RSS

Retro Games: Αρης vs ΠΑΟΚ 1984/85



To 3-ponto.blogspot.com μετα το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στον Michael Jordan, συνεχίζει με την ενότητα των Retro Games!

Αυτή την εβδομάδα θα θυμηθούμε τον αγώνα Αρη-ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα της Α1 το 1984/85!



Καλοκαίρι 1984:Ο Άρης του Ιωαννίδη εχει χάσει το Πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ στον θρυλικό αγώνα των ΄΄ξυρισμένων κεφαλιών΄΄.Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις , αποκτά τον Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Ιωνικό Νίκαιας, έναντι του ποσού των 40εκ. δραχμών , ποσό φυσικά που για την εποχή θεωρούνταν τεράστιο για τα δεδομένα του Ελληνικού μπάσκετ.Μια κίνηση που έμελλε να είναι η απαρχή της παντοκρατορίας του Άρη στην Ελληνική μπασκετική σκηνή, καθώς από τη χρονιά αυτή και μετά, κατέκτησε 7 σερι πρωταθλήματα και 6 κυπελλα Ελλαδος.Από την άλλη πλευρά , ο ΠΑΟΚ έχοντας κερδισει το κυπελλο Ελλαδος την προηγουμενη χρονιά , έχει στον παγκο του τον φημισμένο Κροάτη coach Γιόζιπ Τζερτζια και απέκτησε τον 35χρονο τότε Στηβ Γιατζόγλου για να πλαισιώσει τους Φασουλα και Σταυρόπουλο(αποκτηθηκε το 1983 απο τη Λάρισα έναντι 10εκ. δρχ).Το τέλος της χρονιάς βέβαια βρήκε τον Τζέρτζια να φεύγει και να δηλώνει ότι«ο Φασούλας και ο Κατσούλης είναι αυτοί που με την απειθαρχία τους σταματούν ό,τι καλό μπορεί να γίνει στον ΠΑΟΚ – μόνο αν φύγουν αυτοί θα πάει η ομάδα μπροστά»...

Η χρονιά 1984/85 ειναι σημαδιακή , διότι για πρώτη φορά εγκαινιάζεται η γραμμή των 6.25, (το 1ο τριποντο στην ιστορία της Α1 το πέτυχε ο ΄΄Mατζικ΄΄ Νίκος Σταυρόπουλος στις 6 Οκτωβρίου 1984), για πρώτη φορά επιτρέπονται οι 2 ξένοι στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και είναι η πρώτη χρονιά που το Αλεξάνδρειο έχει παρκέ!

Εχει αρκετό ενδιαφερον να αναφερθούμε στα ρόστερ των 2 ομάδων, (κάνοντας και έναν μικρό σχολιασμό) καθως απαρτίζονταν απο παιχτες που δεν ειναι και πολυ γνωστοί στους νεότερους φαν του αθλήματος :

ΑΡΗΣ:
Γκάλης:27 χρονών τότε, σαφώς με πιο λίγα μυικά κιλά απο το '87 και με τις κάλτσες σηκωμένες εως το γόνατο... μόδα της εποχής..,Γιαννάκης :25 χρονών τότε, σαφώς το ύψος και το μυικό του συστημα ήταν για την εποχή μεγάλο πλεονέκτημα καθώς ξεχώριζε στη θέση του άσσου, Κοκολάκης:με ύψος 215 cm,σε ηλικία 35 χρονών ο τότε δεινόσαυρος του Ελληνικού μπασκετ βρισκόταν στη δύση της καριέρας του , Ρωμανίδης, Φιλλιπου, Δοξάκης:βασικος play maker στην προ-Γιαννάκη εποχη..,Σταμάτης:δυαρο-τριάρι που έπαιζε λίγο, Παραμανίδης, Τσιτάκης,Χριστοφάκης, Νάστος.


(δε βρήκα καλη φωτο του Αρη του 1985- τότε φορούσε διαφήμιση STIMOROL)

ΠΑΟΚ:
Φασούλας(21 χρονών τότε, σαφώς αδούλευτος και πολύ μακριά από τον παίχτη που εμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα), ''Μάτζικ'' Σταυρόπουλος:ο ηγέτης του ΠΑΟΚ της τότε εποχής, Μ.Κατσούλης(σημαία του ΠΑΟΚ που μετακόμισε αργότερα στον Άρη), Ζ.Κατσούλης (πολύ καλός σουτέρ αδερφός του Μάνθου), Β.Αλεξανδρης (33 χρονών τότε, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Άρη το 1979),Αλέξης Μπακόπουλος(ασσο-δυο και καλός αμυντικός),Καλπάκης(ο κακός δαιμονας του Γκάλη συμφωνα με το Συρίγο), Σακελλαρίου (οργανωτικός άσσος),Γιάννης Πολίτης (32 χρονών τότε, δυαροτριάρι)


Το παιχνίδι διεξάγεται φυσικά στο κατάμεστο από τους οπαδούς και των 2 ομάδων Αλεξάνδρειο!Από πλευρας τακτικής αυτό που κάνει τρομερή εντύπωση ειναι η πολύ καλή άμυνα προσαρμογής του ΠΑΟΚ πάνω στο Γκάλη με 2 και 3 αμυντικούς να του κλεινουν συνεχώς τους ελεύθερους χώρους και παίζοντας πολύ καλή άμυνα χαμηλά, άμυνα που δεν περίμενα να δω για να είμαι ειλικρινής εκείνη την εποχή.Αποτέλεσμα είναι ο Γκάλης να μην έχει σκοράρει εντός παιδιάς για 11'λεπτα!
Τελικά βέβαια τελειώνει τον αγώνα με πάνω από 30 πόντους, σουτάροντας κυρίως μετα από ριβερς και πάνω από τα χεριά των κοντών αμυντικών(Αλεξανδρής , Σακελλαρίου, Καλπάκης)
Στην επίθεση κυριαρχει το give and go... και τα ποσταρίσματα των ψηλών. Για pick n' roll φυσικά ούτε λόγος..
Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποιεί ο Μάνθος Κατσούλης που τελειώνει τον αγώνα με 31 πόντους κάνοντας θραύση με jump shots από τα 4-5 μέτρα!Μαζί του και ο ΄΄Ματζικ΄΄ Νίκος Σταυρόπουλος που προσέφερε μερικές εντυπωσιακές φάσεις!
Από τον Άρη αποκάλυψη του αγώνα ειναι ο Δοξάκης(12 π.) που κληθηκε να καλυψει το κενο του Γιαννάκη που χρεώθηκε με 4 φαουλ πολυ νωρις.Το ημίχρονο τελειώνει 42-42, και ο Άρης ξεφευγει με 7-8πόντους στο 35'.Με αντεπίθεση διαρκείας και με συνεχόμενα καλάθια των Ζαχαρία και Μάνθου Κατσούλη ο ΠΑΟΚ μειώνει σε 74-72 αλλα τελικά ο Άρης παίρνει τη νίκη με 76-75 .

Φασεις του αγώνα:
*Στο 9.40 και 10.50 του 1ου βιντεο , ο Κοκολάκης με 2 συνεχόμενες ραβέρσες ευστοχει μπροστά στο Φασούλα!
*Στο 12.30 του 1ου βιντεο , ο Φασούλας παιρνει το αίμα του πίσω φιλοδωρώντας τον με ένα μεγαλοπρεπές κόψιμο !
*Στο 13.00 του 1ου βιντεο , Ο Γιαννάκης με εκπληκτικό coast to coast και αριστερό lay up πετυχαίνει καλάθι!
Στο 13.40 του 1ου βιντεο , Ο Σταυρόπουλος με ωραία ατομική ενέργεια πετυχαίνει καλάθι και φαουλ!
*Στο 2.50 του 2ου βιντεο , ο Σταυρόπουλος δίνει εκπληκτική ασσίστ στο Φασούλα που καρφώνει, και στο 3.50 πετυχαίνει 3ποντο στον αιφνιδιασμό!
*Στο 6.10 του 3ου βιντεο , έχετε δει τον Γκάλη να σουτάρει εν στάσει τρίποντο? Ε, δειτε το και αυτό!(άστοχο βέβαια)
*Στο 9.20 του 4ου βιντεο , ο Γκάλης πετυχαινει εκπληκτικό καλάθι μπροστά σε Αλεξανδρή και Φασούλα!
*Στο 2.55 του 7ου βιντεο ,με το σκορ στο 74-72 και 30'' για τη λήξη ο Γκάλης πετυχαινει το πιο κρισιμο καλάθι του αγώνα μπροστά στον Καλπάκη και κάνει το σκορ 76-72.

Φάση του Αγώνα: 6.00 5ο βιντεο:Ο Σταυρόπουλος χρεώνεται με 5ο φάουλ στο Γκάλη (μάλλον υπερβολικό) και γίνεται το έλα να δεις! Διαμαρτυρίες ,συνθηματα, χειρονομίες, κλοτσιές σε πινακίδες, κέρματα(τότε υπήρχαν λεφτά!)... ίσως η φάση αυτή να έκρινε το παιχνίδι καθως ο Ματζικ ήταν ο ηγέτης του ΠΑΟΚ μεχρι εκείνη τη στιγμη...









Επόμενο παιχνίδι:Το 1ο Ευρωπαϊκό παιχνίδι(στους ομίλους) του Αρη μετά το Θρίαμβο της Εθνικής το '87:Αρης vs Ορτεζ 1987

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω λόγια...!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!Συνεχίστε έτσι!!!
Κωνσταντίνος Μανωλάκος.

Drazen είπε...

Ξεκίνα βιβλίο με θέμα retro games. Σοβαρά μιλάω.

Δημοσίευση σχολίου