RSS

Spike Lee


Στο συγκεκριμένο blog με την ετικέτα Retro Legends, καταχωρούνται αναρτήσεις – αφιερώματα για προσωπικότητες που είτε με την αγωνιστική είτε την εξω-αγωνιστική τους συμπεριφορά σημάδεψαν το Ελληνικό και Παγκόσμιο μπάσκετ. Θα αφήσω στους ειδικούς τα αμιγώς μπασκετικά Retro Legend και θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα μικρό αφιέρωμα για κάποιον ο οποίος μπορεί να μην αγωνίστηκε ποτέ επαγγελματικά αλλά η αγάπη του για το μπάσκετ και τους New York Knicks είναι μεγάλη. 



Ο λόγος για τον Spike Lee, το μεγαλύτερο σπασίκλα (στην εμφάνιση μόνο) των πρώτων σειρών του Ν.Β.Α.. Όσοι έχετε παρακολουθήσει περισσότερα από 5 παιχνίδια των Knicks θα έχετε παρατηρήσει στις πρώτες σειρές του γηπέδου έναν κοντό τυπάκο με γυαλιά και περίεργη αμφίεση να κάνει διάφορα τρελά.
Ο Lee είναι σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός. Μεγάλωσε στην καρδιά της Νέας Υόρκης, και ειδικότερα στο βασίλειο των playgrounds το Brooklyn. Μεγαλώνοντας σε αυτή τη γειτονιά ένα είναι σίγουρο, ότι και να κάνεις το μικρόβιο του μπάσκετ θα το κολλήσεις. Εάν είσαι ψηλός, ταλαντούχος και με μυαλό μπορείς να γίνεις επαγγελματίας μπασκετμπολίστας εάν είσαι κοντός και τυχερός (οικονομικά) όπως ο Lee μπορείς να εξασφαλίσεις μια μόνιμη θέση στην πρώτη σειρά κάποιου γηπέδου του Ν.Β.Α..
Το 1986 ο Lee γυρίζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Shes Gotta Have It. Η ταινία γνωρίζει ανέλπιστη επιτυχία, ιδιαίτερα στην μαύρη κοινότητα όπου σπάει τα ταμία. O Lee συμμετέχει στην ταινία και ως ηθοποιός υποδυόμενος των Mars Blackmon έναν ανώριμο τυπάκο με στόμα μοτεράκι. Ο Mars γίνεται ¨είδωλο¨ και ένας από τους θαυμαστές του είναι ο Jordan.
H Nike βλέποντας την επιτυχία της ταινίας υπογράφει με τον Lee συμβόλαιο για την δημιουργία τηλεοπτικών spot και την προώθηση της σειράς παπουτσιών Air Jordan. Σε πολλές από τις διαφημίσεις ο Lee συμπρωταγωνιστεί με τον Jordan. Οι διαφημίσεις είναι απολαυστικές και το στόμα του Mars (Lee) πραγματικά δουλεύει σαν μοτεράκι.



Κορυφαία στιγμή, όταν το τζίνι μεταμορφώνει τον Mars σε Jordan


O Lee δεν περιορίζεται μόνο σε διαφημίσεις της Nike για τα Air Jordan, αλλά κάνει διαφημίσεις και με άλλους αστέρες του Ν.Β.Α. αρκετές φορές για προϊόντα άσχετα με το μπάσκετ.


Το 1994 στον 5ο τελικό της ανατολικής περιφέρειας μεταξύ New York Knicks & Indiana Pacers και ενώ ο Reggie Miller έχει ¨πάρει φωτιά¨ (συνολικά 25 πόντοι στην τέταρτη περίοδο), λογομαχεί με τον Lee που κάθετε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Για την ιστορία οι Pacers κερδίζουν 93-86, αλλά νικητές της σειράς αναδεικνύονται οι Knicks με 4-3.


Η αυθόρμητη κόντρα τους ήταν μια καλή ευκαιρία για την αμερικάνικη διαφημιστική βιομηχανία για την δημιουργία διαφημιστικών spot.



Το 1998 γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την ταινία He Got Game με πρωταγωνιστές τους Denzel Washington & Ray Allen. Ο Washington είναι φυλακισμένος για τον φόνο της συζύγου του και ο γιος του Allen, το μεγαλύτερο ταλέντο του γυμνασιακού πρωταθλήματος. Όλα τα κολέγια των Η.Π.Α. προσπαθούν να τον πείσουν με κάθε τρόπο (νόμιμο & παράνομο) να αγωνιστεί σε αυτά.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο  Washington, του κάνει μια πρόταση. Εάν καταφέρει μέσα σε μια εβδομάδα να πείσει τον γιό του να υπογράψει συμβόλαιο με το κολέγιο της πολιτείας του δίνει χάρη και αποφυλακίζεται, εάν όχι συνεχίζει κανονικά την ποινή του.
Η απόφαση του Allen θα κριθεί από ένα ΄΄μονό΄΄ μεταξύ αυτού και του πατέρα του στο τέλος της ταινίας.


Στην ταινία εκτός από τον Ray Allen που είναι ο πρωταγωνιστής εμφανίζονται αρκετά γνωστά ονόματα του Αμερικάνου Μπάσκετ π.χ. Jordan, Barkley, Pippen, Pitino…….
Στους δεύτερους ρόλους (συμπαίκτες του Allen), συναντάμε δευτεροκλασάτους παίκτες του Ν.Β.Α. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας που πέρασε από τα λημέρια μας, ο John Wallace που έπαιξε για μια χρονιά στον Πανιώνιο.  

Για κλείσιμο ας ακούσουμε τι έχει να μας πει ο Spike Lee για τον Jordan…….

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου