RSS

ΝΒΑ: National Basketball Association. National?

Ο χαρακτηρισμός του μαγικού πρωταθλήματος ως εθνικού (National) μάλλον είναι πλεονασματικός ίσως και υπερβολικός.

Προσπερνάμε το γεγονός ότι μέσα στις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα υπάρχει και ομάδα από άλλη χώρα (Toronto Raptors). Μια απορία κύριε Stern, εάν στο μέλλον διαγνώσετε πιθανή αύξηση των εσόδων από την συμμετοχή ομάδας του Μεξικού υπάρχει πιθανότητα να δούμε τελικό πρωταθλήματος Toronto RaptorsMexico City Cactus?

Ας αφήσουμε όμως τις προφητείες και ας γυρίσουμε ξανά στο θέμα μας, από τις 50 πολιτείες των Η.Π.Α. στο μαγικό πρωτάθλημα εκπροσωπούνται μόνο οι 20. Δηλαδή μία εκπροσώπηση της τάξεως του 40%. Τι εθνικό πρωτάθλημα είναι αυτό που εκπροσωπεί μόνο το 1/2.5 του πληθυσμού, με γεωγραφικά κριτήρια. Μήπως όμως κάποιες πολιτείες εκπροσωπούνται από γειτονικές? Κοιτάζοντας τον παραπάνω χάρτη με τις πολιτείες των Η.Π.Α. διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Βέβαια, άνετα κάποιος μπορεί να κάνει την ερώτηση: Τα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας) έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση? Η απάντηση είναι όχι. Όμως στα συγκεκριμένα πρωταθλήματα υπάρχει η δυνατότητα της τοπικής εκπροσώπησης στα εθνικά πρωταθλήματα μέσα από τον δαίδαλο των μικρότερων κατηγοριών.

Οπότε βλέποντας ότι το National πάει περίπατο, προτείνω την αντικατάσταση του είτε από το Touristic είτε από το Profitable.

TBA ή PBA διαλέγετε όποιο σας ταιριάζει περισσότερο…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 σχόλια:

vandercoolis είπε...

Kata la8os epesa sto ar8ro sas. Eida to xarti prin diavasw tin analusi pou akolou8ei kai pragmatika mou ekane polu entupwsi auto pou diavasa parakatw giati einai entelws esfalmeno. Oriste ena link me tin katanomi pli8ismou stis US.
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=7052

Sugkrinontas tous duo xartes emena mou moiazei oti tautizontai ta entona kokkina simeia tou puknou ply8ismou me ta simeia opou uparxnoun omades NBA.

Wired Tube είπε...

Φίλε Vandercoolis είσαι σωστός, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια η εκπροσώπηση είναι της τάξεως του 70%. Όλο το κείμενο στηρίχτηκε σε γεωγραφικά κριτήρια και στον ''αποκλεισμό'' κάποιων αραιοκατοικημένων περιοχών από την εκπροσώπηση τους στο πρωτάθλημα. Κρίνοντας με πληθυσμιακά κριτήρια βλέπω ότι το TBA & PBA επιβεβαιώνεται πάλι. Βέβαια το πρωτάθλημα δικό τους είναι και μπορούν να το ονομάζουν όπως θέλουν.

Μάκης είπε...

Εγώ έχω να παρατηρήσω ότι υπάρχει ένα λάθος στις μαύρες κουκίδες του χάρτη!!!Δεν υπάρχει μαύρη κουκίδα στην πόλη Washington της πολιτείας Meriland(ανατολικές ΗΠΑ)για τους Wizards,ενώ λανθασμένα υπάρχει κουκίδα στη βορειδυτική πολιτεία Washington!!!Πριν ελάχιστα χρόνια η συγκεκριμένη πολιτεία εκπροσωπούταν στο ΝΒΑ από τους Sonics(Seattle)!!Τώρα πια όχι...

Γιωργος είπε...

Αλλο κομπλεξ υπαρχει απεναντι στο ΝΒΑ ή μας τελειωσαν? Μηπως εκτος απο τουριστες να τους πουμε και λετσους, αξεστους, ασχετους κλπ κλπ. Και εν πασει περιπτωσει, που ειναι το κακο μια σοβαρη λιγκα να εχει στοχο το κερδος? Μηπως ενας χρεωκοπημενος ΕΣΑΚΕ ειναι προτιμοτερος? Αντι να μαθαινουμε, χαριεντιζομαστε.

Wired Tube είπε...

Γιώργο δεν υπάρχει κανένα κόμπλεξ απέναντι στο ΝΒΑ, στο προηγούμενο κείμενο που είχα αναφερθεί στο ΝΒΑ νομίζω πως το εκθείαζα για την πολύ καλή δομή και λειτουργία.
Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρεις θέλω να σου διευκρινίσω ότι ούτε ο Σκουντής είμαι ούτε ο Συρίγος ούτε ο Παπαδογιάννης είμαι κάποιος που ''φιλοξενείται'' σε ένα Blog που έφτιαξαν φίλοι για να περνάνε καλά. Οπότε και εγώ γράφω αυτά που θα συζητούσα μαζί τους σε κάποια καφετέρια.

Drazen είπε...

@Γιώργος
Αυτό που γράφεις "Και εν πασει περιπτωσει, που ειναι το κακο μια σοβαρη λιγκα να εχει στοχο το κερδος?" πολύ μου άρεσε.
Το ΝΒΑ στόχο το κέρδος δεν είναι πρόβλημα να έχει.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩς ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
Σκέψου τα παραδείγματα των ΣουπερΣονικς και το πρόσφατο των Νιου Όρλεανς Χόρνετς (όπου ο καλός μπαμπούλης Στερν έστειλε με το έτσιι θέλω τον Πολ στους Κλίπερς , αρνούμενος την τριπλή συμφωνία Χόρνετς-Λέικες-Ρόκετς σύμφωνα με την οποία οι Χόρνετς θα έπαιρναν ΚΑΛΥΤΕΡΑ AΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ)και βγάλε συμπεράσματα.

Και εν πάση περιπτώση για να ξεφύγουμε και λίγο από το μπάσκετ , τέτοιες αντιλήψεις (το Κέρδος πάνω απ' όλα) μας έφεραν στο τραγικό σημείο που βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αναφέρεστε σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ. Η νοοτροπία εκεί είναι πολύ διαφορετική από ότι στην Ευρώπη και οι ομάδες έχουν το οικονομικό κέρδος σαν λόγο ύπαρξης... και αυτό συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα εκεί...
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μου αρέσει που δεν υπάρχουν οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες με την λογική της Ευρώπης και πως υπάρχει η δυνατότητα να χτιστούν ομάδες πρώτης γραμμής.
Όσο για την γεωγραφική κάλυψη, δεν νομίζω πως στις άλλες χώρες είναι καλύτερα τα πράγματα, για να μην μιλήσω για την Ελλάδα...

Γιωργος είπε...

Αγαπητε Ντραζεν,

που ακριβως ειδες να λεω πως πρεπει "το κερδος να ειναι πανω απο ολα". Λεω οτι μια λιγκα που εχει στοχο το κερδος, εχει κατα τη δικη μου αποψη σωστη νοοτροπια. Τωρα που το ξερεις εσυ οτι μοναδικος στοχος του ΝΒΑ ειναι το κερδος, αυτο δεν μενει παρα να το μαθουμε. Οι αποφασεις του Στερν δεν ειναι παντα σωστες, ομως γενικα εχει καταφερει να φτιαξει ενα πρωταθλημα που το παρακολουθει ολος ο πλανητης και που οντως προσφερει καλυτερο θεαμα απο το μπασκετ που παιζεται οπουδηποτε αλλου. Και στην τελικη, αν δεν ανηκαν οι Χορνετς στο ιδιο το ΝΒΑ, τοτε η ανταλλαγη θα γινοταν κανονικα.
Αν η ελληνικη λιγκα ειχε εστω και το 1/3 της λογικης του ΝΒΑ, τοτε θα ειχαμε ενα καλυτερο πρωταθλημα (βλ. κοινη διαχειρηση τηλεοπτικων, φραγμους στις ομαδες που δρουν ανεξελεγκτα και λυμαινονται το αθλημα, σοβαρες ποινες σε παιχτες, προπονητες και οπαδους που κανουν ο,τι γουσταρουν κλπ κλπ). Δεν γινονται ολα αυτα στην εντελεια στο ΝΒΑ, αλλα γινονται...
Εκτιμω παντως πολυ την απαντηση του Wired Tube που ομολογουμενως μου απευθυνθηκε με υφος καλυτερο του δικου μου.

Wired Tube είπε...

Γιώργο μεταξύ των δύο άκρων (NBA-Ελληνικό πρωτάθλημα) υπάρχει πάντα η μέση λύση. Αυτό που ήθελα να γράψω και μάλλον δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι μια κλειστή λίγκα (που διαλέγει τις ομάδες με οικονομικά κριτήρια) δεν μπορεί να αποκαλείται ''Εθνική'' εφόσον δεν δίνει το δικαίωμα της δυνατότητας συμμετοχής σε όλους.

Δημοσίευση σχολίου