RSS

Η ερυθρόλευκη λάβα που καίει το καταπράσινο δάσος


Είχα σκοπό να γράψω μια ανάλυση όπως τον παλιό καιρό. Να χωρίσω το παιχνίδι σε κατηγορίες (ρυθμός , ριμπάουντ , άμυνα , επίθεση , ειδικές καταστάσεις) και να κάνουμε μια κουβέντα για κάθε μία ξεχωριστά. Με την επικράτηση του Ολυμπιακού να είναι τόσο ολοκληρωτική , δεν χωράνε εξειδικευμένες αναλύσεις. Τα πράγματα ήταν απλά: Mέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός αστόχησε σε 20 σουτ εντός παιδιάς ανανεώνοντας τα 13 απ' αυτά (τα του ΠΑΟ ήταν 22 - 5). Ο ΠΑΟ πραγματοποίησε 28 ευκαιρίες για σουτ (διπ+τριπ+0.5 βολ) με τον ΟΣΦΠ να έχει 25 μόνο από .... δίποντα (46,5 συνολικά). Αυτά παθαίνει όποιος κάνει 9 λάθη παραπάνω και υπολείπεται κατά 6 κλεψίματα....


Ξέραμε πως ο ΠΑΟ θα αντιδρούσε στο τρίτο δεκάλεπτο αλλά ξέραμε επίσης πως θα απαιτούνταν τέτοια υπερπροσπάθεια που αναγκαστικά ο Ομπράντοβιτς θα ξεκινούσε τις αλλαγές από νωρίς. Και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα....

Το χάντικαπ της ενέργειας είναι σε όλους μας ξακουστό (τόσες πολλές φορές που έχει αναφερθεί). Εξίσου σημαντικό είναι και η μηδαμινή βοήθεια που παίρνουν οι πράσινοι απ' την "δεύτερη πεντάδα". Οι Σάτο - Καλάθης - Σμιθ - Τσαρταρής - Μάριτς - Λόγκαν - Βουγιούκας προσφέρουν τόσα λίγα στην οικονομία του παιχνιδιού που κάνουν τον Ομπράντοβιτς να βγαίνει απ' τα ρούχα του.  
(Οι ευθύνες του όμως είναι μεγάλες αλλά δεν είναι  της παρούσης να το συζητήσουμε).

Ο ΟΣΦΠ υποχρέωσε τον ΠΑΟ να παρουσιάσει μια  εικόνα , που όμοιά της δεν θυμάμαι στην Ζοτς εποχή. Δεν αναφέρομαι τόσο  στους 20 πόντους διαφορά που θα μπορούσε να τελειώσει το παιχνίδι (η μεγαλύτερη διαφορά στην επί Ζοτς εποχή για τους κόκκινους είναι το 71-55 του 2ου τελικού τη χρονιά '07-'08) , όσο στη λευκή πετσέτα που έριξαν απ' το 28'. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τι ήθελε να προστατέψει ο Ομπράντοβιτς αλλά προσωπικά δεν επικροτώ τέτοιες αποφάσεις. Μόλις τρεις ημέρες πριν,  οι ερυθρόλευκοι έχαναν με 63-47 στο 28' αλλά για ένα σουτ και μία καραμπόλα δεν κέρδισαν το ματς. Υπάρχει φυσικά το πρόσφατο παράδειγμα της Κωνσταντινουπολης  ενώ μην ξεχνάμε τον προημιτελικό με τη Σλοβενία το 2007.
Η "λευκή πετσέτα" δείχνει πολλά περισσότερα από μια απλή οικονομία δυνάμεων για τον επόμενο τελικό...

Στη μεγαλύτερη διάρκεια και των τριών τελικών ο ΟΣΦΠ έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις επιθετικές επιλογές του αντιπάλου του. Μόνο το παιχνίδι με πλάτη των Διαμαντίδη - Περπέρογλου δεν φτάνει.
Τα αγαπημένα mismatch που τόσο λάτρευαν να στοχεύουν οι πράσινοι , τώρα τα ψάχνουν με τα κυάλια (μόνο ο Γκετσεβίτσιους τους δίνει τυράκι). Η split out πάσα απαγορεύτηκε: Ο Ίβκοβιτς προτιμάει τις καθαρές άμυνες 2 vs 2 στο p n r και δεν μπλέκεται με περιστροφές και βοήθεις. Αλλά και αυτό το p n r που είναι το καλύτερο στην Ευρώπη , με τα πόδια - χέρια των Ντόρσεϊ / Χάινς φαντάζει μέτριο.
Τί έμεινε ; To post up game που αναφέραμε παραπάνω και κάποια τρίποντα με πάσα στην weak side.

Στην άμυνα το ερυθρόλευκο τρίπτυχο: αθλητικά προσόντα (επιθ. ριμπάουντ) - ενέργεια (άμυνα) - δυνάμεις (το πάνω χέρι στη 4η περίοδο) , δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Ο ΠΑΟ βιώνει ψυχολογικές καταστάσεις πρωτόγνωρες για εκείνον. Έχει να υπερασπιστεί ένα match ball παιχνίδι απ' τον περασμένο αιώνα (1998/99). Τότε ξεκινούσε η αυτοκρατορία για εκείνον. Τη Τετάρτη θα τελειώσει;

ορισμένα στατιστικά για όσους ενδιαφέρονται:

  • Ο Σπανούλης σουτάρει με 39% διπ (9/23) και 17% τριπ (2/12). Μοιράζει κατά μ.ο. 5 ασσίστ αλλά πουλάει και 4,3 φορές τη μπάλα. 
  • Ο Άντιτς έχει κερδίσει 15 φάουλ και έχει κάνει 6. Σπουδαία η δουλειά του Σκοπιανού που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. 
  • Ο παροπλισμένος Γκετσεβίτσιους έχει ευστοχήσει στα 7 απ' τα 14 τρίποντα. Ο Ίβκοβιτς αιφνιδίασε για τα καλά τον κουμπάρο του με τον ρόλο που έδωσε στον Λιθουανό. 
  • Ο Μάντζαρης έχει κάνει μόλις ένα λάθος σε 68' συμμετοχής
  • Ο ενεργητικός Παπανικολάου παράγει κάθε φορά απεριοριστά Joule στο παρκέ. 22 ριμπ / 7 κλεψ είναι μόνο όσα μετρώνται.
  • Ο Μπέρι - Πρίντεζης με 15/22 διπ και 4/6 τριπ είναι "money in the bank".
  • Οι περίφημοι hustle points (κοψ+κλεψ) είναι για τους Ντόρσεϊ/Χάινς : 18. Για τους Μπατίστ/Μάριτς/Βουγιούκα : 8 
  • Επιθ ριμπ ΟΣΦΠ: 39 / ΠΑO: 29 - Λάθη ΟΣΦΠ: 30 / ΠΑΟ: 48 . Τουτέστιν 28 περισσότερες κόκκινες κατοχές 
  • Ο Διαμαντίδης ως εκτελεστή τα πηγαίνει πολύ καλύτερα ( 16,6π / 7/14τρ) απ' ότι δημιουργός (12ασ / 11 λαθη). Αυτό προτιμάει και ο Ίβκοβιτς εξάλλου...
  • Το θρυλικό "σουτ από μέση απόσταση" του Σάρας δεν έχει κάνει την εμφάνισή του (4/13 διπ)
  • O Σάτο μπορείτε να μαντέψετε πόσους πόντους έχει πετύχει συνολικά; Επτά! Μόνο η άμυνα (που και αυτή ελέγχεται ) δεν φτάνει...
  • Τα ίδια και για Καλάθη. Μπορεί στη προσωπική άμυνα πάνω στον Σπανούλη να παίρνει σχεδόν άριστα αλλά αν παίζεις με τέσσερις στην επίθεση (1/9 τριπ) τότε ....
  • Μπορεί τα νούμερα του Μπατίστ να είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογα (15'- 10π / 31' - 11π / 18' - 12π ) αλλά η εικόνα στο παρκέ μαρτυρά άλλα...
  • Ο Καϊμακόγλου είναι ο πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας του αλλά εκτός απ' αυτό του ζητάει να επαναφέρει το καλό του ποσοστό στα τρίποντα (2/7)
  • Οι δύο νεοφερμένοι Αμερικανοί έχουν αγωνιστεί στα 31,78 απ' τα 600 συνολικά λεπτά των τριών τελικών. Η "χρησιμότητά / χρησιμοποίησή" τους μεταφράζεται στο 6%. Μαζί.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οποιος παιζει με το στομα , δεν μπορει με το σωμα.

Ανώνυμος είπε...

νομιζω οτι για αλλη μια φορα φαινεται ποσο σημαντικο ρολο παιζει η σταθερη διοικηση στα ομαδικα αθληματα ωστε να μπορουν οι αθλητες και οι προπονητες να προετοιμαστουν απερισπαστοι και χωρις κλεφτες ματιες στο αβεβαιο μελλον τους για τον καθε αγωνα.
ο παναθηναικος καθε χρονο ειχε προβληματα στην αποδοση του κατα την διαρκεια της χρονιας παιζοντας κακο μπασκετ καιχανοντας απροσμενα παιχνιδια αλλα την ανοιξη εκανε τα καλυτερα παιχνιδια του και κερδιζε τους τιτλους.
τελος αξιζει να αναφερουμε και να θαυμασουμε την προσπαθεια της ομαδας του ολυμπιακου που σε καθε φαση προσπαθουν και δινουν τα παντα για να αποδειξουν οτι μπορουν.
σε σχεση με τα περασμενα χρονια πρωτη φορα ο ολυμπιακος κανει τα αυτονοητα γυριζει την μπαλα και βγαζει το ελευθερο σουτ, ετσι γινονται ολοι ηρωες και κανενας ηπερηρωας (ουτε ο σπανουλης) και η ομαδα αποδιδει καλο μπασκετ για μεγαλυτερο διαστημα και κερδιζει η χανει προσπαθωντας...
johny

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Η πάσα του Λο στον Πρίντεζη στο τέταρτο δεκάλεπτο θύμισε τις κάθετες πάσες του Μάτζικ στον Α.C. Green

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

και η Μακαμπι Χαιφα παιρνει που και που ενα πρωταθλημα......

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Drazen είπε...

Eίναι η πρώτη φορά στα δύο χρόνια του μπλογκ που ντρέπομαι τόσο πολύ για ορισμένους αναγνώστες μας.

Ξέρω πως η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων μας δεν είναι τέτοιοι.

Για τελειώνουμε μια και καλή με τους 2 τελευταίους ανώνυμους: Το να διαφωνείς μπασκετικά είναι και το ζητούμενο σε εμάς. Γι' αυτό υπάρχει και η επιλογή του σχολίου. Θα μπορούσαμε να μην επιτρέπουμε να γράφονται σχόλια αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας.

Εσείς το έχετε περάσει σε προσωπικό επίπεδο και είναι ντροπή σας. Το ύφος και το λεξιλόγιό σας δεν συνάδει με την δική μας αισθητική.

Και επειδή ακριβώς την προσβάλετε , θέλουμε να φύγετε απ' την παρέα μας. Μην ξαναστείλετε μήνυμα γιατί όταν θα το δούμε θα το διαγράψουμε. Την ίδια στιγμή. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε άλλα sites που σίγουρα θα είναι πρόθυμα να σας δεχθούν .

ΕΔΩ ΟΜΩΣ , ΟΧΙ.

Υ.Γ. Φίλοι του μπλόγκ: Τα σχόλια που κατά καιρούς γράφετε δεν περνάνε απ' την έγκρισή μας. Δεν το θέλουμε μιας και σας έχουμε ΑΠΟΛΥΤΗ εμπιστοσύνη. Φυσικά και θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική μας.

Ανώνυμος είπε...

Drazen ΟΛΗ η ντροπή είναι δική σας. Αυτών που έχουν το μπλόγκ. Γιατί αν σβήνατε τα υβριστικά μηνύματα απο την αρχή δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Και αν δείτε προσεχτικά ΠΑΝΤΑ ένας του παο είναι που το ξεκινά να ποστάρει βρίζοντας. (μια βόλτα σε ΟΛΑ τα θέματα θα ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ του λογου το αληθές) ΜΙΑ φορά δεν σβήσατε χαρακτηρισμούς και βρισιές εναντίον Ολυμπιακών και του Ολυμπιακού. Ακόμα προβάλλατε ως θέμα που πρέπει να διαβαστει μπλόγκ παοκτζη που βρίζει τον Ολυμπιακό. Πείτε απο την αρχή αν είναι για το ξέρουμε και οι φίλοι του Ολυμπιακού οτι δεν έχετε καμιά διαγορά απο τα leoforos και gazetta για να μην ασχοληθούμε ξανά με το υκειμενικό σας μπλογκ...

Drazen είπε...

Για το μπλογκ Παοκτζή ζήτησα συγνώμη. Αναφερόμουνα μόνο στο αφιέρωμα που έκανε για τον ΠΑΟΚ και όχι σε ολόκληρο το μπλογκ του. Τα μηνύματα δεν τα σβήσαμε και νομίζω κατάλαβες απ' την παραπάνω απάντηση τους λόγους. Δεν θα γίνω μπάτσος να δω ποιός το πρωτοξεκίνησε και να τον "τιμωρήσω". Πόσο δύσκολο είναι να μην δοθεί συνέχεια στο κακόβουλο σχόλιο ενός βλάκα? Αν θεωρείς πως αντιπροσωπεύεις όλους τους φίλους του ΟΣΦΠ , τότε - λυπάμαι - αλλά μην μας ξαναδιαβάσετε. Το έχουμε επισημάνει και παλαιότερα : ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ. Καλές προθέσεις έχουμε , αντικειμενικοί δεν είμαστε . Όλες οι απόψεις μας είναι υποκειμενικές.

Ανώνυμος είπε...

Η διαφορά είναι οτι εγώ δεν μίλησα για αντιειμενική γνώμη, αλλά για αντικειμενική-επιλεκτική συμπεριφορά. Δεν γίνεται δηλαδή να βγαίνει ο κάθε καμένος εδώ μέσα και να βρίζει μάνες και οτι άλλο του κατέβει στον ελάχιστο εγκέφαλο του και εσείς με την δικαιολογία οτι δεν φιλτράρετε τα μηνύματα να μην τα σβήνετε. Τα πειράγματα είναι θεμιτά, η ανήθικη υβρεολογία ανεπίτρεπτη σε έναν χώρο που ευαγγελίζεται οτι θέλει να κρατήσει ένα επίπεδο...

basketikos είπε...

Εκ μέρους όλων των διαχειριστών του blog ζητάω συγγνώμη από όλους τους αναγνώστες για τα απαράδεκτα και προσβλητικά σχόλια που αναρτήθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο. Θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάσατε ένα να σβήσετε. Το 3ο στην σειρά μήνυμα. Την αρχή του κακού...

Δημοσίευση σχολίου