RSS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός = 87-83



Ρυθμός: To κάκιστο πρώτο ημίχρονο και για τις δυο ομάδες διαδέχθηκε ένα αρκετά καλό εισοσιπεντάλεπτο.Ο Ολυμπιακός έβγαλε όσο πάθος του έλειπε με τη Σιένα και στις προσωπικές μονομαχίες έβγαινε νικητής (ιδιαίτερα στο 1ο ημίχρονο). Ο ΠΑΟ είχε καλύτερο transition και διάθεση να τρέξει αλλά τα αβίαστα λάθη (αρκετές φορές η μπάλα έβγαινε έξω λόγω ανέλπιστα κακών τοποθετήσεων των πρασίνων) τους ακύρωναν αυτήν τους την επιλογή. Γενικά ήταν ένα παιχνίδι ενστίκτου παρά τακτικής, όπου τα καλάθια έμπαιναν με προσωπικές ενέργειες και όχι από σύστημα (έτσι εξηγούνται οι λίγες ασσίστ και τα πολλά λάθη).

Assist / turnover ΟΣΦΠ: 0,86
Assist / turnover ΠΑΟ: 0,69


Άμυνα - Επίθεση ΟΣΦΠ: Ο Ίβκοβιτς έριξε και πάλι πολλούς παίκτες για να κουράσει τον Διαμαντίδη (Γκόρντον , Σπανούλης , Πελεκάνος , Παπαλουκάς) και αν και απέτυχε να περιορίσει την επιθετική δράση του αστέρα των πρασίνων (21 π) τον ανάγκασε να κάνει 6 λάθη. Στα πλαϊνά p'n'r ο αμυνόμενος έπαιζε αντίθετα απ' το screen αφήνοντας ελεύθερο τον διάδρομο της baseline (δηλαδή μικρότερο χώρο), με τον Μπουρούση να τον περιμένει . Ο Ίβκοβιτς δίνει πάντα αυτήν την εντολή όσον αφορά τα πλαϊνά p'n'r. Στην αρχή έδιναν βοήθειες στο κεντρικό p'n'r αλλά οι περιστροφές των ερυθρολεύκων μπερδεύονταν. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου , μετά την είσοδο του Πελεκάνου και τις δυο καλές άμυνες πάνω στο screen , οι βοήθειες σταμάτησαν και ο Ολυμπιακός πήγε σε πιο παθητική άμυνα χωρίς κάλυψη απ' την αδύναμη πλευρά με σχετική πάντως επιτυχία Ήθελαν να κόψουν τις πάσες "μέσα έξω" του ΠΑΟ (11 κλ - Χαλπερίν 3) και να εκμηδενίζουν τις δικές τους περιστροφές. Οι Μπατίστ και Διαμαντίδης είχαν μαζί 12/15 διπ αλλά στα τρίποντα ο ΠΑΟ είχε μόλις 5/19.

Στην επίθεση η απουσία του Νεστέροβιτς έκανε τον Ολυμπιακό να εκτελεί μόνο με περιφερεικά σουτ (33 τρ / 36 διπ). Στο πρώτο ημίχρονο είχε μόλις 3/13 τριπ αλλά στο δεύτερο με οδηγό τον Χαλπερίν (6/9) ανέβασε το ποσοστό του στο 40% (8/20). Επειδή μόνο ο Μαυροκεφαλίδης έχει inside παιχνίδι , η επιλογή των περιφερειακών σουτ για την διάσπαση της ζώνης έμοιαζε (και ήταν) η μόνη λύση. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας στόχευσαν στον Μπουρούση για να παίξει με πλάτη , επιλογή που παρ' ολίγο να την πληρώσουν (ο Καλάθης ήρθε για βοήθεια απ' την απέναντι πλευρά και του έκλεψε 2 φορές την μπάλα). Ο Ολυμπιακός δεν έκανε πολλά screen πάνω στη μπάλα και πήγε σε μια λογική με πολλές πάσες. Όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Σπανούλης επειδή κρατούσε πολύ την μπάλα και ο χρόνος έτρεχε , έκανε κακό στην ομάδα του (οι 4 ασσιστ του ξεγελούν). Κακό θα μπορούσε να κάνει και ο Τεοντοσιτς με τις τραβηγμένες προσωπικές του φάσεις αλλα αυτή την φορά τα σουτ του μπήκαν (3/5 τρ) χτίζοντας ψυχολογία για αυτόν και την ομάδα του.
Δεν έπαιξε πολύ το p'n'r διότι ο καλύτερός του παίκτης σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού φορούσε τζινάκι και κοντομάνικο...
Επεδίωξαν τις επαφές για να πάνε στις βολές και να σημειώσουν εύκολους πόντους (30/36 έναντι 16/22).Αν δεν σούταραν για τρεις η επόμενη επιλογή ήταν η διείσδυση για να τους φθείρουν με φάουλ. Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στη zone press του αντιπάλου διότι οι ερυθρόλευκοι είχαν τις σωστές αποστάσεις και το καθαρό μυαλό που απαιτείται σε τέτοιες καταστάσεις.

Άμυνα - Επίθεση ΠΑΟ: Οι Περπέρογλου - Σάτο σε κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζονταν έβαζαν πλάτη τους Κέσελ και Χαλπερίν ποντάροντας στην αδυναμία τους να αντέξουν τα πόδια τους την δύναμη των αντιπάλων τους. Ο Περπέρογλου ανέλαβε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες (14 προσπάθειες εντός παιδιάς) αφού ο Σάτο δεν μπήκε ποτέ του στο κλίμα του αγώνα. Είτε με τις διαγώνιες πάσες που δεχόταν είτε με τα συνεχόμενα screen πάνω στη μπάλα που έκαναν οι συμπαίκτες του , έβρισκε τον διάδρομο για lay up. Τα ελεύθερα τρίποντα που έχασε πλήγωσαν την ομάδα του (1/5). Στην αντίπερα όχθη ο Χαλπερίν -σε ανάλογο ρόλο- τα έβαζε.
Η συνεργασία Διαμαντίδη - Μπατιστ κυμάνθηκε σε γνώριμα επίπεδα αν και στην παράταση δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική.Ο Καλάθης συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις (12π , 7 φαουλ υπερ) αλλά θα έπρεπε να παίξει περισσότερο πάνω στα αργά πόδια του Γλυνιαδάκη (ο Ομπράντοβιτς δεν το διαχειρίστηκε σωστά). Ο αιφνιδιασμός που δέχθηκαν στην πίεση του ΟΣΦΠ μετά από αουτ (ο Μαυροκεφαλίδης έπαιξε από μπροστά τον Διαμαντίδη εμποδίζοντάς τον να υποδεχθεί την μπάλα) τους οδήγησε να δεχθούν τα δυο τρίποντα του Γκόρντον και να ακολουθάνε στη συνέχεια στο σκορ. Δεν φάνηκαν το ίδιο προετοιμασμένοι στην πίεση όπως οι ερυθρόλευκους και το πλήρωσαν. Στην παράταση τα split out του Διαμαντίδη έβγαλαν ελεύθερα τρίποντα αλλά οι Καϊμακόγλου - Περπέρογλου τα έχασαν.

Στην άμυνα ο Φώτσης έπαιξε καταπληκτικά τον Μαυροκεφαλίδη , βγαίνοντας μπροστά και αναγκάζοντάς τον να απλώνει τους αγκώνες του και να δέχεται το επιθετικό φάουλ απ' τους διαιτητές. Στην διείσδυση του Σπανούλη (0/9 FG) έβγαιναν αρκετά χέρια για να τον κόψουν και να τον αναγκάσουν να κάνει το χειρότερο παιχνίδι του με την κόκκινη φανέλα. Στο δεύτερο ημίχρονο έβγαλαν ενέργεια και ισοσκέλισαν το χάντικαπ του πρώτου ημιχρόνου. Έπαιξαν ζώνη 3-2 (με Τέπιτς - Σάτο - Καϊμακόγλου στην τριάδα ) και μέχρι να βρει το χέρι του ο Χαλπερίν έδειχνε σωστή κίνηση . Μετά όμως ο Ισραηλινός εκμεταλευόταν τους κενούς χώρους που αναγκαστικά αφήνει η ζώνη και έβγαζε το πιστόλι του...

Ριμπάουντ: Όλο το μυστικό βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Αν και η διαφορά των επιθετικών ριμπάουντ μετριάστηκε στο τέλος (στο πρώτο ημίχρονο οι κόκκινοι πήραν 7 περισσότερα και στο δεύτερο οι πράσινοι 4 περισσότερα) , ο ΟΣΦΠ κέρδισε εξαιτίας αυτών. Με απαράμιλλο πάθος και μαχητικότητα έπαιρναν τα ριμπάουντ (Μπουρούσης 8 - Μαυροκεφαλίδης 7) προσφέροντας συνολικά 11 πόντους από δεύτερες επιθέσεις. Ο ΠΑΟ δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός με 5 πόντους στην ίδια κατηγορία. Και φυσικά όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικοί είναι οι 6 παραπάνω πόντοι σε ένα ντέρμπι.

Συμπέρασμα: Ο ΟΣΦΠ πήρε βαθιά ανάσα και αγόρασε χρόνο για τη συνέχεια. Έπαιξε με την πλάτη στο τοίχο αλλά τα κατάφερε. Η απουσία του Νεστέροβιτς όμως προβληματίζει. Αν δεν επιστρέψει για το υπόλοιπο της σεζόν τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Ο Γλυνιαδάκης μπορεί να κατέθεσε και την ψυχή του στο παρκέ αλλά σε μία σειρά 5 αγώνων μόνο αυτό δεν φτάνει. Ο ΠΑΟ (χωρίς τον Νίκολας) έδειξε οτι μπορεί να νικήσει στο ΣΕΦ (έστω έναν αγώνα) αν είναι πλήρης.
Οι τίτλοι είναι και θέμα timing. Αν είσαι τυχερός και τον Μάη δεν έχεις κανέναν στο απουσιολόγιό σου , είσαι σε καλό δρόμο. Αν όχι κάνεις τον σταυρό σου να θεραπευτεί ο MVP του πρώτου αγώνα γιατί κάθε μέρα δεν θα είναι του Αγίου Χαλπερίν ....

ΜVP
Γιοτάμ Χαλπερίν (25 pts , 6/9 τρι , 3 κλ σε 30')

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το χθεσινό μάτς ήταν το μεγαλύτερο "ξεβράκωμα" του φετινού παραμυθιού του Παο. Ένας Ολυμπιακός με τόσα προβλήματα (αγωνιστικά-ψυχολογία), κέρδισε (και φυσικά δεν έχασε ο Παο όσο έυκολα προσπαθούν να το πλασάρουν απο χθές όλοι οι "αντικειμενικοί") και θα κέρδιζε ακόμα πιο εύκολα αν δεν υπήρχε αυτός ο "Χ factor" στην Ελλάδα υπέρ του Παο (ναι στην διαιτησία αναφέρομαι...). Ακόμα και χωρίς τον Νεστέροβιτς πως γίνεται να κάνει ο Ολυμπιακός τον σταυρό του και όχι ο Παο (με ψηλούς τον Βουγιούκα, τον Καϊμακόγλου, τον "εύθραυστο" Μάριτς) δεν το καταλαβαίνω. Γιατί απλούστατα ούτε στον Παο θα είναι κάθε μέρα του Αγίου Καλάθη, Βουγιούκα, Σάτο, Τέπιτς. Το θαύμα τους το έκαναν για φέτος (Μπαρτσελόνα) και για αυτό να μην το έχουν και τόσο σίγουρο το final-4. Ο Παο δεν είναι τόσο καλή ομάδα φέτος όσο νομίζουν οι οπαδοί του και φυσικά όχι όσο μας την παρουσιάζουν οι "αντικειμενικοί" δημοσιογράφοι, οι εφημερίδες τους και τα site τους (μέχρι και ο Χελάκης με τον Μιαούλη μας έγραφαν μετά το μάτς του 1ου γύρου για τον "πυρετό" του Διαμαντίδη, άκρως μπασκετικοί γάρ...).

Nasos είπε...

Να φωνάξουμε και τον Don να κάνει καμια αντικειμενική ανάλυση;

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται. Έχουμε τους εδώ (πράσινους) "αντικειμενικούς"...

Υ.Γ. Πάντα μαθαίνουμε νέους κανονισμούς στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό! Ο καινούριος; Απαγορεύεται να αρπάξεις την μπάλα από τα χέρια του Διαμαντίδη. Τιμωρείσαι προφανώς με φάουλ λόγω ασέβειας...

basketikos είπε...

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του blog είναι ότι οι Ολυμπιακοί το θεωρούν "πράσινο" και οι Παναθηναϊκοί "κόκκινο". Πολλοί από εσάς θα "έπεφταν από τα σύννεφα" αν μάθαιναν τι ομάδα είναι ο κάθε blogger...

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του blog μέχρι τώρα είναι ότι σε τέτοια κείμενα στα σχόλια αναλύαμε, και δε μιλάγαμε για διαιτησίες (και όταν μιλάγαμε ποτέ σε εχθρικό ύφος). Ας ελπίσουμε να μην γίνουν τα σχόλια σε αυτό το blog όπως και στα περισσότερα site...

PAPA40 είπε...

Δηλαδή ρε μάγκες συγγνώμη... Από όλη αυτή τη μπασκετική ανάλυση του Drazen για ρυθμό, άμυνα, επίθεση, ριμπάουντ...το μόνο που κρατήσαμε είναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του εκτίμηση-ευχή να είναι καλά ο Νεστέροβιτς στη σειρά των τελικών...???γιατί δεν πιστεύει ότι ο Χαλπερίν μπορεί επαναλάβει ξανά αυτή την εμφάνιση...?????

Μπορούμε να αναλωθούμε άπειρες ώρες κοιτάζοντας το παιχνίδι φάση-φάση και να μην καταλήξουμε πουθενά αν ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με τη διαιτησία.
Μην ξεχνάμε ότι και οι διαιτητές ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ!!!
Ούτε νομίζω πως κερδίζει κανένας κάτι αν ψάξει να βρει τα αίτια της νίκης(ή της ήττας)στην απρόσμενη προσφορά κάποιου παίχτη ή στην ανυπαρξία κάποιου άλλου.Άλλωστε αν δεν κάνω λάθος...ο κάθε παιχτης αποτελεί μέρος της ομάδας και προφανώς έχει επιλεγεί για να βρίσκεται σε αυτή.Άρα δικαιούται να κερδίσει και να χάσει οποιδήποτε παιχνίδ.
Συνεπώς δεν είναι θαύμα το ότι τα έβαλε ο Χαλπερίν(δεν ήταν η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία φορά), δεν ήταν τυχαία η συνεισφορά του Καλάθη, δεν ξέχασε το μπάσκετ ο Μπουρούσης ή ο Σπανούλης ή ο Sato. Και εν τέλει υποτίθεται ότι ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE είμαστε φίλαθλοι και υποστηρικτές αυτού του γαμ... αθλήματος ΠΡΩΤΑ....και φίλαθλοι κάποιας ομάδας στη συνέχεια...
Είχα σκοπό να σχολιάσω το παιχνίδι προσπαθώντας να το προσεγγίσω από την πλευρά του παίχτη...
Σχολιάζοντας αυτό που κανένας μας δεν έχει μέχρι τώρα τη φανταστική αθλητική ατμόσφαιρα...και την αθλητική συμπεριφορά όλων...
Αλλά μάλλον μας τσούζει περισσότερο το ότι Ο Διαμαντίδης είναι παιχταράς και παίζει στον ΠΑΟ κι εγώ που είμαι ΟΣΦΠ δε τον γουστάρω με τίποτα και άρα τον κράζω... και ότι ο Σπανούλης είναι παιχταράς και έφυγε για τον ΟΣΦΠ κι εγώ που είμα ΠΑΟ δεν το χωνεύω με τίποτα και τον κράζω επίσης...
Και εν τέλει ξαδερφάκι(basketike) δε νομίζω ότι θα πρέπει να απολογηθεί κανένας για το τι ομάδα είναι...
Δεν έχω διαβάσει κανένα post στο site που να είναι υπερβολικά οπαδικό προκειμένου να προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια των αναγνωστών, ούτε νομίζω ότι οι bloggers δεν θα πρέπει να έχουν οπαδικές προτιμήσεις..

Giorgos Panou είπε...

Καλο το σχολιακι περι αγιου Χαλπεριν, καταφερε να καταστρεψει ενα κατα τα αλλα αξιοπρεπες κειμενο. Τι παει να πει "δεν θα ειναι του αγιου Χαλπεριν?" Μπορει να ειναι του αγιου Σπανουλη η του αγιου Μαυροκεφαλιδη και η ομαδα να βγει και παλι νικητρια. Οι ομαδες κερδιζουν και οχι ενας παιχτης μονος του. Και στην τελικη, ο Χαλπεριν εβαλε ελευθερα τριποντα που βγηκαν μεσα απο ομαδικη προσπαθεια. Γιατι να μη μπουνε?
Ας μην ξεχναμε οτι τα ντερμπι κερδιζονται απο διαφορους τετοιυς αγιους οπως π.χ. ο Αγιος Κενεντι Ουινστον (μεγαλη η χαρη του), η ο αγιος Κορνι Τομπσον, ο Αγιος Σαβιτς, ο Αγιος Ζοραν Ερτσεγκ (σε παιχνιδι που ο Αγιος Σπανουλης ηταν παλι απων). Μεσα στο μπασκετ ειναι ολα αυτα, για αυτο και θεωρω αστοχο το σχολιο.

Drazen είπε...

@Giorgos Panou

Το "Άγιος Χαλπερίν" το έγραψα εν μορφή αστείου και επουδενί κοροιδευτικά για τον Ισραηλινό. Είναι όμως λογικό να παρεξηγηθώ (γραπτός λόγος γαρ...)

Η αλήθεια είναι πως σε 2,5 χρόνια παρουσίας του στο λιμάνι μόνο 2 σούπερ εμφανίσεις έχει κάνει. Την πρώτη στο ΟΑΚΑ όπου ήταν απόλυτα εύστοχος και ο μόνος που πάλεψε (πριν 2 χρόνια) και την δεύτερη προχθές.
Αν γράψω πως η απόδοση του εξέπληξε ακόμη και πολλούς Ολυμπιακούς, δεν θα είναι ψέμα. Τον έχω δει να είναι μόνος του και άλλες φορές αλλά να τα χάνει. Τον έχω δει να φτάνει με δυσκολία η μπάλα στο καλάθι από δικό του σουτ απ' τα 4 μ σε ημιτελικό ff (Βερολίνο)
Τουλάχιστον υποτονική είναι η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια. (και φυσικά δεν συνάδουν με το υπέρογκο συμβόλαιό του αλλά όπως είπαν και οι Αγγελόπουλοι :εσείς πληρώνεται?).
Αν αυτό είναι το παινίδι που θα πάρει ψυχολογία και θα ανεβάσει την απόδοσή του , μακάρι. Ο Ολυμπιακός ψάχνει να βρει σκορ απ' το "3" όλη τη χρονιά...

Θα διαφωνίσω πως τα ντέρμπι κερδίζονται από "άγιους" .
Αν ο Ολυμπιακός έβαζε δυο καλάθια στα τελευταία 7' το τρίποντο του Κορνίλιους δεν θα έκανε την διαφορά (αλλά δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα πιάσω το κεφάλαιο Ιωαννίδης και θα γίνω περισσότερο αντιπαθής).
Για κάθε Ουίνστον , Τόμπσον κτλ υπάρχουν περισσότεροι Σισκάουσκας , Βιγιακάμπα , κτλ που κατά κανόνα κρίνουν ντέρμπι. Οι "άγιοι" είναι οι x-Factors που όμως δεν μπορείς να ποντάρεις πως θα σου εμφανιστούν πάντα.

@PAP 40
Γράψε μας το παιχνίδι απ' την πλευρά του παίχτη. Θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα μια τέτοια ανάλυση!

Υ.Γ. Για διαιτησίες δεν συνηθίζω να γράφω. Μια ανάλογη κουβέντα είχε γίνει και το καλοκαίρι στο παιχνίδι Τουρκία-Σερβία (http://3-ponto.blogspot.com/2010/09/ndobasket-2010-turkey-serbia-83-82.html) , άρα την ξέρετε την γνώμη μου. Άσε που πιστεύω πως ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ.

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή δουλειά όπως πάντα παιδιά. συνεχίστε έτσι. ( Κι εγώ Ολυμπιακός είμαι αλλά μπαίνω και διαβάζω το σάιτ σας ακριβώς επειδή λέτε ΑΠΛΑ και ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ το πώς βλέπετε εσείς τα πράγματα).Οσοι φίλαθλοι δεν το βλέπουν έχουν πρόβλημα και η συμβουλή μου είναι διατροφή με ψάρι γιατί βοηθάει την όραση.
Ο Ανώνυμος από Ισπανία

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μουχλιασμένο ψάρι πρέπει να τρώς εκεί στα ξένα Ανώνυμε απο Ισπανία...

Δημοσίευση σχολίου