RSS

To χρονικό ενός τεσσαριού που δεν ήρθε ποτέ



 To καλοκαίρι που πέρασε ήταν για εμάς τους μπασκετικούς ολίγον τι … ατέλειωτο! Με την Εθνική να μας στεναχωρεί από νωρίς,  χάσαμε τα Αυγουστιάτικα «σκιρτήματα». Μας έμειναν οι μεταγραφές. Όμως με την κρίση να σπέρνεται παντού σαν χολέρα , ο χώρος του μπάσκετ φυσικά και δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Ούτως ή άλλως γερές βάσεις δεν το ενδιέφερε να έχει ποτέ του… Τα μεγάλα ονόματα  (όπως  πχ οι Τσίλντρες , Κλέιζα , Γιασικεκίβιτσιους κ.α.) δεν πάτησαν στο «Ελ.Βενιζέλος» , οι εφημερίδες δεν έκαναν εξώφυλλα , ο φίλαθλος δεν ανυπομονούσε για κάτι.
Ο Ολυμπιακός – που μας είχε συνηθίσει σε εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής – φρόντισε να κλείσει από νωρίς το ρόστερ  χωρίς να τραβήξει το θέμα σε μάκρος. Τα μόνα που έμειναν και μας απασχόλησαν όλους αυτούς τους μήνες ήταν το α) σίριαλ Καββαδά , β) ο power forward του ΠΑΟ. 

Για τον Καββαδά αφήναμε όλο το καλοκαίρι ορισμένα σχόλια απ’τη στήλη του «Λεπτολόγου Jr» άρα όσοι μας παρακολουθείτε ξέρετε την γνώμη μας. Αξίζει να γίνει κουβέντα για το τεσσάρι του Πεδουλάκη καλύτερα. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Τη περσινή χρονιά ο Παναθηναϊκός είχε 3 παίκτες στο «4» , τον εξής έναν: Κώστα Καϊμακόγλου. Ο Τσαρτσαρής λόγω τραυματισμών δε βρήκε αγωνιστικό ρυθμό , ο Σμιθ δεν προσαρμόστηκε στο σύστημα του Ομπράντοβιτς. Ο - μακράν του δευτέρου-  «πιο βελτιωμένος Έλληνας της τελευταίας πενταετίας» με την καταπληκτική σεζόν ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του. Ο νέος κουμανταδόρος του ΠΑΟ Δ.Γιαννακόπουλος αναγκασμένος να μειώσει ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό δεν μπορούσε / ήθελε να συναγωνιστεί τα λεφτά των Ρώσων.
(βάζω και το «ήθελε» στη πρόταση γιατί στον Φώτση έδινε πολύ περισσότερα χρήματα για να τον ξαναφέρει άρα ήταν διατεθειμένος να κάνει την υπέρβαση)
Και από εκεί ξεκίνησαν οι μπελάδες….

Mε τον Μαυροκεφαλίδη δεν ασχολήθηκαν , το deal με τους Ιταλούς για Φώτση δεν επετεύχθη  άρα θέλοντας και μη περίμεναν τον «θείο απ’ το Αμέρικα».
Τόλιβερ , Άμουντσον είναι τα ονόματα που μαθεύτηκαν (με αρκετά ακόμη να μην βγαίνουν στην επιφάνεια).
Και σαν να μην έφτανε αυτό έπρεπε να κλείσουν τον αναπληρωματικό του Baby Shaq. Νευρίασαν με τα ήξεις αφίξεις του Λάσμε και στράφηκαν στη λύση του Άρμστρονγκ.
Οι μέρες περνούσαν , τη λύση Βελίτσκοβιτς την φοβόντουσαν και ο χρόνος τους πίεζε. Αυτό που παρέλειψα να αναφέρω πιο πάνω είναι πως έψαχναν τον «αντι – Πρίντεζη» δηλ έναν ευέλικτο power forward που θα ξέρει να παίζει άμυνα και θα έχει τα πόδια να  ακολουθήσει τον Έλληνα διεθνή στις διεισδύσεις του (κομμάτι που του στοίχισε στους τελικούς).
Ο Μάσεϊ θα ήταν μια κάποια λύση αλλά ο κυκλοθυμικός χαρακτήρας του αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα.

Τα φιλικά έφταναν στο τέλος του και ο Πεδουλάκης έψαχνε το τελευταίο κομμάτι του πάζλ.
Δε το βρήκε ποτέ.
Υπέγραψαν με τον Λάσμε γιατί ήταν ό,τι  καλύτερο κυκλοφορούσε  εκείνη τη στιγμή (πάντα σε συνδυασμό με τα χρήματα που έδιναν βέβαια). Μόνο που έτσι ακύρωσαν κατά κάποιο τρόπο την επιλογή Άρμστρονγκ.
Ο Λάσμε είναι (πολύ) περισσότερο center παρά power. Είναι σαν να βάζεις τον Χάινς στο τέσσερα. Το ισοζύγιο βγάζει αρνητικό πρόσημο…
(τα βάζω σε αντιδιαστολή με τους παίκτες του Ολυμπιακού γιατί με τέτοια λογική χτίστηκε ο ΠΑΟ).

 Το πρόβλημα παραμένει. Αν δεν αλλάξουν τον Άρμστρονγκ τότε παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη πληρότητα στη θέση του ψηλού αφήνοντας ερωτηματικά στο «4». Γιατί μην αυταπατάστε: το ανύπαρκτο περιφερειακό σουτ του Λάσμε σημαίνει  εύκολες βοήθειες στο μαρκάρισμα του Σόφο. Και φυσικά η συνύπαρξη των Λάσμε – Άρμστρονγκ στο παρκέ  είναι απλά… αδύνατη.
(Τι μας μάθαιναν στο σχολείο;
Τα ομώνυμα απωθούνται , τα ετερώνυμα έλκονται.
Η χημεία δίνει – ακόμη μια φορά – την απάντηση.
Πως μπορείς να την αμφισβητήσεις;)

Δύο είναι τα μεγάλα πράσινα ερωτήματα :
Α) πόσο καιρό θα τους πάρει να αποκτήσουν ομοιογένεια;
Β) βρήκαν το ελιξίριο της νεότητας ώστε να το δώσουν στον Κώστα Τσαρτσαρή;

Υ.Γ. Ο Βελίτσκοβιτς  κάνω λάθος ή είναι ακόμη ελεύθερος;;;;

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιο αστείος προγραμματισμός και επιλογές σε παίχτες δεν θα μπορούσε να γίνει. Με αποκορύφωμα τις αστείες επιλογές φιλικών. Φιλικά μόνο με ομάδες μικρών δυνατοτήτων (εκτός απο ένα φιλικό με την Μπάρτσα) για να μην τσαλακωθεί η εικόνα του παο και να μπορεί έτσι ο Δημητράκης να γράφει πανηγυρικά εξώφυλλα μπας και πείσει κανένα οπαδό του παο να πάρει κανένα διαρκείας... Υ.Γ.1 Ομάδα που στηρίχτηκε στον Σόφο απέτυχε παταγωδώς. Ας ρωτήσουν κατά σειρά Αρη, Ολυμπιακό, Μακάμπι... Υ.Γ.2 Κρίμα για τον Πεδουλάκη που μπλέχτηκε με τον Δημητράκη (με τους αποχωρίσαντες αφούς θα ήταν αλλιώς) καθώς με την πρώτη ευκαιρία θα τον σκουπίσει, άσχετα αν οι περισσότερες επιλογές παιχτών δεν ήταν δικές του...

stratos kalantzis είπε...

@ανώνυμος: Μεγάλο στοίχημα η φετινή χρονιά για τον ΠΑΟ και ιδίως στην Ευρώπη τα πράγματα δε φαίνονται ευοίωνα καθώς κληρώθηκε σε δύσκολο όμιλο.

Για τον προγαμματισμό δε θα διαφωνήσω, καθώς, όπως σωστά λέει ο Ντράζεν, η απόκτηση του Λάσμε ακυρώνει τον Άρμστρονγκ, εντούτοις ας έχουμε στο μυαλό μας ότι φέτος έγιναν 6-8 νέες προσθήκες. Στατιστικά να το πάρει κανείς, κάποιες θα βγούνε λάθος ή αποτυχημένες.

Πολλά ζόρια για Άρτζι βλέπω στην πρώτη στραβή..Και όχι απαραίτητα από τον κόσμο του ΠΑΟ, που τόσα χρόνια μια κάποια ιδέα από μπάσκετ απέκτησε.

Panagos είπε...

Είναι πολύ περίεργο και ασυνήθιστο για το ΠΑΟ να βρίσκεται σε φάση αναδόμησης με πολλούς καινούριους παίκτες και προπονητή και μειωμένο προυπολογισμό. Δύσκολα τα πράγματα για τον άνθρωπο με το πιο περίεργο στιλ στις βολές που έχω δει (ζωντανά) στη ζωή μου!!! Εύχομαι όσοι κοροιδεύανε το Γιαννάκη που έλεγε ξανά και ξανά "υπομονή" να δουν τη γλύκα και οι γάβροι να διδαχθούν από αυτό (χλωμό το τελευταίο αλλά ελπίζω, τζάμπα είναι)

stratos kalantzis είπε...

Το κυριότερο τακτικό και τεχνικό πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου, και άλλων ειδικότερων, δημιουργείται έχει να κάνει με την έλλειψη ενός 4αριου με αξιόπιστο μακρινό σουτ.

Η απόκτηση του Λάσμε επί της ουσίας ακυρώνει αυτή του Άρμοστρονγκ αφού πρόκειται για παίχτες με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά που παίζουν κυρίως στη θέση "5" όπου και πλέον παρατηρείται ένας κάποιος συνωστιμός με τον Σόφο και "οσμίζομαι" αλχημείες.

Έχει να "φάει" πολύ double team ο Σόφο φέτος. Ενώ αν είχε τον Αντωνάκη έξω από το τρίποντο να περιμένει....

Panagos είπε...

Στράτο ο Πάνκο δεν είναι το 4άρι με το καλό σουτ του ΠΑΟ με τον οποίο θα "ζευγαρώνει" ο Σόφο όσο αντέχουν τα πνευμόνια του για να αξιοποιηθούν τα νταμπλ τιμ πάνω στο τελευταίο; Βέβαια αν η ικανότητα στη πάσα και η ψυχραιμία κάτω από πίεση είναι όπως τη θυμάμαι όταν έπαιζε στο Θρύλο, κλάφτα Χαράλαμπε ακόμα και με τον Άλεν να περιμένει πίσω από τη γραμμή. Υποθέτω πως με Σόφο-Πάνκο ταυτόχρονα στη 5άδα θα υπάρχει πρόβλημα σε άμυνα, ριμπάουντ...σπαζοκεφαλιά

Ανώνυμος είπε...

Υπομονη παιδια υπομονη και σκληρη δουλεια, που λεει μια ψυχη που ειναι προπονητης εδω στη Γαλλια πια αφου για Ελλαδα δεν εκανε...
Ο Αρμστρονγκ περασε απο εδω Γαλλικο πρωταθλημα χωρις να εχει αφησει τρελες εντυπωσεις 11,1 ποντους και 7,2 ριμπαουντ. Ενας απο τους πολλους σεντερ αποκλειστικα καθετης απογειωσης(η καλυτερη του κινηση ειναι το καρφωμα..) που υπηρχαν στην LNB(Γαλλικη Λιγκα)περισυ και φετος. Να σημειωσω οτι θα ειναι καλη επιλογη για τον Γιαννακη και Λιμοζ για τη μεση της χρονιας(δεν βρηκε σεντερ για την Λιμοζ πηρε Ευθιμοφ απο τα αζητητα...) οπως καταλαβενετε θεωρω οτι δεν θα μεινει στον ΠΑΟ εως το τελος της χρονιας..Μανος

stratos kalantzis είπε...

@Panagos: Σωστό αυτό που λες για Πάνκο, αλλά είναι μάλλον ο μόνος ψηλός του πράσινου ρόστερ που μπορεί να απειλήσει σε σταθερή βάση από μακριά. Ταιριάζει μάλλον με τον Σόφο καθώς ο τελευταίος παίζει τόσο πολύ με πλάτη, σε αντίθεση με Λάσμε-Άρμστρονγκ που δεν ποστάρουν με συνέπεια. Και δεν είναι μικρό παιδί...

@Μάνος: Συμφωνώ ότι ο τρόπος παιχνιδιού του Άρμστρονγκ και ιδίως το επίπεδο της τακτικής του παιδείας ταιριάζει περισσότερο στο Γαλλικό πρωτάθλημα, που τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο "ανέμελα". Σε αντίθεση με τον Λάσμε που έχει περάσματα από Παρτίζαν-Μακάμπι και άρα χάρη σε Μπλατ-Βουγιόσεβιτς μεγαλύτερη επαφή με σε θέματα τακτικής.

Ανώνυμος είπε...

Οι ελΛειψεις που εχει για μενα το ροστερ ειναι στη θεση 3,ενας αναπληρωματικος του Μασιουλις για να μη τα φτυσει και να μπορουν να παιξουν το διδυμο Παπανικολαου-Περπερογλου, οπως επισης ενας καλος σουτερ στο 2.τα παντα ομως θα φανουν στο γηπεδο.η αληθεια ειναι οτι το μπατζετ ηταν μικρο για τετοιο επιπεδο ανταγωνισμου οποτε σιγουρα θα υπαρχουν κενα. ο Σοφο ειναι ενα ρισκο οποτε χρειαζοταν και πενταρι και εκρηκτικο τεσσαροπενταρι να του καλυπτουν τις αδυναμιες ειτε απο φαουλ,ειτε απο αντοχη ειτε για αλλο λογο.στην επιθεση υπαρχουν και συστηματα για 2 ψηλους χωρις σουτ απο το τεσσερα οσο δε παιζει ο Πανκο.παντως αν ο Διαμαντιδης παιζει καλα ο Παναθηναικος θα σταθει ικανοποιητικα.μη ξεχναμε οτι το καλοκαιρι ειχε μεινει με 2 παιχτες.
WILKINS

σαρας είπε...

ο πανκο δλδ δεν μπορει να σουταρει;αυτο ειναι το κυριο προσον του!ο τσαρτσαρης δεν σουταρει;και ο λασμε και ο ακομη περισσοτερο ο αρμστρονγκ σουταρουν απο τα 4-5 μετρα...πειτε μου ποιος ψηλος του ολυμπιακου απειλει σταθερα απο μακρινη αποσταση;;;αντε λιγο ο αντιτς.ο πριντεζης ειναι με τις μερες του,δεν λογιζεται σαν αξιοπιστος σουτερ..γιατι θελουμε να τα βλεπουμε ολα μαυρα στον παναθηναικο;

Ανώνυμος είπε...

της πλακας αρθρο ο λασμε θα ειναι ο ψηλος του παο με τη περισσοτερη ωρα στο παρκε και μαλιστα με τον αρμστρονγκ στο 5 κολλαει περισσοτερο απο οτι με σοφο, θα παιξει και σε καποια γρηγορα σχηματα στο 5 με τον πανκο στο 4 και μασιουλις στο 3. απο που βγαζεις τωρα εσυ οτι δεν κολλαει με τον αρμστρονγκ και τον ακυρωνει δεν το καταλαβαινω .....

Drazen είπε...

Θα το διαπιστώσεις με τα μάτια σου . Τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά μοιάζουν πολύ. Περισσότερα θα δείξει ο χρόνος και ποιός έχει δίκιο.




Δημοσίευση σχολίου