RSS

Τρία κεφάλαια για τον ΠΑΟ

 
Πώς αλλάζουν τα χρόνια και οι καιροί!! Τα τελευταία δέκα και βάλε καλοκαίρια ο ΟΣΦΠ ήταν στο επίκεντρο του μπασκετικού ενδιαφέροντος, καθώς η αναδόμηση και η επάνδρωση της ομάδος -προπονητικά και αγωνιστικά- ήταν το βασικό ζητούμενο τους θερινούς μήνες με απώτερο σκοπό την εκθρόνιση του αιώνιου αντιπάλου από την πρώτη θέση της εγχώριας, κυρίως, αλλά και της ευρωπαϊκής κορυφής. Καραβάνια παιχτών, βαρύγδουπες δηλώσεις, πηχαίοι τίτλοι, προπονητές με πλούσια παλμαρέ δημιουργούσαν προσδοκίες στον ερυθρόλευκο κόσμο, οι οποίες μέχρι πρότινος διαψεύδονταν. Σε πλήρη αντίθεση, ο "πράσινος κόσμος" απολάμβανε την γενική αποδοχή και επιβράβευση μετά από κάθε καινούρια επιτυχία και ετοιμαζόταν για την καινούρια χρονιά έχοντας ως αδιαμφισβήτατα πλεονεκτήματα το ίδιο προπονητικό επιτελείο αλλά και έναν σταθερό και μεγάλο σε αριθμό κορμό παιχτών που του επέτρεπε κάθε καλοκαίρι ελάχιστες πινελιές στο ρόστερ του. Με μια λέξη, ομοιογένεια.



Εν έτει 2012 όμως τα κόζια άλλαξαν. Μπορεί και οι κόκκινοι να έχασαν τον πρωτεργάτη της περσινής καταπληκτικής τους χρονιάς (λέγε με Ντούντα) έχουν καταφέρει όμως να κρατήσουν σχεδόν όλον το περσινό βασικό κορμό -μέχρι τώρα μόνο ο Ντόρσεϊ δεν έχει υπογράψει- και κινούνται και για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, βολιδοσκοπώντας μάλιστα και πράσινους παίχτες (Περπέρογλου). Αντιθέτως, οι πράσινοι ξεκίνησαν το καλοκαίρι από το απόλυτο μηδέν!!! Οι διοικητικοί ηγέτες, οι προπονητές και σχεδόν όλοι οι παίχτες έφυγαν και μάλιστα σε διάστημα ενός μηνός. Σχεδόν τα πάντα έπρεπε να ξανα-σχεδιαστούν, να επαναπρογραμματιστούν, καινούριες πορείες να χαραχτούν, νέα δεδομένα -πχ οικονομικά- να ληφθούν υπόψη σε μια κατάσταση σχεδόν πρωτόγνωρη για μια ομάδα που η λειτουργία και η ομοιογένειά της συχνά παραλληλιζόταν με αυτή της Manchester United στο ποδόσφαιρο. Έχοντας λοιπόν υπόψη αυτά και παρακολουθώντας την καθημερινή δημοσιογραφία, προτείνω να σχολιάσουμε τα σχεδόν πρωτοφανή τεκταινόμενα στην πλευρά των πρασίνων ως εξής:

- Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Δ. Γιαννακόπουλου

Το βέβαιο είναι ότι ο νεόκοπος διοικητικός ηγέτης των πρασίνων το ψάχνει. Μετά τη φυγή του Ζοτς, που όπως είναι φυσικό ύστερα από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας προκάλεσε και κάποιους κλυδωνισμούς, κοίταξε την ευρωπαϊκή αγορά, έψαξε και συζήτησε με διάφορους υποψηφίους μέχρις ώτου καταλήξει σε μια επιλογή που θα κριθεί -όπως κάθε άλλη- στο τέλος του χρόνου. Ο Πεδουλάκης είναι ότι πιο κοντινό σε αντίληψη του τρόπου παιχνιδιού του Ζέλικο, είναι παιδί της ομάδος, δουλευταράς και βλέπει την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας ως το σκαλοπάτι της ζωής του. Είναι και φτηνός φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση. Έχω ήδη γράψει για αυτόν σε πρόσφατη ανάρτηση και θεωρώ ότι είναι μια καλή επιλογή που μπορεί με ελάχιστο κόστος να αποφέρει μέγιστο κέρδος.

Για τις μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, νομίζω ότι ο αντίκτυπος είναι μάλλον θετικός, κρίνοντας από τα μέχρι τώρα δεδομένα και έχοντας υπόψη όχι μόνο τις ισχύουσες οικονομικές συνθήκες αλλά και ότι οποιαδήποτε σύγκριση με έστω ένα από τα ρόστερ των προηγουμένων ετών θα ήταν εξ ορισμού άδικη. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη για άλλη μια φορά ότι η ομάδα διελύθη στα εξ ων συνετέθη και έπρεπε εξ ολοκλήρου να σχηματισθεί από την αρχή μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό συνέβη μεν σε όλα τα επίπεδα, αλλά πόσο πιο δύσκολο είναι για το αγωνιστικό κομμάτι.

 Η απόκτηση των Μπράμος-Σοφοκλή-Ξανθόπουλου, η ανανέωση του Τσαρτσαρή, η προοπτική του Καββάδα δημιουργούν ένα πυρήνα Ελλήνων παιχτών που με "κεντρομόλο δύναμη" τον Διαμαντίδη που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της μετάβασης σε μια νέα εποχή με πολλές απαιτήσεις και δύσβατα μονοπάτια χωρίς όμως να τίθεται περιορισμένος χρονικος ορίζοντας, καθώς πέραν του Κωστάκη που ανανέωσε για ένα χρόνο, οι λοιποί έχουν ακόμα χρόνια καλού μπάσκετ μπροστά τους. Η μεταγραφή του Ούκιτς νομίζω είναι η πιο εντυπωσιακή μέχρι τώρα, καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικά προικισμένο επιθετικά παίχτη, σχεδόν ανίκητο απέναντι στην προσωπική άμυνα, που μπορεί να σκοράρει είτε με διείσδυση είτε από μακριά έχοντας ως μεγάλο ερωτηματικό να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του τη σταθερότητα και την ηγετική του ικανότητα. Η πιο όψιμη μεταγραφή που ολοκλήρωσαν οι πράσινοι, αυτή του Μασιούλις, με αστερίσκο την 9μηνη αποχή του Λιθουανού από τα γήπεδα λόγω τραυματισμού, κατά τη γνώμη μου είναι ενδεικτική του καινούριου αγωνιστικού ύφους που θα έχει η ομάδα, δηλαδή μεγάλη έμφαση στην άμυνα και δη σε αλλαγές σε όλα τα μαρκαρίσματα, συλλογική προσπάθεια στα ριμπάουντ, προσπάθεια εκμετάλλευσης όλων των miss-match στην επίθεση, κοντρολαρισμένες επιθέσεις, χαρακτηριστικά του τρόπου παιχνιδιού του Μασιούλις, παίχτη εργάτη. Τέλος, ο Πάνκο μπορεί να αποδειχθεί αληθινή "κλοπή". Αν μιμηθεί τους "πιονέρους"  Ρότζερς-Μίντλετον -υπάρχει σχετική μου ανάρτηση προ 2 εβδομάδων- ο περσινός MVP της ισπανικής λίγκα με το εξαιρετικό σουτ από μακριά, μπορεί να γίνει ο αθόρυβος πρωταγωνιστής της φετινής ομάδος του ΠΑΟ παρά τα 35 χρονάκια που κουβαλάει στην πλάτη του.

Επίσης, σε αυτό το σημείο να μη ξεχάσω να αναφέρω ότι σε όλους τους παίχτες που αποτελούσαν το περσινό ρόστερ του ΠΑΟ έγιναν προτάσεις ανανέωσης, με σαφώς λιγότερα χρήματα από ότι τα αντίστοιχα άλλων ετών, δείχντονας έτσι -ίσως για τα μάτια του κόσμου??- την πρόθεση της διοίκησης τους κρατήσει. Για παράδειγμα τα 2 μύρρια δολλάρια για 2 χρόνια στον Μπατίστ δεν είναι λίγα λεφτά στις μέρες μας. Υπάρχουν ακόμα οι θέσεις των ξένων να καλυφθούν, ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το ρόστερ, αλλά -βάσει πάντα των συνθηκών- μέχρι στιγμής εγώ δίνω βαθμό πάνω από τη βάση.

- Το "Ζοτσόσημο"

Πολλά χρόνια πριν ο Μιχάλης Κακιούζης είχε κάνει μια εξαιρετικά σοφή δήλωση λέγοντας ότι "Όλοι όσοι παίζουμε ή ασχολούμαστε με το μπάσκετ πρέπει να πληρώνουμε Γκαλόσημο". Αν μου επιτρέπετε να "πειράξουμε" λίγο τη δήλωση αυτή, θα θεωρείτο υπερβολικό έαν έγραφα ότι οι Καλάθης, Βουγιούκας, Καϊμακόγλου, και λιγότερο οι Σάτο-Μπατίστ, θα πρέπει στα καινούρια τους συμβόλαια να ζητούσαν να περιληφθεί και μια παράγραφος για την πληρωμή του Ζοτσόσημου? Με άλλα λόγια, πόση προμήθεια θα έπρεπε ο Ζοτς να ζητήσει από τις σχεδόν υπέρογκες αμοιβές που αναγράφονται στα συμβόλαια των πρώην παιχτών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, του Ρεθύμνου & Παννεληνίου, του Αμαρουσίου, της Σιένα? Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως στον Νικ Καλάθη έδωσαν οι Ρώσοι, δύο "χαρτιά" για δύο χρόνια στον Κωστάκη και περίπου άλλα τόσα στον Ίαν οι Τατάροι της Ούνιξ Καζάν, ενώ οι Σάτο-Μπατίστ υπέγραψαν ακόμα μεγαλύτερα συμβόλαια με τον Μάικ για ένα χρόνο στα 35 του με σμπαραλιασμένη μέση και γόνατα να βάζει στον τραπεζικό του λογαριασμό 2 εκατομμύρια για μονοετές συμβόλαιο. Καλοί παίχτες όλοι τους αναμφίβολα, προσέφεραν πολλά κατά τα χρόνια τους στους πράσινους -ο Μάικ έγινε μέχρι και αρχηγός σε κάποια ματς- και ήταν όλοι τους σημαντικότατοι παράγοντες για τις πάμπολλες επιτυχίες της προηγούμενης ομάδος τους, αλλά πείτε μου ειλικρινά: Πόσα χρωστάνε, πέραν της ομάδος, στον Ομπράντοβιτς για την ανάδειξη του ταλέντου τους, για την ατομική τους εξέλιξη, για την κατανόηση του παιχνιδιού, για τις επιτυχίες που γεύτηκαν, για το επίπεδο στο οποίο έπαιξαν, για τη δημοφιλία τους και την αναγνώρισή τους και φυσικά για το μετέπειτα βήμα στην καριέρα τους?

Να το ρωτήσω αλλιώς? Πριν πάνε στον ΠΑΟ οι προαναφερθέντες, πόσες, ποιες ομάδες και με τι προσφορά είχαν ενδιαφερθεί  για αυτούς τους παίχτες? Αν είσασταν εσείς προπονητές στην Κούπμαν, στην Ούνιξ, στη Φενερμπαχτσέ ή την Εφές, δε θα εξευρενούσατε την πιθανότητα να αποκτήσετε έναν τουλάχιστον από τους πρωταγωνιστές της ομάδος των πρασίνων τα τελευταία χρόνια? Φαντάζομαι ότι η α απάντηση είναι μάλλον θετική και ότι ο λόγος που εδράζεται πίσω από την κατάφαση αυτή έχει σέρβικο ονοματεπώνυμο. Όσοι διαφωνούν, ας ρωτήσουν -όχι τους Λάκοβιτς, Μπετσίροβιτς, Βούγιανιτς, Γιαβτόκας, Νίκολας- αλλά τον Φώτση να τους μιλήσει για τη φετινή, σχετικώς καλή, του χρονιά στην Ιταλία. Ειδικά το συμβόλαιο που πήρε ο Νικ μετά τη χρονιά που έκανε, γράφει το όνομα του Ζοτς από την αρχή ως το τέλος του!!!

- Πρόβλεψη φετινής χρονιάς

Όποιος θέλει να κάνει προβλέψεις, ας διαβάσει ΟΛΑ τα σχόλια που γράφτηκαν για την περσινή ομάδα του ΟΣΦΠ από επαγγελματίες ή και ερασιτέχνες του είδους για να διαπιστώσει πόσο εύκολα μπορεί κανείς έως και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα!!! Η αίσθησή μου είναι ότι ο ΠΑΟ ξεκινάει ξεκάθαρα ως αουτσάιντερ για τους εγχώριους τίτλους απέναντι στον ΟΣΦΠ και ότι θα χρειαστεί αρκετούς μήνες έως ότου η ομάδα βρει έναν αγωνιστικό σταθερό ρυθμό (συνήθως όλες οι ομάδες του Άρτζι παίζουν καλά από Γενάρη και μετά). Σκαμπανεβάσματα θα υπάρξουν πάμπολλα, ίσως δούμε και προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ αναλόγως των αποτελεσμάτων και αυτό σημαίνει ότι η λέξη "υπομονή" θα ακουστεί πολλάκις στα πέριξ του ΟΑΚΑ φέτος από όλους τους παριστάμενους. Για την Ευρώπη νομίζω ότι η παρουσία στους 16 είναι ο πρώτος στόχος και από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν από τις μετέπειτα κληρώσεις. Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε οργανισμό να κατορθώσει και να μπει σε διαδικασία πλήρους αναδόμησης και αναδιοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα αλλά ταυτόχρονα να καταφέρει να διατηρηθεί ανταγωνιστικός απέναντι σε αντιπάλους που είτε πλεονεκτούν αγωνιστικά λόγω της σταθερότητας της αγωνιστικής δομής τους (ΟΣΦΠ) είτε απλά και κυνικά έχουν πολλά περισσότερα όπλα (λέγε με χρήματα) να προτάξουν.

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί....





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε, βέβαια. Τώρα που έφυγαν απο τον παο αυτοί οι παίχτες, θεωρούνται υπερτιμημένοι. Φαντάζομαι τα ίδια λεγόταν και πέρυσι. Αστεία πράγματα. Σχεδόν ανίκητος απέναντι στην προσωπική άμυνα ο Ούκιτς που του έκανε πλάκα με την άμυνα του φέτος ο Κατσίβελης? Ναι ο Κατσίβελης! Αστεία ομάδα με αστείο προγραμματισμό φτιάχνει φέτος ο Δημτράκης. Χωρίς κανένα πλάνο. Όσο και να γίνεται η προσπάθεια μεγαλοποίησης των μεταγραφών του παο, ακόμα και του μέτριου Πεδουλάκη, απο Κογκαλίδηδες, Παπαδογιάννηδες κ.α. (την γνωστή κλίκα δηλαδή) και όχι μόνο. Όπως ειπα και πρν, αστεία πράγματα...

stratos kalantzis είπε...

Φίλε Ανώνυμε, για αρχή ευχαριστώ που βρήκες χρόνο να διαβάσεις την ανάρτηση αυτή.

Κατά δεύτερον, τα ίδια που λέω για τους παίχτες που έφυγαν τα έχω γράψει και για τον Διαμαντίδη πολύ καιρό πριν, ότι δηλαδή μέσα από την ομάδα αναδείχθηκε σε αυτό το ποσοστό.

Με τοποθετείς σε μια κλίκα που ούτε γνωρίζω ούτε αποτελώ μέλος της ούτε με ενδιαφέρει στο ελάχιστο. Εδώ, όπως έχουμε άπειρες φορές πει, το μεράκι μας κάνουμε και το μοιραζόμαστε μαζί σας δίνοντας χρόνο από το χρόνο μας. Έχετε το ΑΠΟΛΥΤΟ δικαίωμα να διαφωνείτε, διατηρούμε το ΑΠΟΛΥΤΟ δικαίωμα να σας ζητάμε να το κάνετε με σεβασμό απέναντι στα γραφόμενα και σε εμάς.

Φαντάζομαι ότι και εσύ θα έδινες 1,3 στον Καλάθη το χρόνο ή 1 χαρτί στον Βουγιούκα να τον πάρεις στην ομάδα σου?

Τέλος, δεν είναι κακό οτιδήποτε γράφετε να γίνεται επωνύμως. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Απλά το έχουμε καημό σε αυτό το μπλόγκ να ακούσουμε-διαβάσουμε κακή κουβέντα για τον παο. Ενώ για τον Ολυμπιακό τα πικρόχολα σχόλια πάνε σύννεφο. Τι στο καλό? Όλα σωστά τα κάνουν εκεί στους πράσινους???... Υ.Γ. Το να βάλω ένα νικ, για μένα είναι το ίδιο με το "ανώνυμος". Καμία διαφορά. Μόνο εσύ άλλωστε χρησιμοποιείς το όνομα σου. Όλοι οι υπόλοιποι (αρθρογράφοι) βάζουν το νικ τους...

stratos kalantzis είπε...

Φίλε Ανώνυμε πίστεψέ με ότι σε αυτό το blog δεν παίζουν τα χρώματα καμία σημασία, είναι όρος απαράβατος των όσων γράφουν.

Ο ΠΑΟ -αντικειμενικά κρίνοντας από τα αποτελέσματα- έως και πέρυσι το καλοκαίρι ήταν η πιο πετυχημένη ομάδα που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός, άρα, σχεδόν εκ φύσεως, σε κάτι τόσο πετυχημένο είναι πολύ δύσκολο να βρεις να προσάψεις το παραμικρό.

Αντιθέτως, αν διαβάσεις προσεχτικά τις αναρτήσεις μας, θα διαπιστώσεις ότι η πλειονότητα αυτών είναι αφιερωμένη στον ΟΣΦΠ ιδίως μετά την εξαιρετική χρονιά που έκανε και απολύτως δικαίως!!!

Εν προκειμένω ο ΠΑΟ ξαναφτιάχνει τα πάντα από την αρχή ενώ ο ΟΣΦΠ απολαμβάνει τις δάφνες του, αυτό ήταν το μήνυμα της ανάρτησης και μοιραζόμουν μαζί σας τις εκτιμήσεις μου. Έχεις αντίρρηση σε κάτι που γράφω, πες το ξεκάθαρα να το συζητήσουμε. Η γενίκευση "αστεία σχόλια-κλίκα" δε βοηθάει.

Τέλος, εγώ γράφω με το όνομά μου και εκτιμώ και ζητώ από όσους με διαβάζουν και σχολιάζουν να κάνουν το ίδιο. Η προσφώνηση "Φίλε Ανώνυμε" μου ακούγεται σχεδόν.....ανούσια.

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος (του παρόντος)

Χαίρε κόμπλεξ αμέτρητο...

Αργύρης

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=WPpOJFyAuRg

προς τον κύριο Καλαντζή...ποιος Ούκιτς μωρέεεεεεεε...

Δημοσίευση σχολίου