RSS

Σαν Σήμερα....6 Οκτωβρίου 1993 - Το πρώτο αντίο του Jordan

Ίσως την ώρα που η παρούσα ανάρτηση θα προστίθεται στην κατηγορία του Σαν σήμερα...το παρόν γεγονός να αφορά στη χθεσινη μέρα. Εν τούτοις, δεν θα ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί το blog μας στην πρώτη επίσημη αποχώρηση του Michael Jordan από το άθλημα που τίμησε και τιμήθηκε, ίσως όσο κανένας άλλος στην ιστορία του αθλήματος. Η απόλυτα αμφίδρομη και ισορροπημένη σχέση...απλά το μπάσκετ διαρκεί περισσότερο! Ήταν 6 Οκτωβρίου του 1993, όταν ο "Air", sta 30 του χρόνια, έχοντας οδηγήσει τους Chιcago Bulls σε 3 τίτλους στο NBA και έχοντας ψηφιστεί 3 φορές MVP στη διαρκεια της κανονικής περιόδου. Σίγουρα πρόκειται για την πιο φωτεινή περίοδο της καριέρας του, που όπως αποδείχθηκε η αρχική του παραίτηση δεν ήταν, παρά ένα διάλειμμα...μέχρι την επάνοδο του το Μάρτιο του 1995. Σε κάτι λιγότερο από 5 χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου του 1999 ξανα-αποχώρησε από τα γήπεδα, για να επανέλθει το 2001, αγωνιζόμενος για τους Washington Wizards. Το οριστικό αντίο στην ενεργό δράση του basket το είπε τον Απρίλιο του 2003, σε ηλικία 40 ετών....Αντιθέτως, το μπάσκετ δεν τον αποχαιρέτησε ποτέ και θα γίνει ο ζωντανός θρύλος και εκπρόσωπός του σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.... Σε ευχαριστούμε ! ! !




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 σχόλια:

Drazen είπε...

Για μένα ο Μάικλ Τζόρνταν αποσύρθηκε το 1998 μετά απ ' τους τελικούς τη Γιούτα. τον "άλλο" Μάικλ δεν τον ξέρω...

isiah είπε...

Φίλε Drazen, πολλές φορές η πργματικότητα είναι πιο σκληρή από ο,τι την επιθυμούμε....ωστόσο συμφωνώ με τη νοερή σου πραγματικότητα και την ασπάζομαι, όσο και αν αντιφαίνεται των γεγονότων!

Gangster είπε...

Drazen διαφωνω, η επιστροφη του με τους wizards τον ανεβασε ακόμα περισσοτερο στα ματια μου.
Το μεγαλειο του φανηκε ακόμα περισσοτερο αφου προσαρμοσε το παιχνιδι του στο σωμα του και με την τελειοποιηση του σουτ εβαζε 40 ποντους στα 40 του...

isiah είπε...

Πάντα τίθεται το ερώτημα με ποιον γίνεται η σύγκριση. Με τον Jordan των 30 ή με το αν στα 40 του μπορεί ακόμα να ξεχωρίζει?

badanaman είπε...

Όλοι ξέρουν πως την πρώτη φορά δεν έφυγε από μόνος του αλλά τον τιμώρησε σιωπηλά ο Στερν, γιατί είχε προβλήματα με τζόγο για δύο χρόνια. Δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσει στα 30 και αυτό φάνηκε γιατί έπαιξε μέχρι τα 36 πριν ξανα-αποχωρήσει για λίγο. Απλά δεν το έμαθε κανείς γιατί θα χαλούσε την εικόνα του παίκτη και του ΝΒΑ που στηριζόταν πάνω του, οπότε και έκαναν αυτό το τέχνασμα.

isiah είπε...

Καλημέρα φίλε badanaman. Πάρα πολύ σωστά και ήταν κάτι που μπορούσαν να αποσιωπήσουν, ώστε να μην "τραυματιστεί" το NBA. Βέβαια, δεν ήταν μόνο το NBA, αλλά και η Nike, που παρενέβη, καθώς δεν ήθελε να αμαυρωθεί το image του "σπόνσορά" της...και όσο και αν ακούγεται περίεργο διατηρούσε δικαιώματα πάνω στο Jordan....Ο κόσμος των γηπέδων μπορεί να συγχωρήσει εξωγηπεδικά παραπτώματα (βλέπε Magic, Bryant κ.α.), το αγοραστικό κοινό της Nike όμως δύσκολα (παιδιά σε παγκόσμια κλίμακα). Είναι αδιανόητο, πώς το εμπόριο στέρησε από τον κόσμο του basket έναν τέτοιο παίκτη. Φαντάζομαι ότι, αρχής γενομένης από το επόμενο επισόδιο ο Drazen θα αναφερθεί αναλυτικά, τόσο στη σχέση του με τη Nike, όσο και (μάλλον πολύ αργότερα) στους λόγους των τριών αποχωρήσεων και των επανόδων του.

basketikos είπε...

Ό,τι και να λέμε είναι ο πληρέστερος παίκτης που εμφανίστηκε ποτέ στο άθλημα! Μακράν του δεύτερου...

Drazen είπε...

Κακά τα ψέματα , ο Τζόρνταν απέτυχε στους Γουίζαρντς. Δεν κατάφερε να τους βγάλει ούτε μια χρονιά στα playoff και αυτό αποτελεί μια κηλίδα στην πλούσια (και λίγα λέω) καριέρα του. Δεν τους ανέβασε επίπεδο. Αντίθετα κατέβηκε αυτός αρκετά σκαλιά κάτω (από αγωνιστικής πλευράς πάντα) . Εκτός από τις 40αρες που σωστά γράφεις Gangster, υπήρχαν και βραδιές που ήταν αρκετά άστοχος και δεν έδινε τη μπάλα κάνοντας κακό στην ομάδα του. Το μυαλό βλέπεις θυμόταν οτι το έχει ξανακάνει , αλλά το σώμα του δεν υπάκουε. Νομίζω πως το φινάλε του 6ο τελικού υπήρξε το ιδανικό ρέκβιεμ για κάθε επαγγελματία οποιουδήποτε επαγγέλματος. Ο πιο δοξασμένος τρόπος για να τερματίσεις την καριέρα σου. Σαν να μπαίνει ένας γιατρός στο χειρουργείο για τελευταία φορά και να σώζει από βέβαιο θάνατο ένα παιδάκι. Σαν ένας μηχανολόγος να έχει κατασκευάσει το Πάνθεον και μετά να μην ξανακάνει νέα μελέτη. Στον Τζόρνταν δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Αλλά ο υψηλός ανταγωνισμός του και η "φαγούρα" που ένιωθε για μπάσκετ , τον έκαναν να ξαναγυρίσει. Φυσικά και είναι πιο ψηλά από κάθε άλλον , απλά το καλοκαίρι του '98 ήταν ψηλότερα...

kareem είπε...

Συμφωνώ με τον Drazen. Ο Jordan στην κορυφή της απόδοσης του τουλάχιστον όσον αφορά την κανονική περίοδο έφτασε στα 1989-1991. Είχε τους ανάλογους συμπαίκτες και πήρε και τα πρωταθλήματα. Μετά άρχισε η πτώση που λόγω της κλάσης του και του μυαλού του (να κάνει δηλαδή οικονομία δυνάμεων) δεν πολυφαινόταν. Βέβαια ο Jordan των 1996-1998 ήταν πολύ κατώτερος του Jordan των 1991-93. Βέβαια ο Jordan 2001-3 παρότι έβαζε και 40ρες ήταν τίποτα μπρος στον παλιό. Διότι σημασία δεν έχει μόνο το πόσους πόντους βάζεις αλλά και το πως τους βάζεις και το τι άλλο κάνεις γενικά.

Gangster είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Gangster είπε...

Ενταξει , δεν ειπαμε οτι στα 40 του ηταν καλυτερος απ΄οτι στα 36 του.
Αλλα και στα 36 του δεν ηταν αυτος που ηταν στα 30 του.Υπαρχει μια φυσιολογικη φθινουσα πορεια καθως περνανε τα χρονια στα σωματικά προσόντα, ενω αντιθετα χρόνο με το χρονο ο Jordan έβαζε όλο και περισσοτερο το σουτ και το παιχνιδι με πλατη και fade away μεσα στο παιχνιδι του.

To ότι στα 40 του εβαζε 40 αρες με ''σουτακια'' που κανενα ''νεούδι'' δεν μπορουσε να σταματήσει , ειναι ακόμα μια αποθεωση για τον αθλητη αυτό .Κανενας δεν εχει καταφερει τετοια νουμερα στα 40 του.
Εγώ πάντως ανατρεχω παρα πολυ συχνα στο You TUBE στις 40αρες με τους Wizards... και δεν το κάνω επειδη πλησιάζω στην ηλικία των 40..

D.T είπε...

Ισως μέχρι το 93 να ήταν στα καλύτερα του, μπορεί μέχρι το 98 να ήταν λίγο χειρότερος, ενδεχομένως μέχρι το 2003 το σώμα να μην άντεχε τόσο. Όπως και να έχει πάντα χάζευα την κίνηση του.. Μακάρι να έπαιζε και τώρα και ας ήταν κακός. Ποτέ δεν μέτρησα τους πόντους του, αλλά τον εκπληκτικό τρόπο που έπαιζε..

basketikos είπε...

Φίλε D.T συμφωνώ απόλυτα. Αυτό που έκανε μοναδικό τον "Αέρινο" ήταν οι εκπληκτικές κινήσεις του. Το καλάθι με το τριπλό σπάσιμο που βάζει με τους Νετς είναι ό,τι δυσκολότερο και θεαματικότερο έχω δει.

Δημοσίευση σχολίου