RSS

Σου λέω δεν γίνεται, όμως με ορισμένα πραγματάκια γίνεται - γίνεται - γίνεται



Να ξεκαθαρίσουμε απ' την αρχή τα πράγματα για να μην έχουμε παρεξηγήσεις: ο Ολυμπιακός είναι - επιθετικά -  μία jump shoot ομάδα. Θα ζει και θα πεθαίνει με τα περιφερειακά σουτ. Ο προπονητής του είναι της φιλοσοφίας "πάσα - πάσα - split - ελεύθερο σουτ".  Όσοι απο εσάς θέλετε να βλέπετε έναν Ολυμπιακό να απειλεί με μεγαλύτερη συχνότητα απ' το low post τότε καλύτερα να μπείτε στο youtube και να ανατρέξετε σε παιχνιδια της περιόδου '00-'01.
Καθίστε απολαυστικά στον καναπέ σας και θαυμάστε το μεγαλείο του Ντίνο Ράτζα.

Όσοι όμως ζείτε στο σήμερα καλύτερα να μην περιμένετε τέτοιες "εικόνες".
Δεν θα δείτε. Ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και στην ποιότητα που ελπίζετε.
Το ξαναλέω: Δεν είναι έτσι δομημένο το ρόστερ.
(το παραπάνω το γράφω γιατί έτυχε να δω απο κοντά τους δύο τελευταίους αγώνες του Ολυμπιακού και έγινα μάρτυρας αρκετών τέτοιων "παραπόνων" απο μεγάλη μερίδα του κόσμου) .
Πάμε να εξετάσουμε λίγο τα τεκταινόμενα στον πρωταθλητή Ευρώπης



Κεφάλαιο Λο

Καμία ομάδα στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την απώλεια του συγκεκριμένου Αμερικανού γκαρντ. Όχι ο Ολυμπιακός, καμια. Κατ' εμέ είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του Σπανούλη, και για να το προχωρήσω τον θεωρώ τον καλύτερο Αμερικανό γκαρντ της τελευταίας χρονιάς. Άρα η απώλειά του είναι πολύ μεγάλη και - κατ' εμέ πάντα- αναντικατάστατη. Θεωρώ πως η χρονιά έχει τελειώσει για εκείνον και ο Μπαρτζώκας το ξέρει. Το να βγει στην αγορά και να ψάξει τον "αντι-Λο" είναι εκ των ουκ άνευ. Προσπαθεί να βρει τη λύση εκ των έσω. Πέρισυ που έχασε τον Μάντζαρη τα κατάφερε αλλά ο Αμερικανός είναι σαφώς σπουδαιότερο γρανάζι απ' τον Μάντζαρη. Ο Σλούκας φαίνεται να φοράει τα παπούτσια του Λο (μιας και είναι ο μοναδικός που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ) αλλά του λείπουν δύο βασικά προσόντα: α) δεν παίζει το ίδιο καλή άμυνα πάνω στην μπάλα β) δεν ξέρει να κινειται στην baseline (σήμα κατατεθέν του Λο που ξεχαρβάλωνε τις αντίπαλες άμυνες όντας weak side player, δηλ παίκτης της αδύνατης πλευράς. Τον Κόλινς δεν τον ξέρω - τον είδα με τον Πανιώνιο όπου  2 φάσεις  έδειξαν πως έχει ποιότητα - αλλά μου μοιάζει για πολυεργαλείο που θα καλύψει τρύπες και όχι για ηγέτης της "δεύτερης πεντάδας". Μπορεί πάλι να κάνω λάθος.

Κεφάλαιο Πέτγουει

Δεν θα τον υπερεκτιμήσω επειδή ο τραυματισμός του έχει πληγώσει τη θέση "4" του Ολυμπιακού.
Ο εντυπωσιακός Μπρεντ έχει την ποιότητα να σταθεί στην Ευρωλίγκα αλλά δεν είναι της κλάσης ενός Μίροτιτς για παράδειγμα. Παρ' όλα αυτά λείπει αφόρητα στον Ολυμπιακό περισσότερο σαν παρουσία (ένας ακόμη αξιόλογος αναπληρωματικός που θα δίνει τα απαραίτητα 15' ξεκούρασης στον Πρίντεζη). Ο Αγραβάνης είναι μεν ταλέντο αλλά άγουρος ακόμη να σταθεί σε τέτοιο επίπεδο.
Ο Μπαρτζώκας έχει δοκιμάσει αρκετά τρικ για να κρύψει το κενό και ενώ ατομικά ο Περπέρογλου έλαμψε σε αυτή τη θέση,  στην οικονομία του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός είναι χαμένος (συμβαίνει ένας να είναι πολύ καλός ατομικά αλλά η ομάδα να μην κεφαλοποιεί την απόδοσή του).
Ο τελευταίος νεαρός που θυμάμαι να πήρε λόγω τραυματισμών περισσότερο χρόνο συμμετοχής απ' όσο περίμενε και να τα έβγαλε εις πέρας ήταν ο Παπανικολάου τη σεζόν '95-'96. Είναι δηλαδή  σπάνιο για άπειρο αθλητή που καλείται να τα βάλει με τα θηρία του Πρωταθλητριών για πρώτη φορά και  να το πετυχαίνει.

Κεφάλαιο ψυχολογία

Σίγουρα οι παίκτες έχουν μπει σε μία διαδικασία "αμφιβολίας". Κάνουν "δεύτερες σκέψεις" μέσα στο παιχνίδι (φάνηκε με την Μπαρτσελόνα), δεν έχουν την σιγουριά / εκτέλεση που θα έπρεπε. Βέβαια όλο αυτό μοιάζει να είναι δεύτερη φύση στην ομάδα μιας και πρόπερσι και πέρισυ τα ίδια γίνονταν τέτοια εποχή. Μόνο που τώρα ο όμιλος είναι "φάιναλ φορ" και δεν υπάρχουν τα ίδια περιθώρια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια για ανάκαμψη. Πάντως σε τέτοια ζητήματα είναι η πιο σκληροτράχηλη ομάδα της Ευρώπης και έχει την αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων της. Έχει πέσει στο καβανάτζο και έχει ξανασηκωθεί.

Κεφάλαιο άμυνα

Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός δεν δαγκώνει. Η περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού δεν πιέζει την μπάλα (ίσως με τον Κόλινς βελτιωθεί το πράγμα) με τον αντίπαλο να φτάνει σχετικά εύκολα σε layup. Ο Ντάνστον δεν δένει την άμυνα με την αποτελεσματικότητα του Χάινς, ο Μπέγκτιτς είναι πληγή (δεν θαμπώνομαι με τα 1-2 κοψίματα που θα κάνει σε κάθε αγώνα). Μένει ο Σίμονς που κάνει ο,τι μπορεί (αρκετά αλλά όχι πολλά) αλλά δεν φτάνει για την ομάδα. Χρειάζεται επειγόντως τάχιστη βελτίωση των Ντάνστον / περιφέρεια. Στο κομμάτι της ενέργειας χωλαίνει αλλά αυτό μπορεί να είναι και το πλάνο του γυμναστή για αυτό το διάστημα, δεν γνωρίζω. Δεν περιμένω να ξαναδώ την άμυνα της "Ντορσι - Χάινς εποχής" αλλά τουλάχιστον ας φτάσει στα περσινά επίπεδα. Μόνο έτσι ο Ολυμπιακός έχει τύχη. Και κάτι ακόμη: υπάρχει κανείς να κάνει ένα πολύ καλό screen στα γκαρντ;

Κεφάλαιο ριμπάουντ

Το κενό των Παπανικολάου - Χάινς φωνάζει όσο πιο δυνατά γίνεται. Τελικά πόσο δύσκολο είναι  να έχεις έναν "Τσαρλς Όκλεϊ" σε κάθε ομάδα; Ή μάλλον πόσο σημαντικό είναι να έχεις έναν rebounder στο ρόστερ σου. Συμφωνώ πως το ριμπάουντ είναι ομαδική δουλειά αλλά δεν είναι κακό να έχεις και έναν μετρ του είδους, έτσι δεν είναι κ. Μπαρτζώκα;

Κεφάλαιο Ξένοι

Εδώ το προπονητικό επιτελείο φέρει μεγάλη ευθύνη. Είναι νόμος στο μπάσκετ τον κορμό μιας ομάδας να αποτελούν οι γηγενείς και οι ξένοι να δίνουν τις απαραίτητες δόσεις ποιότητας. Πέρισυ για το δίδυμο Λο-Χάινς υπήρχε ο ανεπαρκής Πάουελ με τον άφαντο Πέρκινς, φέτος κανείς απ' τους νεοφερμένους δεν αγγίζει το επίπεδο ενός Λο ή Χάινς. Θυμάμαι που προσπάθησαν το καλοκαίρι να φέρουν τον Ντέιβις της Χίμκι αλλά αφού δεν έγινε (όχι με ευθύνη του Ολυμπιακού),  δεν μπορεί κάποιος θα μεσολαβεί μεταξύ Ντέιβις και Μπέγκιτς. Ο Σλοβένος έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο απο τους σέντερ της ομάδας αλλά η προσφορά του είναι αντιστρόφως ανάλογη. Εικάζω πως οι προπονητές ήλπιζαν πως οι Ντάνστον-Σίμονς θα δίνουν όσα ο περσινός Χάινς αλλά δεν τους βγαίνει μέχρι στιγμής: ούτε σε αριθμούς, ούτε σε πάθος, μαχητικότητα, χαμένες μπάλες, αυταπάρνηση.


Συμπέρασμα

Δεν πιστεύω πως ο Ολυμπιακός είναι το τρενάκι που θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν. Όπως άκουσα τον Κατσικάρη να λέει: "είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που όταν κάποιο γρανάζι της λείπει υπάρχει πρόβλημα". Αυτή τη στιγμή λείπουν δύο γρανάζια, με το 2ο πιο σημαντικό της ομάδας να είναι εκτός για ολόκληρη χρονιά (λέω εγώ). Πρέπει να υπάρξει σαφή βελτίωση στην ατομική άμυνα (περιφέρεια - ψηλοί / απο Λοτζέσκι - Πρίντεζη δεν περιμένω πάρα πολλά δεν είναι αυτό το στοιχείο  τους), μεγαλύτερο πάθος, ανάκαμψη Σλούκα, ο Κόλινς να μην γίνει Πέρκινς αλλά όλα όσα ελπίζουν οι προπονητές, βελτίωση στο κομμάτι της ενέργειας (οι γυμναστές ξέρουν καλύτερα), κάποιο 4αρι που θα ξεκουράζει τον Πρίντεζη. Αν συμβούν αυτά τότε και τα τρίποντα θα μπαίνουν και το transition θα ξαναεμφανιστεί και οι νίκες θα έρθουν και στο φάιναλ φορ θα ξαναπάει. Πρέπει να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω.
Γίνεται;  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 σχόλια:

levingston είπε...

pete mikael xtes...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Drazen
1.Ο τρόπος που επιτίθεται ο Ολυμπιακός με το κουράζει και μπερδεύει τον ίδιο και όχι τον αντίπαλο.Οι επιθέσεις που γίνονται στα 10 δευτερόλεπτα με ένα σουτ από την περιφέρεια έχουν ως αποτέλεσμα η αντίπαλη ομάδα να βγάζει ξεκούραστα την άμυνά της εφόσον δεν μπει το σουτ, να έχει περισσότερες επιθέσεις στη διάθεσή της στις οποίες ο Ολυμπιακός καλείται να βγάλει και αυτός με τη σειρά του τη δική του άμυνα και επειδή ο Ολυμπιακός ξοδεύει την ενέργειά του αναποτελεσματικά στην επίθεση και επειδή δεν παίζει ελεγχόμενο, κοντρολαρισμένο μπάσκετ να χάνεται στην άμυνα και νη μην έχει δυνάμεις.
2. Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες, καλό προπονητή δεν έχει για να κάνει rotation και να ξεπεταχθούν και οι νέοι παίκτες μέσα από τις δυσκολίες των παιχνιδιών δίνοντάς τους αυτοπεπoίθηση, το να τους χρησιμοποιείς μόνο στα εύκολα εγχώρια παιχνίδια μόνο κακό τους προκαλείς. Ο Κατσίβελης δεν έχει πλέον καμιά αυτοπεποίθηση, ο Καβαδάς εξαφανισμένος, ο Παπαπέτρου σε αναμονή και πάει λέγοντας, αν είχε ο Παπανικολάου προπονητή τον Μπαρτζώκα και όχι τον Ίβκοβιτς ακόμα θα περίμενε να παίξει. Όσο για το rotation θυμάσαι που ο Ίβκοβιτς χρησιμοποιούσε τον Παπαδόπουλο ενώ ήξερε ότι θα είναι μειονέκτημα η συμμετοχή του για την άμυνα, γιατί το έκανε; Mα για να έχει τους καλύτερους παίκτες ξεκούραστους στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του παιχνιδιού, τέτοια σκακιστικά πλάνα για την ομάδα με όλους τους παίκτες να αποτελούν κομμάτι ενεργό της ο Μπαρτζώκας δεν έχει
3. Αναρωτιέμαι, με το να δώσεις τον Παπανικολάου και μετά κάνεις μεταγραφές κάθε λίγο και λιγάκι για να προσπαθήσεις να καλύψεις τα προβλήματα που δημιουργούνται, πόσο συμφέρει οικονομικά μια ομάδα που έχει μπάτζετ κάποια εκατομμύρια ευρώ και που η οικονομική της ευρωστία εξαρτάται και από τις επιτυχίες της;
4. Στην ερώτησή σου η προσωπική μου απάντηση είναι ότι δεν γίνεται, κάτι που για μένα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και θα γίνει κοινός τόπος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Εννοούσα ...1.Ο τρόπος που επιτίθεται ο Ολυμπιακός με το δώσε γρήγορα την μπάλα και τρέξε κουράζει και μπερδεύει τον ίδιο και όχι τον αντίπαλο.Οι επιθέσεις που γίνονται στα 10 δευτερόλεπτα με ένα σουτ από την περιφέρεια έχουν ως αποτέλεσμα η αντίπαλη ομάδα να βγάζει ξεκούραστα την άμυνά της εφόσον δεν μπει το σουτ, να έχει περισσότερες επιθέσεις στη διάθεσή της στις οποίες ο Ολυμπιακός καλείται να βγάλει και αυτός με τη σειρά του τη δική του άμυνα και επειδή ο Ολυμπιακός ξοδεύει την ενέργειά του αναποτελεσματικά στην επίθεση και επειδή δεν παίζει ελεγχόμενο, κοντρολαρισμένο μπάσκετ να χάνεται στην άμυνα και νη μην έχει δυνάμεις.

Ανώνυμος είπε...

Άσε μας ρε μάγκα με τον Ίβκοβιτς που σε 50 χρόνια καριέρας πήρε 2 ευρωπαϊκά.Τον είδαμε και το '11 με το rotation και τα υπόλοιπα. Πιο σύγχρονος είναι ο Μπαρτζώκας και πήρε πιο μάγκικο Ευρωπαϊκό με δικό του στυλ. Χωρίς Λω και Ντόρσεϋ ο Ολυμπιακός το 2011 δεν θα περνούσε ούτε από τους ομίλους κι ας είχε τόσο "σεμιναριακό" rotation

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Με υπερβολές σοβαρός διάλογος δεν μπορεί να γίνει, ούτε 50 χρόνια δεν είναι προπονητής ο Ίβκοβιτς ούτε μόνο τα δύο ευρωπαϊκά έχει, υπάρχουν και οι επιτυχίες με την εθνική Γιουγκοσλαβίας, οι αλησμόνητες εποχές του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου και ένα σωρό άλλα. Το 2011 που αναφέρεις υπήρχε ο τραυματισμός του Νεστέροβιτς που ουσιαστικά αφόπλισε και τον Παπαλουκά που έπαιζε με αυτόν το pick and roll το δε πρωτάθλημα δεν το έχασε με κατεβασμένα τα χέρια, θα μπορούσε αν είχε βάλει τις βολές να το διεκδικήσει. Τον Ντόρσευ που αναφέρεις τον είχε και ο Μπαρτζώκας αλλά την κατάληξη όλοι την ξέρουμε ο δε Λο που είναι εξαιρετικός έπαιζε, επειδή μπορούσε, το μπάσκετ που ήθελε ο Ιβκοβιτς, δεν έπαιζε κουκουρούκου, όσο για τους ομίλους που αναφέρεις σε κανένα παιχνίδι δεν έχασε με κατεβασμένα τα χέρια, τα έχανε από ατυχίες και στο τέλος, εμφανίσεις σαν αυτήν στο Μιλάνο δεν είχε.

Thanos KappA είπε...

σωστος ο Drazen. -εκ του αποτελεσματος παντα :)
ενα απο τα χειροτερα παιχνιδια που εχουμε δει ποτε. Φαντασου στους 2 παικτες που λες οτι λειπουν να προσθεσουμε και τον Σπανουλη... Ο Μπαρτζωκας ειναι σιγουρα καλυτερος απο τον Πεδουλακη αλλα κανεις απο τους δυο δεν φαινεται να εχει ιδεα απο διαχειριση παικτων κατα την διαρκεια του αγωνα. Ο Ολυμπιακος εχει καλυτερη ομαδα, πιο καλα δομημενη, με περισσοτερες λυσεις αλλα δεν φαινεται να εχει σιγουρια. Αν δεν τραβηξει ο Σπανουλης ολη η ομαδα καθεται.

ΥΓ: δεν υπαρχει συγκριση Ιβκοβιτσ - Μπαρτζωκα. μην το αναφερουμε καν.
ΥΓ2 : οσο σκεφτομαι οτι πριν 3 μερες ο Durant εβαλε μονος του 8 ποντους παραπανω απο τον Ολυμπιακο και 4 λιγοτερους απο τον ΠΑΟ, με πιανουν γελια...

stratos kalantzis είπε...

Όσο ο Μπαρτζώκας προσπαθεί να "νικήσει" τον Άρτζι στο παιχνίδι του (ξύλο-άμυνα-χαμηλό σκορ) θα έχει τις λιγότερες πιθανότητες να βγει νικητής στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.Σε κανένα παιχνίδι σχεδόν ο ΟΣΦΠ δεν έχει επιβάλλει τον τρόπο παιχνιδιού του, να αυξήσει τον ρυθμό και το τέμπο του παιχνιδιού, περισσότερες επιθέσεις, transition, αιφνιδιασμούς, παρόλο που είναι ομάδα δομημένη για αυτό τον τρόπο παιχνιδιού.

Η δε εμφάνιση του Καββαδά στην αρχή καταδεικνύει την προσπάθειά του να "ακολουθήσει" τον Πεδουλάκη σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού και όπως και να το δει κανείς, όταν ένας προπονητής "ακολουθεί" τον άλλο, πρόκειται για ήττα προπονητική.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Δεν μπορεί να παίξει transition παιχνίδι και με αιφνιδιασμούς επειδή απλούστατα δεν έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να το κάνει, όλοι μένουν στον περσινό τελικό με την Ρεάλ όπου το υψηλό σκορ και το γρήγορο παιχνίδι προέκυψε από τις συγκυρίες του παιχνιδιού και όχι βάσει προσχεδιασμένης τακτικής και ξεχνούν σε πόσα παιχνίδια έπαιζε άθλια στην άμυνα ο Ολυμπιακός, αν κατάφερνε στο τέλος να κερδίζει αυτό το όφειλε στην καλή άμυνα των Χάινς-Παπανικολάου στο τέταρτο δεκάλεπτο

Drazen είπε...

Μην είμαστε ισοπεδωτικοί όσον αφορά τον προπονητή Μπαρτζώκα ή το έμψυχο υλικό του ΟΣΦΠ.
Σαφέστατο προβάδισμα έχει ο ΠΑΟ (ψυχολογικό περισσότερο παρά βαθμολογικό / το έχω ξαναγράψει μόνο αν ο ΟΣΦΠ σπάσει την έδρα των πρασίνων θα απεμπλακεί απ' τα σύνδρομα κατωτερότητας , βλέπε ΠΑΟ '99) .

Πράγματι ο Στράτος έχει δίκιο, ο ΟΣΦΠ δεν προσπαθεί καν να επιβάλει το παιχνίδι του αλλά δεν πρέπει να είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο: ο ΠΑΟ είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης (μαζί με τη Ρεάλ) στην επιβολή του δικού της ρυθμού.

κοιτάζοντας τα στατιστικά των 6 τελευταίων αναμετρήσεων ΠΑΟ-ΟΣΦΠ σημειώνω:
ΟΣΦΠ: 56,1π - 6,3/26,8 τρ (23%).

Σκηνή απ' το μέλλον: Η άμυνα του Πεδουλάκη ένα αντίδοτο έχει: να μπουν τα σουτ . Με την επαναδραστηριοποίηση του Πέτγουει προβλέπω αρκετά λεπτά να πάρει η τριάδα Σπανούλης - Λοτζέσκι (ή Σλούκα) - Περπέρογλου. Μόνο περιφερειακά μπορεί να νικηθεί ο ΠΑΟ.

Υ.Γ. Αδικούμε τον ΠΑΟ και τον Πεδουλάκη γράφοντας μονάχα για τον ΟΣΦΠ. Αλλά έστι συνηθίζεται: να ασχολούμαστε με αυτόν που έχει πρόβλημα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Το έμψυχο υλικό του Ολυμπιακού το ισοπεδώνει και το απαξιώνει ο ίδιος ο Μπαρτζώκας, για αυτό και οι περισσότεροι δείχνουν χαμένοι στο γήπεδο, το έκανε και πέρυσι - Μαυροειδής, Γκεσεβίτσιους, Ντόρσευ, η δυσφορία του Άντιτς όταν έφυγε-. Δεν έχει πρόβλημα μόνο με τον ΠΑΟ, απέναντι στην οποιαδήποτε καλή ομάδα δεν μπορεί να επιβάλει το παιχνίδι του. Για τον ΠΑΟ θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη, αν κάποια ομάδα σταματήσει την φετινή Ρεάλ αυτή θα είναι η ομάδα του Παναθηναϊκού.

Ανώνυμος είπε...

Tελικά η CSKA την σταμάτησε την Real..

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Το σταμάτημα δεν αναφέρεται σε τρένο αλλά στην κατάκτηση της Ευρολίγκα ως πρόβλεψη

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο αρκετά φίλος..

Δημοσίευση σχολίου