RSS

Retro Games: Aris - Partizan 10/3/1988


To 3-ponto.blogspot.com μετα το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στον Michael Jordan, δίνει συνέχεια στα weekly events με την ενότητα των Retro Games!
Αυτή την εβδομάδα θα θυμηθούμε το παιχνίδι του Αρη με την Παρτιζαν στο Αλεξάνδρειο το 1988...


Μόνο 9 μήνες έχουν περάσει από το μεγάλο θρίαμβο στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και τα μάτια όλων σχεδόν των Ελλήνων έχουν στραφεί στην προσπάθεια του Άρη να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης .Κάθε Πέμπτη στις 21:45 οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν καρφωμένοι μπροστά στις τηλεοράσεις μας , περιμένοντας με αγωνία ακόμη ένα επεισόδιο των Γκάλη, Γιαννάκη και των άλλων παιδιών.

Στις 10/3/1988 ο Άρης υποδέχεται την Παρτιζαν στο καταμεστο Αλεξάνδρειο και θελει παση θυσία τη νίκη για να προκριθεί στο final four της Γανδης.Οι Σέρβοι έχουν ήδη προκριθεί ώς πρώτοι στο final four με ρεκορ 10-4.
Ο Άρης επικρατεί τελικά μεσα σε αποθεωση 96-87 και παίρνει το εισητήριο για τη Γάνδη.

Συνθεσεις:
Αρης
(Ιωαννίδης):Γκάλης,Γιαννάκης,Σούμποτιτς,Φιλίππου,Γουίλτζερ,Ρωμανίδης,Λυπηρίδης,
Δοξάκης
Παρτιζάν(Βουγιόσεβιτς):Τζορτζεβιτς,Ομπράντοβιτς,Ντίβατς,Πασπαλι,Γκρίμποβιτς,Πετσάρσκι,Νάκιτς,Σάβοβιτς

Τι να προσέξετε:

*Τον Πάσπαλι να μαρκάρει τον Γκαλη σε συνεχεια των πειραματισμών του Τσοσιτς απο το Ευρωμπάσκετ που έβαζε ψηλους και ευκίνητους παιχτες στο μαρκάρισμα του.Ο Νικ δυσκολεύεται αλλά ξεπερνάει τους 30 πόντους..
*Τον Βουγιόσεβιτς με μαλλιά, προπονητη της Παρτιζάν!
*Το ροστερ της Παρτιζαν όπου αποτελειτο από παιχτες που έκαναν τεραστια καριέρα αργοτερα :Ντιβατς, Τζορτζεβιτς, Πασπαλι.
*Παίχτες που αγωνιστηκαν στην Ελλαδα για πολλα χρόνια : Πετσαρσκι
*Τον Γιαννάκη να ειναι από τους πρώτους παιχτες στην Ευρώπη που φοράνε μαύρα παπούτσια εκείνη την εποχή!
*Το Ζελικο Ομπραντοβιτς ως παιχτη!Εγκεφαλικός Play maker που δεν έκανε λάθος με τίποτα.. από τότε το είχε το split out!
*Tο εκπληκτικό άλμα του Γκάλη απέναντι στον Ντίβατς στην φώτο της ανάρτησης(μπορεί να κανει και ένα ψιλοεπιθετικό φάουλ με το χερι...)


*Φάση του Αγώνα:Στο βιντεο Νο 4 στo 9:35 Ο Ομπραντοβιτς μαρκάρει το Γκάλη και του κάνει ένα αγριο φάουλ χτυπωντας τον με τα νυχια στο πρόσωπο .. Ο Γκάλης κατι του λέει και ο Ομπραντοβιτς χαμογελαει ειρωνικά .. Στo 13:40 ο Γκαλης βλεποντας τον Ομπράντοβιτς να προσπαθεί να του κάνει σκρίν για να βγει ο Τζορτζεβιτς να σουταρει, τον φιλοδωρεί με μια πολυ δυνατη αγκωνια στο λαιμο(δεν ήταν τυχαία πυγμάχος) ...Ο πανούργος Σέρβος δεν αντιδρα... περιμενει να τελειωσει η φάση και χωρις να τον αντιληφθει κανεις σπευδει και ανταποδιδει με χτυπημα στον αυχένα του Γκάλη που δεν καταλαβε ποιος τον χτύπησε...Ακολουθεί συρραξη...
Στην επόμενη φάση στο 00:35 στο βιντεο Νο 5, ο Τζορζεβιτς ριχνει μπουνιά εν ψυχρώ στην κοιλιά του Γουίλτζερ .. ακολουθεί νέα συρραξη..

Τελικά οι αντιπαραθέσεις με τους Σέρβους κρατούν από πολύ παλιά!






Πηγές:Προσωπικό αρχείο, αρχείο Blogger, Arismania.com
Επόμενο παιχνιδι: Ηρακλης vs Αρης , Ινγκραμ vs Γκάλη 1990

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 σχόλια:

Drazen είπε...

Εξαιρετική ιδέα! Είναι η πρώτη φορά που ένα αφιέρωμα θα ενώσει τους μπασκετόφιλους κάθε ομάδας υπό τη σκεπή μιας ομάδας. (Μόνο τους Παοκτζήδες βγάζω εκτός αλλά δεν παίρνω και όρκο)
Του Μεγάλου Άρη.
Του Δικού μας Άρη.

Μας δίνεις την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε (οι παλιοί) ή να μάθουμε (οι νέοι) τι ήταν αυτό που ένωσε μία ολόκληρη Ελλάδα.Και με την ιστορία που έχουμε σαν έθνος , το να συμβεί κάτι τέτοιο (έστω και για λίγα χρόνια) ήταν κατόρθωμα!

Υ.Γ. Τα σχόλια και η φάση του αγώνα σε παρακαλώ να υπάρχουν σε κάθε retro game! Και αν μπορείς γράφε και περισσότερα για τακτική!!!!!

Υ.Γ 2 ) Η φωτό είναι δική σου?

Gangster είπε...

Ok ,από το επομενο retro game θα εχει και τακτικη..Βεβαια θεωρω οτι μεχρι το 1991-1992 τα παιχνιδια τότε υπολειπονταν πολυ στην πολυπλοκότητα της τεχνικής, καθως ήταν πολυ πιο απλά τα πραγματα..πχ ο Άρης τότε δεν επαιζε παρα ελάχιστα το pick n roll.

Η φωτο ειναι καταπληκτική τωρα που την ξαναβλεπω, και κανει για πόστερ δωματιου! που πηδαγε ο ανθρωπος!Η φώτο ειναι απο το Βιβλιο "Οι μεγαλες στιγμες του Ελληνικου Μπασκετ" , και θα ακολουθησουν και άλλες και από άλλα βιβλία στη συνεχεια..
Εχουμε και εμεις τα κονε μας Drazen...

Gangster είπε...

Σε συνεχεια του Κουιζ Νο 4 και για το φίλο από τη Θεσσαλονίκη που ρωτούσε για τη διαφήμιση στις φανελες της Παρτιζάν, η διαφήμιση φαινεται καθαρά στην πλάτη της φανέλας του Ντιβατς και ειναι τα παπουτσια ''SIMOD''.., ενω βεβαια ο ιδιος ο Ντιβατς και η Παρτιζάν φορουσε τα κλασσικα ADIDAS της εποχής..

Ανώνυμος είπε...

triponto all the way!!!

http://www.westlinntidings.com/sports/story.php?story_id=117390853311168800

o greg witljer se ena pio prosfato story!
Dimitris
UK

Gangster είπε...

Ουτε μια αναφορα στον Αρη δεν κανει ο Γουίλτζερ?

ΥΓ.Ο Γκάλης αστοχησε στην προσπάθεια που επιχειρει στη φωτογραφία της αναρτησης...

giorgiospapadopoulos είπε...

Από τις μεγάλες ομάδες οι μόνοι που χάναν με αξιοπρέπεια ήταν οι Σοβιετικοί. Οι Ιταλοί παίζαν μποξ, οι Ισπανοί κάναν συνεχώς φάουλ χαμηλά ,πέφταν για να κερδήσουν επιθετικό και στις επιθέσεις που κάναν ζητούσαν συνεχώς από τον διαιτητή να δώσει φάουλ στην αντίπαλη ομάδα,οι Γιουγκοσλάβοι δεν αποδεχόντουσαν την επερχόμενη όπως διαφαινόταν ο αγώνας, ήττα, και στήναν με ευκολία καυγάδες. Από τότε η νοοτροπία δεν άλλαξε και πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Δύο ακόμα παρατηρήσεις.
1)Ο Σκουντής θαρρεί κανείς πως δε βλέπει τις αγκωνιές και τη μπουνιά στο στομάχι στους καυγάδες που συνέβησαν.
2)Πόσοι άραγε θυμήθηκαν βλέποντας σε αυτόν τον αγώνα τον Ομπράντοβιτς, τη σκηνή στη Λουμπλιάνα, όπου με το χέρι λέει στον Μπατίστ να πάει να ζητήσει συγνώμη από τον παίκτη που πάτησε σαν ενοχλητική κατσαρίδα.

herbie είπε...

Καταρχάς πολυ καλό αφιέρωμα!!!!!
1)Όντως απο τακτική λίγα πράγματα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ομπράντοβιτς δεν κάνει ντρίμπλα με το αριστερό με τίποτα (πράγμα σπάνιο για Σέρβο να μην έχει καλή τεχνική)...και κανείς δεν τον πιέζει να πάει αριστερά!!!!!
2)Ο Σκουντής αλήθεια δεν είδε τι έγινε;;;Αν κ κανείς μπορεί να πεί ότι η αγκωνιά του Γκάλη είναι "κάπως μπασκετική" (μέσα στη φάση,όχι οτι δικαιολογείται)αλλά τα χτυπήματα των Σέρβων είναι τελείως εν ψυχρω!!!!

Unknown είπε...

Ωραίες αναμνήσεις από μια ομάδα, που καθήλωνε ολόκληρη την Ελλάδα μπροστά από την τηλεόραση.

Ο μεγάλος Άρης της δεκαετίας του 80, υστερούσε δυστυχώς μέσα στη ρακέτα...

stratos kalantzis είπε...

Πολύ μεγάλες ομάδες της εποχής εκείνης (Μακάμπι-Τρέισερ-Γιουγκοπλάστικα) είχαν περάσει πολύ δύσκολα μέσα στο Αλεξάνδριο κάποια βράδια Πέμπτης.

Τι μας θύμησες ρε Gangster!!!

Δημοσίευση σχολίου