RSS

RetroMania : Άρθρα του Συρίγου για Γκάλη

 H σχέση Γκάλη - Συρίγου δεν ήταν αυτό που λέμε "αρμονική". 
Τουναντίον μάλιστα...


 Το 1981 στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχοσλοβακίας ο Συρίγος πέρασε γενεές δεκατέσσερις απ' το μικρόφωνο  τον πρωτοεμφανιζόμενο Νίκο Γκάλη εξαιτίας του ατομισμού του.
Κάποιος απ' το  στενό περιβάλλον του Νικ τον ενημέρωσε για τα σχόλια που δέχθηκε και ο ίδιος αμέσως έψαχνε τον δημοσιογράφο για ...εξηγήσεις. Μάλιστα δεν δίστασε να χειροδικήσει κιόλας αλλά .... σε λάθος άνθρωπο. Ο Γκάλης μπερδεύτηκε και νόμιζε πως ο άτυχος Κοτσώνης ήταν ο δημοσιογράφος που  έκανε τα επικριτικά σχόλια!
(Ο Συρίγος τη γλύτωσε ....)


Όταν ο Γκάλης άρχισε τα μαγικά του και παραμιλούσε όλη η Ευρώπη , ο Φ.Συρίγος τον αποθέωνε. Δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Τότε ο Γκάλης ήταν νόμος και όποιος του πήγαινε κόντρα τιμωρούνταν με ... δημόσιο πετροβολισμό!

Το καλοκαίρι του '92 όμως ο Γκάλης έπαψε να είναι στο απυρόβλητο των δημοσιογράφων. Αιτία ήταν η αποχώρησή του απ' την Εθνική Ομάδα. Η "επίσημη αγαπημένη" θα πορευόταν στο προ - Ολυμπιακό Τουρνουά χωρίς τις υπηρεσίες του . Μία μεγάλη μερίδα του Τύπου ανήγαγε τον Παναγιώτη Γιαννάκη σε "αγαπημένο τους παιδί" , με μπροστάρη τον Φίλιππα Συρίγο.

Όταν δε ο Νικ αναγκάστηκε να αποχωρήσει απ' τον Άρη  , τότε ο έμπειρος δημοσιογράφος βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει τον "λαβωμένο" Γκάλη.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση τους έχει αποκατασταθεί και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 3 άρθρα του Φ.Συρίγου για τον "γκάνγκστερ" που δημοσιεύτηκαν στο Τρίποντο το καλοκαίρι του 1992 




  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο τις μεγαλύτερες πληγές του Ελληνικού μπάσκετ ο Συρίγος...

KANTHAR0S είπε...

Αποπροσανατολιστικά άρθρα. Δίνουν μια γεύση, αλλά σε αφήνουν με την μπουκιά και σου παίρνουν το πιάτο από μπροστά σου.

Ανώνυμος είπε...

Ο Συρίγος γίνεται να αυτοκτονήσει ή να πέσει στον Καιάδα για να μας αφήσει όλους ήσυχους?

Ανώνυμος είπε...

Χυδαίος εκτός από άμπαλlος ο Φίλιππας..Ο Γκάλης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής-πρωταθλητής που έδωσε ψωμί και παντεσπάνι σε συναδέλφους αλλά και σε επιπόλαιους δημοσιογραφίσκους όπως ο Συρίγος.
ΥΓ Χίλια μπράβο για το μπλογκ σας!Όαση δροσιάς και γλυκών πορτοκαλί αναμνήσεων και για μένα που το ανακάλυψα πρόσφατα και το έχω ξεκοκαλίσει!Συνεχίστε τη σπουδαία δουλειά σας!
Keith

Ανώνυμος είπε...

Ούτε και γω είμαι υπέρμαχος του "Μπαμπά" αλλά στα συγκεκριμένα ρεπορτάζ λέει μεγάλες αλήθειες όπως και να το κάνουμε. Ο "Μπαμπάς" πάντα έλεγε αλήθειες και οφείλουμε όλοι να το παραδεχτούμε γι αυτό και γίνεται ιδιαίτερα αχώνευτος και αντιπαθείς . Δεν είναι απυρόβλητος κανένας όσο μεγάλος και να είναι άλλωστε στα περισσότερα από αυτά που γράφει πέφτει μέσα. Επιμένω ότι δεν είμαι υπέρμαχος του Συρίγου αλλά τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη .
Sabieron

LikeMike είπε...

Ο "μπαμπας" όπως τον ονομάζετε ηταν αυτο που λέμε "ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στις κότες"...όλοι έπεσαν τότε να φάνε ζωντανό τον Νικ (που φυσικα και αυτός δεν ήταν ο αλάθητος),αντι να προστατεύσουν αυτ'ο το ιερό ΤΟΤΕΜ του Ευρωπαικού μπάσκετ,για να κάνουν τα χατήρια των κολλητών τους "Συνδιακλιστοφυλάκων",οι οπόιοι καθ όλη την δεκαετία του 90 είχαν ως μεγαλύτερη επιτυχία μια νίκη επι του...Καναδά και μια σφαγή των Ισπανών στο ΟΑΚΑ το 1995!Και μετά αφού περνάει γενεές δεκατέσσερεις τον ημίθεο του Ελληνικού Αθλητισμου,αποθεώνει την μετριότητα του...Παταβούκα και των άλλων παιδιών(και εκ των υστέρων απορούμε γιατι έπεσε
έτσι το Ελλ.μπάσκετ)

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που οι "αλήθειες" του Συρίγου φίλε Sabieron, τις περισσότερες φορές έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα. Ή πιο σωστά έχουν σχέση με την δική του πραγματικότητα και των συμφερόντων που εκπροσωπεί...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ' όλα δε σε πρόσβαλα ανώνυμε τύπε, γιατί περί ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ τύπου είσαι..... Δε θα κάτσω να σου εξηγήσω τύπε, την ιστορία του Γκάλη και τι λάθη έκανε στην καριέρα του ή αν συμπεριφέρθηκε σωστά, άλλωστε απ' ότι φαίνεται και με το μικρό δείγμα γραφείς σου τύπε, μάλλον είσαι κάποιος γνώστης του πρωταθλητισμού τύπε, με μεγάλο παλμαρέ τύπε.... Ούτε κολητάρη του "Μπαμπά" Συρίγου είμαι τύπε, κάθε άλλο τύπε, τον κατακρίνω για το ύφος γραφείς του την δεσποτική συμπεριφορά και την ειρωνεία που τον διακρίνει .... Τέλος γνώστη της γεωπονίας πάνσοφε και ανώνυμε τύπε, αν θες να πεις κάτι για κάποιον άλλο χαρακτηρίζοντας συκιά ή ότι άλλο γιατί είπε την άποψη του σε ένα ελεύθερο μπλογκ που κάνει μια πολύ όμορφη προσπάθεια τουλάχιστον κάν'το αντρίκια και επώνυμα ΤΥΠΕ...

Sabieron

Χαράλαμπος Δώνος

Drazen είπε...

Δυστυχώς ένα κύμα καφρίλας έχει πλήξει τον τελευταίο καιρό και το μπλογκ μας.

Οι διαχειριστές έχουμε συμφωνήσει να διαγράφουμε όποιο σχόλιο βρίζει - προσβάλει εμάς ή αναγνώστη μας.

Υπάρχει και ο κόσμιος τρόπος να εκφράσουμε τη διαφωνία μας.

Ο πλούτος των ελληνικών λέξεων είναι τεράστιος...

Υ.Γ. Ζητάμε συγνώμη που δεν το είδαμε νωρίτερα ώστε να σε προστατέψουμε εγκαίρως φίλε Xαράλαμπε.

Ανώνυμος είπε...

Drazen δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη...
Εγώ σαν αναγνώστης χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ταξίδι που μου προσφέρεται σε κάθε ευκαιρία μέσω του μπλογκ σας. Ευχαριστώ λοιπόν και συνεχίστε την καλή δουλειά..

Sabieron

Ανώνυμος είπε...

πάντως να χαρακτηρίζει ο Συρίγος "μικρόψυχο" τον Γκάλη, όπως και να το κάνουμε, είναι βαρύ. Όλων όσοι ασχολήθηκαν με το μπάσκετ τα έσοδα ήταν σε ευθεία σχέση με την ύπαρξη του Γκάλη.

Dimitris είπε...

Υπερβολικός και άδικος ο Συρίγος στις κρίσεις για τον μεγάλο Νίκο Γκάλη. Μπορεί η φωνή του Συρίγου να συνδυάστηκε με ορισμένες ιστορικές περιγραφές (Eurobasket 1987 & 1989) αλλά η εμπάθειά του για το μεγαλύτερο σκόρερ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι τεράστια. Ο Συρίγος, όπως και πολλοί δημοσιογράφοι, έφαγαν ψωμί και πλούτισαν από τον Γκάλη. Όμως, ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος...

Ανώνυμος είπε...

Στο τρίτο άρθρο, η λέξη "αιτιάσεις" χρησιμοποιείται λάθος. Αν δεν κάνω λάθος, "αιτίαση" σημαίνει "κατηγορία-μομφή", ενώ ο Συρίγος τη χρησιμοποιεί ως "δικαιολογία".

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΠΑΙΖΕ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΣΥΡΙΓΟΣ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίες οι φωνές και του αείμνηστου Συρίγου και φυσικά του Σκουντή και άλλων.
Επίσης το μπάσκετ (αν το ψάξει κανείς κοινωνιολογικά) έβγαζε πειθαρχημένους και ευγενικούς ανθρώπους (στην πλειονότητά τους).

Εδώ όμως ο Συρίγος είχε δείξει μια μικρή εμπάθεια να το πω;
Υπερβολική εκτίμηση για τον Γκάλη που έβγαινε ανάποδα λόγω πικρίας από την απουσία του;

Όπως και να έχει σεβαστή προσωπικότητα ο Συρίγος αυτό δεν αλλάζει.

Όμως εκείνη την εποχή είχε διατυπώσει ένα τεράστια άδικο σκεπτικό για την ηλικία του Γκάλη.

Ο Γκάλης μέχρι εκείνη την περίοδο ήταν πρώτος ευρωπαίος σκόρερ και κορυφαίος έλληνας μπασκετμπολίστας.
Δεν υπήρχε θέμα ηλικίας.
Ο ΆΡΗΣ έφθινε λόγω οικονομικών οργανοτικών προβλημάτων, η ΕΘΝΙΚΗ μας έφθινε λόγω οργανωτικών ζητημάτων ή ανακατατάξεων, αλλά ο Γκάλης ήταν Γκάλης, στα καλύτερά του ακόμα, ειδικά την τετραετία 1987-1991 ήταν αχτύπητος.

Η καλύτερη σύγχρονη απάντηση για το ηλικιακό είναι ο Πάου Γκασόλ.
Το καλύτερο eurobasket το έκανε στα 35 του πέρισυ.

Άρα δεν ήταν θέμα ηλικίας (ειδικά) για έναν παίχτη σαν τον Γκάλη.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ( ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ, ΠΑΙΚΤΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ κτλ ) ΧΟΝΤΡΟΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΪ ΑΥΤΟ ΗΤΟ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Ο ΓΚΑΛΗΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΤΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΝ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΗΪ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΗΪ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ. ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝΕ ΑΝΤΡΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΣΑΝΕ ΤΟΝ ΑΡΗΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝΕ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝ? ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ Η΄ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ ΦΕΡΑΝΕ ΤΟΣΑ ΕΣΟΔΑ? ΜΗΠΩΣ Η ΧΩΡΑ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΪ ΤΕΤΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ? ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΝ-ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΟΝΤΕΛΟΝ, Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, Η΄ Η GREECE ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΝ "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΝ" ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΝ.
Ο ΣΥΡΙΓΟΣ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΟΠΩΣ, ΒΕΒΑΙΩΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΗΪ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝ ΧΡΗΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ Η GREECE ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΪ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΤΗΣ ΜΕ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ?
ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΓΚΑΛΗΣ ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ YΠΕΡΟΧΟΝ ΛΑΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ, ΤΟΥ ΠΑΟ, Η΄ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ, ΘΥΜΙΖΟΥΝΕ ΤΗΝ "ΑΓΑΠΗΝ" ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΡΕΦΕΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟΝ ΤΟΥ.ο.

Δημοσίευση σχολίου