RSS

Το ρίσκο του Ντούντα

Έχοντας ήδη αναφερθεί στο ρίσκο του Ζοτς, νομίζω θα ήταν φρόνιμο να κάνουμε μνεία και στο ρίσκο που παίρνει ο κουμπάρος του, Ντούσαν Ίβκοβιτς.
Η αποδόμηση του περσινού ρόστερ φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να μην συνεχίζεται από την επάνδρωση με παίχτες, αν όχι καλύτερους, τουλάχιστον αντίστοιχου βεληνεκούς, πέραν της μεταγραφής Σπανούλη, που μεταξύ άλλων αποτέλεσε και ένα βαρύ επικοινωνιακό "χτύπημα" στο πράσινο στρατόπεδο. Μια προσεκτική ματιά στο ρόστερ του ΟΣΦΠ νομίζω εγείρει πάμπολλες ερωτήσεις. Για παράδειγμα η θέση "3" μετά την φυγή του Τσίλντρες εμφανίζεται ορφανή, καθώς ο Βασιλόπουλος έκανε εγχείριση στη μέση και είναι άγνωστο αν και σε τι κατάσταση θα ξαναγυρίσει, ο Λούκας είναι ένας ρολίστας με συγκεκριμένα καλά στοιχεία στο παιχνίδι του, ο Κέσελι, που εντυπωσίασε άπαντες με την εκτελεστική του ικανότητα στο μακρινό σουτ στο Μουντομπάσκετ, όντας νέος σε ηλικία, έχει στα πόδια του μια μόνο χρονιά με συνεχόμενα παιχνίδια και αγωνιστικό ρόλο και μάλιστα όχι στο επίπεδο της τωρινής του ομάδας και τέλος ο Πελεκάνος δεν φαίνεται να υπολογίζεται από τον προπονητή του.
Επιπλέον, είναι αίσθηση μου ότι ο ΟΣΦΠ αποδυναμώθηκε και κάτω από τα καλάθια, καθώς πέραν του Μπουρούση, οι υπόλοιπες επιλογές είναι ο 34χρονος Νεστέροβιτς (μάλλον soft παίχτης με 2ετές συμβόλαιο στη θέση του 33άχρονου Βούισιτς), ο εξαιρετικά χρήσιμος, αλλά ποτέ ηγέτης Νίλσεν, ο -μόνιμα - φέρελπις Μαυροκεφαλίδης και ο - για πολύ συγκεκριμένους ρόλους - Γλυνιαδάκης. Νομίζω για αυτό τώρα τελευταία μάλλον ξαναβγήκε στην αγορά ο "σοφός" ψάχνοντας ένα καλό "4άρι", γιατί νομίζω ότι και αυτός βλέπει ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν. Επαναλαμβάνω ότι πέραν του Μπουρούση - που θα πρέπει και αυτός να εξελίξει το παιχνίδι του - δεν φαίνεται κάποιος άλλος "ψηλός" στον οποίο μπορεί να βασιστεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κ νομίζω ότι είναι σε όλους κατανοητό ότι, προκειμένου να εκμεταλλευτείς τους ικανότατους και χαρισματικούς "κοντούς" σου θα πρέπει η "frontline" να είναι σε θέση να καθαρίσει τα ριμπάουντ, να κλείσει διαδρόμους, να έχει παιχνίδι στο "low post" και να παρέχουν την ασφάλεια και σε άμυνα και σε επίθεση. Ένα απλό παράδειγμα, η παρουσία, έστω και ολιγόλεπτη, του Σόφο άλλαζε τα δεδομένα του ΟΣΦΠ και στην άμυνα και στην επίθεση προς το καλύτερο, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να προσαρμόσει τα πλάνα του αντίστοιχα.
Βέβαια, είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε ότι ο προφανής σκοπός του Ντούντα είναι ο Ολυμπιακός φέτος να παίξει ένα εντελώς διαφορετικού τύπου μπάσκετ, να δημιουργήσει μια ομάδα με έντονο το στοιχείο της ταχύτητας και στις δύο πλευρές του παρκέ - ίσως για αυτό απέρριψε τον Σόφο - με παίχτες που έχουν έντονο το στοιχείο της ομαδικότητας, με έμφαση στη δυνατή άμυνα και μάλλον με συνεχείς αλλαγές προσώπων κατά την διάρκεια του κάθε αγώνα. Και φυσικά με την μπαγκέτα της ομάδας να κρατιέται από μια εξαιρετικής ποιότητας τριάδα (Παπαλουκάς - Τεόντοσιτς - Σπανούλης) που θα είναι επιφορτισμένη με την οργάνωση και καθοδήγηση της ομάδας.
Όπως και να έχει, η νέα αυτή εικόνα της ομάδας του λιμανιού αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, καθώς για άλλη μια χρονιά ξεκινάει την προσπάθεια να εκθρονίσει τον αιώνιο αντίπαλό της απο την πρωτοκαθεδρία με μια αγωνιστική πρόταση εντελώς διαφορετική από αυτήν των τελευταίων 2 ετών και φυσικά με την σφραγίδα ενός εκ των μεγαλύτερων προπονητών στην ιστορία του ευρωπαικού μπάσκετ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά είναι σωστά αλλά είναι θεωρία..Όλα θα φανούν πάνω στο παρκέ στα επίσημα παιχνίδια..και δεν νομίζω ότι ο Ίβκοβιτς είναι χαζός και δεν θέλει γεμάτη γραμμή ψηλών..Και πέρυσι όλοι έλεγαν για την φοβερή φροντ-λάιν του Ολυμπιακού και τελικά μόνο οι Κλέιζα και Μπουρούσης έπαιζαν(για Σχορτσανίτη δε σχολιάζω,μιλάω μόνο για επαγγελματίες παίκτες..)αφού Βούισιτς,Γλυνιαδάκης και Μαυροκεφαλίδης είχαν απλά συμπληρωματικό ρόλο..Τώρα θα έχουν συγκεκριμένο ρόλο όλοι οι ψηλοί..Μεγάλο ερωτηματικό ο Νεστέροβιτς βέβαια,τον οποίο όμως δε μπορεί,για κάποιον λόγο τον έφερε ο Ίβκοβιτς..

colonel gomelsky είπε...

Τα ηνία φέτος θα τα αναλάβουν Τεόντοσιτς, Σπανούλης και Μπουρούσης. Ο τελευταίος αν είναι σοβαρός και κόψει τα νοβιτσκικά (που μάλλον θα τα κόψει με Ντούντα) θα είναι το σημείο αναφοράς στη ρακέτα. Ο Παπαλουκάς πλέον είναι εμφανές ότι δεν μπορεί. Ωστόσο -για το ρόλο που θα έχει- είναι σίγουρα πολυτέλεια για κάθε ομάδα. Πάντως φίλε στράτο δεν καταλαβαίνω αυτό που λες για ανικανότητα του Σοφοκλή στον γρήγορο ρυθμό. Ο Σόφο όταν είναι καλά σωματικά είναι αρκετά γρήγορος (τηρουμένων των αναλογιών) και τέτοιο μπάσκετ θα κληθεί να παίξει και στη Μακάμπι. Αν έμενε, σίγουρα θα έκανε καταπληκτικό δίδυμο με τον Σπανούλη.

isiah είπε...

Στράτο συγχαρητήρια για τη λαβή που μας έδωσες, ώστε να μην μονομερίζει σχολιασμού μόνο ο ένας αιώνιος. Ο Ντούντα έχει αποδείξει ποιος είναι και έχει αποδείξει ότι μπορεί να δουλέυει με παίκτες σχετικά χαμηλών εμπειριών, ακόμα και σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Φωτεινό παράδειγμα η Εθνική ομάδα της Σερβίας, που αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες εμπάθειες, όλοι θαυμάσαμε στο φετινό μουντομπασκετ. Ίσως πρέπει όλοι να άρχισουμε να σκεφτόμαστε ότι η μετατόπιση των 6.25, μισό μέτρο επιφέρει αναπόφευκτα έναν εκμοντερνισμό και στην front-line των ομάδων. Οι όποιοι ψηλοί ίσως θα πρέπει να γίνουν κάπως πιο γρήγοροι να χαμηλώσουν λίγο γόνατα στην άμυνα και φυσικά να βγουν πιο έξω να σκρινάρουν όταν χρειάζεται. Ας κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι να αποτυπωθούν όλα αυτά έμπρακτα στο παρκέ και θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο εν μέρει. Το μόνο που νιώθω ασφαλής ότι μπορώ να εκφράσω είναι την προσωπική μου θέση, η οποία βρίσκει ότι οι επιλογές του ροστερ του ΟΣΦΠ από τον "σοφό" είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα, για όλους μας, καινά δεδομένα και μπράβο στο Ντούντα που μπορεί ακόμα και σε αυτή την ηλικία να φαίνεται τόσο ευέλικτος, δημιουργικός και σύγχρονος!!!!!

Vraxos είπε...

Πολύ μεγάλος προπονητής!! Το ρίσκο είναι μεγάλο, κατά την γνώμη μου, όχι μόνο εξ'αιτίας της επιλογής του ροστερ αλλά και λόγω της επιστροφής του στο λιμάνι.. Θυμόμαστε ότι το 1999 έφυγε ως αποτυχημένος, παρ'όλο που το 1997 σήκωσε τα πάντα!!( Το πρώτο "Triple Crown" στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ!!). Περιμένουμε..
Τα δείγματα πάντως ήταν εξαιρετικά, κοιτώντας την νεανική εθνική Σερβίας που έλαμψε στο μουντομπάσκετ, χωρίς τους αστέρες του NBA του παρελθόντος!! Περιμένουμε λοιπόν...

Δημοσίευση σχολίου