RSS

Mundobasket 2010: Argentina- Brazil 93-89







Aιφνιδιασμός: H Βραζιλία τους επιζητούσε σε κάθε ευκαιρία , με προεξάχοντα τον εκπληκτικό Χουέρτας (σε 39' δεν έκανε ούτε ένα λάθος). Προφανώς και ήθελε να κουράσει τον Πριχιόνι ποντάροντας στην έλλειψη αξιόπιστου μπακ απ των Αργεντίνων.

Η Αργεντινή ήταν πιο συντηρητική αλλά σε καμία περίπτωση αργή. Απλά δεν ήταν διατεθειμένη να ρισκάρει με αμφίβολο αποτέλεσμα (χαρακτηριστικό αγωνιστικό γνώρισμα του Πάμπλο Πριχιόνι).

Επίθεση: Οι Σκόλα – Ντελφίνο ήταν όλο το επιθετικό πλάνο της Αργεντινής (πήραν μαζί τις 32 από τις συνολικικά 57 προσπάθειες της ομάδας τους). Για την αξιοποίησή τους δεν σκαρφίστηκε ο Ερνάντεζ πολύπλοκα συστήματα αλλά με απλά plays άφησε τους υπερταλαντούχους ΝΒΑer να μαγέψουν. Για τον σταρ των Ρόκετς είχαμε : pick n pop , πλαϊνά pick n roll με τον Πριχιόνι και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στην αδύνατη πλευρά (το συγκεκριμένο play καθιστά δύσκολη τη βοήθεια ειδικά αν ο ψηλός ξέρει να πασάρει) , high-low με Ομπέρτο, και τέλος screen στην baseline από τον Ομπέρτο για να «αλλάξει» το μαρκάρισμα και ο Σκόλα να πάρει τη μπάλα στο low post όπου (απαλλαγμένος απ 'τον Βαρεχάο) σκόραρε με ιδιαιέτερη ευκολία (13/19 δίποντα). Για τον σταρ των Μπακς στήνονταν πολλά screen μακριά απ’ τη μπάλα και ο Ντελφίνο ανέβαινε στο τρίποντο. Αν τα screen είχαν πιάσει και ο ίδιος ήταν ξεμαρκάριστος τότε σούταρε δίχως δεύτερη σκέψη (4/7 τριπ), αλλιώς έκανε drive (συνήθως απ’ τα δεξιά άλλοτε σκοράροντας και άλλοτε κερδίζοντας φάουλ). Το ίδιο σύστημα του Ντελφίνο εφάρμοσε και ο Μανιάνο για τον Μπαρμπόσα (5/9 τριπ). (Κάποια αχρείαστα φάουλ τον άφησαν στο παρκέ για μόλις 27'). Ο Χουέρτας παρόλο που δεν είναι καλός σουτέρ έβαλε τα αμαρκάριστα τρίποντα (4/8) που του άφηνε ο Πριχιόνι και όποτε τον πίεζαν ψηλά , ξέφευγε κάνοντας επιτυχημένες διεισδύσεις στη καρδιά της αντίπαλης . Και οι δύο ομάδες σούταραν με μεγάλη ευστοχία εντός παιδιάς(57,9% η Αργεντινή και 53,7% η Βραζιλία) . Φαινόταν πως η επίθεση θα έκρινε το νικητή.

Ριμπάουντ: Σε ένα παιχνίδι χωρίς πολλά άστοχα σουτ ξεχώρισε ο Σκόλα (9 ριμπ - 4 επιθ) δίνοντας 4 περισσότερες επιθέσεις στην ομάδα του (11επιθ έναντι 7).

Άμυνα: Oι Αργεντινοί περιφερειακοί πήγαιναν κάτω απ ‘ τα screen αφήνοντας το σουτ σε Χουέρτας και Μπαρμπόσα. Δεν τους βγήκε αφού και οι δύο μαζί είχαν (9/17 τριπ). Οι διαιτητές άφηναν το σκληρό παιχνίδι και για τον Ομπέρτο ήταν βούτυρο στο ψωμί του. Έριξε τόσο ξύλο στον Σπλίτερ δίνοντάς του τα πρώτα χρήσιμα μαθήματα για το τι θα ακολουθήσει από τον Οκτώβρη. Ο Τσεκέιρα όταν βρισκόταν στο παρκέ πίεζε πάνω στη μπάλα τον Χουέρτας , χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ο Μανιάνο (άγνωστο γιατί) δεν έδωσε εντολή για βοήθεια στο μαρκάρισμα του Σκόλα. Είχε μάλλον εμπιστοσύνη πως ο καλύτερός του αμυντικός (Βαρεχάο) θα τα κατάφερνε. Όταν στο 4ο δεκάλεπτο τον μάρκαραν με double team ήταν αργά. Είχε ήδη ζεσταθεί και δεν σταματιόταν. Ένα επίσης παράξενο ήταν πως στα pick n roll των Σκόλα- Πριχιόνι ο Βαρεχάο δεν έκανε hedge out (στο ΝΒΑ είναι απ’ τους καλύτερους) παρά μόνο στα 6 τελευταία λεπτά. Μάλλον φοβήθηκε τα γρήγορα φάουλ (τελείωσε πάντως τον αγώνα με μόλις 2 φάουλ). Οι περιστροφές και για τις δύο ομάδες ήταν κακές. Στα τελευταία λεπτά οι Αργεντίνοι άλλαζαν σε όλα τα screen αλλά οι Βραζιλιάνοι δεν εκμεταλεύτηκαν τα mismatch.

Επιστροφές στην άμυνα: Όπως είπαμε και παραπάνω και οι δύο ομάδες έπαιρναν ενέργεια απ’ την επίθεση. Με αυτό το σκεπτικό είναι λογικό οι επιστροφές κάποιες φορές να γίνονται… καταστροφές

Ειδικές καταστάσεις: Ο ανυπέρβλητος Σκόλα με ένα χουκ , ένα φανταστικό hedge out στον Μπαρμπόσα (που του έκλεψε και τη μπάλα) και τέλος ένα σουτάκι απ’ τα 5 μέτρα με πήγε 12 χρόνια πίσω τότε που το ίδιο έκανε και Εκείνος…..








MVP:Luis Scola






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 σχόλια:

Drazen είπε...

εμφάνιση σαν τη χθεσινή του Σκόλα ούτε που θυμάμαι από πότε έχω να δω.
μακράν του δευτερου ο καλύτερος αγώνας έως τώρα.
αφού η εθνική μας τα χάλασε εγώ προσωπικά είμαι με τους αργεντίνους!
δεν τους δίνω ελπίδες να πάρουν το χρυσό αλλά τουλάχιστον έχουν στην ομάδα τους έναν ....ήρωα!
είμαι σίγουρος πως τα "Αργεντινάκια" που παρακολουθούν για πρώτη φορά το Παγκόσμιο , όταν μεγαλώσουν θα θυμούνται τις εμφανίσεις του Σκόλα όπως εμείς κάποτε τον Γιαννάκη στην Αργεντινή...

Ανώνυμος είπε...

skola ala maradona apisteutos paiktis apisteuto paixnidi. symfwno ntrazen kai egw eimai me tin argentina euxomai na to xanakanei me tous amerikanous mpoorei

Ανώνυμος είπε...

Ase mas re drazen poy tolmhses na sygrineis ton skola me ton jordan!!!Mas to paizeis kai proponhths!Kala na pathoyme an skeftontai etsi oi proponhtes, to mono poy kserete einai na krazete tous dietheis mas kai sthn epomenh epityxia na tous gleifete!!!
Elpizw to sxolio mou na mhn diagrafei...

Drazen είπε...

θα ξεκινήσω απ' το τέλος. Το σχόλιό σου ΦΥΣΙΚΑ και δεν θα διαγραφεί εφόσον δεν βρίζεις. Στο blog κάθε άποψη είναι σεβαστή.
Αν μάλιστα δεν μας χαϊδεύει και τα αυτιά ακόμη καλύτερα.Αρκεί να υποστηρίζονται αυτά που γράφεις με επιχειρήματα.
Με παρεξήγησες για τον Τζόρνταν. Στο ποστ έγραψα πως οι 3 τελευταίες φάσεις μου θύμισαν τον 6ο τελικό του '98. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ' αυτό.
Φυσικά και δεν υπάρχει καμία διάθεση σύγκρισης του G.O.A.T.
Όχι μόνο με τον Σκόλα αλλά με ΚΑΝΕΝΑΝ που να έχει χτυπήσει τη μπάλα σε παρκέ...
Αν διάβασεις προσεχτικά προηγούμενες αναρτήσεις θα διαπιστώσεις πως ούτε τους κράξαμε στις ήττες από Τουρκία καιΙσπανία (ακόμη και με τη Ρωσία όπου ο τρόπος που αγωνίστηκαν ήταν - κατά την προσωπική μου άποψη- προσβλητικός) αλλά ούτε τους αποθεώσαμε στις νίκες με Π.Ρίκο και Κίνα. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία του μπλογκ.
Εδώ είμαστε μια παρέα (όπως είσαι και εσύ με τους φίλους σου) που μιλάμε για μπάσκετ . Αντί να τα λέμε σε ένα καφέ , τα γράφουμε (στις μέρες μας είναι πιο οικονομικό...) .
Αν νομίζεις πως είμαι προπονητής τότε... μπράβο μου!
Σοβαρά τώρα απέχω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απ' το να θεωρηθώ προπονητής. Όσοι με ξέρουν καταλαβαίνουν τι θέλω να πώ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Απλά είπαμε στο μπλογκ να καλύψουμε λίγο διαφορετικά τη διοργάνωση. Την διακύμανση κάθε αγώνα μπορείς να την βρεις σε οποιοδήποτε σαϊτ.
σε ευχαριστώ για την άποψή σου και ελπίζω να σε κάλυψα με την απάντησή μου.

Ανώνυμος είπε...

ντραζεν μην ακους κανεναν.
ειμαι 47 χρονων και οπως καταλαβες παλιος μπασκετικος.
ο τροπος που εξηγεις τα παιχνιδια ειναι πολυ καλυτερος απ την απλη καταγραφη του σκορ των εφημεριδων.
οταν διαβασα το αφιερωμα στον πετροβιτς καθισα μετα μαζι με το γιο μου να του δειξω ποιος ηταν ο ντραζεν.

ειστε πολυ καλο μπλογκ ελπιζω να μην αλλοιωθειτε.

Δημοσίευση σχολίου