RSS

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Μετά την αποτυχία της Εθνικής Ελλάδος, όλοι οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονται τις τύχες του ελληνικού μπάσκετ οφείλουν να δουν με πολλή μεγάλη προσοχή και προσήλωση τα υπόλοιπα παιχνίδια του Μουντομπάσκετ, προκειμένου να καταλάβουν - επί παραδείγματι - πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ και να το ακολουθήσουν. Ήτοι:

1) Ομάδα χωρίς καθαρόαιμους σουτέρ είναι καταδικασμένη. Ειδικά τώρα που η γραμμή του τριπόντου θα μεγαλώσει, η ανάγκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Ισπανοί, Σέρβοι, Λιθουανοί, Ρώσοι δεν έχουν μεγάλα ονόματα, έχουν μεγάλους σουτέρ για αυτό και το μπάσκετ που παίζουν είναι τόσο απλό και συγκεκριμένο: Σπλιτ - πάσα στον ξεμαρκάριστο - εκμετάλλευση του μιτς-ματς. Ο Ζέλικο τόσα χρόνια στην Ελλάδα αυτό δεν κάνει??

2) Δεν νοοείται ομάδα των 5-6 παιχτών. Η Αργεντινή χθες ξεφούσκωσε, γιατί οι Λιθουανοί άλλαζαν δύο και τρεις παίχτες στο μαρκάρισμα τους που έρχονταν από τον πάγκο με φρέσκα και ξεκούραστα πόδια να τους κυνηγήσουν στην άμυνα και να ανοίξουν τον τέμπο. Ο Σκόλα είχε παίξει 39(!!!!) λεπτά το προηγούμενο παιχνίδι, ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει. Κάθε παίχτης παίζει στο μάξιμουμ της έντασης για 6-8 λεπτά σε άμυνα και επίθεση με καθαρό μυαλό και δίνει ανάσες στους συμπαίχτες του. Στο ματς με Ισπανία Ζήσης - Μήτσος 38 λεπτά και στο τέλος υπέπεσαν σε αναμενόμενα λάθη. Δείτε ματς του κολλεγιακού πρωταθλήματος, όπου οι αλλαγές γίνονται ανά 7-8 λεπτά μαζεμένες.

3) Νέο αίμα σε σχεδόν όλες τις εθνικές ομάδες. Σέρβοι (που προαλείφονται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια), Ρώσοι, Λιθουανοί, Τούρκοι έβγαλαν και παρουσίασαν νέα φυντάνια στο ευρωπαικό στερέωμα τα οποία είχαν συγκεκριμένους ρόλους, υποστηρικτικούς ή/και πρωταγωνιστικούς, δίπλα στους καταξιωμένους συμπαίχτες τους. Τους δόθηκε χρόνος συμμετοχής, εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Πέραν των Παππά - Παπανικολάου, που και αυτοί είναι ακόμα αδοκίμαστοι σε τέτοιο επίπεδο, υπάρχει κάτι άλλο να έρχεται από πίσω??

4) Τεχνική καθοδήγηση. Ίβκοβιτς - Τάνιεβιτς - Σιζέφσκι είναι 3/4 προπονητές που βρίσκονται στην τετράδα. Υπάρχει επίσης ο Σκαριόλο και ο Μπλατ που εκπροσωπούν την προηγούμενη γενιά (για τον Λιθουανό θα δούμε στο μέλλον). Νομίζω ότι πρέπει επισταμένως να ασχοληθούμε με το ζήτημα αυτό. Γνώμη μου και την καταθέτω εδώ είναι οτι ο Γιαννάκης ΔΕΝ πρέπει να γυρίσει, νομίζω ότι προσέφερε τα πάντα στη εθνική αυτή, αλλά πλέον χρειαζόμαστε κάποιον άλλον. Αν έπρεπε να προτείνω κάποιον, θα έλεγα τον Ιτούδη. 10 χρόνια δίπλα στον Ζέλικο, σε καλή ηλικία, με πολλές παραστάσεις, έχοντας συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα, σίγουρα φιλόδοξος, ίσως του αξίζει να του δοθεί μια ευκαιρία..

Όπως και να έχει, πάντα μια "σφαλιάρα" μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και έναυσμα για μια ενδοσκόπηση, αυτοκριτική και ουσιαστική ανάλυση των αιτιών της αποτυχίας, προκειμένου να χαραχτεί εκ νέου μια νέα πορεία με συγκεκριμένες προοπτικές. Αρκεί η όποια αυτή πορεία να είναι συνακόλουθη με την πορεία του μπάσκετ στις μέρες μας....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

Drazen είπε...

Πολυ διαφωτιστικό το κείμενό σου.
Εστιάζει στην ουσία των προβλημάτων του Ελληνικού μπάσκετ.
Είμαι σύμφωνος με την άποψή σου περι μη επαναπρόσληψης του Γιαννάκη.
Απλά δεν γίνεται να δώσουμε τα κλειδιά της Εθνικής σε έναν ... βοηθό προπονητή. Ας παλέψει με τα θηρία χωρίς τις πλάτες του Ομπράντοβιτς και αν κριθεί ικανός , μετά χαράς!
Δεν λέω πως ο Ιτούδης δεν είναι άριστος βοηθός. Φυσικά και είναι . Για προπονητής μένει να το αποδείξει. (Το λάθος που έκανε πριν κάποια χρόνια που δεν αποδέχτηκε την πρόταση της Ταού μου δείχνει πως του αρέσει να παίζει στα ... σίγουρα. Όμως για έναν προπονητή το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει σίγουρο!
Εγώ πάλι είμαι της άποψης να έρθει Αμερικάνος προπονητής. Το Ευρωπαϊκό μπάσκετ με τους νέους κανόνες οδηγείται γοργά και σταθερά σε ένα αμερικανικό στυλ .
Δεν εννοώ τα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας αλλά τα playoff.
Γι 'αυτό και θεωρώ πως για να είμαστε πρωτοπόροι στα νέα πράγματα θα πρέπει να προσλάβουμε έναν έμπειρο Αμερικανό.
Το όνομα του Ντελ Χάρις μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό

Ανώνυμος είπε...

O Καζλα αν καταφερε κατι,ηταν οτι απελευθερωσε καπως την επιθετικη λειτουργια της ομαδας,σε σχεση με το παρωχημενο μπασκετ που επαιζε η Εθνικης μας επι Γιαννακη..
Βεβαια οπως ο προκατοχος...ετσι & ο Λιθουανος,ειναι της λεγομενης ''σχολης των διαχειριστων προπονητων''...
Και δεν νομιζω οτι ειχε τον απολυτο ελεγχο οσον αφορα τις προεπιλογες & τις επιλογες των παικτων & την καταρτιση της 12αδας..
Οποτε μοιραια συμβαινει αυτο που ο πανσοφος λαος λεει ''Οπου λαλουν πολλοι κοκοροι,αργει να ξημερωσει''..
Δεν χρειαζομαστε αλλον δημοσιοσχετιστα,αλλα εναν πολυ καλο προπονητη,με πυγμη & ισχυρη προσωπικοτητα.
Και να αναλαβει εν λευκω την ομαδα,σε μια λογικη πολυετους προγραμματισμου.

Δημοσίευση σχολίου