RSS

CSKA - Panathinaikos (ή αλλιώς Ρόκι 4)


 


Οι δύο ομάδες, μας έχουν προσφέρει αξέχαστα παιχνίδια. Ο μικρός τελικός του 2005 αλλά πολύ περισσότερο οι τελικοί σε Αθήνα και Βερολίνο χαρακτηρίζονται ως κλασικοί. Και τις τρεις φορές ο ΠΑΟ κέρδισε τη "ρώσικη αρκούδα". Για να δούμε αν θα "τεταρτώσει" το καλό και ο Γιασικεβίτσιους συνεχίσει να παραμένει αήττητος...


CSKA

PANATHINAIKOS
73,1
Κατοχές
72,5
85
Επίθεση
79,1
58
Eff FG %
53,8
71,9
Άμυνα
72.3
47,1
Eff FG αντιπάλων %
50,7
78,1
Βολές%
72
57,6
Δίποντα%
51,9
39,2
Τρίποντα%
38,4
9,3
Επιθ. Ριμπάουντ
10,8
19,3
Ασσίστ
15,4
13
Λάθη
12,5
6,7
Κλεψίματα
8
3,7
Κοψίματα
2,7
Center 24,43
Points per position
Center 26,28
Center 21,16
Points per position against
Center 21,19

 οι βασικοί άξονες της CSKA  


επίθεση 
  • pick n' roll του Teodosic 
  • post game του Krstic   
  • πολυδιάστατο παιχνίδι του Kirilenko                                                 
Ο Teodosic έχει σταματήσει τα παρανοϊκά που συνήθιζε στον Ολυμπιακό και σοβαρεύτηκε. Η αναλογία ass/tov είναι καλύτερη και απ' του Διαμαντίδη (2,26 έναντι 1,91) και αυτό δείχνει πόσο πιο συγκεντρωμένος είναι απ' τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Κrstic (14,7pts , 63/9% διπ) είναι ο καλύτερος σέντερ της Ευρώπης στον επιθετικό τομέα και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Στο παιχνίδι στο low post είναι ασυναγώνιστος (72,1% closed range FG / 4,9 φάουλ υπέρ)
Ο Κirilenko με το παιχνίδι του βελτιώνει τους συμπαίκτες του (2,9as) χωρίς να υποβαθμίζεται ο ίδιος (14pts , 71,7 close range FG , 39,5% στα τρίποντα). Και όλα αυτά χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες. Παίζει για την ομάδα και όχι το αντίθετο.


άμυνα
  • Ψηλά κορμιά που κάνουν το γήπεδο να φαίνεται μικρό
  • Kirilenko - Khryapa
Η μεγάλη της δύναμη είναι τα μεγάλα κορμιά της. Οι Khryapa (2.03μ) , Kirilenko (2.06μ) , Krstic (2.12μ) , Siskauskas (1.98μ) , Τeodosic (1.95μ) είναι μία πεντάδα που βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο μαζί στο παρκέ. Όλοι πλην του Krstic μπορούν να αλλάζουν στα screens  χωρίς να δημιουργείται missmatch στην άμυνα.
Eιδικότερα οι Kirilenko - Khryapa έχουν (μαζί με τον δικό μας Διαμαντίδη)είναι οι μοναδικοί στην ιστορία της Ευρωλίγκα οι οποίοι  βραβεύτηκαν ως "οι καλύτεροι αμυντικοί της Ευρωλίγκα".  Ο πρώην Jazz φέτος , ο Khryapa το 2010.

Δεν παίζουν επιθετική άμυνα πάνω στη μπάλα , δεν προτιμούν τις παγίδες , δεν βγάζουν ενέργεια. Οχυρώνουν τη ρακέτα  τους , ξέρουν πως ψηλά στη στεφάνη είναι ασυναγώνιστοι και πως τα μακριά τους χέρια κρύβουν τις γωνίες πάσας των αντιπάλων. Παίζουν με λίγα λόγια μια άμυνα που θυμίζει ζώνη (μοιάζει να είναι στατική) και αφήνουν τα σουτ από μεγάλη απόσταση.



Η φετινή τους χρονιά θυμίζει την ομάδα-τρένο του 2005. Δύο ήττες έκαναν όλες και όλες μέχρι να φτάσουν στο φάιναλ φορ. Απ' την παλιά φουρνιά των επιτυχιών παρέμεινε μόνο ο Σισκάουσκας (Xόλντεν , Λάνγκτον , Σμόντιτς έχουν αποχωρίσει) αλλά αυτό ουδόλως επηρρέασε την ομάδα. Ίσα ίσα που την βελτίωσε κιόλας.
Επένδυσαν στο δίδυμο Τεόντοσιτς-Κρστιτς , η συνεργασία των οποίων κινείται στα ίδια επίππεδα με εκείνα των Διαμαντίδη-Μπατίστ. Την εκτόξευση όμως την έκανε η παρουσία του ΑΚ-47 ή αλλιώς Αντρέι Κιριλένκο. Ανήκει στη κλίμακα των All Star του ΝΒΑ και αυτό τα λέει όλα. Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης έβγαλε 24,07 καθιστώντας  τον 3ο όλων των εποχών (1ος ο Σαμπόνις με 26,28 το '03-'04). 


Εντυπωσιακή βελτίωση έκαναν οι Σβεντ και Χριάπα. Ο shooting guard της Εθνικής Ρωσίας σε 21' πετύχαινε 10,7 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (50% τριπ , 88% βολές). Η βελτίωσή του στον τομέα της δημιουργίας ήταν ακόμη πιο εκτυφλωτική. Ο προικισμένος αθλητικά Σβεντ "βλέπει" τους συμπαίκτες του (3,2 ασ) κάτι που τον καθιστά ολοκληρωμένο επιθετικά.
Ο Χριάπα ξεπέρασε πλήρως τον περσινό τραυματισμό του. Παρ' ότι είχε τόσους προικισμένους επιθετικά συμπαίκτες, σκόραρε κατά μ.ο. 8,7π (40,7% τρ , 81,6 βολ) , μοιράζοντας και 3,3 ασσίστ. Στην άμυνα ήταν για άλλη μια φορά απ' τους κορυφαίους της Ευρώπης. Ένας "Κιριλένκο" λίγο χειρότερος  με λίγα λόγια...


Ο Λιθουανός Λαβρίνοβιτς συμπληρώνει άριστα τον Σέρβο Κρστιτς με το outside παιχνίδι του. Καθόλου τυχαίο που απ'  τη θέση του σέντερ η ΤΣΣΚΑ σκοράρει τους περισσότερους πόντους. Ο Γκόρντον θα παίξει επιθετική άμυνα και θα κοιτάξει να σκοράρει και όχι να δημιουργήσει. Ο Καζλάουσκας προσπαθεί να τον χωρέσει στην ομάδα αλλά η φετινή ΤΣΣΚΑ δεν ταιριάζει με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Αμερικανού. Στη μέρα του όμως μπορεί να καταστρέψει τον αντίπαλο (απέναντι στον ΠΑΟ παίζει πάντοτε καλά). Ο 25χρονος Βοροντσιεβιτς εμφανίζεται λιγάκι πεσμένος σε σχέση με πέρσι αλλά είναι λογικό (βλέπε Κιριλένκο-Χριάπα). Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να μην προσεχθεί. Ο Καούν θα μπεί για τα απαραίτητα φάουλ και όταν χρειαστεί να παιχθεί σκληρό παιχνίδι στο low post. 
Άφησα τελευταίο - αλλά σε καμια περίπτωση καταϊδρωμένο- τον 34χρονο Ραμούνας Σισκάουσκας. Τα χρόνια τον έχουν βαρύνει αλλά είναιι τέτοια η κάστα του Λιθουανού που ελάχιστα το κάνει να φαίνεται. Ο ρόλος του μπορεί να ήταν συμπληρωματικός όλη τη χρονιά αλλά πλέον φτάσαμε στο final four. Εκεί που ξεχωρίζουν οι άντρες απ' τα παιδάκια. Και ο Λιθουανός είναι αυτό που λέμε "άντρας με τα όλα του"...

Στον Καζλάουσκας πρέπει να πιστωθεί ένα μερίδιο επιτυχίας (μικρό , μεγάλο , ο καθένας έχει τη γνώμη του) της φετινής ΤΣΣΚΑ. Κατάφερε να πείσει όλους αυτούς του superstars  να αγωνιστούν ομαδικά και να βάλουν πάνω απ' το προσωπικό τους συμφέρον την ομάδα. Ο τρόπος που αγωνίζεται αυτή η ομάδα είναι εντυπωσιακός. Για την ακρίβεια "Ευρωπαϊκός - μπασκετικός". Μάλλον και χωρίς αυτόν , η "αρκούδα" θα έφτανε στο final four. Ο τρόπος που το πέτυχε και το μπάσκετ που έπαιξε όμως έχει σημασία. Ο Ολυμπιακός του 2010 καταλαβαίνει καλύτερα απ' όλους μας τη σημασία του... 


CSKA

PANATHINAIKOS
Κιριλένκο 28,7
Τεόντοσιτς 26,2
Λεπτά συμμετοχής
Διαμαντίδης 30,5
Σάτο 27
Κρστιτς 14,7
Κιριλένκο 14
Πόντοι
Διαμαντίδης 11,3
Μπατίστ 10
Κρστιτς 13
Clutch points
Καιμακόγλου 28
Σβεντ 88,2
Βολές %
Γιασικεβίτσιους 87,5
Κρστιτς 63,9
Δίποντα %
Καλάθης 60,5
Τεόντοσιτς 48,3
Mid-range %
Καλάθης 61
Σισκάουσκας 78,3
Close-range %
Καλάθης 66,7
Σβεντ 50
Σισκάουσκας 41,4
Τρίποντα%
Διαμαντίδης 44
Καιμακόγλου 43,5
Γκόρντον 36,4
Τεόντοσιτς 36,6
Χειρότερος guard στα τριπ
Καλάθης 29,5
Λόγκαν 33,3
Τεόντοσιτς 5,2
Ασσίστ
Διαμαντίδης 4,9
Τεόντοσιτς 32
Ασσίστ %
Γιασικεβίστιους 33
Κρστιτς 2,3
Επιθ. ριμπάουντ
Μπατιστ 2
Κιριλένκο 1,5
Κλεψίματα
Διαμαντιδης 1,5
Τεόντοσιτς 2,3
Λάθη
Διαμανίδης 2,6
Κριάπα 22,9
Λάθη %
Διαμαντίδης 23
Κρστιτς 23,7
Usage %
Βουγιούκας 28,7
Κιριλένκο 24,1
Ranking
Διαμαντίδης 17

To αδύνατο σημείο της CSKA


Η εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ. Αφήνει τους αντιπάλους της να μαζέψουν το 27% των σουτ που έχουν αστοχήσει. Αυτό σε συνδιασμό με το γεγονός πως ο ΠΑΟ μαζεύει το 32,7% (2ος στην Ευρωλίγκα) των σουτ που αστοχεί , μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ελληνική ομάδα θα έχει περισσότερες κατοχές στον ημιτελικό. Μείζονος σημασίας οι κατοχές ιδιαίτερα αν οι πράσινοι είναι και εύστοχοι.

   

 Που πρέπει να στοχεύσει ο ΠΑΟ


Απέναντί του θα συναντήσει μια πιο "γεμάτη" ομάδα. Αυτό που πρέπει να επιδιώξει είναι πως θα βγάλει εκτός αγώνα τον Τεόντοσιτς. Ο Μίλος είναι το μυαλό της καλοκουρδισμένης μηχανής που λέγεται ΤΣΣΚΑ. Να θυμίσω πως η ΤΣΣΚΑ έχει την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκα. Δίνει τις περισσότερες ασσίστ. Είναι πρώτη στην αναλογία ασσίστ/σουτ εντός παιδιάς που επιχειρήθηκαν. 
Απ΄ όλες αυτές τις πρωτιές , ο Τεόντοσιτς κατέχει τον σημαντικότερο ρόλο , μιας και απ' τα χέρια του περνάει το 32% των ασσίστ της ομάδας του. Πίσω του δεν έχει κάποιο αξιόλογο playmaker που θα ξέρει πως να διαχειριστεί τις ανάγκες της ομάδας. Συχνά τον ρόλο αναλαμβάνει πότε ο Σισκάουσκας και πότε ο Κιριλένκο αλλά αυτό τους αποκόβει από άλλες δουλειές που κάνουν καλύτερα στο γήπεδο. 
Ο Διαμαντίδης έχει τον τρόπο του να κλειδώνει τον Τεόντοσιτς. Τον ξέρει καλά απ' τις μάχες του ελληνικού πρωταθλήματος. Αν συνεχιστεί η παράδοση τότε ο πρωταθλητής Ευρώπης θα έχει δώσει ένα γερό χτύπημα στη ρωσική ομάδα. 

Ανάλογη σημασία έχει και η εκτέλεση του pick n' roll. Οι Κρστιτς - Λαβρίνοβιτς δεν βγαίνουν επιθετικά στο screen (hedge out) και οι Διαμαντίδης/Σάρας - Μπατίστ πρέπει να συνεργαστούν όσο πιο άψογα μπορούν ώστε να επιφέρουν το δεύτερο χτύπημα...

Χ-Factor


Κώστας Καϊμακόγλου: στη σειρά με τη Μακάμπι έγινε άντρας. Πήρε(και έβαλε) τα σουτ που άλλοτε έπαιρνε (και έβαζε) ο Αντώνης Φώτσης . Αυτό θα κληθεί να κάνει και στον ημιτελικό. Η άμυνα θα του δώσει το σουτ (η ΤΣΣΚΑ αφήνει το σουτ απ' τα αντίπαλα "τεσσάρια" γιατί έτσι προστάζει το σύστημα) και αυτό πρέπει να είναι εύστοχο. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Καϊμακόγλου είναι ο καλύτερος clutch player του φετινού Παναθηναϊκού. Συνολικά έχει 28πόντους με 5/8 τρίποντα! Ο δεύτερος Διαμαντίδης έχει 24π με 13/14βολές (αλλά μόλις 4/16 fg).

Πρόβλεψη

60%-40% υπέρ της ΤΣΣΚΑ. Αν ήταν ο Ολυμπιακός ή η Μπαρτσελόνα θα έδινα μεγαλύτερη τύχη στη ΤΣΣΚΑ. Όχι απαραίτητα γιατί είναι χειρότερες ομάδες αλλά επειδή σε μονό παιχνίδι είναι απέναντί τους ο Ομπράντοβιτς.

πηγές: in-the-game.org, All Star Basket


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 σχόλια:

stratos kalantzis είπε...

Εξαιρετική ανάλυση, κατατοπιστικότατη και απολύτως περιγραφική.

Γνώμη μου ότι ο ΠΑΟ θα την πιέσει, θα την φοβίσει, θα της βάλει δύσκολα, αλλά στο τέλος δε θα αντέξει και θα χάσει μάλλον εύκολα.

Έχει πολύ μικρό ροτέισον για να τα βγάλει πέρα με τον βαθύ πάγκο των Ρώσων επί 40 λεπτά. Άξιο να αναφερθεί ότι και στα δύο φετινά ματς το τεχνικό τιμ της ΤΣΣΚΑ έβγαλε εντελώς εκτός παιχνιδιού τον Διαμαντίδη παίρνοντας την μπάλα από τα χέρια του.

Θα πρέπει να επιτεθεί ο ΠΑΟ στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου του. Πέραν του μικρού ροτέισον, έχει και κάποια "ηλικία" σαν ομάδα.

Οψόμεθα

Ανώνυμος είπε...

Η παρομοίωση πάντως με τον Ρόκυ και τον Ιβαν Ντράγκο είναι πολέ πετυχημένη. Από τη μια ο κάτοχος του τροπαιου που είναι αουτσάιντερ και από την άλλη ο παντοδύναμος αντίπαλός του που είναι φαβορί. θα μπορέσει ο ΠΑΟ να κάνει την έκπληξη αλλά Σταλόνε; Δύσκολο αλλά θα δείξει.

Αργύρης.

ΥΓ. Συμφωνώ και εγώ για το 40-60

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα,

συμφωνώ με το άθρο σχεδόν σε όλα, ειδικά στην πρόβλεψη που κάνεις.
Ο ΠΑΟ θα χρειαστεί όλους τους παίχτες του σε καλή μέρα για να νικήσει αυτήν την csska, μια από τις πληρέστερες ομάδες όλων των εποχών. Είμαι περίεργος ειδικά για τον saras τι f4 θα κάνει(4/4 f4). Είναι μεγάλος παίχτης και παρόλο που έχουν περάσει τα χρόνια, πιστεύω ότι θα κάνει καλά παιχνίδια.

YΓ. μία διόρθωση, ο ΠΑΟ είχε νικήσει την csska και το '96 στον ημιτελικό, οπότε ας ελπίσουμε να "πεμπτώσει" το καλό.

Πάντα φιλικά,
Φώντας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Στράτο εγώ δεν πιστεύω ότι θα χάσει εύκολα ο ΠΑΟ, το αντίθετο, έχω την αίσθηση ότι στο τέλος θα την λυγίσει την ΤΣΣΚΑ. Ο Ολυμπιακός έδειξε στα τελευταία παιχνίδια ότι θα παίξει με τον Σπανούλη να μην κάνει πολλά γιουρούσια μέσα στην ρακέτα, ότι θα πάρει περιφερειακά σουτ και θα μοιράσει την μπάλα.

stratos kalantzis είπε...

Γιώργο, ίσως έχεις δίκιο, αλλά η εμπειρία του αγώνα στη Ρωσία, όταν οι πράσινοι ήταν μεν κοντά σε όλο το πρώτο ημίχρονο σκοράροντας 49 πόντους, έχασαν δε κάθε επάφη με τους Ρώσους μέσα σε ένα δίλεπτο με ένα επιμέρους 11-2, καταδεικνύει νομίζω ότι η δυναμική δεν είναι με το μέρος του.

Αντιμετωπίζει μια ομάδα που σε ένα δίλεπτο μέσα μπορεί να εξαφανιστεί στο σκορ. Και φέτος ο ΠΑΟ χάνεται σχεδόν για ολόκληρα 10λεπτα (ιδίως τα 3α κάθε παιχνιδιού).

Skanik114 είπε...

Εξαιρετική ανάλυση,μπράβο στον γράφων.Είδα πράγματα που δεν είχα δει αλλού και αυτό μας χαροποιεί όλους(παλιές ένδοξες εποχές του Τριπόντου).Για να δούμε,είμαι τέρμα παναθηναικός σε αυτό το ματς και προσωπικά μου αρέσει που είναι σε θέση αουτσάιντερ(το προτιμώ από φαβορί).Εκεινό που ήθελα να καταθέσω ειναι αν έετε παρατηρήσει και εσείς μια ''ηττοπάθεια'' (φτου) στην ομάδα λόγω της γνωστής ρώσσικης καφριλας.Αυτό,σας ευχαριστώ για τον ρόνο σας,να πάνε όλα καλα και να πανηγυρίσουμε για ακόμα μια φορά μαζι μα το αγαπημένο τριφύλλι της ζωής μας.
viva la revoluzione

Δημοσίευση σχολίου