RSS

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ = 74-60


Ρυθμός: Αν εξαιρεθεί το 3ο δεκάλεπτο (όπου ο Παναθηναϊκός ξέφυγε στο σκορ) , στο χθεσινό παιχνίδι δεν βρήκε ρυθμό καμία απ’ τις δύο ομάδες. Βέβαια είναι απόλυτα φυσιολογικό μιας και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου.

Ούτε ο Παναθηναϊκός , ούτε η ΤΣΣΚΑ είχαν διάθεση να τρέξουν και προτίμησαν τις – σίγουρες - set επιθέσεις (οι 2 πρωτεύοντες αιφνιδιασμοί που ο Παναθηναϊκός έβγαλε στο παιχνίδι του , ήταν προϊόν κλεψιμάτων της πρώτης πάσας παρά διάθεσης να τρέξει).

Επίθεση – Άμυνα: Το pick nroll των Διαμαντίδη – Μπατίστ δεν είχε την επιτυχία που συνήθως έχει λόγω της κακής ημέρας του Αμερικανού (3/7 διπ). Ο Σάτο σκόραρε είτε βγαίνοντας απ’ τα screen που του γίνονταν κοντά στην baseline (4/6 διπ) , είτε περιμένοντας στο τρίποντο την split out πάσα του Διαμαντίδη (2/3τρ). Σε 24’ πρόσφερε 17 πόντους , από μία θέση που ο Παναθηναϊκός δεν είχε μάθει να παίρνει σκορ απ’ την εποχή του Σισκάουσκας. Ο Νίκολας ανέβηκε κατακόρυφα στο 2ο ημίχρονο (4/5 τρ). Όταν η ομάδα κολλούσε στην επίθεση τότε ο Drew έπαιρνε ένα screen στην κορυφή της ρακέτας και την … ξεκολλούσε. Τόσο απλά. Το πανάρχαιο (πρωτοεφαρμόστηκε σε κάποια γυμνάσια της Ιντιάνα το 1920) αλλά και τόσο αποδοτικό figure8 είχε και αυτό την τιμητική του. (το σύστημα ολοκληρωνόταν με τον Νίκολας να σουτάρει , εκμεταλλευόμενος τις αλλαγές που αναπόφευκτα γίνονταν απ’ την ΤΣΣΚΑ και την αμυντική ανισορροπία της). Όποτε βρισκόνταν στο παρκέ ο Χόλντεν , τον «σημάδευαν» λόγω της αμυντικής του αδυναμίας (ο Σάτο τον πόσταρε αρκετές φορές). Στην άμυνα , η ταυτόχρονη παρουσία Διαμαντίδη – Σάτο αποτέλεσε ένα μεγάλο απαγορευτικό στην περιφέρεια της ΤΣΣΚΑ . Εκτός του Γκόρντον , οι Λάνγκτον – Χόλντεν είχαν συνολικά 14 πόντους με 2/8 τριπ. Ο Maric , στο λίγο που αγωνίστηκε (10’) , βοήθησε πάρα πολύ (3 κλ) να κλείσει η τρύπα στην ρακέτα απ’ τις διεισδύσεις του Gordon. Όμως δεν ήταν όλα ρόδινα στην άμυνα. Ο Μπατίστ ήταν ένα κλικ πιο αργός στις βοήθειες απ’ ότι συνήθως , ενώ και οι περιστροφές δεν μου έμοιαζαν καλές. Δεν το πλήρωσαν όμως εξαιτίας της αστοχίας των Ρώσων στα τρίποντα (5/21).

Η ΤΣΣΚΑ στηρίχθηκε αποκλειστικά στον Τζαμόντ Γκόρντον (ο Σισκάουσκας δεν αγωνίστηκε για παραπάνω από 5’ λόγω τραυματισμού). Όσο άντεχε ο εκρηκτικός Αμερικανός (με την απίθανη crossover ντρίμπλα του) , οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ. Κάτι όμως η κούραση (35’) , κάτι που από ένα σημείο και μετά νόμιζε πως αγωνιζόταν στην Τσιμπόνα (πολλές τραβηγμένες προσωπικές φάσεις πήρε απ’ το τέλος του 3ου δεκαλέπτου και μετά) , και η διαφορά μεγάλωσε. Στον Σμόντις φάνηκε η αγωνιστική απραξία της προηγούμενης περιόδου , αν και σε κάποιες στιγμές έδειξε γιατί μέχρι πριν 2 χρόνια θεωρούνταν το καλύτερο 4αρι της Ευρώπης. Όσο θα προχωράει η σεζόν θα βελτιώνεται. Οι ψηλοί της (Σοκολόφ – Μαριάνοβιτς) δεν έχουν το επιθετικό ταλέντο για να αποτελέσουν πρόβλημα σε ποιοτικές γραμμές ψηλών όπως του Παναθηναϊκού. Στην άμυνα , δεν έπαιξαν με βοήθειες. Η απουσία των Κριάπα – Καούν ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Ριμπάουντ: Σε ένα παιχνίδι με κακά ποσοστά (47% διπ , 33% τρ για Παναθηναϊκό – 55% , 23% για ΤΣΣΚΑ) , οι ευκαιρίες για ριμπάουντ ήταν πολλές. Μπορεί στο τέλος η διαφορά των 2 ομάδων να ήταν μικρή ( μόλις 3 υπέρ του ΠΑΟ) αλλά μέχρι να ξεφύγει ο ΠΑΟ , τον κράτησε κοντά στο σκορ τα επιθετικά που πήρε , δηλαδή οι δεύτερες ευκαιρίες που είχε να σκοράρει. Τα επιθετικά της ΤΣΣΚΑ (Μαριάνοβιτς 5) τα πήρε στο τέλος όταν όμως όλα είχαν κριθεί.

Ειδικές καταστάσεις: Η διαφορά είχε ανοίξει στο τέλος και δεν γεννήθηκε η ανάγκη για κάποιο τρικ στο τέλος.

Συμπέρασμα: Ο ΠΑΟ εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό απ’ τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Είναι άλλη ομάδα με αυτόν στο παρκέ , και άλλη χωρίς αυτόν. Για τώρα οι Καλάθης – Τέπιτς φαίνονται πολύ λίγοι για να γεμίσουν τα παπούτσια των Γιασικεβίτσιους - Σπανούλη. Μου θυμίζει τους Suns όπου όταν βγαίνει ο Nash όλοι κοιτάνε το χρονόμετρο και περιμένουν την στιγμή που θα ξαναμπεί. Η νίκη ήρθε δίκαια για τον Παναθηναϊκό αν και η διαφορά των δύο ομάδων σε καμία περίπτωση δεν είναι όση δείχνει το τελικό σκορ. Με την παρουσία των Σισκάουσκας – Κριάπα – Καούν η Ρωσική ομάδα είναι ένα επίπεδο πάνω απ’ ότι έδειξε χθες στο ΟΑΚΑ. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ακόμη και με τους 3 απόντες δεν θα έφευγε απ’ την Αθήνα ηττημένη. Εν κατακλείδι ο ΠΑΟ ξεκίνησε πολύ καλά και όσο προχωράει η σεζόν θα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. Αν μάλιστα βελτιωθούν οι Τέπιτς – Καλάθης τότε οι φίλοι του Παναθηναϊκού να επισπεύσουν την αγορά εισιτηρίων για Βαρκελώνη.



MVP: Romain Sato

(17pts , 4 reb , 24')

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 σχόλια:

colonel gomelsky είπε...

Συμφωνώ απόλυτα στο σχόλιο για τον Διαμαντίδη. Ίσως ο παραλληλισμός με τον Νας να ήταν λίγο άστοχος καθώς ούτε ο Καλάθης ούτε ο Τέπιτς είναι τηρουμένων των αναλογιών Ντράγκιτς...

Μεγάλη παιχτούρα ο Σλοβένος.

Δημοσίευση σχολίου