RSS

Deja vu: Απεργία 2010 όπως ... απεργία 1991

Απεργία 2010





Απεργία 1991



Άρθρο του Φ. Συρίγου στο Τρίποντο στις 26/11/91

Η ώρα του παιδιού ή μπάσκετ ώρα μηδέν; Είναι το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Οι αγώνες του Σαββάτου με το πλήθος των εφήβων που πλαισιώθηκαν μόνο από τους ξένους , κάποιους ομογενείς και ελάχιστους απεργοσπάστες , γελοιοποίησαν το πρωτάθλημα και το έφεραν σε σημείο , ίσως και υπό το μηδέν.


Είναι καιρός να τα αφήσουν αυτά και να σοβαρευτούν όλοι. Στο επόμενο Σάββατο να γίνουν κανονικά τα πρωταθλήματα Α1 και Α2. Το μπάσκετ δεν αντέχει άλλη γελοιοποίηση.


Όταν ο κίνδυνος από την αντεπίθεση του ποδοσφαίρου , μέσω Ευρώπης και μέσω τηλεόρασης , είναι παραπάνω από ορατός, και όταν οι ομάδες μας θα παίζουν διαλύμένες αυτήν την εβδομάδα στα Κύπελλα Πρωταθλητριών , Κυπελλούχων και Κόρατς , είναι τουλάχιστον κωμικό, για τα σωματεία και τους παίκτες , να συνεχίσουν τον καβγά για το αν οι 28χρονοι θα υπογράψουν με δικαίωμα προτίμησης του σωματείου κλπ.


Ας το καταλάβουν και οι δυο πλευρές. Είναι η στιγμή των μεγάλων υπερβάσεων και όχι των μεγάλων αντιθέσεων. Και αν κάποιοι καλλιέργησαν συνειδητά ή ασυνείδητα την κρίση με αυτό τον στόχο , όπως καταγγέλλεται , να ζημιωθεί το μπάσκετ προς όφελος του ποδοσφαίρου , μπορούν να εξουδετερωθούν μόνο με τη διάθεση συνεννόησης που υποχρεώνονται , πλέον , να επιδείξουν τα εμπόλεμα μέρη.











Κάνοντας ένα flashback στο 1991 θα ξαναθυμηθούμε τους «ήρωες της μιας βραδιάς» , τους τότε εφήβους που αγωνίστηκαν αντί των επαγγελματιών


5η αγωνιστική


Ολυμπιακός - Παγκράτι = 71-64 (Χούμπαυλης 31π)


Παπάγου – Παναθηναϊκός = 72-77 (Αποσκίτης 32π)


Άρης – Δάφνη = 93-80 (Μπαλτατζής 34π)


Περιστέρι – Πανιώνιος = 70-85 (Πρέκας 21π – Μουμούρης 16π)


Ηρακλής – ΠΑΟΚ= 80-90 (Αστεριάδης 19π)


ΑΕΚ – Σπόρτιγκ = 58-65 (Πανταζής 16π)



Την επόμενη αγωνιστική είχαμε το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στον «Τάφο του Ινδού» που τελικά αναβλήθηκε. Κωμικοτραγικές καταστάσεις εξελίχθηκαν εκείνο το Σάββατο στις 7/12/91:



- Ο Αργύρης Παπαπέτρου έδινε οδηγίες σε 100 φιλάθλους του Παναθηναϊκού πώς να αποκλείσουν τις εισόδους για να μην μπει η αποστολή του Ολυμπιακού (που δεν συμμετείχε στην απεργία και κατέβαινε κανονικά).


- Λίγο αργότερα η Αστυνομία άνοιγε κρυφά την πίσω πόρτα για να περάσουν μέσα οι ερυθρόλευκοι!


- Πέντε λεπτά μετά τους ακολούθησαν οι … απεργοί! Ο μόνος τρόπος πια για να εμποδιστεί η τέλεση του αγώνα , η κατάληψη του αγωνιστικού χώρου για «γενική συνέλευση» όπως την βάπτισαν οι παίκτες. Μέσα σε πολύ λίγο είχαν μαζευτεί καρέκλες , τραπέζια , πάγκοι , στο κέντρο του γηπέδου! Μάλιστα κάποιος θρονιάστηκε πάνω στο φύλο αγώνος!!!


- Οι απεργοί δεν είχαν καμία διάθεση να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του Π.Γιανακόπουλου


- Οι περίπου 200 οπαδοί που είχαν μπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο τους χλεύαζαν με το σύνθημα «πεινάνε , πεινάνε , δώστε τους να φάνε».


- Όταν μπήκαν για προθέρμανση οι καλαθοσφαιριστές του Ολυμπιακού , οι απεργοί γύρισαν τα καθίσματά τους προς το καλάθι που προθερμαίνονταν και .. απολάμβαναν το θέαμα με ειρωνικά χαμόγελα. «αν οι απεργοσπάστες είναι άνθρωποι , δεν αξίζουν να ζουν» (Ντίνος Καλαμπάκος)


- Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού «με το μαχαίρι στο λαιμό και υπό την απειλή του μηδενισμού» όπως είπε , υπέβαλε έγκληση κατά των απεργών και κάλεσε τον εισαγγελέα να απομακρύνει τους παίκτες για να διεξαχθεί ο αγώνας.


- Τελικά συμφωνήθηκε απ’ τις δύο ομάδες να μην ξεκινήσει ο αγώνας αρκεί να μην υπάρξει κίνδυνος μηδενισμού. Μετά από 2,5 ώρες κατάληψης , η αποχώρηση των απεργών από το γήπεδο έγινε ήρεμα.



(Πηγή: ρεπορτάζ του Ν.Παπαδογιάννη για το Τρίποντο)








Θα ήθελα να σας (μας) κάνω 3 ερωτήσεις:



α) Πέραν των θεσμών που άλλαξαν (Κυπελλούχων , Κόρατς) θα αλλάζατε κάτι απ’ το άρθρο του Συρίγου;



β) Μετά τα παιχνίδια του Σαβ/κου, μήπως ξέρετε κάποιον τωρινό έφηβο που έγινε «ήρωας» έστω και για μια βραδιά;



γ) Πόσο σίγουροι ήσαστε πως τα κωμικά εκείνου του Δεκεμβρίου δεν θα επαναληφθούν και τώρα;



Y.Γ. Όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω φωτογραφίες από εκείνον τον αγώνα. Οι μεγαλύτεροι όμως θα θυμάστε σίγουρα το εξώφυλλο του Τριπόντου με τις καρέκλες στο κέντρο του γηπέδου και τον Πάσπαλι να κάνει ζέσταμα.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγω ημουν μεσα τοτε..
Απο τοτε φαινεται χρησιμοποιειται το ποδοσφαιρο,ως ο κακος εχθρος του μπασκετ..

Δημοσίευση σχολίου