison δεν θα κάνει ποτέ (κατά πάσα πιθανότητα) μεγάλη καριέρα. Προς το παρόν φέτος (αν και έπαιξε στην pre-season με τους Wizards) δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μια συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Τον Patrick OBryant αν δεν τον έψαχνα για να γράψω το κείμενο θα αγνοούσα την ύπαρξη του, πόσο μάλλον ότι ήταν Νο9 Draft. Πάντως έχει ξεπεράσει τουλάχιστον τον Luke Jackson μιας και σε 4 χρόνια καριέρας (?) στο ΝΒΑ έπαιξε 90 αγώνες (έναντι 73)!! Βέβαια ήταν και άτυχος μιας και είχε υποστεί κάταγμα λίγο πριν αρχίσει η σεζόν το 2006 και ο μετά ο Don Nelson δεν είχε κανένα πρόβλημα να τον στείλει στο NBDL. Ως τώρα είναι free agent. Θα δείξει!!!

Και να λοιπόν. Ο Mouhamed Sene με 47 αγώνες σε 3 χρόνια!! 103 ολόκληρους πόντους πέτυχε!! Είναι απορίας άξιον με ποια λογική τον επέλεξαν οι Sonics στο Νο10 του Draft, μιας και στο Βέλγιο που έπαιζε το 2005-6 είχε 4PPG και 5,2RPG!! Άβυσσος οι ψυχή των ανθρώπων του Seattle!! Λογικό και επόμενο μετά από 3 χρόνια (και πολλά έκατσε) να γυρίσει Ευρώπη!! Βέβαια, μιας και είναι μόλις 24 χρονών, υπάρχει ενδεχόμενο να ξαναπροσπαθήσει.

NBA Draft 2007

Καλό σε γενικές γραμμές το Draft της χρονιάς αυτής μιας και σε αυτό υπάρχει ένας σταρ του παρόντος και του μέλλοντος ο Kevin Durant και άλλοι αξιοπρεπείς (ως καλοί παίκτες). Μόνο ένας παίκτης από την δεκάδα δεν έχει παίξει καθόλου φέτος κι αυτός λόγο απίστευτης (και αυτό είναι λίγο) ατυχίας.

Ο παίκτης αυτός είναι ο No1 Greg Oden.

O Oden έχει μάλλον γίνει ο ορισμός του «άτυχου παίκτη». Και μόνο το γεγονός ότι σε 4 χρόνια που θα ήταν η καριέρα του μαζί με την φετινή χρονιά θα έχει παίξει μόλις 82 αγώνες (όχι για λόγους αγωνιστικούς) λέει πολλά. Τα γόνατα του δείχνουν να είναι «πήλινα» οπότε η μεγάλη καριέρα που περίμενε και ο ίδιος και οι άλλοι από αυτόν (ως Νο1 του Draft) μάλλον θα μείνει στα χαρτιά. Ειδικά ο δεύτερος τραυματισμός του το Φεβρουάριο του 2009 ήρθε εποχή που κάπως είχε αρχίσει να ξεχωρίζει. Ούτε φέτος δεν θα παίξει καθόλου και το τι καριέρα θα κάνει κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το μόνο παρήγορο είναι ότι είναι μόλις 22 χρονών και ότι τουλάχιστον όταν ανακάμψει να κάνει μια αξιοπρεπή καριέρα διότι για σουπερ σταρ…..ας το ξεχάσει καλύτερα.

NBA Draft 2008

Ως Draft δείχνει καλό. Περιλαμβάνει καλούς παίκτες που ήδη δείχνουν να ξεχωρίζουν με πρώτο απ’όλους (προς το παρόν) τον Derrick Rose αν και υπάρχουν και άλλοι που διακρίνονται φέτος (Russell Westbrook, Kevin Love).

Ο μοναδικός της δεκάδας που δεν έχει παίξει ακόμα φέτος στο ΝΒΑ είναι ο No8 Joe Alexander.

Ο Alexander στους 67 που έπαιξε τα 2 προηγούμενα χρόνια στο ΝΒΑ είναι αλήθεια ότι δεν έδειξε κάτι το σπουδαίο αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι δεν του έδωσαν και την ευκαιρία. Αν και φέτος δεν έχει παίξει ακόμα καθόλου στο ΝΒΑ λογικά θα ξαναπαίξει. Είναι 24 και στο NBDL φέτος παίζει σχετικά καλά.

NBA Draft 2009

Δεν έχουν δείξει κάτι το ιδιαίτερο οι παίκτες στο Draft αυτό αν και είναι νωρίς για να το πούμε. Εξαίρεση αποτελεί ο Rookie (λόγω τραυματισμού πέρυσι) Blake Griffin που δείχνει ότι μπορεί να είναι για «μεγάλα πράγματα». Ένας μόνο παίκτης δεν παίζει από την 1η δεκάδα του Draft κι ο οποίος δεν έχει παίξει καθόλου ως τώρα.

Ο παίκτης αυτός είναι Νο5 Ricky Rubio.

Η απορία μου για τον Rubio είναι «μήπως υπερβάλουν λίγο;». Ακόμα και στην Ευρώπη αν και αξιοπρεπέστατος PG δεν μου φαίνεται για κάτι το ξεχωριστό. Μπορεί και να κάνω λάθος. Είναι βέβαια μόλις 20 χρονών με όλο το μέλλον μπροστά του. Φέτος σαφώς και δεν θα παίξει στο ΝΒΑ και κανείς δεν ξέρει πότε θα παίξει. Πάντως φοβάμαι ότι οι Timberwolves χαράμισαν μια επιλογή.

NBA Draft 2010

Ούτε αυτό φαίνεται ως κάτι σπέσιαλ ως Draft. Βέβαια καθότι Draft της χρονιάς που διανύουμε θα ήταν παράλογο (εκτός αν συντρέχουν λόγοι τραυματισμού) οι πρώτες 10 επιλογές του να μην έχουν ούτε μια συμμετοχή φέτος. Όλοι λοιπόν έχουν παίξει φέτος.

Τελικά δεν προκαλούν έκπληξη, ως επί το πλείστον, οι παίκτες που δεν έχουν συμμετάσχει φέτος από τις 1ες δεκάδες. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν μάλλον επιπόλαιες επιλογές. Γι’αυτό λένε «οι ειδικοί» ότι τις πολλές φορές το Draft είναι Lotto!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου