RSS

Ο Παναθηναϊκός την ποιότητα , ο Ολυμπιακός την ψυχολογία

Λίγες ώρες πριν τον τελικό νομίζω πως είναι σωστό να αναλύσουμε λιγάκι τους αιωνίους. Αν και είναι σε όλους μας γνωστά τα προτερήματα και τα ελλατώματα της κάθε ομάδας , η επανάληψη δεν βλάπτει.



Άμυνα


Oμπράντοβιτς - ομοιογένεια - άμυνα. Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο χτίστηκε η δυναστεία του Παναθηναϊκού. Μπορεί η φυγή του Φώτση να αποδυνάμωσε την άμυνα πάνω απ' τη στεφάνη και ο,τι σημαίνει αυτό , μπορεί οι Λόγκαν και Σάρας να είναι χειρότεροι αμυντικοί απ' τον Νίκολας , μπορεί τα χρόνια του Μπατίστ (35 παρακαλώ) να μην του επιτρέπουν να μαρκάρει όπως συνήθιζε , μπορεί , μπορεί , μπορεί.Όμως όσα "μπορεί" και να βάλουμε μία είναι η αλήθεια: Παραμένει μία εξαιρετική αμυντική ομάδα.
Μυστικό της οι - σε επιστημονικό βαθμό- αλληλοκαλύψεις του.
Ο Ολυμπιακός μετά από πολλά χρόνια έδωσε έμφαση σε αυτό κομμάτι. Ο Ίβκοβιτς βλέπει το μπάσκετνα παίζεται το μπάσκετ που του αρέσει. Ο Ντόρσεϊ τους έδωσε μία άλλη διάσταση όσον αφορά την άμυνα στον αέρα και στην αντιμετώπιση του pick 'n roll. Οι νεαροί καταθέτουν στο παρκέ μπόλικη ενέργεια και πίεση πάνω στη μπάλα. Μελανά σημεία οι Παπαδόπουλος και Γκεσεβίτσιους. Ο Ομπράντοβιτς θα σημαδέψει πάνω τους αρκετές επιθέσεις...
πλεονέκτημα: Παναθηναϊκός

Επίθεση

Οι φιλοσοφίες των δύο ομάδων σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού είναι η μέρα με τη νύχτα. Πολυφωνία vs οne man show.
Για το επιθετικό πλάνο του Παναθηναϊκού έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και έχει εξηγηθεί λεπτομερέστατα. Αν και οι Λόγκαν - Σμιθ δεν έχουν κατανοήσει ακόμη το σύστημα του Ομπράντοβιτς παρόλα αυτά τα καταφέρνουν μια χαρά oι υπόλοιποι. Έχουν την 5η καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα χωρίς να χρειαστεί να κάνει ο Διαμαντίδης τα όργια της περσινής περιόδου. Αν δηλαδή "ξυπνήσει" επιθετικά και ο Διαμαντίδης τότε τα καλύτερα έπονται γι' αυτόυς. Το ταβάνι της στην επίθεση η ομάδα δεν το έχει φτάσει ακόμη.
Ο Ολυμπιακός θύμισε λιγάκι εποχή '80s. Τότε που μία ομάδα στηρίζονταν σε υπερβολικό βαθμό στον πιο ταλαντούχο της παίκτη. Ο Σπανούλης ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία σε αυτό τον ρόλο (το ένστικτό μού λέει πως ζήτησε κιόλας κάτι τέτοιο) ενώ η ευχάριστη έκπληξη ακούει στο όνομα Πρίντεζης. Υπάρχει πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού (η αναλογία ασσίστ/λάθη βγάζει αρνητικό πρόσημο) αλλά εν μέρει εξηγείται (το νεαρό της ηλικίας + ο turnover machine Σπανούλης). Ο Λο ήρθε για να αποφορτίσει τον Σπανούλη και να δώσει πόντους απ' τη δεύτερη πεντάδα. Στα τελευταία παιχνίδια υπάρχει σαφής βελτίωση αλλά ο Παναθηναικός εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα
προβάδισμα: Παναθηναϊκός

Ριμπάουντ

Στα αμυντικά και οι δύο ομάδες είναι αρκετά χαμηλά στη κατάταξη της Ευρωλίγκα. Και στις δυο ελληνικές ομάδες λείπει ένας Μπουρούσης να εξασφαλίσει τα αμυντικά . Στην ανανέωση επιθέσεων ο Παναθηναϊκός σκίζει (2ος / Μπατίστ και Τσαρτσαρής έχουν μ.ο. 2 επιθ/αγ ). Τεράστια βελτίωση σε ένα τομέα που τα προηγούμενα χρόνια έπασχε.
Στην αντίπερα όχθη ο Ντόρσεϊ τους έχει καλυτερέψει αλλά θέλει κι άλλο. Ο Παπανικολάου κάνει ο,τι μπορεί χρειάζεται όμως και τη συνδρομή των συμπαικτών του.
προβάδισμα: Παναθηναϊκός

Προπονητές

Είναι και οι δύο κορυφαίοι. Ο Ομπράντοβιτς χρόνια τώρα έχει καθίσει στο Νο1 και η πτώση του φαντάζει αδύνατη στους συναδέλφους του. Αν πάντως κάποιος δεν τον "φοβάται" , δεν νιώθει κόμπλεξ κάθε φορά που τον βλέπει απέναντί του , αυτός είναι σίγουρα ο Ίβκοβιτς. Το φετινό παράδειγμα του Ολυμπιακού είναι η απόδειξη της μεγαλοσύνης του Γιουγκοσλάβου προπονητή.
προβάδισμα: Ομπράντοβιτς

φόρμα ομάδων - ψυχολογία

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει μια αστάθεια που δεν μας έχει συνηθίσει. Οι δύο εντός έδρας ήττες του από Καζάν και Αρμάνι έδειξαν ένα πρόβλημα στη συγκέντρωση που ξάφνιασε όλους. Είναι όμως τόσο πεποιραμένοι που αποκλείεται να συναντήσουμε κάτι ανάλογο στον τελικό.
Ο Ολυμπιακός έκανε την υπέρβασή του με την είσοδό του στα playoffs και η ψυχολογία είναι στα ουράνια. Σίγουρα θα βλέπει και θα ξαναβλέπει τα 32' του Φαλήρου για να παίρνει θάρρος και πίστη. Είναι στα καλύτερά του από ψυχολογικής άποψης
προβάδισμα: Ολυμπιακός

χ-Factors: Σάτο / Λο
Ο πρώτος μπορεί να κλειδώσει αμυντικά τον αντίπαλό του και να σκοτώσει επιθετικά με το σουτ του. Ο Λο είναι ένας ΝΒΑer με όλα τα καλά και κακά που κουβαλάνε τέτοιας φύσης μπασκετμπολίστες. Η προϊστορία πάντως λέει πως ο Ομπράντοβιτς δεν νιώθει άνετα όταν καλείται να αντιμετωπίσει παίκτες με τέτοια χαρακτηριστικά...


Άποψη:
Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει αλλά όχι όσες θα είχε σε μία σειρά best of 5. Ένας αγώνας είναι , μία αναποδιά , μία κακή ημέρα και τα προγνωστικά πάνε περίπατο. Οι πράσινοι έχουν ηττηθεί τις δύο τελευταίες φορές σε τελικό και το κίνητρό τους , η επιθυμία τους , η "πείνα" τους είναι μεγαλύτερη απ' οτι ήταν το '10 και το '11. Ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπο του Μάντζαρη τον ήρωά του στο ματς του Φαλήρου (σε άμυνα και επίθεση) και χρειάζεται έναν τέτοιο και στο τελικό αν θέλει να πάρει το πάνω χέρι. Δεν είναι εύκολο , ιδιαίτερα σε ουδέτερο γήπεδο.
Ο Παναθηναϊκός έχει βρεί τον τρόπο να περιορίζει τον Σπανούλη. Αν μάλιστα σουτάρει με καλά ποσοστά απ' τα τρίποντα , έχει κάνει τα 3/4 της διαδρομής προς τη νίκη.
Ο Ολυμπιακός εκτός απ' τον "Χ-ήρωα" που ψάχνει , πρέπει να ευστοχήσει στα ελεύθερα τρίποντα που σίγουρα θα βρει στο παιχνίδι (ο Παναθηναϊκός κλείνεται μέσα στη ρακέτα αποτρέποντας τις διεισδύσεις του Σπανούλη) και να μην πουλήσει "φθηνά" τη μπάλα χαρίζοντας κατοχές.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

p@p@donk είπε...

Τα κλειδιά του ματς είναι για τον Ολυμπιακό: Η ευστοχία των Μαντζαρη - Πρίντεζη (κατά κύριο λόγο) - Σλούκα στα σουτ 3πόντων που θα τους δώσει η άμυνα του Παναθηναϊκού και κατά πόσο δεν θα φορτωθεί με φάουλ ο Ντορσει.
Για τον Παναθηναϊκό Ο Σάτο σε άμυνα και επίθεση και η παρουσία των Καϊμακόγλου-Σμιθ-Τσαρτσαρή.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο η κόντρα του Ντορσει με την φροντ λαιν του ΠΑΟ με τους Μπατιστ- Μαριτς ( που προβλέπω να παίρνει αρκετό χρόνο ) Βουγιούκα.

Drazen είπε...

αφού ο Λο δεν θα παίξει για x-factor του ΟΣΦΠ θα βάλω τον Σλούκα. Πρέπει στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα του δώσει ο Ίβκοβιτς της δεύτερης πεντάδας να ανταποκριθεί στο 100%

Δημοσίευση σχολίου