RSS

Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει αλλαγμένους αλλά όχι και πεθαμένους!


Μετά την αποχώρηση των Αγγελοπουλαίων και την διαφαινόμενη αποχώρηση και των Γιαννακοπουλαίων πλανάται στον αέρα η αντίληψη πως το μπάσκετ στην Ελλάδα πεθαίνει. Θα διαχωρίσω την θέση μου. Το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν πεθαίνει , αλλάζει.

Με την οικονομική , πολιτισμική , πολιτική , κοινωνική εξαθλίωση που βιώνει η χώρα μας είναι αφύσικο – ανώμαλο αν θέλετε- να υπάρχουν 2 ομάδες στην Ελλάδα που κοστίζουν 65 εκ ευρώ και αποφέρουν κέρδη που μετα βίας φτάνουν τα 25 εκ ευρώ. Για πόσο καιρό ακόμη οι δύο οικογένειες να πληρώνουν τόσο ακριβά το κέφι τους; Δεν τους αδικώ. Έσοδα που να βρουν; Μία εταιρία μάρκετινγκ που να μας «καλλωπίσει» το πρωτάθλημα δεν φέραμε. Τα γήπεδα των Ολυμπιακών Αγώνων τα έχουμε και σαπίζουν. Το τμήμα μάρκετινγκ είναι κινέζικη λέξη για τις ομάδες (εξαίρεση ο ΠΑΟ). Αλλά δεν φταίνε μόνο οι άλλοι. Φταίμε και εμείς. Γιατί εμείς οι ίδιοι το απαξιώνουμε! Παράδειγμα: Το μοναδικό αθλητικό εβδομαδιαίο περιοδικό (που τυγχάνει να είναι μπασκετικό) αναγκάζεται να αλλάξει την έκδοσή του σε μηνιαίο , γιατί οι πωλήσεις του δεν ήταν οι επιθυμητές. Ένα μπασκετικό περιοδικό είχαμε και δεν το αγοράζαμε! Μετρηθήκαμε ….και βγήκαμε λίγοι! Φταίμε όλοι μας. Δεν νοείται ο Πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος Παναθηναϊκός να έχει ζημιές 15 εκ ευρώ! Φταίει και αυτός με τα υπέρογκα λειτουργικά του έξοδα (πχ μισθοί) , φταίμε όμως και εμείς που δεν στηρίζουμε όσο πρέπει την προσπάθειά του. Και αν φέτος έχουμε καλή δικαιολογία γιατί το πορτοφόλι μας ολοένα και λιγοστεύει , τα προηγούμενα χρόνια τι κάναμε; Τέσσερα παιχνίδια στην Ελλάδα και 2 - 3 στην Ευρώπη δεν φτάνουν (και στις δύο ομάδες αναφέρομαι)

Προσωπικά απ’ το να εξακολουθούν να συντηρούν μία εταιρία με ζημίες 20 εκ ευρώ κάθε χρόνο και να προσπαθούν να καλύψουν την χασούρα με μειώσεις προσωπικού απ’ τις άλλες τους εταιρίες , προτιμώ την τωρινή λύση. Στο κάτω κάτω οι 15 τους υπάλληλοι είναι απ’ τους πολύ τυχερούς μιας και λόγω των μισθών που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια, το κομπόδεμά τους φτάνει και περισσεύει για να μην δουλέψουν ποτέ ούτε εκείνοι ούτε τα παιδιά τους. Αν δεν το έχουμε καταλάβει σχεδόν όλοι από αυτούς δουλεύουν από χόμπι. Ενώ οι υπάλληλοι των άλλων εταιριών είναι βιοπαλαιστές. Δουλεύουν για την επιβίωσή της οικογένειάς τους. Αν πρέπει να διαλέξω ποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει την δουλειά του , θα διαλέξω τους χομπίστες. Ας φύγει λοιπόν πχ ο Παπαλουκάς και ας έρθει στη θέση του ο Σλούκας. Μην φέρει ξένο γκαρντ και ας καλύψει την θέση με τον Κατσίβελη. Αν έτσι η εταιρία κάνει ένα βήμα μπρος προς την οικονομική της βιωσιμότητα τότε έτσι ας γίνει.

Έγραψα και πιο πάνω πως το ελληνικό μπάσκετ αλλάζει. Το επίπεδο των ελληνικών ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα πέσει αλλά ο συναγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα θα ανέβει.

Καιρός είναι να δούμε και ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που θα το διεκδικούν 4 ομάδες , και ας μην έχει τους παιχταράδες που συνηθίσαμε να βλέπουμε. Να σας εκμυστηρευτώ κάτι; Μου έλειψε να βλέπω Ελληνόπουλα να παίζουν στην Α1. Από Ντομινίκ και Μπάιρον Σκοτ μέχρι Τζόνσον και Τσίλντρες τα ματάκια μου είδαν πολλούς. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν τις ευκαιρίες τους και άγουρα αλλά γεμάτα ταλέντο παιδιά. . Να ωριμάσουν μέσα στο γήπεδο κάνοντας λάθη γιατί μόνο έτσι θα βελτιωθούν. Η προπόνηση σε βελτιώνει αλλά δεν σε ωριμάζει.

Η κληρονομιά που μας άφησε ο Γκάλης είναι ακόμη εδώ. Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας έχει πολύ ταλέντο. Απλά στην πορεία οι άσχετοι προπονητές , η χαμηλού επιπέδου προπόνηση, οι κόλακες δημοσιογράφοι , οι φτηνές γκόμενες , τα γρήγορα λεφτά , τον αποπροσανατολίζουν και ξεφεύγει απ’ τον στόχο του. Τα παραδείγματα πολλά και δεν είναι της παρούσης να τα αναφέρω.

Τέλος οι αμφιβόλου ποιότητας κοινοτικοί και Αμερικανοί. Τα λεφτά ας επενδυθούν στις υποδομές απ’ το να τα παίρνει ο κάθε Έρτσεγκ και Τέπιτς.

Στην Ευρώπη τώρα δεν θα έρθει δα και η καταστροφή. Δηλαδή τι μπάτζετ είχε φέτος η Σιένα και έφτασε μέχρι το final four; Τα πρωταθλήματα Ευρώπης που κατακτούσε κάθε 2 χρόνια ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να τα ξεχάσουμε αλλά …θα επιζήσουμε και χωρίς αυτά. Δηλαδή η Ρεάλ που έκανε 15 χρόνια να φτάσει σε ff τι έπαθε;

Φταίμε και εμείς στο blog που φτάσαμε έως εδώ. Επαναπαυτήκαμε στη βιτρίνα των δύο «μεγάλων» και ξεχάσαμε πως μπάσκετ παίζουν και άλλοι. Μιλάγαμε συνέχεια για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό .Τα θαλασσώσαμε. Έγιναν ματσάρες για την 3η θέση ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ αλλά από εδώ μέσα ούτε μία ανάρτηση , ούτε ένα σχόλιο. Βουτηχτήκαμε με τα μούτρα στη μπόχα των τελικών και ξεχάσαμε να σηκώσουμε το βλέμμα μας. Στράτο , gangster , basketike , isiah , kareem, «ξεχαστήκαμε».

Οι υπερδυνάμεις έρχονται τώρα απ’ την Τουρκία. Εκεί θα πέσει το χοντρό χρήμα. Και οι ρωσικές ομάδες δείχνουν έτοιμες για αντεπίθεση. Οι ισπανικές θα είναι τα φαβορί. Έχουν γερά θεμέλια και δεν είναι φτιαγμένα από τραπουλόχαρτα για να πέσουν από μία ανακοίνωση…

Εμείς και οι Ιταλοί θα ακολουθούμε. Από κοντά και η μπασκετομάνα Γιουγκοσλαβία. Έτσι βλέπω να διαμορφώνεται ο χάρτης για τα επόμενα χρόνια.

(για την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού διαβάστε τον slam donk)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 σχόλια:

p@p@donk είπε...

@Drazen
Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου εκτός από ένα κομμάτι. Προσωπικά δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τη σειρά Άρης - Παοκ όχι γιατί μας έφαγε το γκλάμουρ ή η δυσωδία των αιωνίων αλλά γιατί καμμία από τις δύο μεγάλες αυτές ομάδες δεν απέπνεε υγεία. Ο Πάοκ που τελείωσε τη χρονιά δεν έχει σχέση με τον Παοκ που άρχισε, ενώ ο Άρης πέρασε από τόσα στάδια μέσα στη χρονιά που κάποια στιγμή δεν ξέραμε ποια ακριβώς ομάδα θα δούμε στο γήπεδο. Αυτό φάνηκε περίτρανα με την αδυναμία του ενός να συμμετάσχει στην Ευρωλίγκα και με την σχετική αβεβαιότητα που υπάρχει στον άλλον. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο ΔΕΝ έχουν στηρίξει τα ταλέντα που παράγουν. Όσοι έχουν μια ιδέα για την παιδική ομάδα του Άρη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα 16χρονο διαμάντι - δυστυχώς διεθνής με την Βουλγαρία - αλλά ακόμα και αυτή δεν είναι βέβαιοι ότι θα αξιοποιηθεί από την πρώτη ομάδα. Τα τελευταία παραδείγματα των Παπανικολάου - Χρυσικόπουλου είναι χαρακτηριστικά. Όσο για τον ΠΑΟΚ Βασιλόπουλος, Βασιλειάδης, Μαυροκεφαλίδης, Βεργίνης και τόσοι άλλοι όχι απλά δεν έγιναν σημείο αναφοράς αλλά από τους περισσότερους ούτε καν χρηματικό όφελος δεν είχε η ομάδα. Δυστυχώς η Ευρωλίγκα δεν είναι Τσάμπιονς Λιγκ όπου η συμμετοχή και μόνο θα σου καλύψει πλήρως όλο το μπάτζετ και ίσως να σου δώσει και κέρδος.
Τα ταλέντα είναι πάμπολλα στον Ελληνικό χώρο και ήρθε η στιγμή να ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΟΥΝ στις ομάδες και εν συνεχεία, αν έχουν την κατάλληλη εξέλιξη, να ΠΩΛΗΘΟΥΝ ώστε τα σωματεία να είναι κερδοφόρα. Άλλωστε η πώληση είναι ΤΕΧΝΗ και επουδενί ΝΤΡΟΠΗ όπως λανθασμένα πιστεύουμε εδώ στην Ελλάδα.
Υ.Γ. Ευχαριστώ Drazen

Unknown είπε...

Να δω το ελληνικό πρωτάθλημα του χρόνου: ΠΑΟ και οι υπόλοιποι, γιατί οι αφοί Γιαννακόπουλοι δεν πιστεύω ότι θα φύγουν.

Το επόμενο πρωτάθλημα θα έχει Θρύλο στο Παπαστράτειο, θεατές μόνο στα ντέρμπυ, μεγάλους παίκτες μόνο στον ΠΑΟ... Το μπασκετάκι θα συναγωνίζεται το βόλεϊ...

Το πρωτάθλημά μας ήταν και φέτος της πλάκας: με αδύνατους Άρη και ΠΑΟΚ, με την ΑΕΚ να υποβιβάζεται. Υπήρχε μόνο η κόντρα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού... Αφαιρέστε και αυτή, και έχετε τη σεζόν 2011 - 2012...

Και κάτι άσχετο: Κύριε Βασιλακόπουλε, δεν κουραστήκατε τόσα χρόνια; Ας δούμε και κάποιο άλλο πρόσωπο στην ηγεσία του αθλήματος.

Ανώνυμος είπε...

Σωτηρία για τον Ολυμπιακό υπάρχει μόνο αν ακολουθήσει το μοντέλο Partizan, πράγμα δύσκολο γιατί χρειάζεται ικανότατους ανθρώπους και κάποια στήριξη στην αρχή. Η ελπίδα μου για την ομάδα ήταν ο Σφαιρόπουλος, αλλά ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από την CSKA.

Drazen για ακόμη μια φορά έγραψες ένα φοβερό κείμενο (το εννοώ, δεν ειρωνεύομαι) αλλά σε βρίσκω πολύ αισιόδοξο... Η καταστροφή πιστεύω ότι θα έρθει, γιατί οι μικρές οικονομικά ομάδες θα μπορούσαν εδώ και καιρό να στηριχτούν εδώ και καιρό σε ταλέντα αλλά δε το έκαναν. Γιατί να γίνει τώρα;

Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά από του χρόνου μας βλέπω να παρακολουθούμε μόνο Euroleague, Αμερική και ACB...

Ανώνυμος είπε...

Kαλό το κείμενο! Καθόλου απαισιόδοξο...

Εάν η σπάσει η φούσκα,ίσως πιάσουμε το νήμα πάλι από τις αρχές του '90...


υ.γ. λογικό είναι να επιδιώκουμε να βλέπουμε κι acb κι euroleague,αλλά αν είμαστε "μασώνοι" τότε θα έπρεπε εδώ και καιρό να βλέπουμε και α2 και β' εθνική ανδρών,αλλά κι α1 γυναικώ (πόσοι άραγε ασχολήθηκαν με το ευρωμπάσκετ γυναικών;)

ΠιΖήτα

Δημοσίευση σχολίου