RSS

Derrick Rose. MVP?


Φτάνοντας όλο και πιο κοντά στο τέλος της Regular Season, όλο και πιο πολύ ακούγεται το όνομα του Derrick Rose για να του απονεμηθεί ο (μεγαλύτερος κατ’εμέ) τίτλος του MVP της κανονικής περιόδου. Είναι όμως ο καλύτερος παίκτης; Αξίζει αυτόν τον τίτλο;



Στατιστικά ο Derrick Rose βρίσκεται ουσιαστικά στην 5η θέση. Πάνω από αυτόν βρίσκονται οι Lebron James, Dwight Howard, Dwyane Wade και Pau Gasol (με τους δυο τελευταίους έχει πολύ μικρή διαφορά).

Όμως ο τρόπος που βγαίνει ο MVP σπάνια στηρίζεται σε αριθμητικά και μόνο κριτήρια. Πολλές φορές όπως στο παρελθόν έχει συμβεί ο εν λογω τίτλος δίνεται με υποκειμενικά κριτήρια σε παίκτη με «λάμψη» κι ας μην έχει κάνει ανάλογη χρονιά ή ακόμα και σε παίκτη που ο θειος Stern θέλει να διαφημίσει για τον «α ή β λόγο» λαμβάνοντας υπόψη του και την κοινή γνώμη. Σαφώς ο παίκτης που βγαίνει κάθε χρονιά είναι παικταράς. Αν μη τι άλλο προσέχουν να μην εκτεθούν.

Απλα δεν είναι πάντα ο καλύτερος. Παραδείγματα πολλά.


Ο Steve Nash με βάση τους αριθμούς πάντα δεν ήταν ο καλύτερος ούτε το 2004-5 ούτε το 2005-6. Βγήκε όμως MVP διότι πιστεύω ότι το προφίλ του «κοντού λευκού» είχε λείψει από το NBA. Μιας λοιπόν και βρέθηκε ένας τέτοιος παίκτης μέσα στους καλύτερους δεν έπρεπε να το αφήσει χωρίς να το προβάλει. Ποιοι νομίζω ότι έπρεπε να ήταν στην θέση του; To 2004-5 νομίζω ότι καλύτερος παίκτης μακράν ήταν ο MVP της προηγούμενης χρονιάς ο Kevin Garnett ενώ το 2005-6 ή ο Lebron (που ήταν μικρός ακόμα) ή ο Nowitzki (που δίκαια πιστεύω το πήρε την επόμενη χρονιά).




Ο Allen Iverson τον οποίο προσωπικά τον θεωρώ ίσως τον μεγαλύτερο «μάγκα» που έχει παίξει μπάσκετ. Το 2000-1 έκανε σίγουρα σούπερ χρονιά αλλά ο καλύτερος παίκτης εκείνα τα χρόνια ήταν μακράν ο «μπουλντόζας» Shaquille ONeal ο οποίος νομίζω ότι πήρε γενικά λιγότερα MVP απ’όσα άξιζε.






Ο Michael Jordan ίσως κάποιες χρονιές αδικήθηκε από τις περιστάσεις που ήθελαν άλλον MVP (1989-90 υπέρ του Magic) και άλλες ευνοήθηκε (1997-98 κατά του Karl Malone).







Όσον αφορά τι φετινό πρωτάθλημα τώρα πιστεύω ότι είναι πιθανό να βγει MVP ο Rose. Αν το δούμε μόνο μέσα από τους αριθμούς ο Lebron έχει τα πιο «γεμάτα» στατιστικά μακράν του δεύτερου. Είναι ο MVP των δυο τελευταίων χρόνων.

Όμως ο Rose έχει εκτός των πολύ καλών στατιστικών του έχει και κάτι επιπλέον. Καταρχάς νιάτα μιας και δεν είναι ούτε καν 23 άρα και την δυνατότητα στο NBA να βγάλει νέο είδωλο συν το ότι παίζει στους Bulls στην ομάδα του Michael Jordan. «Τώρα που βρήκαμε παίκτη από τους Bulls είναι δυνατόν να τον αφήσουμε;» μπορεί να λέει ο μπάρμπα-Stern. Σημειωτέον ότι και ο Kevin Durant μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό νέο είδωλο άρα και διαφήμιση. Όμως δεν έχει Bulls το πακέτο του.

Όλα αυτά βέβαια είναι εικασίες. Γύρω στον δεύτερο γύρο των Play-Off θα ξέρουμε ποιος θα είναι «ο κατά τεκμήριο καλύτερος παίκτης» στο NBA.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά το βραβείο τα λέει όλα από μόνο του. Πιο πολύτιμος παίχτης λέει, όχι καλύτερος. Δηλαδή ποιός έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη βελτίωση της ομάδας του.
Υπάρχει καμμιά αμφιβολία γι'αυτό φέτος? Ποιός Λεμπρόν και ποιός Γουέηντ. Πίσω απ'το Σικάγο δεν είναι οι Χιτ.
Ρόουζ χαλαρά.

zed είπε...

Νομίζω ότι ο τίτλος αξίζει 1000% στον Ρόουζ. Είναι η μπασκετική αποκάλυψη της χρονιάς, ο παίκτης που θα απασχολήσει την μπασκετική υφήλιο για τα επόμενα χρόνια (εδώ μπαίνει πάντα το ερωτηματικό...) και οι ελπίδες των Μπουλς για την αναβίωση των μεγάλων ημερών ξανά στην ομάδα. Στο πρόσωπο του βλέπουν τον Τζόρνταν που μάταια έψαχναν για χρόνια.

Δημήτρης 1974 είπε...

Ενδιαφέροντα και σεβαστά τα σχόλια με τα οποία, κατά βάση, συμφωνώ αλλά θέλω να προσθέσω τα εξής: 1. Την περίοδο 2005-06 ο Κόμπι ήταν καλύτερος από ποτέ και θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο του MVP ή, έστω, να έχει μια καλύτερη θέση 2. Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο πιο αδικημένος στα βραβεία MVP. Το έχασε εντελώς άδικα από τον Καρλ Μαλόουν το 1996-1997 (προφανώς το έδωσαν στο Μαλόουν για να χρυσώσουν το χάπι λόγω της αποτυχίας του να κατακτήσει πρωτάθλημα) όπως το 1988-1989 και το 1989-1990 ελέω Μάτζικ αφού ήταν κοινό μυστικό ότι ο Μάτζικ έπρεπε να φτάσει στα 3 MVP για να ισοφαρίσει το μεγάλο του αντίπλαο Λάρι Μπερντ. Τέλος, το 1997-1998 ο Μάικλ κέρδισε πανάξια τον τίτλο MVP, κάτι που το απέδειξε και στη συνέχεια.

Δημοσίευση σχολίου